תבוסה ללא תנאים: האם כלכלת ברזיל יכולה לשוב לצמיחה גבוהה?

שנת 2015 לא אמורה להיות מועילה עם המשקיעים. האינפלציה גבוהה. הגרעון עמוק והריבית בשמיים. האם כלכלת ברזיל יכולה דווקא להפתיע לטובה?

 

 
 

שירות פאנדר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
04/01/2015

שנת 2014, לא הייתה השנה של ברזיל. גרעון עמוק, אינפלציה גובהה וחולשה כללית כלכלית. מבין השווקים המתעוררים, פרט לרוסיה נדמה שבהווה ברזיל נמצאת במצב הגרוע ביותר, במיוחד לנוכח שוק הסחורות אשר מאיים על מיתון במדינה.
באוקטובר 2014, נערכו בחירות בברזיל ולמרות הלחץ הציבורי לשינויים ורפורמות במדינה. הנשיאה המכהנת בברזיל, דילמה רוסף, ניצחה בתום מערכת בחירות צמודה והיא תמשיך לכהונה שנייה. בחירתה של רוסוף, סתמה לכאורה את הגולל לשינוי אמיתי כלכלי לעת עתה בכלכלת ברזיל.

אתמול (ב'), נערך כנס ברזיל - ישראל במכון הייצוא הישראלי תחת לשכת המסחר ישראל ברזיל בו ניסו לקדם ולהעמיק את הקשר העסקי בין המדינות. הנואם המרכזי היה אילן גולדפיין  ששימש בעבר כמשנה לנגיד המרכזי בברזיל. גולדפיין נאם על המצב הכלכלי הקיים בברזיל בפני עשרות אנשי עסקים, שככל הנראה יש להם יד ורגל בעסקים במדינה החמישית בגודלה בעולם. 

צפו בראיון הוידאו עם אילן גולדפיין
סחורות: לגבי הסחורות, גולדפיין טוען כי בטווח הקצר לא אמורה להיות בעיה בשוק האנרגיה בברזיל, אך אם המחירים ימשיכו להיות נמוכים לאורך זמן, קיים סיכוי ממשי לביטול פרוייקטים של קידוח בשל העלות הגבוהה של שאיבת נפט מקרקעיות האמזונס וכיו"ב.

הבחירות: לאחר הבחירות, גולדפיין טוען כי עדיין קיים סיכוי לרפורמות במיסוי והמיסוי בברזיל גבוה בהווה בשל התקציב הממשלתי הגבוה שאמור לרדת בשנים הקרובות.
 
הצמיחה: בטווח הארוך, גולדפיין אופטימי, בחמש השנים הקרובות הוא רואה את כלכלת ברזיל משתפרת. עם זאת בטווח הקצר, המצב יהיה עדיין קשה. שנת 2015 לא תטיב עם המשקיעים והצמיחה במדינה תתבטא ב-0.8% (צמיחה שלילית לנפט כאשר הצמיחה הדמוגרפית במדינה עומדת על 2.5%). בטווח הארוך גולדפיין טוען כי הצמיחה תתמרכז לכדי 2%.

במה להשקיע: לדעת גולדפייןdiv>

מי עדיין משקיע בברזיל? 
פרט לעשרות אנשי העסקים שהגיעו אתמול לעסק בכדי להבין את ברזיל, נותרה קרן נאמנות אחת שמשקיעה מתוך מדיניות במניות ברזיל ואמריקה הלטינית – "מגדל ברזיל ואמריקה הלטינית". הקרן מנהלת נכון לתחילת חודש נובמבר השנה כ-6 מיליון שקלים בלבד עם דמי ניהול של 1.45%. בחודש דצמבר בלבד, הקרן הניבה תשואה שלילית של 13%. 

רוברט כרמלי, מנהל השקעות בכיר קרנות חול במגדל שוקי הון ומשמש כמנהל ההשקעות בקרן הברזילאית מיום הקמתה.
כרמלי, מודע לבעיתיות בכלכלת ברזיל בהווה שעד לפני שנתיים הייתה אהובת המשקיעים. כרמלי טוען שגם הבחירות של אוקטובר איכזבו את המשקיעים במדינה.
 
"הרקע לאכזבה מהבחירות בברזיל היה שהבחירות היו אמורות להיות זרז לשינוי כיוון בצמיחה ובאינדיקטורים הכלכליים או לפחות סיכוי לשינוי. בסופו של תהליך, נבחרה הנשיאה שמכהנת, דילמה רוסוף והשוק לא אהב את זה. המתמודד מולה דיבר על רפורמות וכלכלה פתוחה יותר. מהרגע שרוסוף נבחרה הסיכוי לשינוי אמיתי בכלכלת ברזיל פחת משמעותית. בכל זאת, זה המקום לומר שהאג'נדה של הבחירות הייתה כלכלית ורוסוף הבינה את טעויות העבר שלה וגם היא מדברת כיום על שינוי כיוון. היא מינתה שר אוצר חדש שנחשב לאישויות מוערכת וגם היא החלה לדבר על רפורמות".

לדברי כרמלי ישנן סיבות נוספות מדוע ברזיל נמצאת במקום שבו היא נמצאת "הגרעון הממשלתי של המדינה שעלה משמעותית בשנים האחרונות  נובע משילוב במדיניות הכלכלית וגורמי חוץ. כלכלת ברזיל מוטה לשוק סחורות, שוק המניות מורכב באחוז גבוה מחברות שמייצרות ומשווקות סחורות. כל עוד הסחורות יימצאו בשוק דובי, כפי שלדעתי יתחרש בשנתיים הקרובות, לא יהיה שינוי משמעותי בשוק המניות. בגרף, תשואת הקרן מגדל ברזיל ואמריקה הלטינית בשנתיים האחרונות.

ישנם גם גורמים פנימיים והעיקרי שבינם הוא יישום  מדיניות כלכלית שגויה על ידי נשיאת המדינה. למן הרגע שרוסף נבחרה, היא הזניקה את גובה משכורות המינימום ובתוך כך הגבירה את הלחצים האינפלציונים. התוצר שהתכווץ עם האינפלציה, יצר מצב בעייתי מאוד במדינה ולבנק המרכזי לא נותר לו אלא לעלות ריבית. הבנק המרכזי בברזיל, בניגוד לשאר המדינות המובילות בעולם נמצא בצמצום מוניטארי. הריבית הקצרה במדינה נמצאת ב- 11.75% והיא די חונקת את האשראי הצרכני וההשקעות במדינה. כל זה קורה כאשר תשלומי ההעברה גדלים במדינה שיוצרים גרעון נוסף וזה הפך למעגל כלכלי שמזין את עצמו. 

אז איפה כן להשקיע בברזיל? 

במדינות של שוק מתעורר, כדאי להיות קרוב לצרכן. אני מאמין שהריבית לא תהיה גבוהה כל כך להרבה זמן ובמדינה ישתלטו על הלחצים האינפלציונים. אני לא רואה שינוי במחירי הסחורות והאנרגיה ולכן המגזר הזה במדינה לא מעניין. ענף הצריכה הפרטית והבנקים עדיפים. 
x