איילת ניר, יצירות » למרות הציפיות המעשה הנכון

הועדה המוניטרית בחרה להותיר את הריבית לחודש אפריל על כנה, בהתאם להערכות הכלכלנים ולמרות שבשוק ההון התפתחו בימים האחרונים ציפיות להרחבה כמותית ולהפחתת הריבית לרמה שלילית, כתגובה לסקירה שפרסם HSBC.

 

 
איילת ניר כלכלנית ואסטרטגית ראשית, יצירותאיילת ניר כלכלנית ואסטרטגית ראשית, יצירות
 

איילת ניר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
25/03/2015

הועדה המוניטרית בחרה להותיר את הריבית לחודש אפריל על כנה, בהתאם להערכות הכלכלנים ולמרות שבשוק ההון התפתחו בימים האחרונים ציפיות להרחבה כמותית ולהפחתת הריבית לרמה שלילית, כתגובה לסקירה שפרסם HSBC.

פרסום ההחלטה בעת הנוכחית מייצג מצב של LOSE-LOSE-SITUATION עבור בנק ישראל, שכן אם היה מפחית את הריבית, היה נטען כנגד הבנק כי היתה הדלפה ל-HSBC, בעוד אחרים עשויים לטעון כנגד הבנק, כי ההחלטה שלא להפחית, נבעה מהרצון להוכיח כי לא היתה הדלפה, ולא משיקולים כלכליים גרידא.

אנו בוחרים להאמין כי שיקולי הבנק כלכליים, וכי לא היתה הדלפה, ולכן מפה ואילך נתמקד בהודעת הריבית עצמה.

*  *  *
הועדה המוניטרית בחרה להותיר את הריבית על כנה. נראה כי בבנק ישראל מבקשים להמתין ולבחון את השפעת ההפחתות האחרונות בריבית על המשק, כמו גם את התפתחות סביבת האינפלציה בתקופה שלאחר ההשפעות החד פעמיות של הירידה במחירי החשמל והמים. 

בבנק ישראל מציינים את הגורמים הבאים כבסיס להחלטת הריבית האחרונה (ההערות שלנו בסוגריים):

אינפלציה:
  • מדד חודש פברואר ירד בשיעור הגבוה מציפיות החזאים 0.7% אל מול ממוצע של 0.6%.

  • הרכיבים המייצגים את המוצרים הבלתי סחירים נותרו ללא שינוי בתקופה זו, למרות העלייה בסעיף הדיור, בעוד הירידה ברכיבים המייצגים את המוצרים הסחירים נבעה בעיקר מהירידה במחירי האנרגיה (אנחנו מייבאים דפלציה למי שלא שם לב – א.נ.).

  • לאחר פרסום מדד פברואר, ויציאתו מטווח התחזית, עלה ממוצע תחזיות החזאים ל-12 המדדים הבאים 

  • ב-0.4 נקודות אחוז, ל-1.2% (העלייה בציפיות האינפלציה חשובה, שכן היעד הראשון העומד לנגד עיני בנק ישראל הינו יעד האינפלציה – א.נ.).

  • מרבית החזאים אינם צופים הפחתה בריבית בנק ישראל בחודשים הקרובים, אך מעקום התלבור עולה הסתברות מסוימת להפחתה כזו.
רמת הפעילות הכלכלית במשק:
  • אינדיקטורים ראשוניים לפעילות ברבעון הראשון של 2015 מצביעים על תמונה מעורבת.

  • נתונים חלקיים מסקר החברות לרבעון הראשון מצביעים על המשך צמיחה בקצב מתון במגזר העסקי.

  • נתוני שוק העבודה ממשיכים להציג תמונה חיובית.

  • על פי התחזית המעודכנת של חטיבת המחקר, שיעור האינפלציה בארבעת הרבעונים הקרובים יעמוד על 1.1% (בדומה להערכות הכלכלנים – א.נ.). ריבית בנק ישראל צפויה להיוותר ברמה של 0.1% במהלך 2015 ולהתחיל לעלות בקצב איטי ב-2016 לרמה של 0.75% בסוף השנה (1.0% בתחזית הקודמת מחודש דצמבר). התוצר צפוי לצמוח ב- 3.2% (בדומה לתחזית הקודמת), וב- 3.5% ב-2016 (3.0% בתחזית הקודמת).

תקציב ומדיניות פיסקלית:
  • העודף המקומי (ללא אשראי נטו) הסתכם בינואר-פברואר ב-2.8 מיליארדי ש"ח, לעומת גירעון של כ-2.3 מיליארדים בתקופה המקבילה אשתקד. (ההסתברות לעמידה ביעדי הגירעון השנה גבוהה – א.נ.)

  • על פי נתוני המגמה, גביית המסים בפברואר נותרה ללא שינוי משמעותי ביחס לחודשים הקודמים (אין סימנים להאטה בקצב הצמיחה – א.נ.).


שוק הנדל"ן למגורים:
  • לאחר שמספר העסקאות עלה בחודשיים הקודמים, בינואר הוא ירד, תוך עלייה בהיקף העסקאות של משקיעים ולכן גם בחלקם בסך העסקאות (האם הגידול ברכישת דירות להשקעה לא היה צפוי בעקבות הפחתת הריבית האחרונה? – א.נ.).

  • נתוני המלאי ממשיכים להצביע על רמה גבוהה– קצב המכירה של דירות חדשות נותר גבוה, כמו גם מספרן של הדירות החדשות למכירה, למרות המשך מגמת הירידה המתונה בו (מחירי הדירות עולים למרות המלאי הגבוה על פי בנק ישראל, אז אולי המלאי לא מספק, או לא מצוי באזורי ביקוש ? – מה שחשוב הוא כי הירידה במלאי לאורך זמן לא מבשרת טובות למי שמצפה לירידת מחירים בענף – א.נ.).

כלכלה עולמית ושוק המט"ח:
  • מאז הדיון המוניטרי שהתקיים ב-22/2/15, ועד ל-20/3/15, נחלש השקל מול הדולר ב-5% והתחזק ב-1% מול האירו. מול שער החליפין הנומינלי האפקטיבי נחלש השקל ב-1.9%.

  • הפעילות הכלכלית העולמית ממשיכה להתרחב באיטיות תוך אי ודאות גבוהה.

  • באירופה החלה ההרחבה הכמותית והביאה להיחלשות נוספת של האירו, לעליות בשערי המניות, ולעדכון כלפי מעלה של תחזיות הצמיחה והאינפלציה, אם כי זו עדיין מאוד נמוכה. מנגד, למרות ההסכם שהושג בין יוון למוסדות האיחוד האירופי, עדיין קיים חוסר ודאות רב מאוד לגבי ההתפתחויות ביוון והשלכותיהן האפשריות.

  • בארה"ב להוציא את הנתונים משוק העבודה, מרבית הנתונים שהתווספו החודש היו שליליים, על רקע מזג האוויר החורפי. ה-Fed השמיט את הניסוח על אודות "סבלנות" לגבי העלאת הריבית, אך תוואי הריבית – כפי שהוא מתבטא בחציון התחזיות של חברי ה-FOMC – הונמך באופן משמעותי.
כשציפיות האינפלציה לשנה הקרובה מצויות בתוך יעד יציבות המחירים (1%-3%), כשהאינדיקטורים אינם מצביעים על הדרדרות של הפעילות הכלכלית במשק, כשהשקל נחלש מול שער החליפין הנומינלי אפקטיבי, וכשמחירי הדירות מוסיפים לעלות, אין צורך להפחית את הריבית, ועל אחת כמה וכמה שלא לקבוע אותה על רמה שלילית.

בחודשים הקרובים יוסיפו בבנק ישראל לעקוב אחר המשתנים המקרו כלכליים במטרה למנוע ככל הניתן את הידרדרות קצב הצמיחה במשק כמו גם את התבססות האינפלציה במשק ברמתה השלילית. האפשרות להפחתת ריבית נוספת, לא ירדה מהשולחן, אך ככל הנראה לא תתממש בחודשים הקרובים, אלא אם השקל ישוב להתחזק.


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או  או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניניים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x