ראיון בלעדי >> אלי לוי מנכ"ל מור קרנות נאמנות >> "יש בימים האחרונים יותר שיחות טלפון מיועצים, מטבע הדברים.“

"ניהול כסף של אחרים זו אחריות גדולה מאוד"

 

 
אלי לוי מנכל מור אלי לוי מנכל מור
 

משה מימון
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
10/02/2016

הראיון נערך בחודש ינואר 2016
אנחנו פוגשים את אלי לוי, מנכ“ל ומנהל ההשקעות הראשי במור קרנות נאמנות בעיצומו של יום חמישי, לקראת סערה שצפויה להתרחש בסוף השבוע. מזג האוויר הסגרירי שבחוץ מאוד מתאים לאווירה הכללית בשווקים. כשאנחנו מסכמים את השבוע הראשון של שנת 2016, כבר ברור  שמדובר בפתיחת שנה מהגרועות שידעו שוקי ההון בארץ ובעולם. השמים והעננים שבחוץ רק נותנים לתחושה שעל המסכים את הביטוי על חלונות המשרד.

הדריכות קיימת גם במהלך הראיון, כשבמהלכו מקבל אלי טלפונים הוא מתנצל ואומר שליועצים הוא תמיד עונה. שאלנו אותו אם הוא זה שמדבר ישירות עם היועצים, הוא משיב בחיוב. "מוקד היועצים מגיע קודם אלי ורק ובמידה ואני לא יכול לענות זה עובר למנהל השקעות אחר". אלי אומר שמבחינתו זו הדרך הטובה ביותר לדעת מה השטח חושב, להרגיש את הדופק. אגב, לא תמיד היועצים יודעים שמי שמדבר איתם ב“מוקד היועצים“ של מור הוא מנכ“ל חברת הקרנות בעצמו.

איך היו היום הטלפונים, היועצים משדרים לחץ?

”לא ממש, אין פאניקה, יש התייעצות, יש בימים האחרונים יותר שיחות טלפון מיועצים, מטבע הדברים. יש יותר רצון לקבל מידע.“

איזה תלונות יש ליועצים?

”למשל כשלא מבינים למה התשואה בקרן כלשהי בתקופה מסוימת הייתה נמוכה מהמדד. דברים לגיטימיים. הרי  אי אפשר להיות כל יום/שבוע/חודש למעלה.“

אלי לוי מנהל את הקרנות של מור מזה מספר שנים. בשנים 13־2012 צמח היקף הנכסים בכ־75% מכ־2.6 מיליארד שקל בתחילת 2012 (אז מור שימשה כמנהל השקעות חיצוני לקרנות) לכ־4.6 מילארד שקל בסוף 2013. את 2014 חברת הקרנות סיימה ללא צמיחה בהיקף הנכסים, ועכשיו בסיום 2015, מור מסיימים כמנהל הקרן שנמצא במקום השני בגיוס הכללי, עם צמיחה מרשימה בהיקף הנכסים, שהביאה אותו  מיליארד שקל. להיקף נכסים של מעל 7 מיליארד שקל.

במהלך שנת 2014 הגעתם להיקף נכסים שהיה בשיאו  מיליארד איך 5.8 מילארד שקל וסיימתם קרוב ל־5 מיליארד איך מתמודדים עם זה?

"עיקר הפדיונות היו בשתי קרנות: מור מק“מ פלוס A1 וBO  הנכסים מאוד נזילים בקרנות מור נבחרת אג“ח ) האלו, פדיונות שהגיעו בין היתר בשל הריבית הנמוכה והחיפוש אחר אפיקי השקעות עם תשואה גבוה יותר. בנוסף, בשנת 2014 מי שלא היה באגרות החוב במח“מ ארוך קצת פספס. אנחנו לא מנסים לתזמן בדיוק את השווקים, כך שזה טבעי שאם תהיה תנודה בולטת באפיק כלשהו, זה פחות יבוא לביטוי אצלנו.“

איך עברה שנת 2015 מבחינת ניהול ההשקעות?

”במהלך 2015 חווינו כמה אירועים שהובילו לתנודתיות מאוד גבוהה בכל אפיקי ההשקעה. בראש ובראשונה הצפי להעלאת הריבית בארה“ב, שהיתה כמו ענן גדול מעל שוק החוב העולמי, במיוחד באפיק הקונצרני. כל מה שמתרחש בסין בהחלט מדאיג ומפזר ריקושטים בשווקי המניות העולמיים, בין היתר על רקע הפנמת השווקים לגבי קצב הצמיחה הגלובלית שחוזר לסין, ולשינוי המבני עליו הצהירה הממשלה עם דגש חזק יותר על צריכה פנימית, ופחות על השקעה.

בנוסף, חווינו קריסה של מחירי הסחורות שמצד אחד מגדילה את ההכנסה הפנויה של המדינות המפותחות, אבל פוגעת ביצואניות הנפט בשווקים המתעוררים ובחברות האנרגיה. אם מוסיפים לכל אלה אירועים פנימיים – כמו התערבות רגולטורית בכל הקשור ליוקר המחיה, והתפרצות אירועים ביטחוניים בסוף השנה מקבלים שנה מאוד מאתגרת מבחינת ניהול כספי הלקוחות.“

במהלך 2013 הפסקתם להיות גוף שמנהל השקעות של קרנות בהוסטינג, ספר על המהלך מבחינתך, זו היתה החלטה ראויה?

”הגענו להיקף נכסים שמתאים לניהול עצמי. הניהול העצמי משית עליך יותר הוצאות. אבל כשאתה מנהל קרן, תהליכי עבודה רבים נמצאים אצלך ואתה שולט טוב יותר בניהול העסק. תהליכי העבודה עוברים בקרה והסדרה, ולגוף שרוצה לגדול זה מאוד נכון.“

זה אומר שאתה לא ממש מצר על הרגולציה הנוספת שהושתה עליך כמנהל קרנות ”להיפך, זה אפילו עזר ועוזר לנו לבנות את החברה נכון קדימה, לנו זה מוסיף. מחלקת התפעול והרגולציה שלנו מקצועית ומנוסה מאוד. בזכות הנסיון שיש למבקר הפנים, לנאמן וליועץ המשפטי שלנו, אנחנו למדים הרבה.“

אם כבר מדברים על רגולציה, יש משהו שהיית משנה?

”הייתי משית רגולציה בכל מה שקשור לדירוגים של קרנות. הדירוגים צריכים להיות מבוססים על קבוצות של קרנות ולא על הקרן הבודדת. כל דירוג לקרן צריך להיות מבוסס גם על קרנות נוספות בכל קטגוריה. למשל בקרנות ה־90/10, כל הקרנות של כל מנהל צריכות להיות מדורגות לפי קבוצת הקרנות שהוא מנהל בקטגוריה. באופן דומה לדירוגים בגמל ובפנסיה, שבהם יש קרן אחת למסלול.“

לאור השינוי בהיקף הנכסים, יש משהו שמשתנה בתצורת העבודה?

”קלטנו אנשים תוך כדי הדרך. בבית ההשקעות אנחנו 47 עובדים, מתוכם כחצי בקרנות. השינויים אצלנו היו נורא הדרגתיים, לא היו שינויים פתאומיים.

הצמיחה שלנו מבחינת נכסים הייתה רוחבית, כלומר לא צמחנו בזכות גיוסים לקרן בודדת, אלא בגיוסים למספר קרנות. בשנים האחרונות הגדלנו את צוות המחקר וההשקעות שעובד כיחידה אחת. נמשיך להתרחב מחד, ולעבוד כיחידה משותפת אחת מאידך, בהתאם להיקף הנכסים.“

יש משהו שאתה מרגיש שונה בשוק, אצל היועצים, כלפיכם?

”אנחנו מקבלים הבעת אמון גדולה בשנה האחרונה, הן מיועצי השקעות והן מלקוחות פרטיים. זה מתורגם מן הסתם גם לגיוסים בקרנות ובתיקי ההשקעות. אנחנו הרבה יותר מחוברים לשטח, עם מוקד היועצים שיש לנו.“

הדימוי שנוצר לכם הוא שדווקא בתקופות החלשות בלטתם ”אלה התקופות שבהן יש משמעות לניהול השקעות. זה לא אומר שאנחנו דפנסיביים, אבל בתקופות שבהן הסלקטיביות היא משמעותית, אז בא לידי ביטוי היתרון שלנו. ניהול כסף של אחרים זו אחריות גדולה, וההסתכלות שלנו היא תמיד לנסות לעשות את הדבר הנכון ולהסתכל לטווח ארוך. גם אם זה אומר תשואות נמוכות בטווח הקצר.

לדעתנו, היכולת שלנו להגיב מהר ולעשות גם עסקאות מחוץ לשוק יחד עם ניצול עיוותי שוק, מוסיפה ערך לקרנות.“

מור הם גוף שפעיל מאוד בהנפקות בהיקפים משמעותיים, וזה מאפשר יתרון בניהול כספי הלקוחות. זה משהו שיועץ לא יכול לעשות מן הסתם לבד ”אנחנו נפגשים עם רוב החברות הקיימות בשוק על בסיס קבוע, גם עם הקטנות שבהן. הידע שנצבר אצלנו לאורך השנים והמעקב הצמוד על החברות האלה, שם אותנו חזק עם היד על הדופק, וזה מאפשר לנו להגיב במהירות לכל שינוי.

אנחנו גם עושים עסקאות פרטיות, למשל אם יש הרחבה פרטית של סדרה סחירה, אנחנו לוקחים חלק גדול מההנפקה. לחברה זה מצוין כי היא לא צריכה להוציא עלויות על תהליך ההנפקה, ולנו זה מצוין, כי זה מאפשר לנו לקבל את הנייר במחיר אטרקטיבי יותר.

אנחנו כל הזמן עוקבים, כל הזמן מחפשים הזדמנויות, משקיעים במחקר, וכשאתה מכיר את כל החלקים של הפאזל הזה, זה מאפשר לייצר ערך לקרנות. צריך לעבוד קשה כדי לא לפספס דברים שקורים“.

מה אתם עושים היום מבחינת שיווק?

”אנחנו הרבה יותר מחוברים לשטח. מגיעים הרבה יותר לכנסים של הבנקים. הסניפים מזמינים אותנו. אנחנו מפרסמים במדיות שונות, כשעיקר הפוקוס בפרסום הוא מול היועצים ואנו מתמקדים במדיות שבהם היועצים מבקרים, FUNDER . אנחנו מקפידים לתת מענה אישי  בין היתר ב־ומקצועי, גם בימים פחות נעימים בשוק. אם בעבר היינו יותר מרוכזים בעולם שלנו. יושבים במשרד, כמעט ולא יוצאים החוצה, היום זה השתנה. לדוגמה, בחודשים מאי ויוני, עם המשבר בשוק האג“ח המקומי, דאגנו ליצור קשר וליזום פגישות עם הלקוחות שלנו.“

הגידול בנכסים אצלכם מגיע גם לניהול התיקים?

”יש צמיחה אורגנית גם בפעילות תיקי ההשקעות. הצמיחה היא על פני שנים, ותמיד כיף לנו לראות לקוחות שמגיעים אלינו מבלי שקנינו פעילות של גוף אחר. יש השנה עלייה בקצב ההפניות של לקוחות מהמערכת הבנקאית לטובת פתיחת תיק מנוהל אצלנו, וכמובן שכל הפניה כזו רק מחדדת לנו את הנקודה שחובת ההוכחה שלנו גדלה.“

בוא נדבר קצת על השווקים, איך אתה רואה את התחלת שנה?

”לדעתנו הרכיב החשוב ביותר לניהול כספי הלקוחות הוא חד משמעית יכולת ניהול הסיכונים. רמת הסיכון בהחלט עלתה אך בכל מצב שוק ומצב מאקרו יש הזדמנויות. צריך פשוט להפוך הרבה אבנים ולחפש לעיתים במקומות פחות טריוויאליים. השוק היום מאוד סלקטיבי וזה מביא את היכולות שלנו בבחירה פרטנית של אג“ח קונצרני ומניות לידי ביטוי.“ ספר לנו על תהליך ההשקעות אצלכם בקרנות ”אנחנו מסתמכים על יכולת ניתוח החוב של מנהלי ההשקעות, ועל ההיכרות המעמיקה שלנו מול החברות.

כמובן שקיימים הפרמטרים הכמותיים החשובים כגון נתוני שוק, מרווחי תשואה, מח“מ, מחזוריות, יכולת החזר חוב. אנחנו אוהבים להשקיע בחברות עם חסמי כניסה גבוהים – חברות עם נראות גבוהה קדימה, עם מותג חזק, נישה ייחודית. אנחנו מחפשים חברות שניתן לתת עליהם פרמיה על פרמטרים איכותיים פנימיים – כמו תפקוד הנהלת החברה בתנאי שוק שונים, מחויבות הבעלים לפעילות השוטפת של החברה, ועוד, ושעדין החברה נמצאת מתחת לרדאר עם תמחור אטרקטיבי. כמובן, שהכל בכפוף למדיניות התשקיפית של כל קרן ולמדיניות התשקיפית של בחירת ההשקעות ואופן ניהולן.“

ואיך אתם מנהלים השקעות באפיקי חו“ל?

”בחו“ל אנחנו מסתכלים יותר בהיבטי המאקרו, כי שם אין לנו יתרון יחסי וקשה להגיע להיכרות אישית עם הנהלת החברה למשל. היתרון היחסי שלנו הוא פה. אנחנו משקיעים הרבה במחקר בחו“ל, אבל תמיד יהיה לנו יתרון יחסי בשוק המקומי, כי במרחק של שעה־שעתיים נסיעה מכאן, אנחנו יכולים לנסוע כמעט לכל נכס שאנחנו מושקעים בו בחברות הישראליות, שזה ערך אדיר.

 
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x