שווקים פיננסיים: ההרחבה הכמותית באירופה מיטיבה עם מדינות החוב

 

 
 

דביר עוליאל
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
28/05/2015

ההרחבה הכמותית באירופה מיטיבה עם מדינות החוב

מחודש מרץ הבנק המרכזי האירופאי החל לרכוש נכסי חוב סחירים, בעיקר אג"ח ממשלתיות בהיקף כולל של 60 מיליארד € מידי לחודש, כשהתוכנית צפויה להימשך לפחות שנה וחצי, אך ללא הגבלת זמן. מפרסומי התפלגות הרכישות של הבנק המרכזי לאחר החודש הראשון בו התוכנית פועלת, עולה תמונה מעניינת בהקשר של זרימת הכספים מצד הבנק המרכזי לכל כלכלה והיקפיה

כשתוכנית ההרחבות הוכרזה, הבנק המרכזי הודיע כי היקף הרכישות בכל כלכלה יהיה בהתאם לגודל הכלכלה ולהיקף החוב שלה, אך הבנק לא העמיק את ההסברים ונראה שהוא שומר לעצמו על גמישות מסוימת.

מנתוני התפלגות רכישת הנכסים עולה תמונה מעניינת שניתן ללמוד ממנה להמשך. ראשית ניתן לראות שהיקפי הרכישה של הבנק המרכזי אכן תלויים בגודל הכלכלה ובשיעור החוב שלה, דבר שמגדיל את היקף רכישות האג"ח במדינות החוב. לדוגמה: בגרמניה הבנק המרכזי רכש אג"ח בשיעור שנמוך ב־2% ביחס לגודלה בכלכלה האירופאית, ומנגד באיטליה התמונה הפוכה.

שנית, ניתן לראות הבדל במח"מ הרכישות בין הכלכלות, כשהמגמה היא להגדיל מח"מ במדינות שנחשבות פחות יציבות. הסיבה היא כנראה הרצון של הבנק המרכזי להפחית את עלויות המימון בשווקים אלו בצורה יותר משמעותית, דרך השפעה על התשואות לזמן היותר ארוך.

צפי לעתיד

הבנק המרכזי התנה את רכישות האג"ח הממשלתיות בעוד שני תנאים שיוצרים צפי להגדלת היקף הרכישות במדינות החוב:

הבנק המרכזי ירכוש אג"ח ממשלתית רק אם התשואה הגלומה בה היא מעל ריבית ההפקדה באירופה, כלומר עד תשואה שלילית בשיעור 0.15%.

הבנק המרכזי ירכוש עד 33% מכלל החוב המונפק של מדינה.

שני התנאים יובילו למעשה להקטנת מספר המדינות שהבנק המרכזי יכול לרכוש בהם אג"ח ממשלתיות, וכך המדינות שהאג"ח שלהן יהיו “מותרות" לרכישה, יקבלו הקצאה גדולה יותר לאורך הזמן.

התנאי הראשון יקטין את הרכישות במדינות ה"יציבות". בגרמניה לדוגמה רק אג"ח עם מח"מ של מעל 5 שנים נמצאות בתשואה גבוהה יותר מ-0.15%-, כשגם באג"ח הארוכות יותר התשואה נמצאת בשפל, כשבשלב מסוים גם האג"ח הארוכות צפויות להיכנס לטריטוריה השלילית. מנגד, תשואות האג"ח של מדינות החוב גבוהות יותר, ולכן הבנק המרכזי יוכל להמשיך ולרכוש את האג"ח של מדינות אלה לאורך זמן ארוך יותר.

התנאי השני יוביל להפסקת רכישות מהירה במדינות הקטנות. גוש האירו מורכב מ-19 מדינות, אך ארבעת הכלכלות הגדולות מהוות 76.5% מהתוצר בגוש ושיעור דומה מכלל החוב בגוש. כלומר בתוך חודשים ספורים הבנק המרכזי ירכוש את החלק המותר לו מהחוב של המדינות הקטנות ולא יוכל להמשיך ולרכוש אג"ח ממשלתיות במדינות אלו.

כלומר, משני התנאים הללו ניתן לצפות כי סך האג"ח שירכשו במדינות החוב הגדולות (איטליה וספרד) עד סוף תוכנית ההרחבות, יהיה בשיעור גבוה באופן משמעותי משיעור התוצר והחוב שלהן.

השפעה על השווקים

להרחבה הכמותית יש השפעה ישירה ושלילית על תשואות האג"ח, מכיוון שההרחבה הכמותית מגדילה מחד את הביקושים לאג"ח ומאידך מקטינה את ההיצע הסחיר, דבר שמוביל כמובן לעליית מחיר האג"ח ולירידה בתשואה. בניגוד לארה"ב ובריטניה, באירופה ההרחבה הכמותית החלה כשתשואות האג"ח ברחבי היבשת כבר היו בשפל כל הזמנים.

מההרחבות הכמותיות הקודמות שהיו ברחבי העולם אנו יודעים כי שוק המניות עולה בשיעורים חדים יותר ככל שתשואות האג"ח נמוכות יותר, כשלדעתנו הדבר נובע מכך שהכסף של המשקיעים הפרטיים והמוסדיים מתחלק בין פחות נכסים בגלל חוסר האטרקטיביות בתשואות האג"ח ובגלל קיטון ההיצע הסחיר בשוק. אנחנו מאמינים שהמגמה החיובית בשווקי המניות של אירופה, בדגש על מדינות החוב, תמשיך כל עוד ההרחבה הכמותית נמשכת וכל עוד שאין צפי בשווקים למועד סיום ההרחבה. 

התפלגות רכישות אג"ח ממשלתיות על ידי הבנק המרכזי לחודש מרץ:

מדינה
תוצר במיליארד יורו
חוב לתוצר
חוב במיליארד יורו
אחוז מכלכלת גוש היורו
אחוז מהחוב באירופאי
היקף רכישות ה־ECB במרץ
אחוז מכלל הרכישות
מח"מ
גרמניה
3,635
76.90%     
2,795
28.40%
23.30%
11.06
26.50%
8.12
צרפת
2,735
92.20%
2,521
21.40%
21%
8.75
21%
8.22
איטליה
2,071 132.6% 2,746
16.20%
22.90%
7.6
18.20%
9.07
ספרד
1,358
92.10%
1,250
10.60%
10.40%
5.44
13.10%
11.6
הולנד
800
73.50%
588
6.30%
4.90%
2.48
6%
6.7

מקור: ECB

תשואות מדדי המניות המרכזיים בכלכלות הגדולות באירופה:

תשואה מתחילת שנה (%)

איטליה: 18.75

צרפת: 16.4

גרמניה: 15.5

הולנד: 13.7

ספרד: 8.13

גילוי נאות: 

הכותב דביר עוליאל - הינו עובד קבוצת תכלית תעודות סל. הכותב אינו בעל רישיון יועץ השקעות על פי חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995.

הכותב עשוי למכור ו/או לקנות ו/או להחזיק בניירות ערך ו/או הנכסים הפיננסיים הנזכרים בהודעותיו. אין לראות באמור בהודעותיו של הכותב הנ"ל משום הצעה ו/או המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או

שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך ו/או נכס פיננסי המתוארים בהן או של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים אחרים כלשהם או המלצה להשקעה באפיקים

ספציפיים כלשהם. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכל העושה שימוש בו, עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו בלבד.

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x