אם יש לכם חשבון בנק בחו"ל, חסכונות, ירושות וכיו"ב במדינה אחרת ולא דיווחתם עליהם כדין לרשות המסים יש לכם פצצה מתקתקת

יש פתרון לעשות גילוי מרצון לרשויות המס בהקדם האפשרי

 

 
יעקב קרטה רוח משפטן יעקב קרטה רוח משפטן
 

יעקב קרטה
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
28/05/2015

אם יש לכם חשבון בנק בחו"ל, חסכונות, ירושות וכיו"ב במדינה אחרת ולא דיווחתם עליהם כדין לרשות המסים, כדאי לכם לשקול ברצינות כניסה לתכנית של "גילוי מרצון". מדובר בהליך גילוי וולונטרי של כספים שלא דווחו לרשויות המס. 

שמענו רבות על ה FATCA והמאמצים העילאיים שעושים האמריקאים לעשות סדר עם אזרחי ארה"ב שהנכסים וההון שלהם מחוץ לגבולות ארה"ב ואינם מדווחים כדין במדינת מושבם, וכן על תהליכים דומים שקיימים במדינות אחרות בעולם, בעיקר בגוש האירופי לחתימה על אמנה מוליט-ליטרלית לחילופי מידעים אוטומאטיים בין המדינות שמטרתם העיקרית הינה – שבירת הסודיות הבנקאית, חישפת הון שחור לא מדווח וגביית מסים מהתושבים בדרכים של תכניות גילוי מרצון. 

בארץ בתמורה לגילוי המידע, הנישום זוכה ליחס סלחני מרשות המסים, ובמיוחד הוא ייהנה מאי-העמדה לדין פלילי. במדינות שונות מקובל גם לקבוע שיעורי מס נמוכים יותר ביחס להכנסות שדווחו במסגרת ההליך הגילוי מרצון. במקרים מסוימים, גם נישום תושב ישראל עשוי ליהנות מתשלומי מס נמוכים משמעותית.

לאחרונה מדינת ישראל התחילה לקבל מידע מהבנקים בעולם על תוכן חשבונות הבנק של האזרחי ישראל ומתפרסמים אירועים באתר של רשות המסים (לדוג'- בלינק המצ"ב מסופר תמצית על אירוע של אח ואחות להלן: 

"אשת עסקים מתחום האופנה והעיצוב ואחיה, איש עסקים בתחום הנדל"ן, נעצרו ושוחררו לאחרונה בערובה בבית משפט השלום בחיפה.
 
הם נחקרו בפרשה של בנק ההשקעות  UBS השוויצרי והם הנחקרים הראשונים מרשימה של לקוחות בנק UBS בשוויץ שהגיעה לידי החוקרים באמצעות יחידת יעדים של הרשות. 
 
לאחים חשבונות פעילים בבנק UBS והם חשודים כי מאז שנת 2003 ועד היום, השמיטו הכנסות שנבעו להם מחשבונות אלו.
 
מסמכים הקשורים לחשבונות הבנק של האחים היו ברשותו של אח אחר. החשודים טרם תחילת החיפוש, הסתירו בעזרת אשתו של האחד את המסמכים הללו, אך ללא הועיל – אלו נמצאו ונתפסו ע"י החוקרים.


המשמעות היא שכל תושב ישראל, שבבעלותו חשבון בנק בחו"ל ואשר לא כלל בדוחותיו לרשויות המס את ההכנסות הנובעות מהחשבון, ולא כלל בהצהרות ההון שהגיש את קיומו של החשבון, או לא הגיש כלל דוחות לרשויות המס על אף שהוא בעלים בחשבון בחו"ל - צריך להסדיר מול רשויות המס את מחדליו בהקדם האפשרי ועוד בטרם רשות המסים הגיעה לנכסים אלו לפניו. 

ניתן היום להסדיר מחדלים אלה בהליך נח וקל של גילוי מרצון. בהליך זה הבקשה יכולה אף להיות מוגשת בצורה אנונימית של המבקש, קרי, ללא כל חשיפה של פרטיו האישיים, בכך, האזרח יכול להגיע קודם לחבות המס הנגזרת מהבקשה שלו ורק אח"כ להחליט האם הוא מעוניין להמשיך בהליך או ל"סגת" מהתהליך ולחזור להיות אנונימי.

בכל מסלול בו בוחרים ללכת בנוהל גילוי מרצון נדרש הפונה בד"כ להגיש דוחות performance מהבנקים בגין 10 שנים אחורה, קרי, אם הבקשה מוגשת היום, הוא יידרש לצרף דוחות אלו עבור שנים 2005-2014 וכולל.

 כמו כן נדרש אישור הבנק על הבעלות בחשבון ומועד פתיחתו.

האם מס הכנסה יודע את הפרטים על כל תושבי ישראל בעלי החשבונות בחו"ל?

מס הכנסה כבר יודע על חלק מבעלי החשבונות בשווייץ, ואף פרסם בעבר כי בידיו רשימה של תושבי ישראל המחזיקים בחשבונות בבנקים שווייצרים. מאחר שהחקיקה והרגולציה בדבר חילופי המידע בין רשויות המס במדינות שונות רק גוברת, מומלץ להניח, שגם אם מס הכנסה עדיין לא יודע על החשבון שלכם בעתיד הקרוב הוא יידע, זה רק עניין של זמן עד שזה יקרה. במקביל, אנו רואים שמתחזקת מגמת חילופי המידע גם מול רשויות המס בארה"ב ובין מדינות הOECD.

ב-30 ביוני 2014 חתמה ישראל על ה-FATCA, החקיקה האמריקאית המחייבת בנקים מחוץ לארה"ב למסור לרשות המסים האמריקאית מידע על לקוחות אזרחי ארה"ב. המידע שישראל מחויבת להעביר במסגרת חקיקה זו נוגע לחשבונות פיננסיים, המוחזקים בישראל על-ידי אזרחי ארה"ב, מחזיקי גרין קארד אמריקאי או ישויות משפטיות שלאמריקאים החזקה מהותית בהן.

ארה"ב כבר פועלת מול אזרחי ארה"ב עם המידע שמגיע אליה מהבנקים, חברות ביטוח ובתי ההשקעות בארץ ודורשת מהם מס לא רק על נכסים לא מדווחים אלא גם על נכסים שמושקעים בפלטפומות פסולות (PFIC). 

סוכם עם ארה"ב כי בנוסף שרשויות המס האמריקאיות ידווחו גם מצדן על הכנסות של ישראלים בחשבונות בנקים בארה"ב.

בישראל מכינים את החקיקה ליישום חילופי המידע בין רשויות מס, בהתאם להסכם בינלאומי, אודות חשבונות פיננסיים של ישראלים בעולם. 

לכולם ברור היום בעולם שהסתיים תקופת הסתרת נכסים בחשבונות זרים שרחוקים מהעין. החלופה להסתרת נכסים זה תכנון מס. אזרחים בעולם מתארגנים באמצעות תוכניות גילוי מרצון מאוד נוחים ללשלב את הנכסים שלהם למעגל הנכסים שעליהם משלמים מס אך בניהול נכון ויעיל על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר ניתן לדחות או לצמצם באופן משמעותי ביותר את החבויות ובכל זאת לחיות חיים של כבוד וביטחון ולהעביר נכסים אילו מדור לדור. 

מומלץ לפנות לאיש מקצוע מיומן לטיפול בנושא בהקדם האפשרי


 

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x