יש צפייה לעליית השכר בארה"ב

יונתן כץ מלידר שוקי הון, בסקירת שוק - נתונים חיוביים מארה"ב, שוק האג"ח, אינפלציה וכיו"ב

 

 
 

יונתן כץ
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
14/10/2015

מאקרו ישראל

  • גביית מע"מ מקומי בחודש ספטמבר עלתה ב- %14 לעומת ספטמבר אשתקד.

  • בחודשים יוני-אוגוסט הרכישות בכרטיסי האשראי עלו ב-%9.6 בחישוב שנתי.

  • בחודשים מאי-יולי נמשך הגידול היציב במספר משרות השכיר בקצב שנתי של %1.5.
  • הגרעון התקציבי ב-12 החודשים האחרונים ירד ל-%2 במונחי תוצר.

אינפלציה:

  • מדד ספטמבר צפוי לרדת ב-%0.4 על רקע ביטול אגרת הטלוויזיה, הוזלות מחירי החשמל והדלקים. זינוק במחירי הירקות יתרום %0.1 לעליית המדד.

  • מסתמנת עלייה בשכר הממוצע בסקטור העסקי בקצב שנתי של %3.

  • בשנת 2016 צפוי פיחות מתון בשקל )ולא ייסוף( על רקע פערי ריביות שליליים מול ארה"ב.

  • פיחות מתון בשקל ועליית שכר יתמכו בעליית אינפלציה.

  • מדיניות מוניטארית

  • כל חמשת חברי הוועדה הצביעו בעד אי שינוי הריבית לחודש אוקטובר.

  • התגברה הציפייה שעלייה בשכר תתרום לעליית אינפלציה ומדיניות פיסקאלית מרחיבה תתרום לצמיחה.
  • המסר החשוב בתחזית המאקרו של בנק ישראל: הבנק לא ימהר להעלות את הריבית ב-2016. הריבית בסוף 2016 צפויה להגיע ל-%0.5, לעומת %1.25 בתחזית הקודמת.


מאקרו גלובלי

  • הנתונים הכלכליים בארה"ב ממשיכים להיות חיוביים עם ירידה במספר דורשי העבודה.

  • מדד מנהלי הרכש בשירותים ממשיך להצביע על צמיחה מהירה וגידול בביקוש לעובדים.

  • ירידה של %YOY 10.7 במחירי היבוא בארה"ב תרמה לירידה באינפלציה.

  • לפי דיוני הפד, אי וודאות סביב כלכלת סין ואינפלציה נמוכה מדי מנעו העלאת ריבית.

  • קרן המטבע עדכנה את תחזית הצמיחה הגלובלית ל-%3.1 )מ-%3.3( השנה.
  • קיימת ציפייה להרחבה מוניטארית נוספת באירופה וביפן.

שוק האג"ח

  • בשבוע האחרון, נתמך שוק האג"ח על ידי ציפיות נמוכות לאינפלציה, ירידת תשואות בארה"ב וגרעון תקציבי נמוך.

  • במבט קדימה, נדמה שציפיות האינפלציה יעלו, התשואות בארה"ב יתקרבו ל-%2.5 וקיימת אי וודאות לגבי המצב הפיסקאלי, על רקע הסלמה ברמת האלימות.

  • אנחנו עדיין צופים העלאת ריבית הפד בדצמבר השנה והמשך העלאת ריבית בתחילת  2016.
  • האפיקים הצמודים עדיפים על האפיקים השקליים, בשל תמחור אינפלציה נמוך מדי.

זום אין

צפוי גידול בהנפקות בשנת 2016 עקב גידול בפדיון אג"ח
  • תת ביצוע בגרעון השנה יקל על עמידה ביעד בשנת 2016.

  • האוצר צפוי להקדים הוצאות ולדחות הכנסות בסוף השנה.

  • במידה והמשק יצמח בקצב של %3, לא צפויה חריגה ביעד הגרעון בשנת 2016.

  • יחד עם זאת, האוצר צפוי להגדיל את היקף ההנפקות על רקע גידול בפדיון אג"ח.

  • צפוי איזון בין סך הגיוס וסך הפדיון )קרן וריבית( בשוק המקומי.

מאקרו ישראל עלייה מהירה ברכישות בכרטיסי האשראי נמשך הגידול במיסי צריכה בחודש ספטמבר סימני התרחבות בצריכה הפרטית ברבעון ג'.

ישנם מספר נתונים אשר מצביעים על גידול מהיר בצריכה הפרטית ברבעון ג', לאחר התמתנות מסוימת )לפי נתוני חשבונאות לאומיים( ברבעון ב'. בחודשים יוני-אוגוסט הרכישות בכרטיסי האשראי עלו ב-%9.6 בקצב שנתי. הרכישות של מוצרי תעשייה עלו ב- %8.1, מוצרי השירותים ב- %10.1, אך מוצרי המזון עלו ב-%2.1 בלבד.נמשך הגידול המהיר בגביית מע"מ מקומי בחודש ספטמבר, גביית מע"מ מקומי עלתה ב-%14 לעומת הגבייה בחודש ספטמבר אשתקד. יתכן שהעובדה שהחגים נפלו יחסית מוקדם השנה, תרמה לגידול בצריכה )לעומת ספטמבר אשתקד(, אך הגידול המהיר בהכנסות ממע"מ אשר מאפיין את החודשים האחרונים, מוסבר רק באופן חלקי על ידי גידול ברכישות של דירות חדשות ערב ההכבדה של שיעורי מס רכישה.עקב הירידה בשיעור המע"מ מה-1.10.15, בספטמבר חלה ירידה בגביית מע"מ על יבוא )מכוניות וכו'(.



מסתמנת מגמה של עלייה מתונה בשכר בנק ישראל צופה שעליית השכר תתרום לאינפלציה השכר בסקטור העיסקי עולה בקצב של כ-%3 )יולי לעומת יולי אשתקד(, זאת בהשפעת עדכון שכר מינימום וירידה בשיעור האבטלה )התקרבות לתעסוקה מלאה(. לא מדובר בקצב מאד מהיר, אך בהחלט מדובר בהאצה מקצב של %0.7 בסוף 2014בדיון המוניטארי נאמר "הועלתה ההערכה כי לעליה בשכר הריאלי והנומינלי צפויה להיות השפעה חיובית בתקופה הקרובה על קצב האינפלציה דרך השפעתה על הביקושים". גידול מהיר בצריכה וסימנים ראשוניים של לחצי שכר יתרמו לעליית אינפלציה בשנת 2016. 


מגמת הייסוף בשקל נמשכת, בינתיים בינתיים שוק המט"ח אדיש למצב הביטחוני החשש להתפתתות "אינתיפאדה שלישית" עדיין לא משתקף בשוק המט"ח. מסוף חודש ספטמבר ועד היום, השקל יוסף ב-%1.5 מול סל המטבעות.בנק ישראל אינו מרוצה מרמת שע"ח הריאלי ובדיון המוניטארי נאמר כי "שע"ח הנומינלי-אפקטיבי מיוסף והדבר מקשה על צמיחת הייצוא".

בתוך כך, בספטמבר בנק ישראל רכש מט"ח בהיקף של 255$ מיליון, במסגרת התוכנית לקיזוז השפעת הפקת הגז הטבעי על החשבון השוטף. מתחילת השנה, בנק ישראל רכש 6.1$ מיליארד במטרה לבלום את מגמת הייסוף בשקל, זאת לעומת רכישות של 7$ מיליארד בכל שנת 2014.בנק ישראל ישאף לייצור פיחות ריאלי בשנת 2016 על ידי אי שינוי בריבית במרבית השנה, זאת לעומת הציפייה למספר העלאות ריבית על ידי הפד. חשוב לציין, שמחלקת המחקר של בנק ישראל שינתה את תחזית ריבית בנק ישראל לסוף 2016 ל-%0.5 מ-%1.25 בתחזית שנתנה לפני שלושה חודשים.


מאקרו גלובלי המשק האמריקאי לא זקוק לריבית אפס

בארה"ב: עדיין תתכן העלאת ריבית בדצמבר

Good news

 מספר דורשי העבודה ירד ב-13 אלף איש בשבוע האחרון, ל-263 אלף. 

Disappointing news

 ירידה במחירי היבוא בארה"ב בשיעור של %10.7 ב- 12 החודשים האחרונים משכה את האינפלציה כלפי מטה. ירידה זאת נובעת מירידה במחירי הסחורות ומהייסוף בדולר. ברגע ששתי המגמות הללו יתייצבו, סך הכול קצב האינפלציה צפוי לעלות )כנראה בתחילת 2016(.התשואות הארוכות בארה"ב צפויות לזחול כלפי מטה לכיוון %2.2%-2.4 עד סוף השנה, זאת לאור מכלול הנתונים הכלכליים החיוביים.

צפוי איזון בין סך הפדיון וסך גיוס האג"ח בשנת 2016 לאור האירועים האחרונים והחשש להסלמה באזורינו, לא קל לכתוב על המציאות התקציבית בשנה הבאה. יחד עם זאת, בהנחה שקצב צמיחת המשק ישמר סביב %2.5%-3.0, ניתן לצפות למספר התפתחויות פיסקאליות:

1. השנה, הגרעון התקציבי צפוי להיות נמוך מ-%2.5 תוצר, כ-%0.5 נמוך מהיעד. סביר להניח שהאוצר ישאף להקדים הוצאות ולדחות את ההכנסות בסוף השנה, בכדי להוריד לחץ על תקציב 2016.

תרגיל זה ידוע משנים קודמות.

2. בתשעת החודשים הראשונים של השנה, ההכנסות ממסים הסתכמו ב- 206.6 מיליארד ₪. בהנחה שגביית המיסים ברבעון ד' 2015 תהיה זהה לזו של רבעון ד' 2014, אזי, נגיע לסך הכנסות ממסים של 270 מיליארד ₪, כ- 4 מיליארד מעבר להנחת התקציב )266.4 מיליארד ₪(. לפי פרסום תקציב חודש ספטמבר, האוצר כבר עדכן את תחזית ההכנסות ממסים ל-269.4 מיליארד ₪. גביית ההכנסות ממסים בספטמבר עלתה על תוואי התחזית המעודכנת של האוצר ב-0.6 מיליארד ₪.לאחרונה, האוצר עדכן את תחזית הגבייה בשנת 2016 ל-280 מיליארד ₪ )מ- 272.3 מיליארד ₪(. לאחר הורדת שיעור המע"מ באחוז והורדת מס חברות, תקציב 2016 מניח כנראה, הכנסות של 275 מיליארד ₪ - עדיין רמה נמוכה לעומת הביצוע הצפוי ב-2015.

3. גרעון של %2.9 תוצר )למעט אשראי( בשנת 2016. משמעות הדבר כ-33 מיליארד ₪. 

4. לצורך חישוב הגרעון למימון, יש להוסיף את ההכנסות מאשראי נטו של כ-6 מיליארד ₪, כלומר הגרעון למימון בשנת 2016 יעמוד על 27 מיליארד ₪.

5. האוצר מתכנן הפרטה בהיקף כולל של כ-4 מיליארד ₪ )בעיקר בנק לאומי ותע"ש(, כולל מכירת קרקעות.

6. המימון מחו"ל צפוי להיות סביב אפס נטו )ואולי אפילו שלילי(.

7. האוצר ישאף לגייס נטו )מעל פדיון הקרן( בשוק המקומי היקף של כ-24 מיליארד ₪.

8. פדיון הקרן בשנת 2016 צפוי להגיע ל-61 מיליארד ₪ )לעומת 40 מיליארד ₪ בשנת 2015( ופדיון הריבית 22.8 מיליארד ₪ )לעומת 23.8 מיליארד ₪ בשנת 2015(, סחיר ולא סחיר.

9. מימון נטו של 24 מיליארד ₪ ידרוש גיוס )סך הכול( של 85 מיליארד ₪ )61+24(, זאת לעומת פדיון כולל של כ-84 מיליארד ₪ )קרן של 61 מיליארד ₪ +ריבית: 23 מיליארד ש"ח(.

10. איזון בין סך הפדיון וסך הגיוס )כולל הלא סחיר( בשנת 2016, לא צפוי ליצור לחץ על התשואות בשוק האג"ח.

11. יחד עם זאת, בשל עלייה בהיקף פדיון הקרן בשנת 2016 ל-61 מיליארד ₪ )מ-40 מיליארד ₪ בשנת 2015(, האוצר צפוי להגדיל את היקף ההנפקות

יונתן כץ וכלכלני לידר שוקי הון

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x