מבט מודלים >> למרות תשואות האג"ח הנמוכות "להערכתנו, פרמית הסיכון של המשק יחסית למשק האמריקאי עדיין עומדת על סדר גודל של 0.5 נקודות האחוז"

 

 
יעקב שיינין מנכל מודלים כלכלייםיעקב שיינין מנכל מודלים כלכליים
 

מודלים כלכליים
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
18/09/2014

ההאטה הכלכלית

  • ההאטה בפעילות המשק עליה התרענו במשך יותר משנה, הינה עובדה קיימת. העדכון האחרון של הלמ"ס מצביע על כך שהתוצר המקומי ברבע השני של השנה, עלה בקצב שנתי של 1.5% בלבד. אנו מעריכים כבר תקופה מאוד ארוכה, שהצמיחה השנה תעמוד על 2.3%.
  • לגבי שנת 2015 כלכלני האוצר עדיין מקווים לצמיחה של 2.8%.  אנו מעריכים שהמצב במשק  חמור יותר, ושהצמיחה תסתכם ב-1.9% בלבד. יציאה מההאטה בשנת 2016 תלויה כולה במדינות כלכלית אגרסיבית, שחייבת להתבצע כבר בתחילת  2015. לצערנו, ביינתיים אין כל תכנון לכך.
  • נכון הוא שמבחינת מאזן התשלומים יש עודף של מעל 4 מיליארד $ בחשבון השוטף למחצית הראשונה של 2014, ואולם הדבר מעיד על ירידה מדאיגה ביותר בהשקעות במשק (שרובן המכריע מוטות ציוד מיובא).

תקציב המדינה ל -2015

  •      התקציב המתוכנן של האוצר לשנת 2015 הינו המשך המצב הקיים והגדלת הגרעון במקצת ל-3.4% תוצר. אין כל שינוי מהותי בתקציב 2015 מהתקציבים של 2013 – 2014, שהובילו את המשק להאטה המשמעותית בצמיחה.  
  •      נראה שהמחלוקת על התקציב לשנת 2015 לא צפויה להיפתר בקרוב. במצב הנוכחי, ללא תקציב מאושר, התקציב בפועל לשנת 2015 עומד כל חודש על  1/12 של תקציב 2014. המשמעות דומה לקיצוץ אחיד בתקציב ההוצאות של כל המשרדים יחסית להכנסות, אשר צפויות לגדול בקצב של מעל 1% בשנת 2015.
  •      כיוון שלהערכתינו המשק מצוי עתה בעיצומו של תוואי  קיפאון במונחים של צמיחה לנפש, יש הכרח שהממשלה תיזום תכנית כלכלית אגרסיבית שתתבטא כולה בתקציב 2015.

האינפלציה

  • מדד המחירים לחודש אוגוסט היה שלילי והאינפלציה המצטברת ב-8 החודשים הראשונים של השנה היא 0%.
  •  כיוון שקצב האינפלציה במשק קרוב מאוד ל- 0%  יש חשש מדפלציה. האינפלציה בשנת 2014 תסתכם להערכתינו בכ- 0.2%  בלבד. קצב האינפלציה הצפוי לשנת 2015 אינו שונה מהותית מזה של 2014 ואנו מעריכים אותו ב-0.5%.
  •  לאור זאת, אנו סבורים שבנק ישראל לא יעלה את הריבית בשנה הקרובה. לדעתנו, עדיף היה שהוא יוריד מיד את הריבית לרמת גוש האירו כלומר  ל - 0.05%.  

החלשות השקל

  • בינתיים, החלשות השקל היא רק יחסית לדולר ולא יחסית לאירו והיא נובעת מהתחזקות הדולר בעולם. במונחי סל המטבעות האפקטיבי של  ישראל, פיחות השקל מנקודת השפל היא של כ-3% בלבד, מתוך תיסוף של כ- 20% מאז 2007.
  • לדעתנו, השקל עדיין חזק מאוד יחסית לסל המטבעות בהשוואה לשנת 2007  ולמצב של רווחיות נמוכה מאוד בייצוא ובייצור. כלומר, נידרש  עוד פיחות משמעותי ביותר של השקל כלפי סל המטבעות, כדי לעודד ייצור וייצוא.

שוק ההון – אג"ח

  • במהלך 30 הימים האחרונים עלה מדד האג"ח הממשלתי בכ-0.9%. עלייה זו משמעותה ירידה חדה בתשואות לרמות שפל שלא היו מקובלות מעולם במשק הישראלי.
  •  התשואות על אג"ח ממשלתי ישראלי נמוכות אפילו מהתשואות על אגרות החוב של ממשלת ארה"ב, כמעט לאורך על העקום. גם זו תופעה מאוד חריגה. בעבר היה מקובל שיש לאגרות החוב הישראליות פרמיית סיכון בהשוואה לאגרות האמריקאיות.
  •  להערכתנו, פרמית הסיכון של המשק הישראל יחסית למשק האמריקאי  עדיין עומדת על סדר גודל של 0.5 נקודות האחוז, ואולם לישראלים, החיים בשקלים, אחזקה באג"ח דולריות, גרמה להפסד מצטבר של כ- 20% ב- 5 השנים האחרונות. לאור זאת בינתיים העדפה היא לתשואות מובטחות בשקלים ולא במט"ח.

שוק ההון – מניות

  • מדד תל אביב 25 עלה מתחילת השנה ב-7.1%, ומדד ה-P500&S עלה בכ-7.3%. בנוסף, מתחילת השנה היה פיחות של כ-4.4% בשער השקל יחסית לדולר, כך שבסיכום כולל מדד ה-500P&S במונחים שקליים עלה מתחילת השנה ביותר מ- 11%.
  • פער תשואות בין מדד ת"א 25 למדד ה- 500P&S גרם בשנים האחרונות להסטת הצרכן הישראלי לרכישה מוגברת של מניות בחו"ל (גופים מוסדים כמו אנשים פרטיים). להערכתינו תהליך זה צפוי להמשך בחודשים הקרובים, במיוחד על רקע החששות למיתון.
  •  התוצאה של ההשוואה היחסית בין מניות ישראל למניות ארה"ב (שנראה לנו כאלטרנטיבה הפופולרית לישראלים) גורמת גם למחזורי מסחר נמוכים מאוד בבורסה הישראלית, דבר שיש לו משמעות גדולה על הנזילות הפוטנציאלית.   
  •  מדד המניות האמריקאי, ה- S&P500, נמצא ברמה גבוהה של 1,985 – 2,000, לאחר השפל בתחילת אוגוסט, שהיה נמוך בכ- 4% מרמתו כיום. תנודתיות זו סבירה ביותר, נוכח החששות מפני בועה בשוק המניות.
  •  לדעתנו, מדד ה- S&P500 במכפיל רווח של כ- 18, כאשר ריבית אג"ח ממשלת ארה"ב ל- 10 שנים היא 2.56% (מכפיל 39), אינו מייצג בועה.

 

מתוך אתר "מודלים"

 

 

הבהרה ואזהרה !
סקירה זו של מודלים כלכליים בע"מ מייצגת את דעותיהם של כלכלני החברה ואין באמור כאן משום המלצה לרכישה ו/או מכירה של ני"ע כלשהו, או תחליף לייעוץ אישי ולבחינת "צרכי לקוח". הסקירה עוסקת בתחזיות, אשר במהותן אינן ודאיות. הנתונים בפועל יכולים לסטות משמעותית מהתחזיות. לשימוש מושכל בתחזיות אלו יש הכרח במיומנות שאינה נחלת הכלל ואין לעשות בהן שימוש ללא ייעוץ מקצועי מתאים. המידע המוצג כאן הוא חלקי, ועלולים לחול בו טעויות. מודלים כלכליים ו/או מודלים שוקי הון ו/או מי מעובדיהן אינן נושאים באחריות כלשהי לגבי החומרים הכתובים כאן. אי מימושן של התחזיות והערכות לא יהווה עילה כל שהיא לתביעה בגין נזקים ישירים או עקיפים שיגרמו עקב השימוש בהן. מודלים שוקי הון בע"מ הינה חברה לניהול השקעות שבשליטת בעלי מניות חברת מודלים כלכליים. בבעלות מודלים שוקי הון חברה לניהול קרנות נאמנות, מודלים קרנות נאמנות בע"מ. מודלים שוקי הון ומודלים קרנות נאמנות מחזיקות וסוחרות במניות, באג"ח ובמטבע חוץ לסוגיהם הן בשוק מקומי והן בשווקי חו"ל. לתיקי ההשקעות המנוהלים ע"י החברות הנ"ל, יכולה להיות חשיפה משמעותית למט"ח ולדולר בפרט.



הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או  או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניניים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

x