המגמות העתידיות בעולם ETF - רשמים מכנס ETF

עולם ה-ETF סובב כיום סביב כ-1,600 קרנות וכולל כל סוג של נכסי השקעות. הגידול המהיר

 

 
 

עמי צחובל
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
26/11/2015

1.קרנות סמארט בטא (Smart Beta)הם עדיין נושא חם

כשמדברים על קרנות סמארט בטא, הכוונה היא לקרנות סל שמשקיעות באופן פסיבי אחר מדד כלשהו שנבנה בהתאם לאסטרטגיית השקעה מוגדרת מראש, אולם שונה מהמדדים הקונבנציונאליים שמבוססים על שווי שוק או שווי אחזקות ציבור.

תצורת השקעות זו היתה נושא חם בשנתיים האחרונות אבל עתה נושא זה ממש נדחף לאור הזרקורים. לאחר מספר דיונים שהוקדשו לצורך לחנך את המשקיעים בשימושים ובניואנסים של מוצרי סמארט בטא, ניתן לומר כי נושא זה היה אחד מהנושאים החמים בוועידת ה־ETF, וללא ספק, התחום ילך ויצבור תאוצה בשנים הקרובות בעולם מוצרי המדדים.

אז מה בעצם התחדש בתחום?

ובכן, מנקודת מבט של התפתחות המוצר לא התחדש הרבה, כלומר, מוצר זה או למעשה כל קרן ETF הנוטה לחשיפה, המבוססת על גורם השקעה כלשהו, קיבלה תשומת לב כלשהי אבל לא קיבלה את התווית המוגדרת. אולם, מנקודת מבט של המשקיע מוצרי סמארט בטא מקבלים סוף סוף את אור הזרקורים שמגיע להם. באופן ספציפי יותר, המנפיקים והיועצים גם יחד לוקחים את הזמן להבטיח שלקונים הפוטנציאליים של מוצרים אלו יהיה ברור איך הם בנויים ואיך יגיבו בנתוני שוק שונים.

2.גידול גבוה בהשקעות מעבר לים

כאשר חושבים על הפוטנציאל, לזמן ארוך, של הכלכלה העולמית ותעשיית ה־ETF הגלובלית יש נושא אחד שמשותף להם: קיומן של אפשרויות גדולות מאוד לגידול בשווקים מעבר לים. כאשר מסתכלים על תעשיית ה־ETF מסביב לעולם, זה לא ממש מפליא שארה”ב אימצה את מכשיר ההשקעה הזה יותר מאשר כל מדינה אחרת. אחת הסיבות לכך היא האחידות ברגולציה סביב תעשייה זו ,לדוגמא: המוצר הנסחר (ETF) באירופה הוא מאוד לא אחיד (Fragmental) מאחר ולכל מדינה ישנה מערכת תקנות ורגולציות הנוגעות לרישום, לשקיפות ולמיסוי. אפשר לציין רק אחדים מהם – ETF רשום ב־51 מדינות. מאחר ואנו מציינים את העובדה שהשוק האמריקאי מהווה חלק הארי מהנכסים הבינלאומיים המנוהלים, קל לראות שקיימת עדיין אפשרות גדולה מאוד לגידול בשווקים הבינלאומיים.

3.דאגה בקשר להכנסות הנוכחיות

מסתבר שהדאגה למקורות ההכנסה, היא לא רק נחלתו של שוק ההון המקומי. לא מעט שחקנים מביעים דאגה על היקף ההכנסות שלהם בעולם ה־ETF. על מה מבוססת הדאגה? יועצים ומשקיעים גם יחד נאבקו בשנים האחרונות על מנת ליצור תזרים משמעותי של הכנסות בסביבת שיעורי ריבית נמוכים בשוק המקומי. המשך בדיקה יגלה שמצב זה קיים גם מעבר לים, ולכן המשקיעים ימשיכו לעמוד בפני האתגר הנוגע ליצירת הכנסות נוכחיות מתיקי ההשקעות שלהם.

לאור זאת, המנפיקים מייצרים מוצרים המבוססים וממוקדים על אותם משקיעים המחפשים יצירת הכנסות משמעותיות מתיקי ההשקעות שלהם בשוק המקומי. במיוחד יש לציין את משקיעים בגילאי הפרישה, שעומדים בפני אתגר הבטחת השקעותיהם. כאשר הבנק המרכזי (Fed) שם את אצבעו על הדק גידול הריבית (Rate Hike Trigger), ולעומתו הבנקים המרכזיים האחרים בעולם עדיין תקועים במצב של דרישה להקלות מונטריות.

4.משקיעים קמעונאים זוכים

הדמוקרטיזציה של נוף ההשקעות, הייתה ציר מרכזי בתעשיית ה־ETF מראשיתה, לפני יותר משני עשורים. השנים שעברו הראו עד כמה המכשיר אכן בנוי עבור המשקיעים. לאור העובדה שהמנפיקים של מכשירי ה־ETF השונים, מעוניינים בתשומת ליבם של המשקיעים, הרי שכל דור של מוצרים רק הולך ומשתבח, הולך ומשתפר מחד ועם זאת העלויות בגינו יורדות מאידך. באם חושבים על הרלבנטיות של מכשירי ה־ETF השונים, על מרכיביו, או על יעילות אל מול עלותו של ה־ETF, הדבר האחד הבטוח, הוא שהמשקיע הקמעונאי ניצח. זאת אומרת, שהמנפיקים המשיכו להשביח את קבוצת הקרנות מבחינת המגוון שלהם ובמקביל עמלו קשה להפחית את עלויות ההשקעה.

אם יש גורם ודאי שימשיך להיות רלבנטי גם בעתיד, לגבי תעשיית ה־ETF, זה הגורם הזה – כלומר, אנחנו יכולים לחזות באופן בטוח לגמרי את העובדה שמשקיעים קמעונאים ימשיכו ליהנות מהגידול הנמשך של תעשיית ה־ETF בשנים הבאות.

5.חינוך פיננסי נשאר עדיין בפיגור

אם נניח לרגע בצד את התחזיות הכלכליות, מה שבטוח הוא שהעדר חינוך מתאים הוא עדיין המכשול הגדול שחוסם את הגידול בתעשיית הקרנות. אנחנו ממשיכים לראות יותר ויותר יועצים המקדישים את זמנם לחנך את עצמם, ולאחר מכן את לקוחותיהם על היתרונות הגדולים שלמוצרים הנסחרים יש להציע. הדבר נכון גם לגבי המשקיעים הקמעונאים המרגישים יותר ויותר נוחות בשימוש ב־ETF בהשקעותיהם. הסיבה לאימוץ האיטי אבל בטוח של כלי ההשקעה האלה הוא העובדה שעדין קיים פער בחינוך הפיננסי לציבור הרחב.

ברור לנו שקיים צורך רב בחינוך ולימוד מרחב ה־ETF. זה כולל הרחבת המחקר של המוצר לפני קבלת החלטות, ויועצים אשר יהיו מוכנים יותר לאמץ את הכלים הנסחרים כחלק מהאסטרטגיה הכוללת שלהם. 

עמי צחובל
   
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש
x