התגובות בשוק למדד » מדד חיובי שנותן לבנק ישראל קצת שקט

תגובות כלל השחקנים: הלמן אלדובי, יצירות, תמיר פישמן, פסגות, טופ אלפא, אינפיניטי, לידר - כתבה עודכנה - נוספו תגובות אקסלנס ומיטב-דש

 

 
 

בעז קידר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
16/04/2015

תגובת מחלקת המחקר של אקסלנס:

מדד המחירים לצרכן לחודש מרץ עלה ב-0.3%. ב-12 החודשים האחרונים ירד מדד המחירים לצרכן ב-1.0%, עמוק מתחת לרף התחתון של יעד יציבות המחירים של בנק ישראל. 

הסעיפים הבולטים במדד חודש מרץ:
  • סעיף הדיור עלה ב-0.7%. מדד מחירי הדירות (לא במדד) עלה ב-0.4%.

  • סעיף החינוך, התרבות והבידור עלה ב-0.6%.

  • עלייה של 1.3% בסעיף התחבורה והתקשורת.

  • עלייה של 19.2% בשכירת רכב לנסיעה בארץ.

  • ירידה של 0.1% בסעיף מחירי המזון (ללא ירקות ופירות).

  • ירידה של 4.2% בסעיף הירקות הטריים.

  • ירידה של 2.0% בסעיף ההלבשה וההנעלה – בניכוי עונתיות ירידה של 1.2%.

  • ירידה של 0.3% בסעיף הבריאות.

מדד המחירים לצרכן אומנם לא אכזב בחודש מרץ אבל קשה למצוא בו סימנים של ממש להתעוררות האינפלציה בשוק המקומי. סעיף הדיור ומחירי הדלק הצליחו למשוך את המדד כלפי מעלה, אבל מלבדם עדיין אין סימנים לעליות מחירים. מה שבוודאי ידאיג את בנק ישראל הוא שללא סעיף הדיור, האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים ירדה ב-2%!!! דפלציה של ממש, תארו לכם "חלילה" מה יקרה במידה ויום אחד הממשלה באמת תצליח לטפל במחירי הדיור.

סעיף המזון- עדיין לא מצליח להתרומם. למרות הדחיקה ברווחיות של הקמעונאיות והעמקת ההפסדים אצל חלק מהם, מחירי המזון פשוט לא מצליחים לעלות. בינתיים צפויה ירידת מחירים נוספת כאשר המותג הפרטי של רשת שופרסל, הולך ומתרחב וגורר אחריו תחרות מצד המותגים הוותיקים. אם לא די בזאת, הממשלה החדשה צפויה לדרוש ביטול מע"מ על מוצרי מזון בסיסיים ומוצרי מזון לתינוקות, מה שעשוי לגלח כ-0.2% נוספים מהמדד. 

אנו צפינו כי השפעת החגים, והדיווחים על צמצום המבצעים ברשתות המזון, יביאו לכך שהסעיף יפתיע כלפי מעלה וימשיך את העלייה שנצפתה בו בחודש פברואר. הדבר לא קרה, והמדד חזר למגמה השלילית שאפיינה אותו במרבית השנה האחרונה. 

סעיף הדיור חוזר! סעיף הדיור חוזר לעלות ורושם את העלייה הגבוהה ביותר מאז חודש יולי אשתקד. כפי שכבר ציינו בסקירת המדד אותה פרסמנו בתחילת החודש, נראה כי עליית מחירי הדיור (אשר אינם כלולים במדד) מושכים אחריהם גם את מחירי השכירות. לאור המשך העלייה במחירי הדיור (0.4% במדד הנוכחי) ונתוני בנק ישראל אשר דיווחו על עלייה משמעותית נוספת בנטילת המשכנתאות, אנו מעריכים כי סעיף הדיור ימשיך לעלות לפחות בחודשיים הקרובים ויהווה את העוגן החיובי למדד המחירים הכללי.

הרבה תלוי במחיר הנפט - העלייה שהתקבלה במחיר הדלק בחודש מרץ (6.2%) דחפה את מדד התחבורה והתקשורת כלפי מעלה (1.3%) ותרמה לכך שהמדד רשם את שיעור העלייה הגבוה ביותר מאז ינואר 2011. העלייה במדד התקבלה על אף ירידה של 0.7% במדד מחירי התקשורת. לא אחת הדגשנו כי תחזית האינפלציה שלנו ל-12 החודשים הבאים מושפעת מאוד מההנחה כי מחירי הדלק יעלו לקראת סופה של שנת 2015 ויתייצבו בסביבה של 65-60$. המדד הנוכחי נתן טעימה מסוימת להשפעה החיובית של מחירי הדלק (תרמו כ-0.25%) על האינפלציה. בנוסף, גם סעיפי הנסיעות לחו"ל ושכירת רכב לנסיעה בארץ רשמו עלייה (1.2% ו-19.2%, בהתאמה) וצפויים לרשום עלייה נוספת גם בחודש אפריל, בעיקר בהשפעת החגים.

ומה לגבי ההמשך- המפתח להערכתנו בנתוני האינפלציה לשנה הקרובה הם מחירי הדלק. במידה ויעלו, אנו מעריכים כי יתמכו בהחזרת האינפלציה אל היעד. במידה וירדו, יביאו לשנה נוספת עם רמת אינפלציה נמוכה. נכון להיום קשה מאוד להעריך את הכיוון אליו נעים מחירי הנפט בטווח הקצר. מחד, קיימים גורמים התומכים בעליית המחיר, כגון צמצום מספר קידוחי הנפט בארה"ב, קיטון בהשקעות חברות הנפט ופיטורים נרחבים של עובדים במגזר האנרגיה האמריקאי, כתוצאה מירידה ברווחיות החברות. כל אלה מקטינים כמובן את היצע הנפט העולמי. לכך מתווספים דיווחים על וויכוחים, העולים בקרטל OPEC בנוגע לצורך בהקטנת תפוקת הנפט, כאשר חלק מהמדינות החברות מעוניינות בצמצום התפוקה על מנת להביא לעליית מחירים. מנגד, קיימים גורמים התומכים בהמשך ירידת המחירים, כגון הסכם עם איראן שעשוי להגדיל את היצע הנפט העולמי ורצון מצד יצרניות נפט מרכזיות כגון סעודיה להגדיל את תפוקת הנפט עוד יותר. לנו בכל אופן באמת שקשה בנקודה זו לומר להיכן ילכו המחירים, אך נוכל לסכם ולומר שלהערכתנו הכיוון אליו יפנו יהווה את הסמן לערך האינפלציה שיתקבל ב-12 החודשים הקרובים.

מדד חודש אפריל צפוי לעלות ב-  0.5% 

מדד חודש אפריל צפוי להציג שיעור עלייה נאה, בהשוואה למדדים שהתקבלו בשנה האחרונה. להערכתנו עליית המדד תיתמך בראש ובראשונה בעובדה שבחודש אפריל מתקיימים חג הפסח ויום העצמאות אשר צפויים להשפיע בצורה חיובית הן על סעיף המזון והן על סעיפי החינוך, התרבות והבידור והנסיעות לחו"ל.

בנוסף, צפויה עלייה עונתית בסעיף הדיור, זאת ביחוד על רקע העליות המשמעותיות יחסית במדד מחירי הדיור, עליהן דווח עם פרסום שני המדדים האחרונים, שעשויות לרמוז על המשך עלייה גם במחירי השכירות.
 
תחזית מדד חודשים אפריל - יוני

16.03.2015

תחזית

הערות

אפריל

0.5%

עלייה עונתית בדיור, עלייה במחיר הדלק, עלייה במחירי החינוך, התרבות והבידור והנסיעות לחו"ל

מאי

0.4%

עלייה עונתית בסעיף הדיור, עלייה עונתית במחירי החינוך, התרבות והבידור, עלייה במחיר הדלק

יוני

0.3%

עלייה עונתית בסעיפי הדיור ובמחירי ההלבשה וההנעלה

12 חודשים הבאים

1.5% (הנחה נפט 55$)

1.7% (הנחה נפט 65$)

אפריל 15 – מרץ 16


* התחזית 12 חודשים קדימה ניתנה תחת הנחת שער דולר ממוצע של 4.1 ומחיר חבית נפט ממוצע של 55$/65$.

תגובת מיטב דש:

מדד חודש מרץ עלה ב-0.3%, לעומת התחזית שלנו לעלייה של 0.4%. כ-0.2% מתוך העלייה מיוחסת להתייקרות הדלק. מבחינתנו, ההפתעה העיקרית הייתה בסעיף המזון אשר ירד ב-0.1%. כמו כן, נרשמו הוזלות מוצרי צריכה כגון משקפיים, מוצרי היגיינה, אביזרי רחצה, מוצרים לתינוקות, אותם יתכן וניתן לייחס להוזלת היבוא מאירופה בעקבות החלשות האירו.
 
בסה"כ, ירד המדד ב-12 החודשים האחרונים ב-1% בדומה לחודש שעבר (ראו תרשים 2). יחד עם זאת, מספר המוצרים והשירותים שמחיריהם עלו, מתוך הסל המפורט שמפרסמת הלמ"ס, היה יחסית גבוה. כפי שניתן לראות  בתרשים 1, הירידה בכמות הפרטים שהתייקרו נבלמה בחודשים האחרונים.
קצב ההתייקרות של סעיף הדיור ירד מ-3.1% בחודש דצמבר ל-2.3%. קצב העלייה השנתי של מחירי הדירות בבעלות ירד ל-3.7%, אך בחודשים האחרונים ניכרת עלייה עקבית במחירי הדירות בקצב גבוה יותר אחרי ההפוגה באמצע השנה הקודמת (ראו תרשים 4). המגמה במחירי המזון די תואמת את התפתחות המחירים של התשומות בענף המזון והתפוקות בענף ייצור המזון שירדו בתקופה האחרונה (ראו תרשים 3).
  
לפי התחזית שלנו, מדד חודש אפריל צפוי לעלות ב-0.5%, בעיקר כתוצאה מהתייקרות עונתית בסעיפים רבים. בשנה שעברה עלה מדד אפריל ב-0.1% בלבד והיה הנמוך ביותר מאז שנת 2003. הפתיעו כלפי מטה סעיפי צריכה רבים. אולם, למדד הנמוך אשתקד קדמה החולשה בצריכה הפרטית במשק, מה שלא קיים השנה. מדד חודש מאי צפוי לעלות ב-0.2%, בהנחה שמחירי הנפט יישארו ברמה הנוכחית.

תחזית האינפלציה ל-12 החודשים הקרובים עומדת על 1.3%. 
התנאים הכלכליים במשק שכוללים גידול בצריכה הפרטית, שיפור משמעותי בשוק העבודה, עלייה באשראי הצרכני, גידול חד ברמת הנזילות במשק מהווים גורמים תומכים בעלייה מתונה בסביבת האינפלציה. יש לציין רק שכפי שציינו בסקירה השבועית האחרונה, ביטול המע"מ על מוצרי יסוד, אם ייצא לפועל, צפוי להוריד עד כ-0.3% מהאינפלציה באופן חד פעמי.

עוזי לוי, אנליסט ראשי, אינפיניטי מחלקת מחקר:

על פי תחזית חטיבת המחקר של בנק ישראל שפורסמה בחודש שעבר, עולה כי בנק ישראל מעריך ששנת 2015 תסתיים באינפלציה שלילית של 0.1%. משמעות הדבר היא ציפייה שבעשרת החודשים הקרובים קצב האינפלציה השנתי יעלה בשיעור של 1.5%. היסטורית חודשים מרץ אפריל ואוגוסט אמורים להיות גבוהים מסיבות עונתיות, אך במידה ובחודשים אלו המדד לא יעלה על פי המצופה כגון חודש מרץ הנוכחי, בנק ישראל יתקשה לעמוד בתחזיות שנה נוספת. 

חשוב להדגיש כי המגזר העסקי והפרטי ממשיכים להראות שיפור מסוים כאשר בחודש ינואר עלתה יתרת החוב של המגזר העסקי בכ-13.3 מיליארדי ₪ (1.6%) לרמה של כ-826 מיליארדים. העלייה ביתרה נבעה ברובה מנטילת אשראי בנקאי בסכום של כ-9.1 מיליארדים. בהקשר זה נציין כי הגידול באשראי מבטא שיפור במגזר העסקי והפרטי. כמו כן, פרסם הלמ"ס כי בחודשים נובמבר-ינואר 2015, חלה עלייה בשכר הממוצע למשרת שכיר במחירים שוטפים בשיעור של 0.3% בחישוב שנתי, וזאת בהמשך לעלייה גבוהה יותר בחודשים קודמים. הגורמים האחרונים תומכים בהתעוררות הפעילות במשק. יחד עם זאת, הגורמים האקסוגנים כגון מחיר הנפט ושער החליפין של השקל מול הדולר עלולים להיות חזקים יותר ולהשפיע על המדד לשלילה. להערכתנו בנק ישראל לא צפוי להכריז על הפחתה נוספת בישיבתו הקרובה בסוף החודש, אלה ימתין חודש נוסף לאחר פרסום מדד אפריל בכדי לבחון את המצב החדש. 

רו"ח בועז צליח, מנכ"ל ובעלים של בית ההשקעות "טופ אלפא":

"מדד המחירים לצרכן עלה בשיעור של 0.3% בכך נקטע רצף של שני חודשי מדד שליליים ורצף של ארבעה חודשים בהם המדד לא עלה כלל. סביר כי בטווח הבינוני תהיה האינפלציה בתוך הטווח, אם כי כנראה לא במרכזו. לעליית המדד תרמו הגידול בלקיחת משכנתאות ע"י משקי הבית, אשר הואץ ע"י הריבית הנמוכה במשק. 

נראה כי פוחתת ההסברות להורדת הריבית לחודש מאי על ידי בנק ישראל ובוודאי פחות סביר שיהיה צורך באמצעים קיצוניים יותר. לאור העובדה כי המדד לא הפתיע את השווקים וכי קצב עליית המחירים תואם את ציפיות השוק, לא צפויות מחר תנודות קיצוניות במסחר באגרות החוב.

לגבי החשש מהתחזקותו של השקל מול סל המטבעות האפקטיבי, הנוגד את מטרתו המוצהרת של הבנק המרכזי, להערכתנו לא צפוי מהלך מפתיע נוסף והבנק ימשיך להשתמש באמצעים בהם נקט עד כה".

אלדד תמיר, מנכ"ל ובעלים של תמיר פישמן:
 
"מדד המחירים לצרכן שוב הפתיע, התוצאות היו נמוכות ב50% מהצפי, נתון זה מצטרף למספר גדול של נתונים מאכזבים באשר לרמות המחירים בישראל. נתון מפתיע זה יכול להגדיל את הסיכוי למהלך של הרחבה כמותית או אפילו הורדת ריבית נוספת ובכל מקרה, כל צפי שהיה בשוק לעליית ריבית קרובה, נראה כרגע רחוק מהמציאות. "

יונתן כץ וכלכלני לידר שוקי הון:
 
מדד מרץ (בדומה למדד פברואר) היה ברף הנמוך של ההערכות המוקדמות. סביבת האינפלציה נותרה ממותנת, בסך הכל מדובר בהשפעת ההתייקרות של מחירי הדלקים ב 6.25% אשר תרמה 0.25% למדד מרץ. 

מדד נמוך במרץ בדומה למדדים מתחילת השנה צפוי להדאיג את בנק ישראל, זאת בנוסף למגמת הייסוף בשקל (מול בל המטבעות ) מאז החלטת הריבית האחרונה. בשלב זה נדמה שבנק ישראל ימתין עם מהלך מוניטארי נוסף, בפרט על רקע התגברות הביקושים לדיור לאחרונה ועליית מחירי הדיור בקצב של 8% ברבעון האחרון. אך במידה והתחזקות השקל יתגבר בשבוע הקרוב , אין לפסול הורדת ריבית ואולי אפילו הרחבה כמותית. 

אורי גרינפלד, כלכלן ואסטרטג ראשי בפסגות, למדד חודש מרץ:
 
מדד מרץ הוא למעשה הסנונית שמבשרת על חזרתה של האינפלציה בישראל לרמות "נורמאליות". אמנם, האינפלציה בהסתכלות ל-12 החודשים האחרונים עדיין שלילית אך זו מושפעת הן מהירידה החדה במחירי הסחורות והן מירידות מחירים יזומות כמו בחשמל ובמים. כעת, משאלו מאחורינו ובהינתן הריבית הנמוכה וההתאוששות במשק, אנו מעריכים שהאינפלציה תחזור בתחילת השנה הבאה לטריטוריה חיובית. יחד עם זאת, בהשוואה היסטורית, סביבת האינפלציה במשק תוותר נמוכה יחסית ותעמוד רק קצת מעל הטווח התחתון של יעד המחירים. השינויים בהרגלי הצריכה בישראל והרפורמות הממשלתיות ימשיכו להקשות על עליית מחירים מהירה כך שלפחות מבחינת בנק ישראל לא צפוי לחץ להעלות את הריבית בזמן הקרוב.

איילת ניר, הכלכלנית הראשית של בית ההשקעות "יצירות":

אז מה היה לנו במדד מרץ? איזה סעיף הפתיע במיוחד?
האמת היא שזה מדד ראשון מזה זמן רב שלא היה בו שום דבר חריג, אף לא ברמת הסעיפים הבודדים, שהתנהגו למופת כשהתאימו את עצמם לתחזית שלנו. מה שכן ראינו (וזה בהחלט היה צפוי) זה את ההשפעה של העליה במחיר הבנזין לכלי הרכב, שתרם 0.21% למדד חודש מרץ.

העיתונות מדווחת על ביקושים ערים לדירות ולמשכנתאות, האם זה בא לידי ביטוי בסקר מחירי הדירות?
מדד מחירי הדירות עלה בחודש הנסקר (פברואר) בשיעור של 0.4%, והעמיד את השינוי במחיר הדירה על 3.7% לעומת 4.3% בחודש הקודם, ו-9.0% במאי לפני שנה. כך שלא ניתן לומר שהביקוש הער גורם להאצה במחירים.

מה לגבי המדדים הקרובים? גם הם צפויים להיות חיוביים?
כן. מדד חודש אפריל הינו מדד גבוה עונתית. בנוסף, בתחילת אפריל עלה במעט מחיר הבנזין לכלי הרכב, כך שמדד חודש אפריל צפוי לעלות ב- 0.5% (עם נטייה לכיוון ה- 0.6%). 

מדד חודש מאי צפוי על פי המודל לעלות ב- 0.3%, אלא שתחזית זו לא לוקחת בחשבון את העלייה שנרשמה בימים האחרונים במחיר הנפט הגולמי, וזו עשויה, אם תתמיד עד לסוף החודש, ועל אחת כמה וכמה אם המגמה תתחזק – לגרור עדכון כלפי מעלה של התחזית. כל זה נכון, כמובן, בהנחה ששער השקל/דולר לא יקזז את ההשפעה.

מה צפויה להיות האינפלציה ב- 12 החודשים הקרובים?
האינפלציה בשנה הקרובה צפויה לעמוד על 1.3%, וזה אומר שכדאי למי שיש לו התחייבות מדדית ואפשרות לקנות הגנת מדד בשיעור נמוך משמעותית משיעור זה – לנצל את ההזדמנות ולבצע את ההגנה.

מה לגבי הדיווחים על תביעות במסגרת המו"מ הקואליציוני על ביטול המע"מ על מוצרי מזון בסיסיים, על החזרת הקצבאות לרמתן מ- 2003 ועוד, כיצד הם משפיעים על התחזית לשנה הקרובה?
הם לא משפיעים. אנחנו לא מכניסים לתחזית שמועות או תביעות שאין כל ודאות בנוגע להתממשותן. אם מחר ייוודע כי במסגרת המו"מ הקואליציוני נחתם הסכם שיש לו משמעות אינפלציונית או דפלציונית, נצטרך לקחת את הדברים בחשבון, תחת ההסתברות להתממשות ההסכם כמו גם נידרש להתייחס למועד המימוש. 

עם זאת, יש לזכור, כי לא פעם להחלטות שונות עשויה להיות השפעה מקזזת באופן חלקי או מלא, למשל, ביטול המע"מ על מוצרי מזון בסיסיים יוביל להפחתה חד פעמית במדד, אך הגדלת הקצבאות לאוכלוסייה שהנטייה השולית שלה לצרוך הינה 1 (או קרובה לכך), כלומר אוכלוסייה שנוטה לצרוך את כל הכנסתה – עשויה להוביל ללחץ הפוך על המחירים.

אילן ארצי, מנהל השקעות ראשי בבית ההשקעות הלמן-אלדובי:
 
מדד צפוי, שיאפשר הפוגה לבנק ישראל לבחון בנחת את הצעדים הבאים הנדרשים. גם מדד אפריל צפוי להיות חיובי, מה שככל הנראה יוביל לשיפור ועליה בסביבת האינפלציה לרמה חיובית של 0.5%-1.0%. מדד מרץ הושפע לחיוב בעיקר מחג הפסח שחל מוקדם השנה ומעלייה במחירי הדלק. אנו מעריכים כי מדד זה מוריד את הסבירות שבנק ישראל יוריד את הריבית פעם נוספת בהודעה הקרובה וכי הוא ימתין לראות את תוצאות המדדים הבאים ואת קצב צמיחת הכלכלה המקומית ברבעון הראשון של השנה. עם זאת, יתכן וכי בניגוד למגמת השיפור באינפלציה, בנק ישראל ימשיך להשתמש בכלי הריבית ובאמצעים נוספים על מנת לשלוט בשער השקל.






הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן – בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניניים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

x