סיגמא » להקטין את החשיפה המנייתית מחשש למימושים בשווקים

עיקר החשיפה על שווקים בחו"ל, בדגש על ארה"ב ואירופה, האם יש הזדמנויות?

 

 
אורי גלאי, מנכל  סיגמא בית השקעותאורי גלאי, מנכל סיגמא בית השקעות
 

אורי גלאי
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
29/06/2015

עיקרי הדברים.
  • המשבר היווני מגיע לנקודת הכרעה. ביום ג' הקרוב אמורה יוון לפרוע הלוואות לקרן המטבע הבינלאומית כאשר ברור לכל כי לא תוכל לעמוד בתשלום זה. פגישות שרי האוצר של מדינות הגוש לא הועילו ועל פי דיווחים בכלי התקשורת נושייה של יוון הביעו נכונות להעניק ליוון נתח נוסף בתוכנית החילוץ ולמנוע את עזיבתה של יוון מגוש האירו בתמורה לרפורמות ושינויים מבנים. יוון הכריזה על משאל עם בנוגע להצעת הנושים ב-5.7.15, כשבוע אחרי מועד התשלום.
  • הריבית המוניטארית של בנק ישראל לחודש יולי נשארת ללא שינוי ברמה של 0.1% בהתאם לציפיות שלנו ובסתירה לתחזיות קודמות של הבנקים הזרים, שחזו כי הריבית תרד לרמות היסטוריות ואף תחל הרחבה כמותית בתקופה הקרובה. הודעת הריבית לוותה לראשונה במסיבת עיתונאים של הנגידה שיצרה תנודתיות חזקה בשוק שמצפה מזה זמן רב לפעולה מצד בנק ישראל לעידוד האינפלציה ושמירה על שער החליפין.

  • הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה השבוע כי בחודש מאי עלה שיעור האבטלה במשק ב 0.2% לגובה של 5.0%, לעומת 4.8% באפריל ושיעור ההשתתפות בכוח העבודה עלה ל 64.1%. קרן המטבע הבינלאומית פרסמה סקירה חיובית מאוד על כלכלת ישראל ועל כוונות שר האוצר כחלון להגברת התחרות במשק ומזהירה מפני אי יציבות הבנקים ושוק המשכנתאות.
  • בנק ישראל פרסם את הדו"ח השנתי לפיקוח על הבנקים ובו מזהיר מפני חשיפתם הגבוהה של הבנקים לאשראי לענף הבינוי והנדל"ן המשכנתאות ולאשראי הצרכני, שמהווים סיכון למערכת הבנקאית ומתריע מפני תרחיש קיצון שבו עשרות אלפי לווים לא יוכלו לעמוד בתשלומים בתקופה של שינויים גיאו-פוליטים ומשבר כלכלי.
  • מחירי הנפט נעו במגמה מעורבת במהלך השבוע והמחיר לחבית נפט מסוג ברנט (BRENT) ננעל ברמה של $63.26.
המלצות עיקריות

מומלץ להחזיק אג"ח במח"מ בינוני של כ-3.5-4 שנים. אנו מאמינים כי יש להגדיל את רכיב צמוד המדד על חשבון השקלי.

להקטין את החשיפה המנייתית לרמה של כ-85% מהמדיניות מחשש למימושים בשווקים ואפשרות לניצול הזדמנויות. עיקר החשיפה (60%) לשווקים בחו"ל, בדגש על ארה"ב ואירופה.

אג"ח קונצרני סביב דירוג Aומעלה תוך ניצול המרווחים שנפתחו ואחרי בחינה סלקטיבית של הנייר ושימת דגש מיוחד על מרווח הסיכון והתשואה לפדיון. יש להישמר מאג"ח בדירוג נמוך ללא פרמיית סיכון נאותה וסחירות.

הסטת רכיב מהתיק לנזילות וכניסה להנפקות וניצול הזדמנויות בשוק.

מט"ח - השקל ממשיך להתחזק אך סבורים כי יש לחשוף כ-15% מהתיק למט"ח. 

כללי 

הריבית המוניטארית של בנק ישראל לחודש יולי נשארת ללא שינוי ברמה של %0.1. בהודעת הריבית של בנק ישראל נמסר כי תוואי הריבית בהמשך תלוי בהתפתחויות בסביבת האינפלציה, בצמיחה בישראל ובכלכלה העולמית, במדיניות המוניטרית של הבנקים המרכזיים העיקריים ובהתפתחות שער החליפין. חטיבת המחקר בבנק ישראל פרסמה את תחזיתה, לפיה בשנים 2016–2015 צפוי התוצר המקומי הגולמי לצמוח בשיעורים של 3.0% ו 3.7% בהתאמה. שיעור האינפלציה בשנה הקרובה (המסתיימת ברבעון השני של 2016) צפוי להסתכם ב 1.6%. הריבית המוניטרית צפויה להישאר ברמתה הנוכחית, 0.1%, עד סוף 2015, ולעלות בהדרגה ב 2016. נגידת בנק ישראל

ד"ר קרנית פלוג ,נאמה במסיבת עיתונאים לראשונה בהיסטוריה של בנק ישראל לאחר ההודעה ועוררה סערה בקרב המשקיעים כשאמרה כי "פחתה ההסתברות לשימוש בכלים מוניטריים לא קונבנציונליים", כלומר לא תתבצע הקלה מוניטארית בעת הקרובה, למרות התחזקות השקל. דבריהם של פלוג וראש חטיבת המחקר של הבנק עוררו סערה והדולר צנח בכ 2.3% מול השקל יחד עם עליית תשואות חדה באג"חים.

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה דיווחה בשבוע החולף על עלייה קלה של 0.2% בשיעור האבטלה לרמה של 5% בחודש מאי לעומת 4.8% באפריל. מספר המשתתפים בכוח העבודה בקרב בני 15 ומעלה הגיע במאי ל 3.833 מיליון נפש, מהם 3.643 מיליון מועסקים וכ 190 אלף בלתי מועסקים. אחוז המשתתפים בכוח העבודה בקרב בני 15 ומעלה עלה בחודש מאי ל 64.1% (לעומת 64% באפריל). מספרם של המועסקים שעבדו בהיקף מלא (35 שעות ויותר) עלה ב 5.9% לעומת אפריל (תוספת של כ 136 אלף מועסקים), ואילו מספרם של המועסקים שעבדו בהיקף חלקי ירד ב 3.5% לעומת אפריל.

מדוח ההשקעות העולמי השנתי של סוכנות האו"ם לסחר ופיתוח, העוקב אחר השינויים הגלובליים בהשקעות זרות ישירות (FDI), עולה כי ההשקעות בישראל נחתכו ב 2014 ל 6.4 מיליארד דולר לעומת 11.8 מיליארד דולר ב 2013 (ירידה של 46%). ההשקעות הישראליות בחו"ל ירדו אף הן מ 4.67 מיליארד דולר ב 2013 ל 3.97 מיליארד דולר, ירידה של כ 15%. נתונים אלה אף נמוכים משמעותית ממקביליהם בשנים 2005-2007, טרם פרוץ המשבר הכלכלי בשנת 2008.

בדו"ח שהתפרסם בשבוע החולף, קרן המטבע הבינלאומית מברכת את כוונתה של הממשלה הנכנסת להגדיל את התחרות במשק, בעיקר בבנקים, אך מזהירה כי יש לוודא שיציבות הבנקים תישמר וטוענת שיש לטפל בדחיפות בבעיית פריון העבודה בישראל ובגירעון התקציבי. קרן המטבע ממשיכה להביע חשש מעליית מחירי הדירות. באותה עת, הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית את העלאת מס הרכישה על דירות להשקעה ל 10%-8%, ברוב של 73 ח"כים בעד. בוועדת הכספים של הכנסת אושר כי העלאת מס הרכישה צפויה להיכנס לתוקף כבר ב 24 ביוני, ולא ב 1 ביולי כפי שנקבע קודם לכן.

החוזים על הנפט מסוג ברנט סגרו בירידה קלה בסוף השבוע החולף כאשר המחיר ננעל ברמה של 63.26$ לחבית. מחיר חבית מסוג WTI ננעל במחיר 59.63$. מחיר אונקיית זהב ננעל בסוף השבוע על 1,173$.

לקראת סוף השבוע השקל נחלש מול מרבית המטבעות המרכזיים בעולם לאחר שבנק ישראל התערב במסחר ברכישה של כ-200 מיליון דולר, בעקבות הזינוק התלת-יומי החד ביותר מאז מארס שרשם המטבע הישראלי לאחר נאום בנק ישראל. בסיכום השבוע הדולר היציג ננעל ברמה של 3.792 שקלים בעוד האירו נסחר ב 4.250 שקלים.

ארה"ב.

מושל הפד, ג'רום פאוול, בעל זכות הצבעה בוועדת המדיניות של הפד, טוען כי התנאים להעלאת הריבית בשלו, וייתכן והבנק המרכזי יעלה את הריבית לראשונה מזה 8 שנים כבר בספטמבר בהסתברות %50, ופעם נוספת בדצמבר השנה.פאוול טוען כי הדולר ומחירי הנפט התייצבו לאחר שנסחרו בתנודתיות חדה בחודשים האחרונים והשפיעו על רווחי החברות האמריקאיות. פאוול מעריך כי כלכלת ארה"ב תסיים את 2015 עם קצב צמיחה בשיעור של %2. לדבריו, קיימים נתונים חיוביים שמעידים על שיפור בכלכלה, כגון עלייה בשכר במשק וגידול בשיעור ההשתתפות בשוק העבודה. כלכלת ארה"ב עדיין צומחת בקצב מתון מהמגמה ארוכת הטווח, לפי מדד הפעילות הכלכלית הלאומי של הבנק הפדרלי של שיקגו שפורסם השבוע. המדד, המבוסס על 85 אינדקטורים כלכליים שונים, טיפס בחודש מאי לרמה של מינוס 0.17 נקודות לעומת רמה של מינוס 0.19 בחודש הקודם.

בצד נתוני המאקרו, המכירות של בתים קיימים בארה"ב זינקו ב 5.1% בחודש מאי לקצב שנתי של 5.35 מיליון בתים, הקצב הגבוה ביותר מאז נובמבר 2009. מכירות הבתים החדשים בארה"ב קפצו במאי בקצב החד זה יותר מתשע שנים כשבחודש שעבר נמכרו בתים פרטיים בקצב שנתי של 546 אלף בתים, מעל לתחזיות ולעומת 517 אלף בתים באפריל. ההזמנות למוצרים בני קיימא בארה"ב נפלו 1.8% במאי.

כלכלת ארה"ב התכווצה ברבעון הראשון של השנה בשיעור  מתון מכפי שהוערך תחילה, הודות לגידול בצריכה הפרטית והאטה בקצב נפילת היצוא מארה"ב. התוצר המקומי הגולמי (GDP) רשם ברבעון הראשון של השנה צמיחה שלילית של 0.2% לעומת התכווצות של 0.7% שעליה הצביעו הנתונים במקור, כשברבעון הרביעי של 2014 צמחה כלכלת ארה"ב ב 2.2%. מדד המחירים לצרכן המבוסס על הצריכה הפרטית (PCE) המדד המועדף על הבנק הפדרלי לאומדן האינפלציה בארה"ב, נפל ברבעון הראשון בקצב שנתי של 2%, אולם מדד הליבה, שאינו כולל את מחירי האנרגיה והמזון, טיפס ב 0.8% באותה התקופה.

מספר תביעות האבטלה הראשונות בארה"ב טיפס בשבוע שעבר ל 271 אלף לעומת 268 אלף בשבוע הקודם. בורסות וול סטריט סגרו את שבוע המסחר במגמת ירידה, כאשר מדד ה-S&P500 ירד בכ 0.4%, הנאסד"ק ירד 0.71%
והדאו ג'ונס ירד ב-0.38%. אגרות החוב הממשלתיות ל-10 שנים נסחרו בתשואה של 2.47%.

אירופה.

הדרמה היוונית מרקיעה לשיאים חדשים בשבוע שחלף כשפגישות חוזרות ונשנות בין שרי האוצר של גוש האירו ופגישות ראשי המדינות בגוש יחד עם ראש ממשלת יוון, לא הביאו להכרעת הסאגה היוונית. נציגי קרן המטבע והבנק המרכזי הציעו פשרות כמו דחיית מועד התשלום והעמקת הסיוע, שנדחה על הסף מחשש להתמוטטות כללית של המדינה. המחלוקות העיקריות שעמדו במהלך השבוע נגעו בעיקר בנושא המיסים הישירים והעקיפים הנמוכים, יחסית, במדינה, העלאת גיל הפרישה מוקדם מן המתוכנן כבר ב2022 וקיצוצים חדים בתקציב המדינה שצפויים להביא למיתון קשה עוד יותר במדינה מוכת המשבר. הבנק המרכזי של אירופה העלה את התקרה על מימון החירום לבנקים ביוון,בפעם הרביעית תוך פחות משבוע בעקבות משיכות מסיביות של כספי האזרחים מהבנקים. בסוף השבוע הפתיע ראש ממשלת יוון, אלכסיס ציפראס, שהכריז כי יתקיים משאל עם בנוגע למדיניות הכלכלית שהנושים דורשים והאפשרות ליציאה מגוש האירו. סקרים קודמים הראו כי אזרחי יוון יעדיפו הישארות בגוש על פני העמקת המיתון והגדלת הצנע.

בצד המאקרו האירופאי, מדד מנהלי הרכש המשולב למגזרי השירותים והייצור בגוש היורו טיפס במפתיע לרמתו הגבוהה זה יותר מ 4 שנים ביוני לרמה של 54.1, לעומת 53.6 נקודות במאי. מדד מנהלי הרכש של מגזר הייצור בצרפת טיפס החודש לשיא של 14 חודשים, לרמה של 50.5 נקודות. ביטחון העסקים בגרמניה ירד זה החודש השני ברציפות ל107.4 נקודות ביוני, לעומת 108.5 במאי, על רקע המשבר של יוון שיתכן ויחדור לכלכלה הגדולה באירופה.

מדד הדאקס הגרמני עלה בכ 4.1%, הפוטסי הבריטי עלה 0.64% והקאק הצרפתי עלה ב-5.06%.

אסיה ושווקים מתעוררים.

מדד מנהלי הרכש למגזר הייצור של HSBC עבור סין הצביע על הצטמצמות מגזר הייצור, עם קריאה ראשונית של 49.6 נקודות ביוני. ביפן, מדד המחירים לצרכן הכה את התחזיות ועלה בקצב שנתי של 0.5% כשמדד הליבה עלה בקצב של 0.1%. שיעור האבטלה בחודש מאי נותר ללא שינוי ברמה של 3.3% ממשלת דרום קוריאה הודיעה על חבילת תמריצים של 14 מיליארד דולר, כולל תקציב מיוחד במטרה להתמודד כלכלית עם הפגיעה של נגיף ה MERS שהיכה במדינה בשבועות האחרונים והפיל מיידית את הוצאות הצרכנים. כמו כן הורידה הממשלה את תחזית הצמיחה לשנתיים הקרובות, 3.1% ב 2015 לעומת 3.8% בתחזית הקודמת, ו 3.5% ב2016. הצמיחה בשנה שעברה הסתכמה ב 3.3%.

המסחר במזרח הרחוק ננעל בסוף השבוע כאשר מדד ההאנג-סנג בהונג קונג ירד בכ-0.36%, הבורסה בשנחאי צנח 6.37%, מדד הניקיי שביפן עלה בכ-2.64% ומדד בומביי שבהודו הוסיף לערכו כ- 1.81%.

מניות.

כיל רכשה את מלוא מניותיה של חברת אלאנה פוטאש תמורת כ 137 מיליון דולר קנדי (109 מיליון דולר אמריקאי).זאת, עבור יתרת 83.78% ממניות אלאנה שטרם היו בבעלותה. כיל החזיקה עד כה ב 16.36% ממניות אלאנה, שנרכשו אשתקד. אלאנה מתמחה ברכישה ובפיתוח של מכרות אשלג, ומחזיקה בזיכיון לכריית אשלג במדבר דנקיל שבצפון מזרח אתיופיה. להערכתה, המכרה שמוקם שם יניב אשלג בהיקף של מיליון טונות בשנה, במשך 25 שנים. שיווק האשלג צפוי להתבצע לחקלאים באתיופיה ובמדינות נוספות באפריקה, אולם יוכל להתבצע גם למדינות באסיה, דרך נמלי הים של מדינת ג'יבוטי הסמוכה. לדברי הנהלת כיל, רכישת הבעלות על אלאנה תאפשר להאיץ את עבודות התכנון ההנדסי במכרה בדנקיל, להבטיח מימון לפרויקט ולהפחית סיכונים הכרוכים בו.

חברת הנדל"ן מירלנד, מקבוצת החברות של אליעזר פישמן, פרסמה את עיקרי הסדר החוב שהיא מקדמת מול המחזיקים, הכוללים דחיית תשלומי הקרן, הוספת ריבית ומגבלות שתיטול על עצמה החברה, הקצאת מניות ואופציות למחזיקים והזרמת הון מבעלות השליטה. מירלנד, שנקלעה לקשיים פיננסיים בעקבות המשבר הכלכלי ברוסיה שהחל בשנה שעברה, מחזיקה בחובות אג"ח בהיקף של 1.1 מיליארד שקל. במסגרת עקרונות ההסדר שהיא מציגה, החברה מעוניינת לדחות את תשלומי קרן האג"ח בשלוש שנים לחודש יולי 2018, לשנות את תשלומי הריבית לכמה מועדים, ולהגדיל את הריבית על יתרת הקרן ב 1.25% לכל סדרה, החל ממועד ביצוע הסדר החוב.

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x