ראש בראש >> הקרנות שמגישות תרופה לתשואה >> קרן אחת עם כמעט 230% לעומתה תשואה של 193% "בלבד" לשנייה

שתי קרנות בלבד מנהלות קרנות פארמה בישראל, מי העדיפה בין השתיים? אנחנו מקווים שיש לכם לפחות אחת מהשתיים

 

 
 

אלמוג עזר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
23/11/2014

 

שוק הפארמה העולמי ממשיך ליהנות מהגאות הכללית בשוק המניות בארה"ב, כאשר רוב חברות הפארמה הגדולות בעולם נסחרות בבורסת וול סטריט. באופן פרטני יותר, ניתן לציין שחברות התרופות ממשיכות ליהנות מהזרמת הון משקיעים, לנוכח התחזית כי האוכלוסייה המזדקנת במערב בכלל ובארה"ב בפרט  (בייבי בומר'ס), תגדיל את צריכת התרופות בשנים הקרובות. כמו כן, מעמד הביניים המתגבש במדינות המזרח האסייתיות צפוי להגדיל את הביקוש לתרופות בשים לבוא גם כן.

במציאות החיובית הזו,מדד חברות התרופות של S&P, הניב תשואה של כ- 25.3% מתחילת השנה (נכון ל-19.11.14). חמש שנים לאחור, תשואת המדד כבר מזנקת ל- 25.5%.

בשוק קרנות הנאמנות המקומי, קיימות שתי קרנות שמשקיעות במניות פארמה בחו"ל- בעיקר בחברת בארצות הברית. שתי הקרנות הללו, מיטב ביוטכנולוגיה ואי.בי.אי ביוטכנולוגיה השיאו תשואה ממוצעת 29.34% מתחילת השנה (נכון ל-19.11). 

בהנחה כי שוק הפארמה ימשיך לשגשג ולמשוך אליו משקיעים, מי מבין צמד הקרנות עדיפה להשקעה?

תשואה קצרת טווח: מיטב ביוטכנולוגיה

מתחילת השנה הניבה הקרן מיטב ביוטכנולוגיה תשואה של כ-32%, לעומתה הקרן איביאי טכנולוגיה שהניבה תשואה נמוכה יותר של 26.6%. השוואת התשואה בין שתי הקרנות בחצי השנה האחרונה תגלה תמונה עקבית יותר שבה הקרן של מיטב השיאה תשואה עדיפה על הקרן של איביאי, פרט לימים של תחילת יולי, שהתאפיינו בירידות שערים.  

בתמונה, תשואת שתי הקרנות, חצי שנה לאחור. 

תשואה ארוכת טווח: איביאי ביוטכנולוגיה

בחמש השנים האחרונות,צמד הקרנות סיימו עם תשואה חיובית, פרט לשנת 2008 בה פרץ המשבר הפיננסי. יחסית להתמוטטות בשוק המניות של השנה ההיא, הקרנות השיאו תשואה שלילית נסבלת שלא עולה על יותר מ-14%. בשנת 2010, מיטב ביוטכנולוגיה כמעט השיאה תשואה ניטרלית (תשואתה לבסוף הייתה 1.4%).

בחישוב התשואה ארוכת הטווח של הקרנות, נראה כי הקרן של איביאי עדיפה יותר, כאשר זו בתוך חמש שנים השיאה תשואה של כמעט 230%. הקרן של מיטב לעומתה השיאה תשואה של 193% "בלבד".

שארפ וסטיית תקן: מיטב ביוטכנולוגיה

מדד שארפ הינו מדד לביצועים של תיקי השקעות. הוא מודד את עודף  התשואה לעומת סיכון על נכסי השקעה. השארפ השנתי של מיטב ביוטכנולוגיה הינו 30.59. השארפ של איביאי טכנולוגיה הינו נמוך יותר בן 14.73. כלומר הקרן של מיטב מפצה את המשקיעים יותר על הסיכון אותו הם לוקחים. כמו כן סטיית התקן, שהינה ייצוג חלקי של הסיכון, גבוהה יותר בקרן של איביאי.

פיזור ומינוף: שיווין

המשבר הפיננסי של שנת2008 לימד את המשקיעים על חשיבות הפיזור. הקרן של איביאי, נכון לתחילת אוקטובר,משקיעה ב-17 חברות פארמה שמהוות מעל ל- 50% מהון הקרן. השאר (כ-48%) מושקע בתעודת סל. הקרן של מיטב משקיעה ב-35 מניות חו"ל שמהוות שני שליש מהון הקרן, השאר מושקע בתעודות סל (כ-23%). החשיפה של איביאי למניות מגיעה לכדי 98.1%, בעוד הקרן מיטב ביוטכנולוגיה משקיעה 99.15%. כלומר שני מנהלי הקרנות בתחום בוחרים להיחשף כמעט בכל ההון המשוקע שברשותם למניות. מאידך, הראשונים נמענים לעת עתה להגדיל את החשיפה על ידי מינוף, כאשר ביכולתם להיות חשופים עד לכדי 120% מהון הקרן.

לסיכום

שתי הקרנות שסקרנו השיאו תשואה גבוהה מתחילת השנה, כאשר שתיהן חולפות על פני מדד היחס. נציין שהשנה המשקיעים נהנו מתשואה נוספת שמקורה בהתחזקות הדולר אל מול השקל. בשנה האחרונההחשיפה הגבוהה יותר של מיטב ביוטכנולוגיה למניות הועילה לה להשיא תשואה על עמיתה,מה שלא מנע ממנה להציג סיכון נמוך יותר. בטווח הארוך דווקא הקרן של איביאי על העליונה. הכלכלן הנודע ג'ון מיינרד קיינס טען שבטווח הארוך כולם מתים, אנחנו נעדיף את מיטב ביוטכנולוגיה. 

 

x