סקירת מומחי המסחר על-ידי FUNDER » לאחר הודעת הריבית - עד כמה יוכל בנק ישראל לספוג את התחזקות השקל?

האם ההתערבות קרבה? האם יש אינדיקציות להורדת ריבית נוספת? השקל תוסף ב-1% מאז הודעת בנק ישראל | עדכון 14:17

 

 
 

בעז קידר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
28/07/2015

התייחסות מחלקת המחקר של בית ההשקעות "טופ אלפא" למסחר עד כה:

"אמש החליט הפד' על גובה הריבית בארה"ב, בהתאם להערכות ולמתווה הריבית שפורסם בתחילת חודש שעבר הריבית אכן נותרה ללא שינוי. עם זאת, הערכות של המשקעים הן כי הריבית תעלה בחודשים ספטמבר-אוקטובר, במידה וזה קורה השוק הישראלי יצטרך ליישר קו עם השוק האמריקאי וייתכן ונראה עליה בריבית גם בארץ מה שישפיע על הורדת מחירי האג"ח ובהתאם לכך התשואה תעלה.

עם זאת מציאות כזאת נוגדת את מדיניות בנק ישראל למנוע ייסוף של השקל מול סל המטבעות האפקטיבי. להערכתנו עליית הריבית בארה"ב תהייה לקראת סוף השנה בחודש דצמבר זאת מאחר והפד' מסתכל בצורה גלובלית".

יניב חברון, הכלכלן הראשי של אקסלנס מגיב להחלטת הריבית:

"בנק ישראל לא מפסיק את אותם איתותים להפחתה אפשרית של הריבית במידת הצורך ולכן, לא מפסיק את הטריגר לפיחות של השקל, בוודאי לא בעוצמה שאנחנו הערכנו שיפעל. יחד עם זאת, אנו נוטים להעריך כי בנק ישראל בהתאם לשאר הבנקים המרכזיים בעולם, לא יוכל לסבול את הייסוף של השקל לאורך זמן ולכן, או שהשקל יופחת בעקבות תנודות אקסוגניות (דולר ואירו יתחזקו בעולם), או שבנק ישראל יאלץ לפעול. אנחנו ממשיכים להמליץ על הגדלת רכיב המט"ח בתיק על חשבון הארכת המח"מ."
 
חברון מוסיף כי "בבנק אמנם סיפקו מספר איתותים יוניים, אך לא עשו מספיק כדי להחליש את השקל. זוהי אמנם ספקולציה בגרוש, אך משום מה נראה שבבנק מעדיפים לפעול מאחורי הקלעים בשוק המט"ח (רכישות של מיליארדי דולר) מאשר לבצע "סיבוב פרסה" שהיה מוביל, לפחות להערכתנו, לתוצאות טובות יותר בטווח קצר. לאחר פרסום ההודעה התחזק השקל הן מול הדולר והן מול האירו, ולמעשה מחק חלק גדול מהפיחות שרשם בשבוע שעבר. החלטת הריבית הנוכחית, נכון לכתיבת שורות אלה, נראה שאכזבה את המשקיעים והעצימה בשנית את התחזקותו של השקל. לגבי שוק האג"ח קצת קשה לשפוט שכן הירידות בשווקים והתמתנות התשואות בארה"ב ובאירופה תמכו בהמשך ירידת תשואות בשוק המקומי. גם הקריסה במחירי הנפט תומכת בחולשה באינפלציה הגלובלית, מה שמכביד על התשואות. בשלב זה קשה מאוד לזהות את המשך המגמה של מחירי הנפט ושל החשש בשווקים, יחד עם זאת, אנו מעריכים שאלו הם אירועים זמניים. נצטרך להמשיך ולעקוב אחר התפתחות נתוני המאקרו בשבועות הקרובים כדי להבין עד כמה השיפור אמיתי בכלכלה האירופאית ועד כמה ארה"ב מוכנה לקראת העלאת ריבית ראשונה. לצד אותם "ניצוצות יוניים", בבנק לא חסכו רמיזות התומכות דווקא בהותרת הריבית על כנה. בבנק חידדו את העובדה כי, בפד מעריכים שהריבית תעלה עוד השנה, זאת בהמשך לדברים שנאמרו בחודש שעבר לפיהם הריבית אינה יכולה להיות מנותקת מסביבת הריביות בעולם. בנוסף ניתן דגש על ההתפתחויות האחרונות בשוק הדיור ובייחוד צוינה "רמת השיא" של נטילת המשכנתאות החדשות ו"ההיקף הגבוה במיוחד" של מכירת הדירות החדשות, עובדות שכמובן אינן תומכות בנקיטת פעולה מרחיבה נוספת."

התייחסות מחלקת המחקר של בית ההשקעות "טופ אלפא" למסחר עד כה:
"המסחר בבורסה מתנהל במגמה מעורבת, כאשר מדדי המניות נסחרים בעליות שערים, ומדדי האג"ח נסחרים בירידות שערים קלות. מניית טבע ממשיכה למשוך את מדד המעו"ף כלפי מעלה מזה יום שני ברציפות, כאשר משקלה עומד על כ-11% מהמדד. בולטות בעליות גם מניות בזק, טבע ולאומי, במקביל למניות הגז שבולטות מאידך בירידתן לאחר ששוב דחתה הממשלה את ההחלטה על מתווה הגז. במסחר בשוק המט"ח השקל מתחזק היום מול הדולר והיורו, לאחר ההודעה הלא מפתיעה של בנק ישראל להותיר את הריבית על כנה. אם מגמה זו תמשיך תגדל הסבירות להתערבותו של בנק ישראל בשוק המט"ח לפיחות השקל במטרה לשמור על יציבותו אל מול סל המטבעות".

עידן אזולאי מנהל השקעות ראשי אפסילון:

"אני חושב שהאירוע המשמעותי של היום הוא המשך התחזקותו של השקל מול הדולר והאירו למרות הודעת הריבית של אתמול. נראה שבנק ישראל נמצא כעת בסיטואציה לא פשוטה שבה השקל מתחזק אולם אין באמתחתו מספיק כלי נשק להתמודד עם המצב הזה. לעת עתה, המוצא היחיד נמצא דווקא בידי הפד שבמידה ויעלה את הריבית, מה שיכול ליצור הפרשי ריבית קלים ולהקל ולו זמנית את הלחץ על השקל"

עפר קליין מהראל פיננסים בסקירתו השבועית: "החלטת הריבית וההתבטאות של הפד מחר תשפוך אור גם על כיוון הריבית בישראל

"בחו"ל: החלטת הריבית של הפד השבוע צפויה להתקבל על רקע הנתונים האחרונים המעידים על התרחבות סבירה בכלכלה האמריקאית והתייצבות יחסית בסביבה העולמית (יוון סין). אנחנו לא צופים עליית ריבית מחר, אך ייתכן שהפד ייתן איתות משמעותי יותר לגבי מועד עליית הריבית. אם הפד יבחר להשאיר את מסך הערפל הדבר יקטין מאוד את הסיכוי לעליית ריבית בספטמבר (הפד נזהר שלא להפתיע את השווקים), דבר שמשמעותו היא גם דחיית מועד העלאת הריבית בישראל.

ביום חמישי הקרוב יתפרסם האומדן הראשוני לצמיחה ברבעון השני, ממוצע החזאים (ברשת בלומברג) עומד על 2.5 אחוזים בשיעור שנתי, שיפור לעומת הקיפאון ברבעון הראשון (מינוס 0.2%) אך לא קצב צמיחה מהיר. ההערכה שלנו היא שעל רקע הנתון החלש של הרבעון הראשון והנתונים שפורסמו לאחרונה מתחום הדיור והתעסוקה נראה צמיחה גבוה מ-2.5 ברבעון השני . חשוב לציין, במקביל לפרסום יתבצע עדכון לנתוני הצמיחה לשנים האחרונות שעשויים להיות אף יותר מהותיים מהנתון לרבעון השני, היות והם יהוו אינדיקציה למגמה בפעילות הריאלית בשוק האמריקאי. 
 
בישראל: למרות נתונים חלשים, הודעת הריבית הייתה דומה מאוד להודעה הקודמת, ולא כללה אף רמז לשינוי צפוי במדיניות הבנק. נזכיר, בחודש שעבר בנאום הנגידה נאמר, שההסתברות להפעלת כלים לא קונבנציונאליים ירדה ותחזיות הבנק לאינפלציה ולריבית עודכנו שתיהן כלפי מעלה. בהודעה זו לא הייתה חזרה מדברים אלו אך גם לא ניתנה להם תמיכה. 

בפועל, השקל המשיך להתחזק (ייסוף של קרוב ל-1% לאחר פרסום הריבית) ומחירי הדלק והסחורות בעולם חזרו לרדת, דבר המקטין את ההסתברות שבנק ישראל יעמוד ביעד האינפלציה בטווח של-12 החודשים הבאים.

לגבי התוואי העתידי, ברור שבנק ישראל (כמונו) מחכה לסימן דרך של הפד; אם נראה (כפי שאנחנו מאמינים שנראה) עליית ריבית, או רמז ברור להעלאת ריבית בארה"ב כבר בספטמבר, ובמקביל לא נראה התפתחות דרמתית בעולם (מכיוון סין או אירופה) גם בחודש הבא - הריבית בישראל תישאר ללא שינוי. לחילופין, אם נראה סיכוי לדחייה בהעלאת הריבית בארה"ב, או חזרה של סיכונים בינלאומיים (כדוגמאת יוון או סין) - בנק ישראל יכול לחזור ולהוריד ריבית. בכל מקרה, נתוני הייצור והיצוא החלשים וחוזקו של השקל יחייבו את בנק ישראל להמשיך ולרכוש מט"ח." 








הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן – בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניניים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

x