פסגות >> הפד מקבל חיזוק להעלאת ריבית

 

 
 

אורי גרינפלד
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
31/08/2015

שלושה ימים של עליות במדדי המניות הספיקו כדי להחזיר את תשומת הלב של המשקיעים להעלאת הריבית הצפויה בארה"ב. סין? היא בסדר כנראה. אסקפיזם במיטבו. בכל זאת, לפני שנגיע להחלטת הפד ולנאום של פישר מאמש, ננהג לרגע כלאניסטרים ונחזיר חוב פתוח משבוע שעבר. בסקירה שהתפרסמה ביום ראשון האחרון ציינו כי "אנו מעריכים כי הממשל הסיני רחוק מלומר את המילה האחרונה ונראה גם בהמשך הדרך פעולות נוספות וביניהן הפחתות ריבית, פיחות במטבע והתערבות בשווקים. לכן אנו מעריכים כי ההאטה בסין תימשך גם בשנה הקרובה אך לא תדרדר לכדי משבר". אז הפחתת ריבית היתה (וגם הפחתה של יחס הרזרבה), התערבות בשווקים הגיעה והרגיעה את המשקיעים ועל אף שבד"כ אנחנו מרוצים מהתממשות של 66% מהתחזיות שלנו, נתעכב לרגע על נושא המטבע. חלק מקוראינו טרחו לשאול בשבוע החולף מה הסיכוי למשבר מטבע בסין. הרי אם הממשל צפוי להמשיך לפחת את המטבע, הסינים, שכידוע יש מהם הרבה, יחליטו שהיואן לא מעניין ויתחילו למכור אותו ולקנות דולרים, מה שעשוי להוביל לפיחות חד ולמשבר אמון. אז לאלו מכם שלא מסתפקים ב"ממשלת סין היא כל-יכולה" כטיעון כלכלי, הנה הסיבות שבגינן משבר מטבעות בסין הוא תרחיש בסבירות נמוכה מאוד:

  • האינפלציה בסין נמוכה מאוד (1.3%). יש לזכור שהפיחות ביואן מגיע לאחר תיסוף של 16% בשערו של היואן מול סל המטבעות. לכן, החשש מסחרור אינפלציוני ואבדן אמון במטבע כמעט ולא קיים.

  • לממשלת סין ולפירמות הסיניות כמעט ואין חוב מט"חי.

  • לסין יש רזרבות מט"ח אדירות בסך של כ-3.5 טריליון דולר. רזרבות אלו מאפשרות לסינים להמשיך ולנהל את שערי החליפין גם אם הלחץ לפיחות היואן (כפי שאפשר לראות בפער שבין שער החליפין המקומי והרשמי לשער החליפין בשווקים החיצוניים לסין) יימשך. לפי הגדרות ה-IMF, רזרבות מט"ח של מדינה מספקות אם הן עומדות ברמה של 150% מסך הצרכים הבאים: מכסות 30% מהחוב החיצוני לטווח קצר, 10% מהייצוא, 15% מההתחייבויות החיצוניות ו-10% מכמות הכסף במשק (M2). שלושת וחצי טריליוני הדולרים של סין עומדים בהגדרות אלו אבל בקרן המטבע מדגישים כי כאשר מכניסים לחשבון את המגבלות על תנועות הון הנהוגות בסין הרי שהרזרבות של בין עומדות למעשה ברמה של 238% מהצרכים, כפי שמוגדרים על ידי הקרן עצמה. במילים אחרות, כששוק המט"ח שלך הוא פחות או יותר שוק סגור וכשהממשל אוסר על האזרחים לקנות מט"ח כאוות נפשם, הסיכוי למשבר מטבעות שואף לאפס.

  • אם זה לא מספיק, אז ידידינו ב-ZH מלמדים אותנו שממשלת סין לא מסתפקת במגבלות על תנועות ההון ומטילה גם מגבלות על תנועות מקלדת כאשר היא מזהירה את עורכי העיתונים בסין לא לרשום שהיואן "נחלש" ולא "פוחת" על מנת שלא לייצר את התחושה שמקור המהלך הוא בהתערבות ממשלתית.

הפד ממשיך לכיוון העלאה

אם נתוני הצמיחה החזקים של הרבעון השני לא שכנעו אתכם שהכיוון של הכלכלה האמריקאית ממשיך להיות חיובי אז אולי הנתונים שפורסמו בשבוע שעבר לגבי חודש יולי יעשו את העבודה. מעבר לכך ששוק הנדל"ן האמריקאי מציג נתונים חיוביים מאוד (מדד קייס-שילר עלה ב-5.1% בשנה האחרונה והתחלות הבנייה עלו ב-4.8%), נתוני ההזמנות מוצרים בני-קיימא רשמו ביולי גידול של 2.0%, זאת לעומת צפי לקיטון של 0.4% ועל אף עדכון כלפי מעלה של נתוני חודש יוני. נתוני ההזמנות מעודדים עוד יותר בהתחשב בכך שהזמנות מוצרי ההשקעה (בניטרול כלי תעופה ומוצרים ביטחוניים) רשמו עליה של 2.2%. אחת התעלומות הגדולות של המחזור הכלכלי הנוכחי היא מדוע, על אף הריבית הנמוכה ולמרות מה שלמדנו במאקרו א', הפירמות האמריקאיות לא התחילו מחזור השקעות חדש? ההסבר הטוב ביותר, להערכתנו, הוא שבסביבת ריבית אפסית פירמות יעדיפו לבצע השקעות פיננסיות (מיזוגים, רכישת פירמות אחרות, רכישות מחדש של חוב ומניות וכו') מאשר להשקיע בציוד ומכונות. זאת גם הסיבה שריבית נמוכה מדי מפעילה דווקא לא מעט כוחות דפלציוניים, בניגוד להגיון הכלכלי. אם נתוני ההזמנות של חודש יולי הן סימן לשינוי במגמה הרי שמדובר על חדשות טובות מאוד מבחינת המשק האמריקאי.

גם נתוני ההכנסה וההוצאה הפרטית של חודש יולי מלמדים על המשך המגמה החיובית כאשר ההוצאה גדלה ב-0.2%, במקביל לגידול ריאלי של 0.4% בהכנסה הפנויה. לא רק שעיקר הגידול בהכנסה הגיע מעלייה של 0.5% (נומינלי) בהכנסות משכר אלא גם שהירידה במחירי הנפט באוגוסט צפויה להמשיך ולתמוך בצרכן הפרטי.

מה כל זה אומר על הפד? להערכתנו, מבחינת הפעילות המקומית הפד יכול להרגיש מאוד בנוח להעלות את הריבית. גם מבחינת ההתרחשויות בעולם (סין, שווקים מתעוררים, יוון), הפד יכול להיות רגוע שכן ההשפעה על הכלכלה האמריקאית היא לא מהותית. יחד עם זאת, בכל הנוגע לסביבת האינפלציה, הפד עדיין עשוי להיות מעט מודאג שכן הציפיות האינפלציוניות בשווקים ממשיכות לרדת עם מחיר הנפט (הציפיות ל-5 שנים ירדו ל-1.3%, לעומת 1.7% לפני חודשיים) ואינפלציית הליבה של ההוצאה הצרכנית (Core PCE) ירדה בעשירית נ"א ל-1.2%. וויליאם דאדלי, נשיא הפד של ניו-יורק, התייחס לכך בשבוע שעבר ואמר שמבחינתו, העלאת ריבית בספטמבר נראה כעת פחות אטרקטיבית. מצד שני, סטנלי פישר שנשא נאום אמש בג'קסון הול אמר כי דווקא כעת שהאינפלציה עדיין נמוכה, נוח יותר לפד להעלות את הריבית בהדרגה ואין עליו לחץ לפעול באופן אגרסיבי. עוד הוסיף פישר כי מאחר וההשפעה של המדיניות המוניטארית על הכלכלה מגיעה בפיגור ניכר (בד"כ כ-3 רבעונים), הפד לא צריך לחכות עם העלאת הריבית עד אשר האינפלציה תחזור ל-2%. לנתוני התעסוקה של יום שישי תהיה כנראה השפעה מהותית על ההסתברות להעלאת ריבית ראשונה כבר עוד שבועיים וחצי. תוספת של 200 אלף משרות ומעלה עשויה לשכנע את הפד לפעול כבר בספטמבר.

 

אורי גרינפלד, כלכלן ואסטרטג ראשי בפסגות

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x