פסגות >> האם צריך לחשוש מתהליך דומינו שיוביל לקריסה של המערכת הפיננסית בפורטוגל ?

 

 
 

אורי גרינפלד
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
15/07/2014

פרוטוקול הפד

בדיוק כמו ההחלטה שאליה הוא מתייחס, כך גם פרוטוקול הישיבה האחרונה של הפד לא הביא איזושהי בשורה חדשה ומעניינת במיוחד. את תשומת הלב של התקשורת משך החלק בפרוטוקול בו חברי הוועדה המוניטארית מסכימים כי אם הנתונים ימשיכו להיות חיוביים אז תוכנית ההרחבה הכמותית תגיע לסיומה באוקטובר אבל מדובר על הפתעה בדיוק כמו שסוכות יגיע באוקטובר גם הוא. הפד כבר אותת מזמן על כך שתהליך צמצום ההרחבה הכמותית יימשך בקצב קבוע ומבט מהיר בלוח השנה מראה כי מצפים לנו צמצום של 10 מיליארד $ נוספים החודש, 10 מיליארד $ בספטמבר ונותרנו עם 15 מיליארד $ לצמצם באוקטובר כדי לגמור עם הסאגה הזו. מבחינת השווקים, החשיבות לתזמון המדויק של סיום ההרחבה הכמותית היא אפסית מכיוון שסיום התוכנית מתומחר כבר מזמן בשוק. להרחבה הכמותית עצמה לא הייתה השפעה משמעותית על השוק וכך גם לסיומה אין השפעה. רק לציפיות יש השפעה על השווקים (אם השוק מצפה שהפד יתחיל לקנות אג"ח הוא מצטייד בסחורה כדי למכור אח"כ לפד במחיר גבוה יותר) ולכן ברגע שהיה ברור כי התוכנית עומדת להסתיים השווקים כבר דילגו שלב קדימה לציפיות לתוואי הריבית העתידי.

שאלת התוואי של העלאות הריבית היא כבר הרבה יותר בעייתית. אי הוודאות לגבי מדיניות הפד גבוהה לא רק בקרב המשקיעים אלא גם בקרב חברי הפד עצמם. רק בסופ"ש האחרון התראיינו כמה מבכירי הפד וטענו טענות הפוכות לגבי המדיניות הנחוצה. מצד אחד, נשיא הפד של פילדלפיה, פלוסר, אמר בראיון טלוויזיוני בבלומברג שהפד יסתכן באובדן אמון של הציבור אם יעלה את הריבית מאוחר מדי. בנוסף אמר פלוסר כי העלאת הריבית קרובה הרבה יותר משהשוק חושב ויתכן כי היא תועלה כבר במחצית הראשונה של 2015. מנגד, נשיא הפד של אטלנטה, לוקהארט, טען כי בשל האינפלציה הנמוכה הפד יכול עוד להמתין עם העלאת הריבית וכי לדעתו זו תגיע רק במחצית השנייה של 2015 ואולי אף ב-2016.

להערכתנו, גישתם של לוקהארט וחבריו היוניים היא הגישה הסבירה יותר. רוב הסימנים המקדימים מלמדים כי רק באמצע 2015 תרשם עליה מספיק מהירה בשכר על מנת לייצר לחצים אינפלציוניים. מכיוון שהפד ימתין כנראה לראות סימנים של אינפלציה בטרם יעלה את הריבית (על מנת שלא לחנוק את הצמיחה), המשמעות היא שהריבית תועלה רק לקראת סוף 2015. עם זאת, הפער הקיים היום בין תחזיות הפד לבין תוואי הריבית הגלום בשווקים הוא גדול מדי (ראה גרף). לפי חוזי הפורוורד על הריבית, לא רק שהריבית תועלה רק באוקטובר 2015 אלא גם שקצב ההעלאות יהיה איטי הרבה יותר ממה שהפד רומז. באופן כללי אנו נוטים להסכים שהפד אולי אופטימי מדי אך נראה שהפער רחב באופן מוגזם. בעניין זה בדיוק נגע ג'ון הילסנראת' (כתב הוול-סטריט ג'ורנל  שכבר עשה לעצמו שם כשופר של הפד בתקשורת) שטען כי הפד לא מתכנן אמנם להעלות את הריבית בחדות אבל גם לא רוצה לטעת בציבור תחושת נוחות שהיא תישאר נמוכה מאוד לעוד הרבה זמן. במילים אחרות הפד רוצה לראות את השווקים מיישרים קו איתו. אם יש משהו שלמדנו בשנים האחרונות זה Don’t fight the fed, נקודה התומכת גם היא בעליית תשואות בארה"ב.

הפער בין ציפיות השווקים לתחזיות הפד
 

מקור: בלומברג

 

מה קרה שם בפורטוגל?
פתאום, באמצע היום, מתחיל לצנוח לו השוק. מדדי המניות יורדים בחדות, נכסים בטוחים כמו האג"ח האמריקאיות עולים בחדות והזהב חוגג. מה קרה שם? למה הפאניקה?

כבר ביום רביעי הודיעה סוכנות הדירוג מודי'ס על הורדת דירוג לחברת האחזקות ESFG (Espirito Santo Financial group)מרמה של B ל-CCC. בהודעתה ציינה מודי'ס כי דוחות החברה סובלים מחוסר שקיפות ואי סדרים פיננסיים. ביום חמישי הודיעה חברת ESI (Esopirito Santo International) חברת האם של ESFG כי לא תעמוד בתשלום הריבית הבא שלה, הודעה שבאופן מיידי גרמה לזעזוע בשווקים. הסיבה לזעזוע היא ש-ESFG מחזיקה גם בבנק השני בגודלו בפורטוגל BES (Banco Espirito Santo), עובדה שמיד גררה גם חששות לתהליך דומינו שיוביל לקריסה של המערכת הפיננסית בפורטוגל. האם יש סיבה לחשש כזה? כנראה שלא.

תאגיד ESI שבבעלות משפחת Esopirito Santo הוא תאגיד שעשוי לגרום לכל אחד מחברי ועדת הריכוזיות לפרוץ בבכי ולא לישון מספר לילות ברצף. מדובר על מערכת פירמידאלית מסועפת של חברות שנקלעה למצוקת מזומן. לכן, מי שמחזיק מנייה או אג"ח של אחת מחברות הקבוצה עלול בטווח הזמן הקצר (ואולי גם הארוך) להפסיד חלק מהשקעתו. עם זאת, מקבלי ההחלטות באירופה כבר הוכיחו בעבר כי לא יתנו לאירועים כאלו להדרדר לכדי משבר פיננסי. גם כלי עבודה לא חסרים להם, החל מקרנות הסיוע, דרך תוכניות ה-LTRO וה-TLTRO וכלה בהבטחה של דראגי ליישם עם הרחבה כמותית במידה ויידרש. לכן, בשורה התחתונה, ניתן בהחלט לומר שעיקר הירידות בשווקים נבעו מרצון המשקיעים לממש חלק מהרווחים של החודשים האחרונים ולא מחשש קונקרטי למשבר נוסף באירופה.

 


 
 
Disclaimer
דוח זה הינו רכושה של פסגות בית השקעות בע"מ (להלן-"פסגות"), אין להעתיק, לשכפל, לצטט, לפרסם בכל אופן ו/או פעולה, דפוס, צילום, הקלטה, העתקה את הדוח, ו/או כל חלק ממנו ללא קבלת אישור בכתב ומראש.   הדוח מבוסס על נתונים שהיו גלויים לציבור ושפורסמו על ידי פסגות ו/או החברות המוזכרות בדוח (להלן - "החברות") בתשקיפים, דוחות כספיים, הודעות לבורסות לניירות ערך, פרסומים בכלי התקשורת ובכל דרך אחרת ועל בסיס הענפים בהן פועלות החברות והנחות שנעשו על בסיס מידע, פרסומים ונתונים אלו.   המידע, הפרסומים והנתונים מהמקורות הנ"ל הונחו כנכונים ודוח זה המסתמך עליהם אינו מהווה אימות או אישור לנכונות נתונים אלו.  המידע המופיע בדוח זה  מעודכן למועד פרסומו לראשונה ואינו מתיימר להכיל את כל המידע הדרוש למשקיע זה או אחר, וכן אינו מתיימר להוות ניתוח מלא של כל העובדות והפרטים המופיעים בו והדעות האמורות בו עשויות להשתנות ללא מתן הודעה נוספת. ניתוח זה משקף את הבנתנו ביום עריכת דוח זה.  מודגש כי אין פסגות ו/או עובדיה אחראים למהימנות המידע המפורט בדוח, לשלמותו, לדיוק הנתונים הכלולים בו או להשמטה, שגיאה או ליקוי אחר בדוח.  פסגות לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שיגרמו משימוש בדוח זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע שבדוח זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש. ייתכן שבמועד פרסום עבודת האנליזה, או במהלך 30 הימים שקדמו למועד הפרסום, פסגות " ו/או תאגיד קשור אליה החזיקו או מחזיקים או עשויים להחזיק בחשבונות הנוסטרו שלהם או בחשבונות המנוהלים על ידם החזקה מהותית בסוג כלשהו של ניירות ערך של חברה מהחברות המוזכרות בעבודה. ייתכן שפסגות קיבלה או מקבלת במהלך 12 החודשים האחרונים וייתכן שהיא צפויה לקבל, לאחר מועד הפרסום של עבודת האנליזה, תגמול בהיקף מהותי מקבוצת חברה מהחברות המוזכרות בעבודה. ייתכן שמועד פרסום עבודת האנליזה בעל השליטה בפסגות החזיק או מחזיק או עשוי להחזיק החזקה מהותית בסוג כלשהו של ניירות ערך של חברה מהחברות המוזכרות בעבודה. אין לראות בדוח זה שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות והתאמה אישיים וספציפיים ללקוח תוך  התחשבות בנתוניו, צרכיו המיוחדים והאחרים, מצבו הכספי, נסיבות ומטרות השקעתו המיוחדים של כל אדם. אין להעביר דוח זה לצד ג' כלשהו.
 
פסגות הינה חברה בת בבעלותה המלאה של פסגות בית השקעות בע"מ, המצויה בשליטת קרנות אייפקס מסוימות, שהינן קרנות השקעה פרטיות ("אייפקס"), המבצעות מעת לעת השקעות בתאגידים שונים.
למען הגילוי הנאות יובהר, כי אפשר שתאגיד הנסקר במסגרת עבודת אנליזה שמפרסמת פסגות ו/או מי מטעמה, יהא תאגיד שקרנות אייפקס בוחנות ביצוע השקעה בו או מנהלות עימו מגעים כלשהם לשם ביצוע השקעה בו.
מודגש, כי פסגות אינה מודעת לבחינות אלו על ידי קרנות אייפקס, למעט במקרה בו מדובר במידע שהפך לציבורי. בכל מקרה, אין המלצותיה, ניתוחיה ו/או מסקנותיה של פסגות בעבודת אנליזה ביחס לתאגיד נסקר, מושפעות באופן כזה או אחר מהיתכנות השקעה של קרנות אייפקס בתאגיד זה.  
קרנות אייפקס עשויות לבצע החלטות השקעה אשר אינן תואמות את ההמלצות והדעות המובאות במסגרת עבודת אנליזה שפורסמה על ידי פסגות ו/או מי מטעמה.
ההמלצות דלעיל ניתנות ע"י מחלקת מחקר sell side של פסגות, ללקוחות הברוקראג'.
יובהר, למען הסר ספק, כי לחברות ולפעילויות שונות בקבוצת פסגות בית ההשקעות, מוענקים גם שירותי מחקר נוספים על ידי מחלקות מחקר שונות, במסגרתם עשויות להיות המלצות שונות ביחס לאותו נשוא מחקר.







 

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או  או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי וביןבהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

x