תכונות חשובות למנהל השקעות בשוק ההון- חלק א

לעיתים קרובות עולה לאוויר השאלה מיהו מנהל השקעות טוב? שאלה זו מקבלת משנה חשיבות, בשנים האחרונות בעיקר, בשל רמות הריבית הנמוכות בעולם המאלצות גם את "החוסך הקטן", קרי ציבור הרחב (ולאו דווקא של בעלי הממון) לפנות לייעוץ מקצועי והגון מצד אנשי המקצוע השונים – בין אם זה יועץ ההשקעות בבנק או מנהלי ההשקעות בבתי ההשקעות השונים, על מנת לקבל תשואה ריאלית חיובית לכל הפחות.

 

 
 

עומר ונדרוב
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
04/02/2010

לעיתים קרובות עולה לאוויר השאלה מיהו מנהל השקעות טוב?

שאלה זו מקבלת משנה חשיבות , בשנים האחרונות בעיקר , בשל רמות הריבית הנמוכות בעולם המאלצות גם את "החוסך הקטן" , קרי ציבור הרחב ( ולאו דווקא של בעלי הממון ) לפנות לייעוץ מקצועי והגון מצד אנשי המקצוע השונים – בין אם זה יועץ ההשקעות בבנק או מנהלי ההשקעות בבתי ההשקעות השונים , על מנת לקבל תשואה ריאלית חיובית לכל הפחות. (ההשקעה המסורתית בפקדונות/מק"מים כבר אינה מספקת תשובה לכך בשנתיים האחרונות).

בכתבה זו אנסה לתת לקורא את דעתי על שתי תכונות עיקריות הנחוצות למנהל השקעות טוב.

לדעתי , בראש הסולם עומדות שתי תכונות עיקריות - 1. וותק של מנהל/יועץ ההשקעות – שוק ההון ידוע במחזוריות מסוימת המקבילה, אך מקדימה את השוק הריאלי (כלומר צמיחת המשק) במספר חודשים : באופן כללי ניתן לומר שעל פני זמן ארוך (עשרות שנים) המשקים בעולם כולו נמצאים בקו מגמה עולה של צמיחה , חזקה יותר או פחות ,אולם צומחים. אולם , מהלך הצמיחה איננו עולה בקו מגמה ישר , אלא מושפע כמובן מאירועים חיצוניים/פנימיים לכל מדינה ומדינה ובמהלכו ישנן תקופות של "נפילה כלכלית" הידועות כמיתון.

בנקודה הנ"ל למנהל השקעות ותיק יש מספר יתרונות ע"פ מנהל השקעות צעיר שכן סביר להניח שהותיק כבר חווה לפחות שתיים שלוש תקופות של מיתון, הוא יודע להגיב טוב יותר להשתנות הפרמטרים הכלכליים , הן מבחינת התזמון (מתי להוריד חשיפה למניות בצורה דרסטית למשל) והן מבחינת האלוקציה של הנכסים – כלומר לאן להקצות את רוב הנכסים הכספיים , עד יעבור זעם.

נקודה נוספת הקשורה לעניין הוותק- גם בתקופות של צמיחה ישנם הרבה מאוד מצבים שצריך לדעת להבחין בין "רעשי רקע" שממש לא משנים את המגמה הכללית של המשך הצמיחה- דוגמא לכך הייתה "מלחמת לבנון ה-2" בשנת 2006, שעם כל הצער שהיה כרוך בה , לא שינתה את נתיב הצמיחה המהיר של המשק באותה תקופה לבין "אירועים מכוננים" שמשנים את המגמה מצמיחה להאטה או אף למיתון , לדוגמא – התפוצצות בועת ההיטק במרץ 2000 שגררה את הכלכלה העולמית למיתון עמוק וכואב או התפוצצות בועת האשראי בתחילת 2008 שגרמה למיתון עולמי , שרק בחודשים האחרונים נראה שכלכלת העולם מתאוששת ממנו , באיטיות יחסית לתקופות מיתון קודמות.

גם במקרים הנ"ל , סביר שמנהל השקעות ותיק יידע להבחין טוב יותר ובעיקר מוקדם יותר האם מדובר ב"רעשי רקע" או ב"אירוע מכונן" (ואין זה דבר של מה בכך).

בחלק הבא של הכתבה אתייחס לתכונה השנייה החשובה לא פחות מוותק- יכולת לבצע אלוקציה נכונה של נכסים.

x