"הגיע הזמן לבטל את החוק לעידוד השקעות הון ולהנהיג מס חברות דיפרנציאלי"

"לא יתכן שבעל עסק קטן ישלם 25% מס בעוד החברות הגדולות ישלמו פחות מ-7% מס בממוצע"

 

 
 

עידו אסייג
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
08/02/2016

יוסי אלקובי, נשיא התאחדות המלאכה והתעשיה קורא לשר האוצר משה כחלון להפסיק את אפליית המס הבוטה נגד עסקים קטנים ולעבור למס חברות דיפרנציאלי כנהוג בהרבה כלכלות מפותחות. לדבריו, מס החברות היום הינו רגרסיבי: חברות קטנות משלמות מס אחיד של 25% בעוד חברות גדולות הנהנות מחוק עידוד השקעות הון ומתכנוני מס מתוחכמים משלמות בממוצע 6.9% מס (כפי שעולה מדוח מינהל הכנסות המדינה). 

"התנהלות המדינה בנושא מס חברות אינה כלכלית ומהווה ניגוד גמור להצהרות בדבר הצורך לעודד צמיחת עסקים קטנים ולהקל על הישרדותם", אומר אלקובי: "נטל המס על העסקים הקטנים בישראל גבוה יחסית לממוצע במדינות ה-OECD ומגיע ל58% לעומת 51.5%" ( מע"מ/מס קנייה, מס חברות ומס דיווידנד - על פי דו"ח מרכז טאוב 2014). "בארה"ב עסקים קטנים משלמים 20% מס חברות לעומת 39% חברות גדולות ובצרפת 15% ו-34% בהתאמה. ככלל יש ממוצע של 10% בין מס החברות שנדרש מעסקים קטנים לגדולים – כי זה הגיוני, זה כלכלי, ובסופו של דבר לגדולים יש כח מיקוח וקשרים שמאפשרים להם לקבל הטבות, הנחות ומענקים, שהקטנים לא מקבלים", טוען אלקובי .

לדברי נשיא התאחדות המלאכה והתעשיה נתוני מינהל הכנסות המדינה שנחשפו הבוקר, מתווספים לנתונים קודמים בדבר אחוזי המס המזערי שמשלמות החברות הגדולות במשק, כשפעמים רבות מדובר בסכומים הנמוכים משמעותיים מגובה ההטבות והמענקים שהן מקבלות מהמדינה, על חשבון הסיוע לעסקים הקטנים. 

"חוק עידוד השקעות הון הפך לפרדיגמה שאף אחד לא מעז לערער עליה וכל הוועדות והדוחות שנכתבו הסתיימו בתיקונים קוסמטיים שאינם משנים את המציאות הקשה: מי שמרוויח הרבה מאוד כסף משלם מעט מאוד מס, בעוד בעלי העסקים הקטנים נאבקים יום יום על הישרדות בשוק ריכוזי ומול רגולציה מפלה. הגיע הזמן לבטל את החוק המיותר הזה שברור שלא הוכיח את עצמו בחיזוק הפריפריה והגדחת התעסוקה, ולהעניק סיוע והטבות פרטניות בכפוף לתוכניות עסקיות וקריטריונים ברורים, שיבטיחו יחס הולם ווודאי של עלות- תועלת. חוק עידוד השקעות הון, מדיר את העסקים הקטנים כליל, כאשר מתוך למעלה מ-800 חברות בינוניות וגדולות שכן נהנות ממנו, 4 חברות מקבלות מ-60% מההטבות – בעולם המערבי כבר הבינו שהשיטה לא הגיונית ופועלים לצמצום פערי המס, אך אצלנו ישנים בעמידה!". 

נשיא התאחדות המלאכה והתעשיה יוסי אלקובי מציין כי הוא עצמו, כבעל מפעל רהיטים המעסיק 14 עובדים נאלץ לשלם 25% מס וכך גם מאות ואלפי חברים נוספים בהתאחדות, בעלי מפעלים בענפי הדפוס, המתכת, הפלסטיק, המזון והעיבוד השבבי, שמחזור מכירותיהם הממוצע עומד על כ-5-6 מליוני שקלים בשנה והם מעסיקים עד עשרים עובדים. "אנחנו המנוע העיקרי והאמיתי לגידול בתעסוקה ואנחנו מפרנסים עשרות אלפי משפחות – תנו לנו הטבות מס ועידוד ונכפיל את כוחנו: נצמח, נתרחב ונעסיק עוד עובדים. סיוע למפעלי ענק עושה כותרות יפות בעיתונים אך לא באמת מיטיב עם המשק הישראלי. אני קורא לשר האוצר לפקוח עיניים ולעשות את מה שבאמת הבטיח בקמפיין הבחירות שלו: להיטיב עם מעמד הביניים ולצמצם פערים בחברה. מס חברות דיפרנציאלי וביטול חוק עידוד השקעות הון – הם דרך טובה להתחיל בכך עוד היום", מסכם אלקובי.  


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x