יוסי אפרתי, סמנכ"ל השקעות בהכשרה » הגיעה העת לשים סוף לסאגה היוונית: על יוון לפרוש מהגוש ולהתמקד בהבראת כלכלתה

 

 
יוסי אפרתייוסי אפרתי
 

קרן מרדכי
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
29/06/2015

באירופה מנסים להוריד את יוון על הברכיים אבל היוונים לא מוותרים בקלות ובמהלך דרמטי ראש ממשלת יוון ציפראס הודיע על קיום משאל עם , ציפראס, שדחה את הרפורמות המוצעות לאחר כמה ימים של דיוני חירום בבריסל, אמר כי על היוונים מוטלת כעת "אחריות היסטורית" להשיב לאולטימטום.

ראש הממשלה ציפרס אמר כי הרפורמות הן "סחיטה כדי שנקבל על עצמנו צנע מחמיר ומבזה ללא קץ וללא תחזית נראית לעין של אי פעם שיבה לשגשוג חברתי וכלכלי" ובאותה נשימה הצהיר כי הולכים למשאל עם ואף המליץ לאזרחי יוון להצביע נגד תוכנית הצנע. למרות שמשאל העם הינו על תוכנית הצנע חלק לא מבוטל רואים בו את עתידה של יוון בגוש האירו מנגד נציגי גוש האירו שראו בהצהרה של ראש ממשלת יוון ללכת למשאל כהתרסה אמרו כי בניגוד לבקשה היוונית אין הם מתכוונים להאריך את תוכנית החילוץ.

ביוון בינתיים תורים בכספומטים והציבור מושך מזומן מחשש שהבנקים המקומיים יטילו מגבלות על בעלי פיקדונות ולאור בהלת הציבור נסגרו הבנקים לשבוע והוטלו הגבלות הון כך שניתן למשוך רק 60 אירו ביום, זאת בניסיון למנוע קריסה של המערכת הפיננסית. נציגי הגוש האירופי חוששים שפרישת יוון מהגוש תהווה תקדים מסוכן שלאחר יתכן ויפרשו מדינות נוספות. דעתי היא כי מוטב ויוון תפרוש מהגוש ותתמקד בהבראת הכלכלה כך ייטב גם לאירופאים, הגיעה העת לשים סוף לסאגה היוונית.  

בהתייחסו לכלכלה המקומית, הדגיש אפרתי כי "לאחר כינוס מסיבת העיתונאים של בנק ישראל בה הצהירה הנגידה כי התנאים הנוכחיים אינם מצדיקים נקיטת צעדים מוניטאריים לא קונבנציונליים  כלומר הורדת ריבית לתחום השלילי או תוכנית להרחבה כמותית. הנאום הבהיר כי בנק ישראל לא מתכוון להוריד יותר את הריבית וגרם לעליית תשואות חדה באיגרות החוב ומחיקת הרווחים מתחילת השנה ,אמנם חלק לא מבוטל מהירידות באג"ח נבעו מעליית התשואות בעולם אבל דברי הנגידה הוסיפו לכך והיו מיותרים, גם הדולר איבד מערכו ובנק ישראל נאלץ להתערב בשוק המט"ח ולרכוש דולרים כדי לגרום לייסוף. אם הנגידה הייתה יודעת מראש את תוצאות הצהרה והייתה יכולה לקחת את הדברים חזרה הייתה עושה זאת ,ואולי זה המקום להתגעגע לנגיד הקודם סטנלי פישר שבוודאי במצב דומה היה בוחר אל מילותיו בקפידה יתרה.

ומה קורה בכלכלה העולמית? לדברי אפרתי "בסין מישהו תקע השבוע סיכה בבועה ומדד שנזן ירד בכ-20% בשבועיים האחרונים. המדד הסיני נסחר בתנודתיות גבוהה מאוד בחודש האחרון לאור שיעורי מינוף גבוהים ויש לא מעט המלצות שליליות לגבי השוק הסיני. השוק הסיני נראה כמו בועה ומדד שנזן ושנחאי עלו מעל ל-100% בשנה האחרונה וההמלצה היא כי יש להדיר רגליים מהשוק הסיני בתקופה הקרובה כיוון שהשוק שם יקר מאוד ומוטב להתרחק משוק זה".

במשק המקומי המדדים שמתפרסמים ממשיכים להיות חלשים ,הייצור התעשייתי בחודשים פברואר עד אפריל ירד ,המשך ירידה בייצוא הסחורות והשירותים כמו גם המכירות ברשתות השיווק המשיכו להציג האטה אך עיקר הירידות בשוק ההון הישראלי נבעו מהמגמה העולמית ומשבר החובות של יוון. בגזרת האג"ח הממשלתי הייתה ירידה חדש עקב דברי הנגידה ועליית התשואות בארה"ב להערכתנו רוב הירידות בשוק האג"ח בתקופה הקרובה מוצו ויש להתרכז המח"מ הבינוני ולהעדיף בעיקר את האג"ח הצמודות על פני השקליות. גם הירידות באג"ח הקונצרניות ייצרו הזדמנויות ושם יש להעדיף בעיקר את האג"ח בעלי המח"מ הבינוני-קצר.
 

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן – בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניניים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x