סיגמא >> סקירה שבועית

 

 
אורי גלאי אורי גלאי
 

אורי גלאי
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
24/11/2014


סקירת שוק שבועית
 17.11.14-21.11.14
 
עיקרי הדברים:
1. חברת דירוג האשראי הבינלאומית פיץ' הורידה את תחזית הדירוג של ישראל מחיובי ליציב. פיץ' מזהירה מרמת הניהול הכלכלי בישראל ומהרעה בתנאים של המשק המקומי. באם תימשך ההרעה צפויה חברת הדירוג להוריד את דירוג האשראי של ישראל.
2. בנק ישראל הכריז כי מכשיר הריבית כמעט מיצה עצמו ובכך הותיר פתח להפחתת ריבית נוספת בחודשים הקרובים בהתאם לנתוני המאקרו והאינפלציה .
3. הדיונים לאישור תקציב 2015 נמשכים ומתארכים. ריח הבחירות עולה ממושב החורף של הכנסת וככל הנראה דיוני התקציב יימשכו עוד זמן בטרם יאושר.
4. בארה"ב הסתיים שבוע עם מספר נתונים כלכליים, ברובם חיוביים. באופן כללי המגמה של החודשים האחרונים היא חיובית ברמת המאקרו והמיקרו כלכלה בארה"ב. הפסקת ההזרמות לשוק מעידה על עוצמת השיפור הכלכלי ולצד זה כבר מדברים על עיתוי העלאת הריבית, הצפויה להערכתנו כבר במהלך תחילת 2015. שיעור האבטלה בארה"ב ירד ל-% 5.8,
שפל של שש שנים.
5. באירופה נתונים מעורבים מובילים להורדת תחזית הצמיחה ל- 2014 לרמה של %0.8. משבר החוב של 2011 עדיין איתנו ועשוי להשפיע על כלכלות בגוש בשנים הקרובות. יחד עם זאת יוון
הודיעה כי לראשונה מזה 6 שנים יצאה ממיתון. גרמניה מציגה האטה בקצב הצמיחה כאשר היא גם המושפעת המרכזית מהמתיחות והסנקציות ההדדיות עם רוסיה.
6. משבר רוסיה-אוקראינה שב לכותרות עם תנועת כוחות רוסיים לחצי האי כרים ודיונים במסגרת ה-G-20 באוסטרליה.
7. מחירי הנפט הנמוכים (וממשיכים להישחק) משפיעים דרמטית על הכלכלה הרוסית ועשויים לדחוף את רוסיה לפעולה באוקראינה.
8. הבנק המרכזי באירופה, ה-ECB, הכריז על תוכנית לרכישת אגרות חוב ממשלתיות באירופה כחלק מהמאמץ להניע את הכלכלה ולעודד צמיחה. בראשית דצמבר מתכנס ה-ECB וככלו הנראה יכריז על פעולות נוספות לתמיכה בצמיחה.
9. אגרות החוב הממשלתיות ממשיכות להציג תשואה נמוכה לפדיון על רקע הריבית הנמוכה, הנזילות הגבוהה בשווקים והיעדר האלטרנטיבות.  
 
10. מדד הפחד (VIX), שהומצא ע"י פרופ' דן גלאי (יו"ר סיגמא בית השקעות) בשנות ה- 80נסחר ברמות נמוכות של כ-%14. המשמעות היא כי המשקיעים לא צופים לירידות שערים בטווח של חודש-חודשיים קדימה.
 
 
המלצות עיקריות:
1. מומלץ להחזיק אג"ח במח"מ של כ-3.5.
2. חשיפה מניתית ברמה גבוהה אך לא מקסימלית מחשש למימושים בשווקים ואפשרות לניצול הזדמנויות. חשיפה מומלצת של כ-%90%-95 מהמדיניות. עיקר החשיפה לשווקים בחו"ל – ארה"ב, אירופה ואסיה. עד להתבהרות המצב מול רוסיה מומלץ לצמצם חשיפה לאירופה ולהגדיל את ארה"ב.
3. אג"ח קונצרני סביב דירוג A אחרי בחינה סלקטיבית של הנייר ושימת דגש מיוחד על מרווח הסיכון והתשואה לפדיון.
5. הסטת רכיב מהתיק לנזילות וכניסה להנפקות וניצול הזדמנויות בשוק.
6. מט"ח – לאור התחזקות הדולר בעולם והריבית הנמוכה בישראל ממליצים להגדיל את רכיב הדולר.

סיכום
כללי

בתחילת השבוע פורסם נתון הצמיחה לרבעון השלישי של 2014 אשר עמד על רמה שלילית של %0.4 בחישוב שנתי. נתון זה הוא בניגוד לכל התחזיות טרום שנת 2014 ונובע ממבצע צוק איתן שפגע בכלכלה במהלך רבעון זה. למרות נתון שלילי זה אנו סבורים כי הכלכלה הישראלית צומחת בקצב של כ- %2.8 בשנת 2014, כולל השפעות מבצע צוק איתן. חברת דירוג האשראי הבינלאומית פיץ' הורידה את תחזית הדירוג של ישראל מחיובי ליציב. פיץ' מזהירה מרמת הניהול הכלכלי בישראל ומהרעה בתנאים של המשק המקומי. באם תימשך ההרעה צפויה חברת הדירוג להוריד את דירוג האשראי של ישראל.
 
ועדת אנדורן לבחינת הסדרי החוב בישראל סיימה השבוע עבודה של כשנה וחצי ופרסמה את המלצותיה לייעול שוק החוב: הוועדה קובעת מנגנונים שאמורים לזרז את ההכרה במצב משברי שדורש שינוי פעיל בתנאי החוב, להקדים את הטיפול באיום של משבר פיננסי או במשבר שכבר החל ולקצר את שלב ההגעה להסדר. המטרה המרכזית היא לקבוע מנגנונים וקריטריונים שיעבירו חברות השבוע הסתיים המסחר בוול סטריט בעליות שערים שבוע חמישי ברציפות. מחיר הנפט ירד השבוע אל מתחת למחיר של 75 דולרים, ירידה של יותר מ-%30 בתוך פחות מחודשיים. מחיר הגז עולה ב-%3.2 בעקבות החורף הקשה המגיע לחוף המזרחי בארה"ב. מחיר אונקיית הזהב נסחר בירידות חדות של מעל ל-%1, אל מחיר של 1,197 דולרים.
 
ארה"ב

בארה"ב פורסמו השבוע מספר נתוני מאקרו, חלקם טובים מהצפוי. ראשית פורסם מדד המחירים לצרכן לחודש אוקטובר, שנותר ללא שינוי, על רקע ירידה במחירי הדלק כנגד עלייה במחירי הדיור, התרופות ומחירי הטיסה. אנליסטים צפו ירידה של %0.1. עוד פורסמו, כמדי שבוע, התביעות השבועיות לדמי אבטלה, שנמצאות מתחת לרמת 300 אלף, זה השבוע העשירי ברציפות. התביעות ירדו ב-2,000 ל- 291 אלף. אנליסטים צפו נתון של 280 אלף. כמו כן פורסם מדד ה-PMI של מרקיט, שנפל זה החודש השלישי ברציפות, ל- 54.7 נק' בנובמבר, לאחר 55.9 נקודות באוקטובר. מדובר ברמתו
 
הנמוכה ביותר מאז חודש ינואר. מדד הפילי פד זינק ל-40.8 נק', לעומת 20.7 נק' באוקטובר. מדובר בקריאה הגבוהה ביותר מאז דצמבר 1993. מכירות הבתים הקיימים עלו באוקטובר ב-%1.5 לקצב של 5.26 מיליון בתים בשנה. מדד ה-S&P500 עלה השבוע ב- %1.16, הנאסד"ק עלה ב-%0.52 והדאו ג'ונס עלה ב- %0.99. אגרות החוב הממשלתיות ל-10 שנים נסחרו ביציבות וננעלו בתשואה של %2.32.

אירופה

נגיד הבנק המרכזי האירופי, מריו דרגי, אמר השבוע כי הצמיחה בגוש האירו נחלשה במהלך חודשי הקיץ, אולם הדגיש כי הוא מוכן לבצע צעדים נוספים על מנת לתמרץ את הכלכלה, אם זה יידרש, כולל רכישת אג"ח ממשלתיות. הוא גם אמר כי ישנן ראיות מוקדמות לכך שמאמצי הבנק להקל על תנאי האשראי מניבים פירות.

בגרמניה דווח שמדד מנהלי הרכש לסקטור התעשיה עמד בנובמבר על 50 נק' לעומת צפי ל-51.5 נק'. ה-PMI המשולב לשירותים ותעשיה בגרמניה (של חברת Markit) נפל בנובמבר ל-52.1 נקודות לעומת 53.9 נקודות באוקטובר, שפל של 16 חודשים.

שר האנרגיה הרוסי הודיע השבוע כי מדינתו תחל לקצץ בקידוח הנפט, בשל מחירו הנמוך. רוסיה כבר החלה לדבר עם נציגים מוונצואלה וערב הסעודית על הצורך בקיצוץ האספקה. רוסיה הינה אחת מהנפגעות העיקריות ממחירי אנרגיה נמוכים, כאשר גז ונפט מהווים חצי מהכנסות המדינה מייצוא. חלק מהאסטרטגים טוענים כי רוסיה חייבת מחירי נפט בגובה של 100 דולרים לפחות - בכדי לתמוך בכלכלת המדינה. מומחי אנרגיה שונים טוענים כי הרצון של רוסיה לקצץ בקידוחים בלתי מציאותי. זאת מתוך הרעיון שבארות שאינן נקדחות ברוסיה קופאות ולכן יוצאות משימוש לזמן ממושך. לכן הדבר היחידי שרוסיה תוכל לעשות הוא לקדוח אך לא לשווק.
 
אסיה
הבנק הלאומי בסין הוריד את הריבית להלוואות במדינה לכדי %5.6. הפעם האחרונה שבה הבנק העממי בסין הוריד את הריבית הייתה ביולי 2012. בתוך כך הבנק גם הפעיל שני צעדים נוספים בכדי לעודד את ההשקעה והצמיחה במדינה: קיצוץ הריבית על ההפקדות אל %2.75 לעומת %3, בכדי להוריד את אטרקטיביות החסכון במדינה והתרת הרסן של הבנקים המסחריים והגדלת האפשרות להרחיב את גבולות הריבית אותה יוכלו לגבות עד לכדי %120 מריבית הבנצ'מרק, לעומת %110 עד כה. מהלך זה יאפשר לבנקים להגדיל את פורטפוליו ההלוואות שלהם. כלכלת סין צמחה ב- %7.3 ברבעון האחרון, הקצב הנמוך מזה חמש שנים, בעוד יעד הצמיחה השנתי שלה עומד על %7.5. בחודש אוקטובר האחרון, עם פרסום התוצר הסיני לרבעון השלישי של שנת 2014, התברר כי הייצור, הייצוא ומכירת המוצרים המקומית במדינה נמצאים בנסיגה. בסין דווח השבוע שמדד מנהלי הרכש של HSBC לתעשייה עמד על 50 נק' בנובמבר לעומת צפי ל-50.3 נקודות ולעומת 50.4 נקודות באוקטובר.

ראש ממשלת יפן, שינצו אבה ( Shinzo Abe), פירק את הפרלמנט התחתון ובכך העלה משמעותית את הסיכויים לבחירות מוקדמות במדינה בחודש הבא. השבר הגיע בעקבות הפרסום על הירידה בתוצר היפני ברבעון השלישי, בפעם השנייה ברציפות. תוצאות אלו סימנו כי כלכלת המדינה נמצאת רשמית במיתון. ההאשמות לירידה בתוצר מגיעות בעקבות אימוץ מס צריכה חדש (מעין מע"מ) במדינה מחודש אפריל.

מאז שיתוף הפעולה בין בורסות הונג קונג ושנגחאי ביום שני האחרון, בניגוד לצפי לסינרגיה, לא נרשמה עלייה משמעותית במסחר בין השתיים. משקיעים סינים לא התנפלו על מניות הנסחרות בהונג קונג בעוד ההון הזר שזורם למדינה נחלש יחסית מאז איחוד הכוחות. לאחר שבתחילת השבוע פורסם נתון צמיחה שלילי ביפן, בהמשך השבוע פורסם נתון חיובי - הייצוא ביפן צמח בשיעור הגבוה ביותר מזה 8 חודשים, בין השאר על רקע היחלשות המטבע המקומי.
 
מניות
קבוצת פוקס מתכננת בשנתיים הקרובות לפתוח עוד 119 חנויות, שלאחר פתיחתן תחזיק הקבוצה ב- 535 חנויות קמעונאיות ב-12 רשתות אופנה ,הנעלה וטיפוח. המשמעות היא שפוקס תגדיל ב- %38 את מספר החנויות שהיא מפעילה היום, כאשר גידול של %7.5 יגיע מהעברת המותג MANGO לידי הקבוצה. בתוך כך עלתה השבוע המניה ב %0.21.

שותפות חיפושי הנפט גלוב אקספלוריישן הודיעה השבוע על משא ומתן מול חברת השקעות אמריקאית להשקעה ברישיונות השותפות בהיקף של עד 60 מיליון דולר. בעקבות מגעים שקיים השותף הכללי בשותפות לאחרונה עם נציגיה של חברת Blackhawk Partners מארה"ב, קיבל השותף הכללי מבלקהוק פרטנרס מכתב כוונות לפיו בכוונת החברה להשקיע עד 60 מיליון דולר בחיפוש ופיתוח של הרישיונות של גלוב, אופק, יהל ובר- אור. בתוך כך זינקה המניה ביום חמישי ב – %100.
 
 
 
בברכה,
אורי גלאי, מנכ"ל
סיגמא בית השקעות
 
השתתף בהכנת הסקירה – ברק גולדקורן

 

 

 

 

 

 

 

 

 

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או  או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניניים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

x