קרן במוקד: ילין גמישה ממוקדת

סברה ידועה וספק מוטעית, לגבי קטגוריית קרנות הנאמנות הגמישות, כי הלה אינה יותר מענף ספציפי, בשוק קרנות מנייתיות. פועל יוצא מחשיבה זו, הוא הרעיון כי כל עוד קטגוריות הקרנות המנייתיות בישראל וחו"ל, לא ירשמו התאוששות גיוסים מלאה, גם הקרנות הגמישות לא יצליחו לשחזר את ימיהן לשנת 2007, עת היו בשיאן בכל הנוגע להון מנוהל.

 

 
אורי קרן סמנכל קרנות נאמנות ילין לפידותאורי קרן סמנכל קרנות נאמנות ילין לפידות
 

אלמוג עזר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
03/02/2011

סברה ידועה וספק מוטעית, לגבי קטגוריית קרנות הנאמנות הגמישות, כי הלה אינה יותר מענף ספציפי, בשוק קרנות מנייתיות. פועל יוצא מחשיבה זו, הוא הרעיון כי כל עוד קטגוריות הקרנות המנייתיות בישראל וחו"ל, לא ירשמו התאוששות גיוסים מלאה, גם הקרנות הגמישות לא יצליחו לשחזר את ימיהן לשנת 2007, עת היו בשיאן בכל הנוגע להון מנוהל.

לשם דוגמה, בחודש דצמבר, בעוד קרנות האג"ח השונות סבלו מפדיונות, הקרנות המנייתיות גייסו כ620 מיליון שקלים (!). הקרנות הגמישות, לקחו גם הן חלק במלאכה וגייסו כ 130 מיליון שקלים.
להיות או להיות קרן גמישה?

מנהלי ההשקעות שמשווקים קרנות גמישות טוענים כי קיומה של קרן גמישה הוא כמעט תחת תקן חובה, בבית השקעות גדול. אחרת, כיצד יוכלו מנהלי ההשקעות לשקף את איכות הניהול שרכשו, במשך כהונתם, אם לא על ידי ניהול עצמאי, מבלי מגבלות ונקי משיקולי שיווק. לעומתם, ניתן להזכיר מנהלי השקעות, שמתייחסים לניהול ההון באופן המיוחס לקרנות גמישות, ככמעט ארכאי. דוגמה לכך הוא המשנה למנכ"ל בבית ההשקעות מאור לוסקי, שהתייחס בעבר לשיטת ניהול גמישה:" ההנחה בשוק ההון שקרן גמישה תחשב כמוצלחת עליה לתזמן את השוק (...) קרן גמישה היא כקופסא שחורה, הלקוח אינו מודע לפעולות מנהל הקרן ואינו מודע לסיכון אליו הוא חשוף." (אלון כץ לכתב פאנדר, נובמבר 2010 )

למרות כל האמור, קשה להתווכח כי האמון בין המשקיעים בשוק ההון למנהלי קרנות הנאמנות, מתחזק לאורך השנים. זאת במיוחד אחרי האירועים האובייקטיבים שהתרחשו בשוק ההון בשלוש השנים האחרונות. בראייה אופטימית יותר, ניתן לחזות שפירות האמון לבסוף יבשילו לכדי כך שהמשקיע ישליך יהבו על מנהלי ההשקעות לנהל גם בצורה בה נהוג בענף הקרנות הגמישות, כפי שהסכים לעשות לאורך השנים. הקרן ילין גמישה ממוקדת, מדגימה לקהל המשקיעים כיצד יש לזרז את התהליך האמור.

קרן במוקד ילין גמישה ממוקדת

מבין כל הקרנות הגמישות לשנת 2010 , הקרן שהניבה את התשואה הגבוהה ביותר, היא הקרן הגמישה ילין גמישה ממוקדת. כל האמור נכון ל10.1.11.

בית ההשקעות: בית ההשקעות ילין לפידות הוקם ומנוהל על ידי רו"ח דב ילין ורו"ח יאיר לפידות. צמד רואי החשבון מסתמך על ניסיון של למעלה מ-20 שנה בניהול השקעות ואנליזה. ילין לפידות מתמחה בניהול השקעות בלבד באמצעות: ניהול תיקי השקעות, קופות גמל, וקרנות נאמנות. בהווה בית ההשקעות על כל אפיקיו מנהל כ 3.9 מיליארד שקלים.

מדיניות ההשקעה: כיאה לקרן גמישה, יושקע הון הקרן לפי שיקול דעתו הבלעדי של מנהל הקרן.  הגבלות המינוף הן כי הון הקרן לא יהיה חשוף מעבר ל 120% במניות ומט"ח. בבית ההשקעות דאגו לפרסם במדיניות כי הם מתמקדים בענפי השקעה כגון אגרות חוב קונצרניות, אגרות חוב ממשלתיות, אגרות חוב להמרה, מניות הנכללות במדד ת"א 25 , מניות הנכללות במדד ת"א 75 , מניות הנכללות במדד יתר וכיו"ב, בכדי לנסות ולהניב תשואה עודפת.

דמי הניהול: בית ההשקעות גובה כ 2.25% דמי ניהול, מתוך 32 הקרנות הגמישות, הקרן של ילין לפידות נמצאת במקום ה-9 מבחינת מחיר.

גודל הקרן: למרות שהקרן צעירה יחסית וקיימת כשנה אחת בלבד (תאריך הקמה: 29/12/10), הצליחה הקרן לגייס ולנהל מעט פחות מ 249 מיליון שקלים. מקום שני בקטגוריה.
שארפ: מדד שארפ הוא כלי למדידת ביצועים של תיקי השקעות. תפקידו למדוד את עודף התשואה ליחידת סיכון על נכסי השקעה. במילים אחרות, מהו התגמול שמקבלים המשקיעים בתמורה לשונות. התשואה של הקרן ילין ממוקדת גמישה, יחד עם סטיית תקן של 3.61, הביאו לכך שמבחינת שארפ, הקרן היא הראשונה בקטגוריה גם כן.

החזקות בולטות: מנהל הקרן מאמין גדול בפיזור ולכן יש לשער הוא מחזיק בשביל לקוחותיו ב 102 מניות שונות שמהוות כ 42% מהון הקרן. הקרן מכילה גם 45 אג"ח קונצרני, שמהוות מעט יותר מ17% מהון הקרן. כאשר מדובר על כמות כה מרובה של מניות, קשה להצביע על החזקות בולטות, בכ"ז, ננסה להזכיר שלוש מהן.

פז נפט: מנהל הקרן משקיע כ 1.97% מנכסי הקרן במניות החברה. "פז" פועלת בשלושה תחומי פעילות מרכזיים. האחד הינו מגזר מתחמי התדלוק והמסחר, הכולל את כל פעילות הקבוצה בתחנות התדלוק הציבוריות. השני הוא מגזר השיווק הישיר הכולל את פעילות הקבוצה בשיווק והפצת מוצרי נפט. המגזר השלישי הינו מגזר הזיקוק, הכולל את פעילות הזיקוק של הקבוצה, המתבצעת בבית הזיקוק באשדוד. מניית החברה כלולות במדדים ת"א 25 ו -100. 

פועלים: מנהל הקרן משקיע כ 1.95% מנכסי הקרן במניות החברה. "בנק הפועלים" הינו הבנק המסחרי הגדול בישראל והוא מעניק את כל שירותי הבנקאות לשוק הפרטי ולשוק העסקי. הבנק מחזיק בשורה של חברות באמצעותן הוא פועל במגוון רחב של תחומים במשק הישראלי ובחו"ל.
בזן: מנהל הקרן משקיע כ 1.9% מנכסי הקרן במניות החברה. מניות חברת זיקוק הנפט הגדולה בישראל, נכללות במדד ת"א 25 ו- 100.

אחזקות עיקריות:

שם נכסאחוז מהקרןשווי באלפי בשקליםכמות ניירות
פז נפט1.97%4,315.157422
פועלים1.95%4,282.80258000
בזן1.90%4,178.301948834

ראיון עם אורי קרן סמנכ"ל הקרנות של ילין לפידות -  "קרן גמישה היא לא מנייתית"

1. שלום אורי, תוכל לספק לנו קצת רקע על הקרן?

"בשמחה, הקרן הוקמה בסוף שנת 2009 וצברה תאוצה במהלך שנת 2010. עוד בשנת 2009 כאשר השווקים החלו יוצאים מהמשבר סברנו שיש מקום לקרן מסוג זה, קרן גמישה אמיתית, כזו שתאפשר גמישות למנהל הקרן בבחירת השקעותיו ובעצם כך תספק תיק גמיש אמיתי  ללקוחות שיאפשר למנהל הקרן להפגין את יכולותיו עם מינימום מגבלות תשקיפיות.

2. יש נטייה התייחס לקרנות גמישות כאל קרנות מנייתיות, במה הקרן שונה מקרנות מנייתיות ?

"המוצר שונה, המטרה שונה ותפיסת הניהול שונה. בחינת התוצאות מעידה על כך בצורה הטובה ביותר. תשואת הקרן כאמור עמדה על למעלה מ- 30% בשנת 2010 בעוד מדדי המניות העיקריים, ובכללם מדד ת"א 25 ומדד ת"א 100 עלו בשיעורים שנעו סביב 15% באותה השנה. בפועל בין החודשים מרץ ליולי 2010 בהם נסוג שוק המניות בכ- 12%, צמצנו משמעותית את חשיפת הקרן למניות מאחר והערכנו שהשוק חווה סוג של אופוריה או אופטימיות מוגזמת ולמעשה ניצלנו את הגמישות התשקיפית של הקרן. בהמשך, בזמן המשבר האירופי כשמדדי המניות חזרו לרמות מחירים מעניינות מבחינתנו הגדלנו מחדש את החשיפה. המונח גמיש מבחינתי אינו ריק מתוכן ומקבל משמעות אמיתית במסגרת ניהול הקרן וחשיפותיה לאפיקי ההשקעה השונים.
 
3. כיצד אם כך עלינו לבחון את ביצועי הקרן ?

ראשית לכל בנק מערכות דירוג משלו, אשר באמצעותן מדרג את ציוני הקרנות וכן גופי דירוג חיצוניים דוגמת קרנות מידע זהב. מעבר לכך, לדעתי, ישנם שני כלים עיקריים, האחד תשואת הקרן לאורך זמן בהשוואה לקרנות מקבילות בקטגורייה, והשני מדד השארפ של הקרן.
ניהול החשיפות בקרן הביא לכך שרמת התנודתיות שלה הייתה נמוכה מקרנות מקבילות ובוודאי ביחס לקרנות מנייתיות. תשואת הקרן הגבוהה לצד סטיית התקן הנמוכה הניבה לקרן מדד שארפ גבוה של 3.92 בשנת 2010. מדד זה הינו הגבוה ביותר מבין כלל קרנות הנאמנות המותרות לחשיפה מנייתית של 120%. ציונה הגבוה טמון בגמישות העומדת לרשותי בניהול הקרן. מעבר לתשואתה הגבוהה, לקרן סטיית תקן נמוכה משמעותית ומעצם כך ציונה הגבוה.

4. תוכל להרחיב מעט באשר למתודולוגיה המנחה אותך בניהול הקרן

בבית ההשקעות ילין לפידות אנו עובדים בצורה זהירה ומושכלת ומעריכים שווי של נכסים בניתוח פונדמנטליסטי קר ללא התייחסות לטרנדים מומנטום וכו'. בקרן זו נחפש ניירות ערך הנסחרים להערכתנו מתחת לשוויים ההוגן ונממש אותם כאשר נעריך ששוויים הולם. בקרן זו לא נהסס לרדת לחשיפה מנייתית נמוכה אם נרגיש ששוק המניות מתומחר ביוקר (וזה איננו המצב היום להערכתנו) ונתור אחר אפיקי השקעה חלופיים. הדגש הינו למקסם ערך ללקוח דרך בחירת ניירות ערך שיחס הסיכוי-סיכון שלהם הינו מיטבי ולא נצמד כדרך קבע לנכסי הסיכון.

תעודת זהות של הקרן:

מספר קרן5114087

סווג קרןגמישה

מנהל הקרן

ילין לפידות

מעמד מס

פטורה

מדיניות דיבידנד

אינה מתחייבת לחלוקת דיבידנד

תאריך הקמת הקרן

31/12/09

דמי ניהול

2.25%

גודל הקרן

 249 מיליון שקלים


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או  או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

x