סיגמא » חשיפה גבוהה למניות, אבל לשמור נזילות מחשש לירידות בשווקים

בסקירה שבועית ממשיכים בסגמא לתמוך במח"מ יחסית קצר בשוק, הגדלת רכיב הדולר בתיק

 

 
אורי גלאי, סיגמאאורי גלאי, סיגמא
 

אורי גלאי ובן גינתי
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
15/12/2014


  1. בתום 671 יום, חברי הכנסת ה-19 פזרו את עצמם. בכך נפתחת מערכת הבחירות באופן רשמי ואזרחי ישראל יצעדו אל הקלפי ב-17 במרץ 2015.

  2. בנק ישראל פרסם השבוע  את פרוטוקולי החלטת הריבית לחודש דצמבר, מהם עולה כי חברי הוועדה התייחסו בהרחבה לנתוני האינפלציה, שהצביעה על המשך ירידת המחירים במשק.

  3. מנתוני הלמ"ס שפורסמו השבוע מתברר כי בשלושת החודשים ספטמבר-נובמבר עלה יצוא הסחורות, ללא יהלומים, בשיעור שנתי של 8.7%, בהמשך לעלייה בשיעור שנתי של 3.4% שנרשמה בו בשלושת החודשים הקודמים.

  4. הרגולטור בסין קבע השבוע כי לא ניתן יותר להשתמש במאגר של אג"ח בדירוג נמוך כבטוחה עבור הלוואות לטווח קצר. המשמעות המידית היא פגיעה בנזילות בשוק האשראי בסין. בכך, הבורסה בסין רשמה השבוע את הירידה היומית החדה ביותר מזה 5 שנים של כ-5.4%.

  5. הבורסה ביוון רשמה השבוע ירידה של כ-20% ובכך השלימה את הנפילה התלת-יומית החדה ביותר זה כמעט שלושה עשורים, בעוד שהתשואות על אגרות החוב הממשלתיות מזנקות, לאחר שהממשלה הפתיעה את המשקיעים והודיעה על בחירות מהירות לנשיאות שיערכו כבר בשבוע הבא במקום בתחילת 2015. 

  6. השבוע נראתה תנודתיות בשוק המט"ח. הדולר נחלש בחדות מול המטבע המקומי והתרחק מרף 4 השקלים עד לרמה של 3.90 שקלים. בנוסף, בנק ישראל הודיע כי בשנה הבאה ימשיך עם רכישות הדולרים במטרה לקזז את השפעת הגז הטבעי על מאזן התשלומים בישראל וירכוש כ 3.1 מיליארד דולר.

  7. מחיר הנפט ממשיך לצנוח ועומד כעת על רמה נמוכה מ-60 דולר לחבית מסוג WTI על רקע מלחמת התפוקה בין היצרניות בארה"ב לבין קרטל הנפט אופ"ק (OPEC) בראשות סעודיה. הנפגעת המרכזית היא רוסיה שכלכלתה מבוססת בעיקר על תעשיית הנפט והגז. מחיר הנפט הגיע ביום שישי האחרון לרמה של 57.8 דולר לחבית.

  8. לאחר החלטת הבנק המרכזי ברוסיה להעלות את הריבית המרכזית ל-10.5%, הרובל המשיך להיחלש השבוע מול הדולר ונגע בשפל כל הזמנים ברמה של 57 רובל לדולר. הבנק המרכזי ברוסיה פרסם אזהרה חמורה לגבי עתידה הכלכלי של רוסיה. גוגל הודיעה כי תצא מרוסיה בעקבות קשיים מול השלטון.

  9. משרד האוצר האמריקני מסר השבוע כי הגירעון התקציבי של ארה"ב התכווץ ב-58% בנובמבר לעומת החודש המקביל אשתקד, והסתכם ב-57 מיליארד דולר. נתוני מאקרו חיובים מחזקים את התמיכה בארה"ב כהשקעה מועדפת.


המלצות עיקריות:

  1. מומלץ לשמור על מח"מ יחסית קצר באג"ח,   כ-4.2-4.5 שנים.

  2. חשיפה מניתית ברמה גבוהה אך לא מקסימלית מחשש למימושים בשווקים ואפשרות לניצול הזדמנויות. חשיפה מומלצת של כ-90%-95% מהמדיניות. עיקר החשיפה לשווקים בחו"ל בארה"ב. עד להתבהרות המצב מול רוסיה מומלץ לצמצם חשיפה לאירופה ולהגדיל את ארה"ב.

  3. אג"ח קונצרני סביב דירוג A אחרי בחינה סלקטיבית של הנייר ושימת דגש מיוחד על מרווח הסיכון והתשואה לפדיון.

  4. הסטת רכיב מהתיק לנזילות וכניסה להנפקות וניצול הזדמנויות בשוק.

  5. מט"ח – לאור התחזקות הדולר בעולם והריבית הנמוכה בישראל ממליצים להגדיל את רכיב הדולר. 


כללי
חברי הוועדה המוניטארית בבנק ישראל ציינו השבוע בפרוטוקול החלטת הריבית לחודש דצמבר כי לפי האומדן הראשון של נתוני התוצר ברבעון השלישי חלה ירידה, שנבעה מההשפעות של "צוק איתן" וברבעון הנוכחי קצב הפעילות חזר לרמתו לפני המבצע. הציפיות לאינפלציה לשנה קדימה ירדו בחודש החולף ונותרו מתחת לגבול התחתון של תחום יציבות המחירים (1%-3%) וכך גם הציפיות לשנתיים. מחירי הדיור ירדו באוגוסט-ספטמבר ב-0.1% וקצב עלייתם ב-12 החודשים האחרונים שהסתיימו באוגוסט הואט ל-4.7%.

הירידות שנרשמו השבוע במחירי הנפט הפכו להתמוטטות לאחר פרסום מספרים מפתיעים בנתוני מלאי הנפט בארה"ב. מחיר הנפט הגולמי איבד 9% השבוע וסך הכל צלל ב-45% מאז חודש יוני האחרון והגיע עד לרמה של 57 דולר לחבית נפט, לראשונה מזה 5 שנים וחצי. משרד האנרגיה האמריקאי עדכן כי מלאי הנפט מסוג "Crude" במדינה גדל במפתיע ב-1.454 מיליון חביות, כשהצפי עמד על ירידה של 2.24 מיליון חביות. בנוסף, ארגון אופ"ק הודיע כי הביקוש לנפט מסוג "Crude" ב-2015 יהיה הנמוך ביותר מזה 12 שנים. לפי התחזית המעודכנת של הארגון, הביקוש יעמוד על 28.9 מיליון חבית ביום - נמוך ב-300 אלף חביות ביום לעומת 2014. מניות חברות האנרגיה מרכזות עניין רב על רקע המשך השחיקה במחירי הנפט ומציגות ירידות שערים חדות לאורך שבוע המסחר.

הכלכלה העולמית צמחה בקצב מעט מהיר יותר ברבעון השלישי של 2014 הודות להתאוששות קלה בגוש היורו וצמיחה שלילית פחות גרועה מהצפוי ביפן. מנתונים שפרסם השבוע ארגון ה  OECD עולה כי כלכלות ה-G20 , אשר מהוות 90% מהפעילות הכלכלית העולמית, צמחו ברבעון השלישי ב-0.9%, לאחר צמיחה של 0.8% ברבעון השני של השנה. 

ארה"ב
נתון המכירות הקמעונאיות, שרשם עלייה מרשימה של 0.7%, הכה את התחזיות והראה כי עונת החגים בארה"ב חזקה מהצפוי זאת לעומת צפי לעלייה של 0.4% בלבד. הנתון הוא בעל חשיבות עצומה לכלכלת ארה"ב בה עמוד השדרה הכלכלי הוא הצריכה, כך ב-12 החודשים האחרונים המכירות הקמעונאיות צמחו בארה"ב ב-5.1%. בחודש דצמבר, שמבשר את בואו של חג המולד, צפויים הקמעונאים בארה"ב להמשיך ליהנות מהגדלת מכירות לפחות עד תחילת השנה החדשה. בנוסף התפרסם בארה"ב נתון התביעות הראשוניות לדמי אבטלה לשבוע החולף שהצביע על 294 אלף תביעות ראשוניות לדמי אבטלה זאת כנגד צפי הכלכלנים ל-297 אלף תביעות. מספר המשרות החדשות במקומות עבודה בארה"ב זינק ל-4.83 מיליון באוקטובר, רמה המתקרבת לנתונים שנרשמו בתחילת 2001. בנוסף, השבתת הממשל האמריקאי נמנעה לאחר שביום חמישי אישר בית הנבחרים את תקציב הממשל בהיקף של כ-1.1 טריליון דולר וכעת עוברת ההכרעה על אישור התקציב לסנאט. מדד המחירים ליצרן (PPI) בארה"ב ירד בנובמבר ב-0.2% לאחר עלייה של 0.2% בחודש הקודם זאת לאחר שמחירי האנרגיה נפלו בשיעור החד ביותר זה למעלה משנה.

מדד ה-S&P500 ירד השבוע ב- 3.36%, הנאסד"ק ירד ב-2.43% והדאו ג'ונס ירד ב- 3.46%. אגרות החוב הממשלתיות ל-10 שנים נסחרו ביציבות לאורך השבוע אך התשואה ירדה בחדות ביום שישי לרמה של 2.08%.  מדד הפחד VIX , שהומצא ע"י יו"ר סיגמא פרופ' דן גלאי, נסק השבוע ביותר מ- 75% ומראה על התגברות החשש מצד המשקיעים. המדד עומד היום על רמה של  21.08%.  

אירופה
הבנק המרכזי האירופי (ECB) פרסם השבוע את נתוני ה TLTRO (פעולות המימון לטווח ארוך) . מנתונים אלו עולה כי הבנקים בגוש האירו לקחו הלוואות בהיקף של כ-130 מיליארד אירו, סכום הנמוך מהצפוי, מה שמגדיל את ההערכות לתכנית הרחבה כמותית חדשה בתחילת השנה הבאה. 

בכירים בבנק המרכזי של אירופה, מזהירים מפני היחלשות כלכלת גוש האירו. קרן המטבע הבינלאומית טוענת למחסור של 15 מיליארד דולר בחבילת ההצלה שלה לאוקראינה, בכך חושפת את המצב המסוכן של כלכלת אוקראינה, ומצביעה על הנטל הפיננסי הכרוך בתמיכה בקייב. הנתונים שפורסמו השבוע בגרמניה, המעצמה הכלכלית הגדולה באירופה, מדאיגים את המשקיעים בשל החששות מהאטה בכלכלה. משרד הכלכלה פירסם השבוע כי התפוקה התעשייתית בגרמניה עלתה באוקטובר ב-0.2% בלבד, לעומת תחזיות לעלייה של 0.3%.

הגרעון בחשבון השוטף של צרפת הצטצמם באוקטובר לפי הנתונים שפרסם הבנק המרכזי בצרפת, הגירעון בהתאמת עונתית הגיע ל-900 מיליון אירו, לעומת 1.2 מיליארד אירו בספטמבר. בעקבות נתון זה, חתכה סוכנות הדירוג פיץ' את דירוג האשראי של צרפת לרמה של AA מרמה קודמת של +AA. פיץ' ציינה כי התחזית הכלכלית של צרפת חלשה, וכי התמ"ג שלה צפוי לצמוח השנה בקצב איטי יותר מהממוצע של גוש האירו. 

נתון התפוקה התעשייתית בגוש האירו לחודש אוקטובר הציג גידול של 0.1% לעומת צפי של 0.2%.  נתונים אלה, בתוספת אי היציבות הפוליטית ביוון, שהכניסה את המדינה לבחירות בזק בשבוע הבא לנשיאות, נתון האינפלציה לחודש נובמבר בספרד שירד בכ 0.1% והמשבר הכלכלי ברוסיה ההולך ומתחזק עם הצלילה במחירי הנפט, מעידים על מגמה שלילית בגוש האירו.

אסיה
שוקי המניות באסיה, נעלו שערים השבוע במגמה חיובית וקיזזו מעט את הירידות החדות שספגו במשך השבוע. בורסת שנחאי בסין, שנפתחה לאחרונה להשקעות זרות,  מעוררת עניין מחודש בכלכלת המדינה במיוחד על רקע הקישור עם הונג קונג. הייצור התעשייתי של סין עלה ב-7.2% מתחילת השנה עד לחודש נובמבר, מתחת לצפי הכלכלנים לעלייה של 7.5%. מנגד המכירות הקמעונאיות במדינה עלו ב-11.7% מתחילת השנה, 0.2% מעל לתחזית הכלכלנים. צ'ן דונגי, סגן נשיא המועצה לפיתוח לאומי ורפורמות בסין, אמר כי המדינה לא תתן לשיעור הצמיחה להגיע אל פחות מ-7% בטווח הקרוב, אל מול החשש שסין לא תצליח לעמוד השנה ביעד צמיחה של 7.5%. נתון האינפלציה בסין שפורסם השבוע הראה האטה בנובמבר לקצב של 1.4%, האיטי ביותר מאז 2009. מדד המחירים ליצרן ירד בנובמבר ב-2.7% לעומת נובמבר שעבר (חודש 33 ברציפות שבו נרשמת ירידה). 

ביפן פורסמו השבוע נתונים שמצביעים על כך שכלכלת המדינה נמצאת במצב פחות טוב ממה שחשבו. הנתונים מראים כי כלכלת יפן התכווצה ברבעון השלישי בקצב שנתי של 1.9% לעומת צפי של 1.6%. סקרים המתפרסמים במדינה מסמנים נכון ליום הסקירה ניצחון מוחץ לקואליציה המכהנת בראשותו של שינזו אבה ,(Shinzo Abe) שככל הנראה יקבל את המנדט אותו הוא צריך בכדי להמשיך במדיניות הכלכלית האגרסיבית שלו להצלת הכלכלה היפנית והעלאת מיסים כפי שתכנן טרם הבחירות.

מדד המניות הדרום קוריאני, קוספי, הגיע לשפל של חמישה שבועות ביום שלישי האחרון לאחר שבשבוע שעבר הגיע לרמה הגבוה ביותר מאז אוקטובר. עם זאת, סיים את שבוע המסחר ברמה של 1,921.71 נקודות.

מניות
קבוצת אשטרום שהשלימה בחודש מאי האחרון את אחת מההנפקות הגדולות שנרשמו השנה בבורסה הישראלית, סבלה ממומנטום שלילי מאז ההנפקה, והשלימו ירידה של כ-35%. השבוע דיווחה החברה לראשונה על רכישת מניות על ידי בעלי השליטה. קבוצת אשטרום הציגה דו"חות כספיים חיוביים לסיכום הרבעון השלישי של השנה בינהם רווח של כ-46.4 מיליון שקל, עלייה של כ-17% בהשוואה לכ-39.7 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד וכמו כן הקבוצה זכתה במכרז להקמת נמל חיפה החדש, כאשר חלק החברה בפרוייקט נאמד בכ- 2 מיליארד שקל.

מניית טבע השלימה עלייה של 40% השנה והציגה השבוע תחזית רווח של חמישה דולר למניה ב 2016 בכל תרחיש של תחרות גנרית לקופקסון ובעקבות איבוד הבלעדיות של ארבעה מוצרים מקוריים נוספים. החברה הציגה עוד נתונים ל 2014 בינהם הפחתת עלויות של 650 מיליון דולר, השקות של מוצרים חדשים שתרמו מכירות של 250 מיליון דולר למחזור המכירות ב-2014 והעברת 60% ממטופלי קופקסון לגרסה החדשה של התרופה שהושקה בינואר 2014.

כלכלית ירושלים שבשליטת אליעזר פישמן הנה אחת הנפגעות העיקריות מהמצב הכלכלי הרעוע של רוסיה. לאחר שבשבוע שעבר אגרות החוב של חברת הנדל"ן מירלנד (חברת בת של כלכלית ירושלים) הוכנסו ל- Credit Watch ע"י חברת הדירוג מעלות, השפעת הפיחות המתמשך של הרובל מול הדולר ומשבר הנפט המזיק לרוסיה צפויים להוסיף לירידה של 10% מתחילת חודש דצמבר.



הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן – בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניניים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

x