הגז המצרי גורם ללחץ לאישור מטווה הגז

 

 
 

שמעון אוליאל
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
31/08/2015

"לחדשות ממצרים השפעה שלילית על מאגר לוויתן (שנשען ברובו על יצוא) והשפעה במידה פחותה על מאגר תמר. עם זאת קשה להעריך עד כמה הירידה היום במחירי המחזיקות במאגרים משקללת את כל המידע. יש אי בהירות לגבי הממצאים במצרים. למשל מה הכמות של הגז שיוכלו להפיק? כמה זמן ייקח? מציאת הגז היא התממשות של אחד הסיכונים למציאת גז באיזור. קודם, ניתן היה להעריך כי חדשות על מציאת גז יגיעו דווקא מקפריסין מאחר ושם חברות גדולות פועלות לחיפוש גז ומאחר ובמצרים אין יציבות שלטונית וביטחונית. השאלה הגדולה היא עד כמה ייפגע הביקוש לגז של לוויתן ממצריים. השוק המצרי מתאפיין בעודפי ביקוש שנבעו מרידה בהשקעות בפיתוח מאגרים בשנים האחרונות. לכן ההערכה היא שככל שהמספרים לגבי המאגר במצריים נכונים והוא אכן יפותח תוך מספר שנים, הרי שבעוד מספר שנים המשק המצרי כמעט ולא יצטרך לייבא גז מישראל, אך כנראה לא ייצא גז.

"על פניו לוויתן צפוי לפגוש בטווח הבינוני- ארוך ביקושים קטנים מאלו שניתן היה להעריך קודם ממצריים, שיתווספו לביקושים מירדן (אם מניחים שמצריים לא תייצא גז, אזי לוויתן יוכל לספק את צרכי הירדנים) ולביקושים מצד חברות שהינן בעלות מתקני הנזלה במצריים, שישווקו את הגז המונזל לשווקים רחוקים כמו המזרח. מאחר וקשה להעריך מה יהיו הביקושים בטווח הארוך מקפריסין (מאחר וההיצע שלה יכול אף הוא להשתנות לאור חיפושי הגז בשטחה), ניתן להעריך כי התגלית במצריים מגדילה את התלות של לוויתן בישראל (שכידוע מקבלת אספקה מתמר) ובטורקיה, שהביקוש ממנה תלוי ביחסים פוליטיים ובהיצע שתקבל מרוסיה ואיראן. לכן, לא ברור עד כמה קיימת כדאיות או יכולת לפתח את לוויתן בהתאם לתכניות שהכרנו. ייתכן פיתוח מצומצם מזה שהוערך קודם, למשל כזה שייתן בשלב ראשון מענה לביקושים מישראל ומירדן. במקרה כזה  צפויים שינויים בלוחות זמנים, מחירים וכמויות ביחס למה שהוערך קודם. הפגיעה במאגר תמר שרוב מכירותיו מבוססות על השוק הישראלי.  נמוכה יותר. יכולה להיות פגיעה בחלק היצוא של תמר שתוכנן למתקני הנזלה במצריים כשלקוחותיו אמורים לשאת בעלות הקמת צינור גז מתמר למתקני ההנזלה. אם פיתוח השדה המצרי יהיה קצר יחסית , הלקוחות אולי יעדיפו להמתין עם ההשקעה. מנגד, ככל שלוויתן נדחה זו בשורה טובה לתמר שיוותר המאגר היחידי בשוק הישראלי בשנים הקרובות.

לאור אלה, ניתן להניח כי יש מקום לירידה בשווי לוויתן וירידה נמוכה יותר בשווי תמר. בהתאם, ראינו ירידה גדולה יותר ברציו (רוב שוויה נשען על לוויתן) מאשר בישראמקו (רוב שוויה נשען על תמר) ובתווך ירידות במחירי דלק קידוחים ואבנר (מחזיקות בשני המאגרים כשלאחזקה בתמר משקל גבוה יותר ובנוסף מחזיקות בעוד מאגרים). מה שיעור הירידה הנכון? כאמור קשה לקבוע . נזכיר כי בבורסה לא נסחרים המאגרים אלא ישויות (מניות ושותפיות) שמחזיקות במאגרים. הללו ממונפות ולכן כל ירידה שנייחס לשווי המאגרים אמורה להניב אף ירידה חדה יותר בשווין. מנגד, צריך לזכור כי יש שירצו למנף את התגלית הזו ללחוץ לאישור מתווה הגז בקרוב שיכול להביא לתיקון במחירי המחזיקות במאגרים."

שמעון אוליאל, מנהל מחלקת המחקר בבית ההשקעות אנליסט

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x