מדד המחירים לצרכן ירד ב-0.1 אחוז בחודש אוגוסט 2014 >> מה חושבים המומחים בשוק ההון ?

 

 
 

אדם כהן
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
16/09/2014

מדדהמחירים לצרכן ירד ב-0.1 אחוז בחודש אוגוסט 2014, בהשוואה לחודש יולי 2014 והגיע לרמהשל 102.3 נקודות לעומת 102.4 נקודות בחודש הקודם (הבסיס: ממוצע 2012=100.0נקודות).

ירידותמחירים נרשמו במיוחד בסעיפים הבאים: ההלבשהוההנעלה (ב-6.1%), התחבורה והתקשורת (באחוז אחד) והריהוט והציוד לבית (ב-0.3%).

עליותמחירים נרשמו במיוחד בסעיפים הבאים: הירקותוהפירות (ב-4.6%), התרבות והבידור (ב-1.4%) והדיור (ב-0.5%).

להלןמספר קבוצות מוצרים ושירותים שהשפיעו באופן ניכר על המדד בחודש זה:

קבוצות מוצרים/שירותים

אחוז שינוי

תרומה למדד הכללי

(באחוזים)

הלבשה

6.9-

0.1511-

דלק ושמנים לכלי רכב

2.7-

0.1121-

שירותי טלפון ואינטרנט

2.9-

0.0934-

הנעלה

3.6-

0.0255-

עופות

2.1

0.0273

פירות טריים

5.3

0.0460

ירקות טריים

7.1

0.0840

הארחה, נופש וטיולים

11.4

0.0932

שירותי דיור בבעלות הדיירים

0.6

0.1139

עודיצוין, כי המדד ללא אנרגיה עלה ב-0.1 אחוז והגיע ל-102.5 נקודות. המדד ללא ירקותופירות ירד ב-0.1 אחוז והגיע       ל-102.2נקודות והמדד ללא דיור ירד ב-0.2 אחוז והגיע ל-100.9 נקודות.

מתחילתהשנה המדד הכללי והמדד ללאירקות ופירות נותרו ללא שינוי. המדד ללא אנרגיה עלה ב-0.1 אחוז והמדד ללא דיור ירדב-0.9 אחוז.

בשניםעשר החודשים האחרונים (אוגוסט 2014 לעומת אוגוסט 2013),המדד הכללי והמדד ללא ירקות ופירות נותרו ללא שינוי, המדד ללא אנרגיה עלה ב-0.2אחוז והמדד ללא דיור ירד ב-0.7 אחוז.

נתוניהמגמה בחודשים מאי 2014 – אוגוסט 2014:

עלפי נתוני המגמה לתקופה זו, קצב הירידה השנתי של מדד המחירים לצרכן הגיעל-0.9%. קצב הירידה השנתי של המדד ללא דיור ושל המדד ללא ירקותופירות וללא דיור הגיע ל-1.5%, כל אחד.

להלן תגובות המומחים בשוק ההון לנתונים:

תגובתו של אילן ארצי, מנהל השקעות ראשי בבית ההשקעות הלמן אלדובי לפרסום המדד

הנתונים הכלכליים האחרונים מצביעים על המשך האטה בפעילות הכלכלית במשק, וביניהם נתוני היצוא, מדד אמון הצרכנים וכניסות תיירים למדינה. הדבר בא לידי ביטוי גם במדד הנוכחי אשר יצא שלילי, כאשר מדד אוגוסט באופן היסטורי נחשב למדד גבוה. בהסתכלות קדימה, אנחנו מעריכים כי סביבת אינפלציה צפויה להמשיך ולהיות מתונה ואף שלילית בחודשים הקרובים. בהקשר זה נציין כי לאחר הורדת הריבית האחרונה, לבנק ישראל הולכים ואוזלים הכלים להתמודדות עם המשך ההתמתנות בסביבת האינפלציה. כמו כן, מחירי הסחורות נחלשו גם הם. מנגד, התחזקות הדולר בשבועות האחרונים עשויה לתמוך מעט במדד ספטמבר.

התייחסותו של אלכס זבז'ינסקי , כלכלן ראשי מיטב דש למדד המחירים

"האינפלציה בישראל נעלמה. בפעם האחרונה שהמדד לא עלה ב-12 חודשים היה בשנת 2007, אבל אז זה קרה בגלל התחזקות השקל כאשר מחירי השכירות היו נקובים בדולרים. האינפלציה אצלנו נמוכה אפילו מהאינפלציה באירופה ומבטאת , תחרות גוברת וביקושים חלשים של הצרכנים שמרגישים חוסר ביטחון ומעדיפים לדחות את הקניות. במבט קדימה, בדרך כלל מדדי המחירים עד חודש מרץ הם אפסיים או אפילו שליליים, כך שלא נראה אינפלציה מתרוממת עוד זמן רב. פיחות השקל שהיה לאחרונה יעלה במקצת את המחירים הקשורים לשער החליפין, אבל ירידה חדה במחירי הנפט בעולם וחומרי גלם אחרים יקזזו חלקית את השפעת הפיחות. 

האם לאור מצב האינפלציה בנק ישראל יהיה אגרסיבי כמו הבנקים המרכזיים האחרים בעולם, כמו הבנק המרכזי האירופאי שהכריז לאחרונה על תוכנית רכישות וצעדים אחרים? 

יתכן מאוד שנראה בתקופה הקרובה שגם אצלנו אפשר להוריד את הריבית אפילו מהרמה של 0.25%. כמו כן, גם בנק ישראל עשוי להכריז על איזושהי תוכנית רכישות של אגרות חוב או מט"ח. צעדים אלה עלולים לדחוף כלפי מעלה עוד יותר את שוק ההון  ואת שוק הנדל"ן ולהעלות סיכון למשבר פיננסי בעתיד, אך ספק אם ישפיעו  מהותית לשיפור הצמיחה במשק. המפתחות לשינוי מגמת הצמיחה במשק לא נמצאים כעת בידי בנק ישראל אלא בממשלה ובמשרד האוצר".

 התייחסות יוגב שוורץ, מנהל השקעות בתמיר פישמן קרנות נאמנות:

"מדד המחירים לחודש אוגוסט הפתיע וירד בשיעור של 0.1%, בניגוד להערכות החזאים שעמדו על עלייה של 0.1%. 

הסעיפים הבולטים בהם נרשמו ירידות מחירים הם: הלבשה והנעלה, תחבורה ותקשורת, ריהוט וציוד לבית.  האינפלציה בשנים עשר החודשים האחרונים עומדת על 0% בלבד. מדד אוגוסט שפורסם נמוך באופן משמעותי מהממוצע ההיסטורי  שעומד על 0.6% בשנים האחרונות.  המדד משקף האטה בפעילות הכלכלית במשק, שאת תחילתה ראינו עוד בטרם המבצע.  המדד ללא דיור ירד ב0.7%, המדד אף מחזק את ההערכות כי  ייתכן ובנק ישראל ינקוט בצעדים נוספים לעידוד הצמיחה וגידול בפעילות הכלכלית במשק וזאת על מנת למנוע האטה נוספת". 

עוזי לוי, אנליסט בכיר, אינפיניטי מחלקת מחקר 

המדד לחודש אוגוסט ירד ב - 0.1%, ומתחילת השנה המדד הכללי ללא שינוי וממשיך להצביע על חולשה במשק. 

מעבר לנתוני החשבונאות הלאומית הבאים לידי ביטוי בהרעה מאקרו כלכלית במצב המשק, מצוקת הצרכן משתקפת היטב בסקר אמון הצרכנים אשר על פי הלמ"ס ירד בחודש אוגוסט למינוס 26%, זאת לעומת מינוס 22% בו עמד בחודש אפריל ובכך ממשיך להצביע על פסימיות של הצרכנים. לא די בכך, גם סקר הערכת מגמות בעסקים מצביע על פסימיות מתמשכת בקרב מנהלים. בחודש אוגוסט נרשמה הרעה נוספת כאשר הסקר הצביע על הערכת מנהלים נמוכה ושלילית יותר ובשיעור של מינוס 8.6%. על פי הסקר, בכל הענפים במשק נרשמה הערכת מנהלים כוללת שלילית ואף הנמוכה ביותר מאז ינואר 2013. חשוב לציין כי במסחר הקמעונאי (השינוי בהיקף המכירות), המלמד על התנהגות הצרכן בשלושת החודשים הקודמים לסקר הוא הנמוך ביותר מאז ינואר 2013. לפיכך, ואף די ברור כי לנוכח הנתונים והסקרים המתפרסמים ברבעון האחרון ההאטה במשק מתחזקת ואף מקבלת תוקף. ההחמרה בפעילות מצד הצרכן ניכרת ומלמדת יותר מכל על קיטון משמעותי בהכנסה הפנויה אשר פוגעת בכוח הצרכני. פגיעה נוספת בדמות העלאת מס בכדי לא להעלות את יעד הגירעון הינה בבחינת החמרה נוספת במצבו של הצרכן ותקשה על התאוששות המשק בעתיד הקרוב. בבנק ישראל מודעים היטב לתהליך ואף פעלו בהחלטת הריבית הקודמת כאשר הורידו את הריבית במשק לשפל היסטורי. לנוכח כל זאת, תמוהה ביותר התמיכה של בנק ישראל בהעלאת מיסים נוספת. אנו סבורים כי לפחות עד סוף השנה הנוכחית סביבת המדד צפויה להיוותר ברמה נמוכה ותאותת לבנק ישראל להמשיך ולפעול בצד המוניטארי ולא בהכרח על ידי הורדת ריבית נוספת. 

יוסיפריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות בתגובה מהירה לפרסום מדדהמחירים לצרכן:

ירידתהמדד מאששת את החשש כי המשק גולש להאטה. הירידה מצדיקה את הורדת הריבית שביצע בנקישראל במסגרת ניסיונותיו לעודד את הפעילות הכלכלית. להערכתנו, בנק ישראל, בדומהלעמיתיו בישראל ובאירופה צפוי להרחיב את השימוש בארסנל הכלים המוניטריים העומדיםלרשותו על מנת לעודד את הפעילות הכלכלית. בארסנל של בנק ישראל מהלכים הנדרשיםלצורך עידוד הצריכה וההשקעה כמו רכישות אג"ח להגדלת הנזילות בשוק ואמצעיםאחרים.

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניניים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

x