האם יש כיסוי ביטוחי למי שנפגע מפיצוץ גז בבניין?

 

 
עוד גיל קראוס. צילום:ברוך נאמןעוד גיל קראוס. צילום:ברוך נאמן
 

עידו אסייג
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
19/02/2014

תושבי מדינת ישראל התעוררו לאחרונה לשורה של אסונות שנגרמו מפיצוצי בלוני גז בבנייני מגורים.
בירושלים הלכה לעולמה משפחה שלמה בעקבות פיצוץ שנגרם מדליפת גז. חרף התראות הדיירים על ריח גז חריף העולה מהבניין, והגעת טכנאי גז כמה שעות לפני הפיצוץ, דליפת הגז לא נפתרה  והפיצוץ הרס דירה וקטל שלושה - בני זוג וילדתם הפעוטה.

אמש ארע פיצוץ בבניין מגורים בעכו, וגם הוא גבה קורבנות בנפש – חמישה דיירים מצאו את מותם, ורבים אחרים נפצעו, כאשר ככל הנראה ומסיבה שאיננה ברורה התפוצצו בלוני גז בבניין אשר מוטטו אותו על יושביו.

עד שעה זו עדיין לא הוברר סופית אם הרקע לפיצוץ הוא פלילי או תוצאה של דליפת גז, אך רבים מתושבי המדינה מצאו את עצמם הבוקר, בחרדה מתגברת והולכת מפני אסונות דומים והשלכותיהם.

מעבר לשאלת הביטחון האישי, והדרך להבטיח שדליפות גז יפסיקו לקטול תושבים תמימים, מתעוררת שאלה נוספת, לא פחות חשובה – והיא - האם נפגעי אותם פיצוצים, שחיי חלק מהם לא ישובו לעולם למסלולם – זכאים לפיצוי כלשהו? ואם כן, אל מי עליהם לפנות, על מנת לקבל פיצוי על פגיעות ברכושם, בגופם ובנפשם.

עו"ד גיל קראוס, העוסק רבות בתביעות נזיקין ובהשבת זכויות לנפגעי תאונות מחברות ביטוח, קופות חולים ומהמוסד לביטוח לאומי, עונה על שאלות רבות בנושא.
האם לנפגעי פיצוצי גז בבתי מגורים מגיעים פיצויים?
"לא בכל מקרה" אומר עו"ד קראוס. לדבריו, רק כאשר נמצא גורם שגרם ברשלנות לפיצוץ ולנזק, ניתן יהיה לתבוע אותו ואת החברה המבטחת אותו – לפיצוי הדיירים שניזוקו. מעבר לכך, כיסוי ביטוחי עשוי להיות קיים  למי שהקדים וביטח את עצמו בביטוחים פרטיים כגון ביטוח לאובדן כושר עבודה וביטוח תאונות אישיות.   

את מי ניתן לתבוע לפיצויים במקרה של אירועים דומים? את חברת הגז? הטכנאי? ועד הבית? בעל הדירה, העירייה?
לדברי עו"ד קראוס, קשה לומר כעת את מי ניתן לתבוע בשני הפיצוצים האחרונים שארעו בעכו ובירושלים, מפני שחקירתם טרם הושלמה. בהנחה שאכן יתברר כי מדובר בפיצוץ שהגיע מהגז בבניין, הרי שפיצוץ שכזה לא אמור לקרות. על כן, גורמי החקירה יתחקו אחרי האשמים בפיצוץ – והם עתידים לשאת בנזקים.

בין היתר גורמי החקירה אמורים לבחון האם מערכת הגז בבניין טופלה כראוי ועל-ידי מי, אילו פעולות נעשו במערכת, והאם היו התרעות קודמות לפיצוץ, בדומה למה שדווח בנוגע לפיצוץ שארע בירושלים.

"בסופו של דבר ניתן יהיה לתבוע פיצויים מאותם גורמים שיתברר כי נהגו ברשלנות, ורשלנותם זו גרמה או תרמה לפיצוץ הקטלני". לדברי עו"ד קראוס, במקרה זה עלולים גורמים רבים להיתבע, וביניהם חברת הגז,ועד הבית, העירייה וכן גורמים נוספים.

לאיזה פיצוי זכאים על פי רוב הנפגעים ולמשפחות הקורבנות מאסון שכזה?
לדברי עו"ד קראוס, העיקרון של דיני הנזיקין הוא השבת המצב לקדמותו, ולכן הפיצוי עשוי להשתנות באופן משמעותי מאדם אחד לשני, בהתאם לחומרת הפגיעה. "מעבר לנזקים שנגרמו לבית ולתכולתו, שאלו הם נזקים שניתן לפצות בגינם באופן ודאי, הרי שבכל הנוגע לנזקי גוף, ניתן לתבוע בין היתר הפסדי שכר לעבר ולעתיד, הוצאות עזרה, הוצאות רפואיות וכמובן כאב וסבל ועגמת נפש, הכל בהתאם לחומרת הפגיעה ושיעור הנכות שנותרה בעקבות האירוע" אומר עו"ד קראוס. לדבריו, הפיצויים עשויים לנוע בין עשרות אלפים למיליוני שקלים – בתלוי לחומרת הפגיעה, ולזהותם של הנפגעים.

כמו כן, מדגיש עו"ד קראוס, המוסד לביטוח הלאומי עשוי לשלם כספים לאזרח שהפך לנכה בעקבות האירוע, בהתאם לסולם הנכויות והזכאויות שנקבע בתקנון המוסד, אך על מנת למקסם  זכויות אלה, מומלץ להיעזר בייעוץ משפטי.

האם יש ביטוח אותו ניתן לרכוש, ושווה להפעיל אותו במקרה כזה?
לדברי עו"ד קראוס, קשה למצוא פוליסת ביטוח שאדם יכול לרכוש הוא עצמו באופן פרטי ושתפצה את הנפגעים על מלוא הנזקים מהם הם עלולים לסבול. לדבריו, ניתן לרכוש ביטוח דירה שמבטח את מבנה הדירה ותכולתה, ניתן לרכוש ביטוח אובדן כושר עבודה שמשלם תגמולים חלקיים בתקופת אי הכושר, וניתן לרכוש ביטוח תאונות אישיות שמעניק תגמולים במקרה של נכות לצמיתות בעקבות תאונה, וכן ביטוחי בריאות שונים הנושאים פיצוי ושיפוי על טיפולים. אין כאמור ביטוח פרטי שיביא לכך שהמבוטח יקבל באופן מלא את כל ההוצאות והנזקים שלו בחזרה.

אם יתברר כי מדובר בפיגוע חבלני או פלילי – את מי ניתן לתבוע אם בכלל?
לדברי עו"ד גיל קראוס, אם יתברר כי פיצוץ שכזה נגרם כתוצאה מפיגוע לאומני, יכולים הנפגעים לתבוע את המוסד לביטוח לאומי לפי חוק נפגעי פעולות איבה .
אם יתברר כי מדובר בפיגוע פלילי, והאחראים לו יימצאו ויישפטו, הנפגעים יכולים באופן תיאורטי לפתוח נגדם בתביעה נזיקית  ובה לדרוש פיצויים על הנזקים מהם הם סובלים.

עו"ד גיל קראוס, מומחה בתביעות לנזקי גוף לרבות תאונות דרכים, ביטוח לאומי, רשלנות רפואית ותביעות נזיקין







הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או  או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי וביןבהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

x