התגובות בשוק למשאל העם » החל מהדרך לקריסה של יוון ועד לעלייה בתנודתיות

כל התסריטים האפשריים, כל ההשפעות האפשריות | וגם - הצניחה בבורסות סין

 

 
 

בעז קידר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
06/07/2015

אלכס זבז'ינסקי כלכלן ראשי, מיטב דש השקעות בע"מ - יוון על סף תהום

על מנת לנסות ולנחש מה יקרה לאחר שהיוונים הצביעו נגד התנאים לקבלת סיוע מהאיחוד האירופאי, צריכים לעמוד על מספר נקודות בעלות ודאות יחסית גבוהה :

  1. קודם כל, מבחינת יוון הזמן אוזל ומהר. הבנקים במדינה סגורים והכסף עומד להיגמר. בלי הזרמת כסף אל הבנקים, שיכולה להתבצע רק מבחוץ ע"י ה-ECB אם מדובר באירו, יוון לא תוכל לתפקד יותר מתקופה קצרה. עונת התיירות כבר בסכנה. היבוא נעצר, כולל יבוא התרופות, מצרכי מזון ודברים חיוניים אחרים.

  2. ספק רב שהבנק המרכזי האירופאי יכול להחליט על דעת עצמו להמשיך ולזרוק "כסף טוב על כסף רע". מימון הבנקים ביוון, כאשר ממשלת יוון עומדת בסיכון גבוה לפשיטת רגל, לא נראית כאופציה ריאלית בנסיבות הקיימות.

  3. לא נראה שהאירופאים יכולים להציע ליוון הסכם מרוכך יותר לאחר שמשאל עם. צעד זה יכול לפתור בעיה בטווח קצר, אך ליצור בעיות קשות הרבה יותר בטווח ארוך יותר. השנה צפויות להתקיים בחירות בספרד. אם בעקבות משאל עם ביוון היא תקבל הקלה משמעותית בתנאי החוב, מדוע אחרי בחירות בספרד הממשלה שם לא תקיים משאל עם דומה ותדרוש מהאירופאים הקלה בתנאים? זה יכול ליצור תגובת שרשרת בכל המדינות האירופאיות שקיבלו סיוע ומתמודדות עם קיצוצים ורפורמות כואבות.

  4. גם אם האיחוד האירופאי היה רוצה לנהל מו"מ חדש בתנאים אחרים עם ממשלת יוון, לא בטוח שהדבר אפשרי פוליטית. תוקף חבילת הסיוע הנוכחית יפוג מחר וכדי לנהל מו"מ חדש הפרלמנטים במדינות האירופאיות צריכים להסמיך את הממשלות, מה שלא בטוח שיעבור בקלות אך בטוח ייקח זמן רב.

  5. גם לא כל כך ברור שלממשלת יוון עצמה יש מנדט לנהל מו"מ חדש. הרי משאל עם לא הגדיר סמכויות הממשלה וטווח הפעולה שלה. לכן, גם אם יהיה הסכם חדש הוא יצטרך כנראה להגיע למשאל עם.

השיקולים שהוצגו לעיל מותירים סיכוי לא גבוה להסכם חדש. נראה, שתסריט הסביר ביותר תהיה התנתקות יוון מגוש האירו. כדי להמשיך ולהתנהל, לשלם משכורות, פנסיות וכו' הממשלה עשויה כבר בקרוב להנפיק מטבע חדש.

אולם, גם במקרה של התנתקות יוון יש מספר אפשרויות. 

האירופאים לא צריכים למהר עם ההחלטות בלתי הפיכות. הצהרה על הוצאת יוון תכיר בכך שחובותיה הופכים לאבודים. האירופאים יכולים להקפיא בינתיים את המצב בלי לבצע פעולות נוספות ולהמתין להתפתחויות. החוב הקיים לא גדל. יוון זאת לא חברה מסחרית שצריכים לפעול נגדה מהר כדי לחלץ ממנה כמה שיותר. יתכן שבינתיים, יהיה שינוי פוליטי ביוון עצמה שיאפשר מו"מ חדש. יחד עם זאת, האירופאים  לא יוכלו להמתין יותר מדי זמן. ב-20/7 יוון צריכה לשלם חוב ל-ECB.

השפעה על השווקים

כעת צפויה תקופה תנודתית בשווקים. הבנק המרכזי האירופאי כבר הכריז שהוא ינקוט בכל האמצעים כדי למנוע התפשטות המשבר. אנו מעריכים שנוכח המצב הכלכלי והפיננסי המשתפר באירופה, כולל של הבנקים, בהשוואה לשנים 2011-2012, ובהתחשב בכלים שעומדים היום לרשות קובעי המדיניות באירופה כדי למנוע התפשטות המשבר, הסיכון להרחבה ממושכת של המשבר למדינות אחרות יחסית נמוך. 

פריקו: יוון מאיימת על אירופה באפקט דומינו ומחכה לתספורת

יוסי פריימן, מנכ"ל קבוצת פריקו: "האירו צפוי בינתיים להמשיך ולהיחלש לעומת הדולר, הין היפני והפרנק השוויצרי שישמשו למשקיעים אי מבטחים" 

"חלקו של הסקטור הפרטי בחוב מהווה פחות מ-10% מה שמותיר את הזירה לצד הפוליטי הנדרש לקבוע אמות מידה למשמעות ההתחייבות שנוטלת חברה בגוש האירו ועד אז בשווקים יעדיפו כלכלות "ברורות" יותר כארה"ב, יפן ואף שוויץ על המטבעות שלהן. 

פריימן הוסיף כי היוונים אומרים לא רבתי לנושים האירופים ובהנהגת הממשל מאותתים לגוש האירו ולמדינות המערב על פוטנציאל אפקט דומינו לאחר קריסה כלכלית של יוון. יוון מצפה למצוא גרמניה לחיצה המוכנה להגמשת תנאיה. לאור התמיכה לה זוכה יוון מחברות בגוש האירו גרמניה תתקשה שלא לנסות ולהציג מסלול חליפי על פני פרישה וקריסה מידית של יוון. באמירת הלא יוון מקווה כי גרמניה תעדיף למזער נזקים ובכך תאפשר תספורת נדיבה ליוון על פני נטישת גוש האירו.

אי הוודאות תתמוך בריצה לעבר הפרנק השוויצי, הין היפני והדולר האמריקאי הצפויים לשמש כאי מבטחים בתקופת אי הוודאות הצפויה בשווקים. גם במקרה של הסכמה גרמנית והליכה לקראת תספורת יוונית הרי שמדובר בתהליך מורכב המחייב את אישורו במוסדות פיננסיים שונים תהליך אשר עד להשגתו בשווקים עשויים להגיב בעצבנות רבה.

לאחר הצלילה בבורסת סין והחולשה בבורסות המרכזיות אמירת הלאו היווני תתמוך בריצה לאי מבטחים בביקוש לאג"ח דולרי ובירידות שערים בהנהגת בורסות אירופה

בזירה המקומית פריימן מעריך כי לתנודות הנובעות ממשבר יוון לא צפויה השפעה של ממש שכן חששם של זרים אשר יבקשו לממש אחזקות בשוק ההון צפוי לתמוך בביקוש לדולר, אולם מנגד מימוש אחזקות בני"ע זרים מצד משקי הבית הישראלים, לצד גופים מוסדיים מקומיים עשויים לתמוך בהיצע מט"ח ובכך למתן את השפעת יציאת הזרים מהשוק הישראלי.

המגזר העסקי ממיר מט"ח בימים אלו של תחילת החודש הקלנדרי ובכך תורם לייסוף השקל. השילוב של חולשת האירו ומנגד הצע מט"ח מצד היצואנים, גוררים את השער הנומינלי האפקטיבי לעבר רמות שפל אשר יביאו להערכתנו להתערבות נוספת של בנק ישראל גם היום.  ללא מעורבות בנק ישראל השער הנומינלי ימשיך לצנוח ובכך יפגע חוסנם של מפעלים מקומיים רבים יצואנים ותעשיות מסורתיות כאחד. ללא מעורבות בנק ישראל פריצת תחום 3.74-3.72 שקל לדולר יש בה כדי לגרור לצלילת הדולר אל מתחת לרמת 3.70 שקל לדולר.

אייל כהן, מנכ"ל חברת שיא קפיטל, אומר הבוקר: "תוצאות משאל העם ביוון היו ברורות ועכשיו יוון ניצבת בפני שתי אפשרויות – לקבל את התכתיב האירופאי למרות משאל העם, או להגיד 'לא' ולהיות מוכנה לשאת בתוצאות. אנו מעריכים כי אם יוון תיכנע לאירופה מצבה לא רק שלא ישתפר, הוא אף יורע שכן הדרישות האירופאיות משמעותן פגיעה מהותית בכלכלה היוונית. כדי להתאושש סופית, יוון, תיאלץ לצאת מהגוש האירופאי, לחזור לדרכמה, לפחת אותה ולבצע תספורת משמעותית בחובותיה. אלה הצעדים המצויים בפני יוון, לא בהכרח תקבל יוון את המתווה הטוב ביותר עבורה, שכן השאלה כאן היא כיצד תעמוד יוון בפני הלחצים הפוליטיים והאחרים המופעלים עליה. 

יציאה של יוון מגוש האירו תוביל לתגובת שרשרת שתפגע באירו ותחליש אותו, ובמקביל תחזק את הדולר בעולם ובארץ. כמו כן היא תוביל לירידה בבורסות האירופאיות. שער האירו דולר ירד בכ- 0.65% ועומד כרגע ברמה של 1.1035 – 1.1038 דולר לאירו. בארץ, גם היום מורגשת פעילותם של הספקולנטים שממשיכים ללחוץ על הדולר מול השקל. המצב הוא כה ברור ובוטה עד כי לא ברור מה קורה בבנק ישראל. מצב זה אינו תקין ואם ימשך, תורגש פגיעה מהותית בפעילות הכלכלית של ישראל. הדולר נסחר כעת ברמה של 3.7800-3.7830 שקל לדולר."

כהן מוסיף כי "ברקע, בשקט בשקט, נופלת הבורסה הסינית בכ-30% בתקופה של כפחות מחודש, העולם שמרוכז ביוון הקטנה אינו שם את ליבו למתרחש בכלכלה השנייה בגודלה בעולם. ברגע שסין תחזור למרכז תשומת הלב העולמית והמשבר בכלכלה הסינית יובן במלואו אנו צופים ירידות קשות בבורסות במזרח אשר תשפענה על הבורסות בעולם כולו." 

עידן אזולאי מנהל השקעות ראשי באפסילון: 
 
"התוצאה במשאל העם ביוון מעבירה את הכדור למגרש הפוליטי. מאחר והאינטרס של כולם הוא לסיים את הסיפור בהקדם, היוונים וראשי הגוש יצטרכו להמציא נוסחה פוליטית שתאפשר ליוונים להישאר בגוש באופן כזה שכל צד לא ייתפס כמפסיד. אני מעריך ששני הצדדים ייכנסו למשא ומתן מואץ וקצר שבסיומו יוון תישאר בגוש"

FXCM ישראל: "התנודתיות במסחר באירו בימים הקרובים צפויה להיות גבוהה"

האירו-שקל מצוי על סף קריסה ועשוי לצלול מטה על רקע בריחת המשקיעים מהאירו. מצבו של האירו ישליך במישרין גם על מצבו של הדולר. אי הוודאות באירופה עשויה להבריח משקיעים חזרה אל המקלט הבטוח של הדולר, ובכך לחזק את המטבע למול כל המטבעות, וגם למול השקל. 

במחלקת המחקר של FXCM ישראל מציינים הבוקר: "שבוע המסחר נפתח על רקע ה"לא" המהדהד שאמר הציבור היווני במשאל העם על הצעת האירופים הסדר חוב חדש בתמורה להמשך מדיניות הצנע. ואולם, אין לפרש את התוצאות הללו כהבעת רצון של הציבור היווני לפרוש מגוש האירו. נראה כי הציבור היווני מעוניין להמשיך להיות חלק מהגוש, אבל לא בתנאי הצנע הנוכחיים. 

הציבור היווני הביע במשאל העם את אמונו במדיניות של הממשלה היוונית הנבחרת למול הגורמים האירופים, ובמובן זה התוצאות הללו מבטיחות, לפחות לפי שעה, את היציבות הפוליטית ביוון, וזה חשוב ליציבות הפיננסית באירופה בכלל. כעת הכדור עובר לידיים של ראשי הגוש – מרקל, הבנק האירופי, קרן המטבע. אם הם יבחרו לשבור את הכלים, הדבר עלול להוביל לסחרור מסוכן בשווקים. אם הם יגלו נכונות לחזור לשולחן המשא ומתן ולנהל מגעים על הסדר חדש, בתנאים נסבלים יותר עבור העם היווני, הדבר עשוי להוביל לפתרון בר קיימא. 

על רקע אי הוודאות הזו, התנודתיות במסחר באירו בימים הקרובים צפויה להיות גבוהה. אין ספק שהלחץ על האירו יהיה כבד, כאשר המשקיעים אולי יעדיפו לצמצם חשיפה לנכסים האירופיים עד להתבהרות התמונה. ברמה הטכנית, האירו-שקל מצוי על סף קריסה. כבר בשבוע שעבר שבר הצמד מתחת ל-4.2 לפני שהצליח להתאושש אל מעל רף קריטי זה. אם נראה את הצמד חוזר אל מתחת לרף הזה, על רקע בריחת משקיעים מהאירו, הצמד עשוי לצלול מטה.

וכמובן, לפחות בימים הראשונים של השבוע, מצבו של האירו ישליך במישרין גם על מצבו של הדולר. אי הוודאות באירופה עשויה להבריח משקיעים חזרה אל המקלט הבטוח של הדולר, ובכך לחזק את המטבע למול כל המטבעות, וגם למול השקל. הדולר גם מקבל רוח גבית מהעלייה בציפיות הריבית על רקע נתוני המקרו החיוביים של השבוע האחרון בארצות הברית. ברמה הטכנית, השקל מצא תמיכה חזקה ב-3.75, נמנע משבירה מטה, והצליח לטפס מעלה, כאשר עכשיו הוא נע סביב ה-3.76. אולם, רק עלייה מעל 3.80 עשויה לתת את האות למהלך יותר  משמעותי כלפי מעלה".

מחלקת המחקר של בית ההשקעות "טופ אלפא":

"הבוקר התבשרו התוצאות לגבי משאל העם ביוון, עפ"י התוצאות 61% מאזרחי יוון אמרו "לא" להמשך תוכנית הצנע שדורשים גוש האירו וקרן המטבע הבינלאומית מיוון. משאל העם מביא את האירו לשפל, בעקבות כך ניתן לראות ירידה של חצי אחוז מול הדולר וכן, יש ירידות משמעותיות בשווקי העולם ובפרט בחוזים העתידיים על ארה"ב. קרוב לוודאי שהמשקיעים יעברו לנכסים עם תנודתיות נמוכה, כגון אג"ח ממשלתיות עד שכיוון השוק יהיה ברור יותר להערכתנו, התוצאות במשאל העם יביא את שני הצדדים להיכנס למשא ומתן במהרה שתוצאותיו יהיו שיוון תישאר בגוש".

בחדר עסקאות המט"ח של אקסלנס אומרים הבוקר: "ההשפעות של האירועים ביוון אינם אמורים לפגוע ישירות במשק הישראלי, אך הרעה משמעותית בשווקים הפיננסיים שתוביל לפגיעה בגוש האירופי, שותף הסחר העיקרי של ישראל, צפויה לפגוע בכלכלה המקומית, במיוחד על רקע הייסוף החד שחל בשער השקל מול האירו בחודשים האחרונים. המסחר בדולר דולר נפתח ברמות של 3.7850 שקל לדולר ואירו נסחר בשער של  4.1700 שקל לאירו. 

כרגע מחכים לראות מי ימצמץ ראשון באירופה. התפטרות שר האוצר היווני באה לאחר שראש ממשלת יוון, ציפראס, הבהיר לו כי בלעדיו יש סיכוי יותר טוב להגיע להסכם. בינתיים, הבורסות באירופה רושמות ירידה של כ-% 2 .במקביל, הבורסות במזרח יורדות  ב 2%-3%. לאחר שביום שישי הבורסה בסין ירדה ב 5.8%, הכריז הממשל הסיני על שורת צעדים בכדי להחזיר את הרגיעה לשווקים ולהחזיר את המשק לקצב צמיחה מספק, שכרגע נמצא בשפל של 24 שנים."







הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן – בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניניים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

x