ארה"ב והדולר » קורבן למלחמת מטבעות עולמית?

האם לייחס את התחזקות הדולר להתערבות הבנקים?

 

 
 

משה מימון
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
14/04/2015

בספטמבר 2010, גווידו מנטגה, שר האוצר של ברזיל, קבע את המינוח "מלחמת מטבעות". הוא טען אז שהעולם - בהובלת ארה"ב - נמצא בעיצומה של פיחות תחרותי, כל מדינה והמטבע שלה. הביצועים של שווקים מתפתחים כמו גם של ברזיל בזמנו היו לא רעים, אולם הם נפגעו מאוד מעליית ערך המטבעות המקומיים שלהם.

נריץ קדימה להיום, והמצב שונה בתכלית. עליית ערכו של הדולר, יותר נכון קצב עליית הערך, ב-8 החודשים האחרונים, מול כל המטבעות (אולם בעיקר מול היורו) מהירה יותר מכל תקופה באורך דומה, מאז קריסת המערכת של הסכמי ברטון וודס ב-1971. השנה לבד, לא פחות מ-20 בנקים מרכזיים עסוקים בהרחבה כמותית, המשמעותית שביניהן היא ההרחבה הכמותית של גוש היורו. האמריקאים לא מתעלמים מהמצב, ובהודעת הריבית האחרונה הודו שעליית ערכו של הדולר, מהווה מרכיב בסיבה להורדת תחזית הצמיחה והאינפלציה של המשק האמריקאי.

מה זה אומר? שהפד והמשק האמריקאי נפלו בעצם קורבן לקרב האחרון של מלחמת המטבעות? אז כמה שזה נשמע קוסם לראות זאת כך, יש כאן סיבות קצת יותר משמעותיות. סיבות כלכליות. בארה"ב, בסך הכל הכלכלה האמריקאית באמת פועלת טוב יותר מאשר שאר העולם. הביצועים הללו, הם תודות למדיניות ולמהלכים אגרסיביים שבוצעו החל ממשבר 2008. ההרחבה הכמותית של אירופה לא נובעת ממניעים של מלחמת מטבעות אלא בעיקר מהחשש של מריו דראגי שאירופה תשקע לדיפלציה - מצב שיקשה מאוד את העלאת כלכלת הגוש לפסים חיוביים.

המצב של הכלכלה האירופאית משול לזה של חולה באסטמה. תן לו משאף ופתרת את בעיית ההתקף הקל. אין משאף צריך כבר תרופה יותר משמעותית, עד כדי אישפוז בבית החולים. החשש של דראגי הוא מנזק כבד לריאות, של אירופה, שיקח זמן רב לטפל בו עם כלים כבדים, ולכן מגיע המהלך. בל נשכח שהמהלך של דראגי היה צריך להגיע הרבה הרבה קודם, אבל הגרמנים, והחשש הקמאי שלהם מכל מה שעשוי להריח מאינפלציה, מנע התערבות גדולה יותר מוקדם יותר. נקווה שהפעם זה לא מאוחר מדי.

בכל מקרה ובלי קשר לשער הדולר, המסר העיקרי של הפד הוא שהעלאת הריבית תהיה על השולחן בפגישות הבאות של הפד, אולי לא באפריל, אבל ביוני, ספטמבר או דצמבר. אני סבור שנתוני התעסוקה, ונתונים נוספים מבטלים גם את העלאת הריבית ביוני, ואם אכן היא תתרחש היא תהיה לא לפני ספטמבר. אבל נמתין ונראה. בכל מקרה ההערכות, כולל של הפד, הן ששער הריבית בארה"ב יעלה לכיוון 2% ב-2016, עם העלאות מדודות כל פגישה שנייה, כלומר כאחוז בשנה. אין שום צורך בהידוק חזק יותר של המדיניות המוניטרית. כמובן שאם הנתונים הכלכליים, לא ילכו יד ביד עם הערכות הפד, העלאות הריבית תהיינה מדודות אף יותר.

והנה הולך ונשלם לו המחזור הכלכלי בארה"ב, כך לנגד עינינו. הפער הזה הוא שיתמוך בעתיד בהתחזקות הדולר, וזה מה שימשיך להחליש את היורו. כמובן שהפערים הללו לא נעלמים מעיני המשקיעים שמפנים היקף נכסים הולך וגדל לכלכלה האמריקאית, על חשבון זו האירופית (בעיקר גרמניה). התחזקות הדולר תורמת להידוק התנאים הכלכליים הכלליים בארה"ב אבל יש מרכיבים נוספים במשוואה - כמו פערי תשואות בין ארה"ב לאירופה, מחירי האנרגיה שמסייעם לאמריקאים.










הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או  או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניניים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

x