ה"שיאנים" בחיסכון לפנסיה בישראל - יוצאי בריה"מ לשעבר והיהודים הלא חרדים

שכרן הממוצע של נשים חרדיות נמוך בממוצע משכרן של נשים ערביות * בחינת הפערים בממוצע ההפרשות לקרנות פנסיה חושפת פער גדול ביותר, בשיעור של 48% הקיים בקרב מועסקים ומועסקות מהמגזר החרדי * פערי השכר הנמוכים ביותר קיימים אצל עולי אתיופיה (12%) - ככל הנראה בשל רמת שכר נמוכה בקרב שני המינים וביחס לקבוצות האחרות בחברה הישראלית * על אף פערי השכר המגדריים המשמעותיים - הפערים בשיעור ההפרשות לפנסיה זניחים

 

 
 

איתי שלוסברג
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
21/04/2015


כ 73% מעולי ברה"מ לשעבר חוסכים לפנסיה, כ 72% מהיהודים הלא חרדים חוסכים לפנסיה ואילו חרדים חוסכים כ 62% ורק כ 37% ערבים חוסכים לפנסיה.

ניתוח חדש של נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה שבמשרד הכלכלה מגלה נתונים חדשים על היקף ההפרשות לפנסיה בקרב עובדים ועובדות בישראל. על פי הדו"ח, המבוסס על נתוני 2012 של הלמ"ס, "שיאני החיסכון לפנסיה" הם יוצאי בריה"מ לשעבר והיהודים הלא חרדים. בתווך נמצאים החרדים ויוצאי אתיופיה, עם בין מחצית לשני שלישים המפרישים לפנסיה ואילו בקרב הערבים, שיעור המפרישים צונח ל-35%-39%.בחינת הפערים בממוצע ההפרשות לקרנות פנסיה חושפת פער גדול ביותר, בשיעור של 48% הקיים בקרב מועסקים ומועסקות מהמגזר החרדי, לאחר מכן מקרב יהודים לא חרדים (39%) ועולי בריה"מ לשעבר (33%). הפערים הקטנים ביותר, בשיעור של 24% ו-17% קיימים בקרב ערבים ועולי אתיופיה. ניכר, אם כן, שבעוד ששיעור הגברים והנשים המפרישים בתוך כל קבוצת אוכלוסייה דומה, הרי שממוצע ההפרשות לפנסיה יוצר פער נוסף בחוסן הכלכלי של גברים לעומת נשים.

 הניתוח אף סוקר את הפער בהכנסה הממוצעת לחודש (ברוטו) בין גברים לנשים, מגיע ל-34% בעוד שהפער בהכנסה השעתית הממוצעת עומד על 15.5%. הפער הגדול ביותר בהכנסה החודשית ברוטו הוא בקרב מועסקים ומועסקות חרדים והוא עומד על 43% בקרב אוכלוסיית העובדות והעובדים מקרב הקהילה. גם בקרב יהודים לא חרדים, עולי אתיופיה ועולי בריה"מ לשעבר הפערים גבוהים ומגיעים לרמה של 33%-37%. הפער המגדרי הקטן ביותר נמצא בקרב המועסקים מהחברה הערבית, ברמה של 22%. בהכנסה הממוצעת ברוטו לשעת עבודה ניכר שהנשים מרוויחות 109% משכרם של הגברים. הפערים הגבוהים ביותר בהכנסה ברוטו לשעה נמצאים אצל החרדים ולאחר מכן אצל היהודים הלא חרדים (24% ו-21% בהתאמה), ואילו הפערים הנמוכים ביותר קיימים אצל עולי אתיופיה (12%) -ככל הנראה בשל העובדה שהן הגברים והן הנשים משתכרים שכר נמוך ביחס לכל הקבוצות האחרות).
 
עו"ד ציונה קניג יאיר, נציבת שוויון הזדמנויות בעבודה, משרד הכלכלה: "ישראל היא בין המדינות המובילות בפערים בהכנסות והנתונים מחדדים את הפערים המגדריים בשכר על פוטנציאל החיסכון לפנסיה של נשים מקבוצות אוכלוסייה שונות. השוואה בין הקבוצות השונות בתוך כל מגדר מעלה תמונה מדאיגה, לפיה קיימים פערים של ממש בין קבוצות אוכלוסייה שונות. בחינת הפערים בתוך כל קבוצה מגדרית בנפרד מעלה מגמות דומות בקרב שתי הקבוצות, למעט אצל חרדים, שבקרבם הגברים משתכרים שכר הדומה יותר לשכרם של הגברים עולי בריה"מ לשעבר ואילו הנשים משתכרות שכר נמוך מעט משכר הנשים הערביות. נשים ערביות אף מרוויחות בממוצע יותר מגברים ערבים בישראל והיחס בין שכרן הממוצע של הנשים לגברים, עומד על 109% לשעת עבודה. לפערים בהכנסה לחודש ולשעת עבודה השפעה גם על כושר ההשתכרות והחוסן הכלכלי בתקופת ההשתייכות לשוק העבודה, אך גם על היכולת לחסוך לתקופה שלאחר הפרישה מהעבודה. ואולם, מפתיע לגלות כי על אף פערים המגדריים בשכר, לא ניכרים פערים מגדריים בשיעורי ההפרשות לפנסיה בכל קבוצת אוכלוסייה. היינו, הבדיקה מצאה כי בקרב כל הקבוצות באוכלוסייה, שיעורי הגברים והנשים המפרישים לפנסיה דומים, עם יתרון קטן לגברים. ניכר, אם כן, שבעוד ששיעור הגברים והנשים המפרישים פנסיה בתוך כל קבוצת אוכלוסייה דומה, הרי שממוצע ההפרשות לפנסיה יוצר פער נוסף בחוסן הכלכלי של גברים לעומת נשים."

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x