אקסלנס: נראה כי תגובות המשקיעים הכניסו את בנק ישראל ללחץ

בהודעה הנוכחית לא ניתן כל אזכור העוסק בשימוש בריביות שליליות בעולם מתוך רצון למנוע התחזקות של המטבע המקומי. גם לא כדי להתמודד עם האינפלציה הנמוכה למרות שישראל מצויה היום עמוק בדפלציה.

 

 
יניב חברון, הכלכלן הראשי של אקסלנסיניב חברון, הכלכלן הראשי של אקסלנס
 

קרן מרדכי
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
25/03/2015

יניב חברון, הכלכלן הראשי של אקסלנס, אומר היום כי "בניגוד להודעת ריבית חודש מרץ, שהיתה יונית במיוחד, בהודעת הריבית לחודש אפריל החליטו בבנק ישראל לצנן את ציפיות המשקיעים ולקחת שני צעדים אחורה, בעיקר ביחסם כלפי הצורך בהמשך הפיחות בשער השקל. אמנם, פיחות שערו של השקל עודנו עומד בראש מעייניהם של מקבלי ההחלטות בבנק, אך נראה כי תגובת המשקיעים ביום חמישי וביום ראשון לאפשרות של ריבית שלילית ואולי אף הרחבה כמותית בהמשך, הכניסו את אנשי הבנק ללחץ".


קיבלו רגליים קרות? - בניגוד להודעת ריבית חודש מרץ שהיתה יונית במיוחד, בהודעת הריבית לחודש אפריל החליטו בבנק ישראל לצנן את ציפיות המשקיעים ולקחת שני צעדים אחורה, בעיקר ביחסם כלפי הצורך בהמשך הפיחות בשער השקל. אמנם, פיחות שערו של השקל עודנו עומד בראש מעייניהם של מקבלי ההחלטות בבנק, אך נראה כי תגובת המשקיעים ביום חמישי וביום ראשון לאפשרות של ריבית שלילית ואולי אף הרחבה כמותית בהמשך, הכניסו את אנשי הבנק ללחץ.
                                                                                       
ריבית שלילית, צורך בפיחות, חשש מפגיעה בייצוא פשוט הוסרו מההודעה – רק אתמול פרסמנו קטעים מההודעה קודמת, המאותתים בבירור כי הורדת הריבית האחרונה נעשתה כדי להשיג את הפיחות המיוחל וכי בבנק מצדיקים שימוש בריבית שלילית כדי להחליש את המטבע כפי שעשו במדינות נוספות בעולם.

בהודעה הנוכחית לא ניתן כל אזכור העוסק בשימוש בריביות שליליות בעולם מתוך רצון למנוע התחזקות של המטבע המקומי. גם לא כדי להתמודד עם האינפלציה הנמוכה למרות שישראל מצויה היום עמוק בדפלציה. אגב בהקשר של האינפלציה בבנק בחרו להתעלם הפעם ממדד חודש פברואר, שיצא ברמה של 0.7%, הרבה מתחת לציפיות הקונצנזוס, זאת לעומת דגש נרחב בהודעה הקודמת ששמו על מדד חודש ינואר שהפתיע לרעה.

עוד בהקשר היחס כלפי שעה"ח, ובניגוד לנאמר בהחלטה הקודמת, בבנק החליטו שלא להתייחס להשפעותיו השליליות של התיסוף על היצוא ועל מוצרי היבוא, זאת על אף פרסום הנתון שדיווח על ירידה ביצוא בין החודשים דצמבר- פברואר ועל אף המשך הירידה במדד המחירים לצרכן. נציין שאפילו נתון האינפלציה הנמוך שהתקבל בחודש פברואר לא הוזכר כאחד מהגורמים העיקריים להחלטה, בניגוד להודעת הריבית לחודש מרץ אז הבליטו את המדד הנמוך שפורסם לחודש ינואר. 

המלכוד של בנק ישראל – לבנק ישראל לא היתה ברירה (ואנחנו לא מתכוונים לכך שהריבית נותרה במקום אלה להודעה הצוננת לעומת ההודעה הקודמת), אומנם ריבית שלילית להערכתנו עומדת על הפרק ולפי דפוס פעולותיו בשנה האחרונה אנחנו מניחים ששע"ח הוא עדיין המניע העיקרי למדיניות המוניטרית. 

הבעיה של הבנק הוא יצירת הציפיות הגבוהות, שלא נותרו בעקבות הערכה של HSBC (אלה שחושבים כך פשוט הוזים), אלא בעקבות ההודעה המאוד יונית ומאוד מכוונת לשע"ח מחודש שעבר וכמובן פעולותיו של הבנק המרכזי בשנתיים האחרונות שכוונו בעיקר להשגת פיחות תוך התעלמות מוחלטת מהסיכונים בשוק הדיור והאשראי. 

במידה והבנק היה מוריד את הריבית לשלילית, הוא היה יוצר ציפיות של עוד, ציפיות להרחבה כמותית שהרי כיצד ניתן להחליש את המטבע אם גם ריבית שלילית לא עוזרת. מנגד הרחבה כמותית תוריד את תשואות האג"ח הארוכות בחדות, אפילו הציפיות יעשו את העבודה, מה שרק יפמפם עוד יותר את המחירים בשוק הנדל"ן ואת התמחורים בשוק האשראי.  
 
החטא ועונשו – עבודה על ציפיות השוק היא חלק מהתפקיד של בנק ישראל. עבודה מאומצת מידי עשויה לצאת מכלל שליטה וזה מה שקרה הפעם. העונש יהיה כמובן תיסוף חד של השקל ועליית תשואות בשוק המקומי בעקבות האכזבה מבנק ישראל. עם פרסום ההודעה, השקל התחזק בצורה משמעותית ביותר, עם תיסוף של כ-1% מול הדולר (גם בזכות התחזקות של הדולר בעולם). להערכתנו, מגמה זו תימשך גם בימים הקרובים, לגבי ההמשך, הרבה תלוי בהתפתחויות מעבר לים.

 הגורמים להחלטת בנק ישראל כפי שהם מתוארים בהודעה:
  • סביבת האינפלציה נותרה נמוכה – בחודש פברואר ירד המדד ב-0.7%. הציפיות לאינפלציה משוק ההון התאפיינו במהלך החודש בתנודתיות והן עומדות על 0.5%. ממוצע תחזיות החזאים ל-12 המדדים הקרובים עלו לרמה של 1.2% והציפיות הנגזרות מהריביות הפנימיות של הבנקים ל-12 המדדים הבאים עומדות על 0.4%.

  • אינדיקטורים ראשוניים מצביעים על תמונה מעורבת בפעילות הכלכלית ברבעון הראשון של 2015- נתוני סחר חוץ מצביעים על ירידה של 3.7% ביצוא בדצמבר- פברואר לעומת שלושת החודשים שקדמו להם. המדד המשולב למצב המשק עלה ב-0.2%. במדד האקלים של המגזר העסקי נמשכת התאוששות מתונה.

  • מאז הדיון המוניטארי האחרון השקל נחלש מול הדולר ומול שער החליפין הנומינלי האפקטיבי.

  • הפעילות הכלכלית העולמית ממשיכה להתרחב באיטיות תוך אי וודאות גבוהה- בנקים מרכזיים רבים נקטו גם החודש בצעדי מדיניות מרחיבים.

  • קצב המכירה של דירות חדשות נותר גבוה- כמו גם מספרן של הדירות החדשות למכירה.

תחזיות של חטיבת המחקר
בנוסף להודעת הריבית פירסמה חטיבת המחקר של בנק ישראל את הערותיה כמידי רבעון. בתחזית הצמיחה לשנת 2015 לא היו שינויים מהותיים וקצב הצמיחה צפוי לעמוד על 3.2%, מעט מתחת לתחזיות שלנו, שעומדות ברמה של 3.5%. עם זאת תחזית הצמיחה לשנת 2016 עודכנה כלפי מעלה מרמה של 3% לרמה של 3.5%, הרבה בזכות שיפור בהשקעה בנכסים קבועים (אינטל) ועלייה חדה בצריכה הציבורית לעומת התחזית הקודמת. 

תחזית האינפלציה לשנת 2015 עודכנה בחדות כלפי מטה, ככל הנראה בעקבות מדדי ינואר ופברואר, עם זאת תחזית האינפלציה לשנת 2016 נותרה בעינה במרכז היעד. 

דבר אחרון – בחטיבת המחקר מעריכים כי הריבית תישאר נמוכה כדי "לתמוך בפעילות ובחזרת האינפלציה את סביבתו של מרכז היעד". גם שם עדיין לא התרגלו שבנק ישראל מותיר את הריבית נמוכה ואף עשוי להוריד אותה כדי להשיג את הפיחות המיוחל לפחות ע"פ הודעת הריבית הקודמת של בנק ישראל. 


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או  או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניניים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x