עפר קליין מהראל פיננסים בתגובה לבחירות ביוון >> האזרחים העלו את החשש מפרישת יוון מגוש האירו

איך תשפיע הבחירה של היוונים על האירו?

 

 
עפר קליין ,צילום: יונתן בלוםעפר קליין ,צילום: יונתן בלום
 

עפר קליין
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
27/01/2015

עם הבחירות ביוון, האירו נחלש, כאשר החששות ליציאת יוון מגוש האירו עלו מחדש, כך לדברי עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים. לדבריו, "האזרחים ביוון העבירו את השלטון למפלגת השמאל הקיצונית SYRIZA לאחר 5 שנים של מיתון שבחלקם תוצאה של תנאי הסיוע המחמירים שהמדינה נאלצה לקבל."

לגבי פלישת יוון מגוש האירו, להערכת קליין הסיכוי לכך נמוך; "המפסידים הגדולים ממהלך כזה יהיו אזרחי יוון עצמם שכוח הקניה שלהם יישחק בברוטליות. (במיוחד כאשר השנה  לאחר 5 שנים הם חזרו לצמוח). מפלגת השלטון החדשה כבר הודיעה שאיננה מעוניינת ביציאה מגוש האירו אך תדרוש לנהל משא-ומתן מחודש כדי לקבל הקלות נוספות בתנאי תכנית החילוץ.

יש לציין שהתלות העצומה של יוון בסיוע הכספי מה‑(IMF/EU/ECB), מקטינה את הסיכוי לסטייה משמעותית מתוכנית החילוץ שהמדינה התחייבה לה בעבר, אך לא נופתע אם בסופו של דבר יהיו ויתורים של 2 הצדדים ויוון תישאר חברה בגוש. במיוחד לאחר שאחת ההתבטאויות של הנגיד האירופאי הייתה שעל המדינות בגוש האירו לאמץ תקציב תומך צמיחה (גם הקלה פיסקאלית) וברור שהתקציב המרסן שנכפה עד כה על יוון - איננו כזה."
 
על החלטת הבנק האירופאי אמר קליין כי: "הבנק האירופאי הודיע: הרחבה כמותית בהיקף של 60 מיליארד אירו בחודש, גבוה מהצפי של השוק (50 מיליארד אירו). מבלי לפרט כיצד יוחלט אלו אג"ח ירכוש, נאמר כי: ההרחבה הכמותית תכלול אג"ח פרטיות וממשלתיות בטווח לפדיון של 2‑30 שנים. רכישת האג"ח הממשלתיות תחל במרץ 2015, ותימשך לפחות עד ספטמבר 2016, בתלוי בהתייצבות האינפלציה סביב 2 אחוזים בטווח הבינוני. אמירה שפירושה שלהרחבה הזו כרגע אין קו סיום ידוע מראש.

נקודה זו משמעותית; מאז המשבר הפיננסי, שלוש מדינות מפותחות נקטו במדיניות של "הרחבה כמותית": ארה"ב, בריטניה ויפן. בכל אחת מהמדינות הללו, ההשפעה על הכלכלה הייתה מהותית, כאשר ההודעה הייתה על הרחבה כמותית שאינה מוגבלת בזמן או בהיקף הכספי הכולל שלה. כיוון שכאשר ההזרמה בלתי מוגבלת מראש, היא מגלמת גם מרכיב של ביטוח מבחינת השוק.

ההשפעה על ישראל: אירופה היא שותפת הסחר הגדולה של ישראל; בשנת 2014 האיחוד האירופאי (בניכוי בריטניה) היווה כ-31 אחוזים מיבוא הסחורות וכ-23 אחוזים מיצוא הסחורות של ישראל. בטווח הקצר, היחלשות האירו מול השקל שלילית ליצואנים הישראלים וחיובית ליבואנים ולצרכן הישראלי. באופן מסורתי ישראל מייבאת מאירופה רכבים, מוצרי תעשיה ומזון, מוצרים אלו יתכן ויוזלו.

מנגד, מייצאים מוצרי חקלאות, כימיקלים ותרופות שהביקושים להם יפגעו. ייתכן אף שהדבר יתרום לירידה במחירי הפירות והירקות בישראל עקב הגידול בהיצע, מכיוון שהאטרקטיביות היצוא לאירופה תקטן."
 
נקודות מרכזיות נוספות:

מבחינת ישראל - בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי, למרות ההרחבה בגוש האירו והפחתת הריבית במספר רב של מדינות. יש עלייה במדד המשולב בדצמבר עם סבירות לעדכון כלפי מטה. בדצמבר יצוא השירותים עלה ופדיון רשתות השיווק ירד. בנובמבר ירידה בייצור התעשייתי ובפדיון ענפי המשק.

מבחינת אירופה - ההרחבה הכמותית באירופה יצאה לדרך: 60 מיליארד אירו בחודש. יש שיפור במדד מנהלי הרכש בגוש בינואר. האזרחים ביוון העבירו את השלטון כאמור.

בארה"ב נתוני שוק הדיור היו ברובם חיוביים.

העלאת ריבית נוספת בברזיל.




הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן – בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניניים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

x