אלכס זבזינסקי הכלכלן הראשי מיטב דש >> חברות אמריקאיות משקיעות בגיוס עובדים במקום השקעות

החברות לוקחות את הסיכון על העובדים במקום על השקעות במידה והמצב יורע העסק יכול להפסיד פחות

 

 
 

אלכס זבזינסקי
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
03/05/2016

עיקרי הדברים 
  • הצמיחה הכלכלית בארה"ב ממשיכה להאט, במיוחד בהשקעות וביצוא. הסיבה לירידה בנתוני הצמיחה האחרונים אינה טכנית, כפי שהייתה בשנים האחרונות, אלא נובעת מהאטה ממשית בפעילות.

  • זהירות ופסימיות דוחפות החברות האמריקאיות לגייס עובדים חדשים במקום להגדיל השקעות. התפתחות זו עשויה להגביר לחצי השכר והאינפלציה ולהוריד רווחיות החברות והפריון במשק האמריקאי. 

  • הודעת הריבית האחרונה של ה-FED כמעט לא משאירה סיכוי לעליית הריבית בחודש יוני. הסיכוי לשתי העלאות הריבית השנה פחת. 

  • מיצוי יכולת התגובה של הבנק המרכזי היפני על רקע החולשה בנתונים הכלכליים מעלה סיכון ההשקעה ביפן. 

  • הצמיחה החזקה יחסית באירופה ברבעון הראשון מורידה מעט את החששות מפני שינוי המומנטום בהתאוששות כלכלת הגוש. יחד עם זאת, להערכתנו, הסיכונים עדיין גבוהים והבנק המרכזי נותר בלי כלים ממשיים לשנות את המצב.

  • על רקע השיפור בנתונים הכלכליים בסין עלה גם הסיכון הפיננסי שבא לידי ביטוי בביצועים הנחותים של השווקים בסין ובמיוחד בהתפתחויות האחרונות בשוק הקונצרני.

  • המשך העלייה במחירי הנפט יכביד על הפעילות הכלכלית. לכן הקורלציה החיובית בין שוק המניות לנפט נעלמה.

  • דוחות החברות האמריקאיות שהתפרסמו עד עתה היו טובים מהתחזיות  אך עדיין הצביעו על הירידה ברווחיות.

המלצות מרכזיות

  • אנו ממשיכים להעדיף גישה דפנסיבית יותר באפיק המנייתי וחשיפת יתר לארה"ב ע"ח האזורים האחרים.

  • אנו ממליצים על מח"מ של כ-4-5 שנים בתיק.
     
  • אנו מסירים את ההמלצה להעדפת האג"ח בחו"ל, במיוחד מתחת לדירוג השקעה, על פני המניות. 
מאקרו עולם.

ההפתעות לטובה בנתונים הכלכליים באירופה ובסין אינן מורידות חשש המשקיעים מפני ההאטה במשק האמריקאי, הסיכון הפיננסי בסין וארגז כלים ריק של הבנקים המרכזיים... 

ההאטה בצמיחת בארה"ב ברבעון הראשון עלולה להיות פחות "טכנית" מבשנים עברו צמיחת המשק האמריקאי עמדה על 0.5% בלבד באומדן הראשון. מצד אחד, בשנתיים האחרונות הצמיחה הנמוכה ברבעון הראשון לא העידה על האטה בפעילות ולא הפריעה לזינוק בצמיחה ברבעון השני. מנגד, הנסיבות הפעם היו מעט שונות. 

הסיבה העיקרית לחולשה בפעילות ברבעון הראשון בשנתיים האחרונות הייתה נעוצה בחורף קשה. הפעם, החורף היה דווקא חם ותומך בפעילות הכלכלית. שנית, הירידה בצמיחה ברבעון הראשון השנה באה בהמשך להאטה הדרגתית בקצב הצמיחה החל מהרבעון השני אשתקד. שלישית, האינדיקאטורים השונים, בעיקר הסנטימנט הצרכני והעסקים הקטנים, מצביעים על הרעה בציפיות בשונה מהשנתיים הקודמות בהם הסנטימנט המשיך להשתפר למרות ההאטה בנתוני GDP. הנקודות הללו עלולות להעיד שהירידה בצמיחת המשק האמריקאי לא נובעת מהגורמים הזמניים והטכניים, אלא משקפת האטה אמיתית בפעילות.

ההאטה ניכרת בהשקעות וביצוא בארה"ב. הצריכה הפרטית לא צפויה להישאר מתונה במבט על קצב הצמיחה בארה"ב לעומת הרבעון המקביל אשתקד, הוא ירד מכ-2.5%-3.0% במחצית הראשונה של שנת 2015 ל-2%  ברבעונים האחרונים (תרשים 1). כל מרכיבי התוצר התמתנו, למעט הוצאות הממשלה. במיוחד ירדה הצמיחה של ההשקעות והיצוא. 

תרשים  1
 

מקור: Bloomberg, מיטב דש ברוקראז' תרשים  2
 
מבט מפורט יותר מראה ירידה ניכרת בהשקעות של המגזר העסקי בכל המרכיבים - המבנים, הציוד והקניין הרוחני. לעומת זאת, השקעות בבנייה למגורים ממשיכות לצמוח בקצב הולך ומתגבר (תרשים 2). יתכן שברבעון הראשון הן היו גבוהות באופן חריג בגלל החורף החם.

הירידה הנמשכת בקצב הצמיחה של צריכת מוצרי בני קיימא ויציבות בצריכת השירותים ומוצרי צריכה שוטפת מעידים שמצבו של הצרכן האמריקאי לא הורע, אלא שהוא זהיר ואינו מוכן לבצע רכישות גדולות (תרשים 3). הצריכה הפרטית האטה למרות הירידה במחירי הדלק והמשך שיפור בשוק העבודה. כפי שניתן לראות בתרשים 4, ההתפתחויות בצריכה הפרטית די תואמות את השינויים בהכנסה הפרטית הריאלית הפנויה של הצרכנים האמריקאים, שקצב עלייתה הואט בשנה האחרונה. 

תרשים  3
 
מקור: Bloomberg, מיטב דש ברוקראז' תרשים  4
 
במבט קדימה, למרות שהירידה במחיר  הדלק לא הגבירה משמעותית את הצריכה, לעלייה האחרונה במחיר הדלק (המחיר הנוכחי של הדלק בארה"ב גבוה בכ-10% מהממוצע בחצי השנה האחרונה) עשויה להיות השפעה ממתנת על הצריכה הפרטית. לאור הירידה במרכיב הציפיות במדד הסנטימנט הצרכני (תרשים 5), קשה לצפות לשיפור משמעותי בצריכה הפרטית ברבעון השני. 

עוצמתו של שוק העבודה בארה"ב הנה הסימפטום לחששות העסקים לבצע השקעות גם בהשקעות במגזר העסקי לא צפוי שיפור מהיר. העסקים מאוד זהירים בביצוע השקעות חדשות ומעדיפים  במקום לגייס עובדים שעלותם עדיין יחסית זולה. כפי שניתן לראות בתרשים 6, היחס בין סך  ההשקעות ע"י המגזר העסקי לסך תוספת המשרות החדשות במשק האמריקאי הייתה נמוכה מאוד בשנה האחרונה בהשוואה לנהוג בעבר. החברות מעדיפות לגייס עובדים במקום לבצע ההשקעות, מה שמאפשר להן גמישות גבוהה יותר במידה ומצבן יורע. 

התפתחות זו יכולה להסביר, לפחות במידה חלקית, את עוצמתו של שוק העבודה האמריקאי מחד, אך מאידך מעידה על הפסימיות של המגזר העסקי ומהווה סיבה לרמת פריון נמוכה. 

תרשים  5
 
מקור: Bloomberg, מיטב דש ברוקראז' תרשים  6
 
המשך עלייה בלחצי השכר יכול לדחוף לגידול בהשקעות החברות, אך הסנטימנט הירוד והצמיחה הנמוכה יעכבו את ביצוען. כתוצאה מזה, רווחיות החברות עשויה לרדת ו/או החברות עשויות להעלות את המחירים במידת האפשר.

אפשר להיות פחות מודאגים לפחות מהעובדה שבשני המיתונים האחרונים בארה"ב ירידה בהשקעות של המגזר העסקי לא הייתה האינדיקאטור המוביל לקראת המיתון, אלא קדמה לה ירידה בגיוסי עובדים (תרשים 7). אולם, ירידה בהשקעות תאמה די במדויק את הירידה במדד המניות האמריקאי (תרשים 8). 

לסיכום, בהיעדר שיפור בסנטימנט המגזר העסקי בארה"ב, ההשקעות צפויות להישאר נמוכות, מה שבאופן פרדוקסאלי ימשיך לתמוך בשוק העבודה ויגביר לחצי השכר. מצב זה עלול להוריד את הרווחיות של המגזר העסקי האמריקאי. אם ה-FED יגיב לעלייה בשכר ולהגברת לחצי המחירים ע"י העלאת הריבית, הפגיעה במגזר העסקי תוחמר. בכל מקרה, התפתחויות אלה יקשו על תפקודו של שוק המניות.

תרשים  7

 
מקור: Bloomberg, מיטב דש ברוקראז' תרשים  8
 

עליית הריבית בארה"ב נראית כאופציה קלושה בחודשים הקרובים הודעת ריבית ה-FED האחרונה משאירה מעט מקום לאפשרות של העלאת הריבית בישיבתו הקרובה. השוואת ההודעה האחרונה די פסימית לעומת ההודעה מחודש אוקטובר אשתקד שקדמה להחלטה להעלות את הריבית בדצמבר והייתה חיובית בהרבה מציגה רק מעט דמיון. 

ה-FED מצביע בהודעה האחרונה על ההאטה בפעילות, כולל בצריכה הפרטית וחולשה בהשקעות וביצוא. הוא לא ציין אומנם שהסיכונים לתחזית נוטים כלפי מטה, אך הוא השמיט את המשפט שהסיכונים לתחזית מאוזנים בשתי הודעות הריבית האחרונות. השוק מעריך כעת שהסיכוי לעליית הריבית בחודש יוני עומד על כ-10% בלבד והסיכוי לעליית הריבית לפני ישיבת ה-FED בחודש דצמבר הנו פחות מ-50%.

אנחנו מעריכים שהאפשרות להעלאת הריבית בארה"ב מתרחקת.

המשקיעים מצפים מהבנקים המרכזיים למה שאין להם הבנקים המרכזיים באירופה וביפן מנסים לשדר שיש להם עוד יכולת ממשית להשפיע והמשקיעים במקרה הטוב מקבלים בקרירות את הפעולות שנעשות ובמקרה פחות טוב "מתאכזבים" מאוד מאי נקיטת צעדים כלשהם. זה בדיוק מה שקרה ביפן שבה השווקים הגיבו בחומרה להיעדר פעולה של ה-BOJ, אך להערכתנו גם אם הבנק המרכזי היה מכריז על צעדים חדשים לא בטוח שתגובת השווקים הייתה חיובית.

הנתונים האחרונים אודות הייצור התעשייתי והצריכה הפרטית ביפן היו חלשים. האינפלציה ירדה מתחת לציפיות ולא מראה סימני התאוששות (תרשים 9). היעדר השפעה ממשית של הצעדים האחרונים של הבנק המרכזי היפני בא לידי ביטוי גם בירידה בהיקף האשראי הבנקאי ביפן בחודשים האחרונים (תרשים 10).

מיצוי יכולת התגובה של הבנק המרכזי היפני על רקע החולשה בנתונים הכלכליים מעלים סיכון ההשקעה ביפן.
תרשים  9
 
מקור: Bloomberg, מיטב דש ברוקראז' תרשים  12
 

הצמיחה בכלכלה האירופאית הפתיעה לטובה למרות ההרעה בסנטימנט העסקי והנתונים השוטפים החלשים, הצמיחה הכלכלית באירופה הפתיעה לטובה ועמדה על 0.6%, הגבוהה ביותר מאז הרבעון הראשון אשתקד (תרשים 11). 
גם שיעור האבטלה המשיך לרדת מהר מהצפוי. לעומת זאת, האינפלציה דווקא התמתנה מתחת לציפיות כאשר מדד הליבה ירד בחודש מרץ לקצב של 0.8% (תרשים 12).
תרשים  11
 
מקור: Bloomberg, מיטב דש ברוקראז' תרשים  12
 
הצמיחה החזקה יחסית במשק האירופאי ברבעון הראשון מורידה מעט את החששות מפני שינוי מומנטום בכלכלת הגוש. יחד עם זאת, להערכתנו, הסיכונים עדיין גבוהים והבנק המרכזי נותר בלי כלים ממשיים לשנות את המצב.

שווקים.

למרות השיפור בנתונים הכלכליים, הסיכון הפיננסי שנובע מסין נותר גבוה על רקע שיפור בנתונים הכלכליים בסין שהושג להערכתנו ע"ח עלייה בסיכון הפיננסי ע"י הזרמות מאסיביות של הממשלה והאצה מחודשת בזרימת האשראי למשק בפרט לתחום הנדל"ן המנופח, השווקים הפיננסיים בסין מציגים ביצועים חלשים. המניות בסין השיגו תשואה נחותה לעומת הבורסות העיקריות בעולם בחודש האחרון ומתחילת השנה. לפי הדיווחים הרבים, המשקיעים עברו משוק המניות לשוק הסחורות הסיני שהיקפי הפעילות בו עלו בחדות ואילצו את בורסות הסחורות הסיניות הגדולות להטיל מגבלות על פעולות המסחר של הספקולנטים בשבוע שעבר.

אולם, את הדאגה העיקרית מעורר שוק האג"ח הקונצרניות בו נרשמה לאחרונה עלייה במרווחים, ירידה בהנפקות וריבוי מקרי פשיטות רגל של החברות. מרווחי האג"ח הקונצרניות, בעיקר בדירוג נמוך שינו כיוון ועלו לאחרונה (תרשים 13). עדות להרעה במצב הפיננסי של החברות משתקפת לא רק מהתוצאות הכספיות החלשות של החברות הסיניות (לפי הדיווח בבלומברג, 57%  מהחברות פספסו את תחזיות הרווח של האנליסטים), אלא גם בקפיצה חדה במספר הורדות דירוג האשראי לחברות הסיניות מתחילת השנה שעלו פי-4 לעומת הרבעונים הקודמים (תרשים 14).

כפי שהדגשנו בסקירות האחרונות, האיום המשתקף מבועת האשראי בסין, בעיקר של המגזר העסקי, גבוה. אנו מעריכים שהשפעת התמריצים המאסיביים מצד ממשלת סין עשויה לפוג מבלי לעורר האצה בפעילות המגזר העסקי.
תרשים  13
 
מקור: Bloomberg, מיטב דש ברוקראז' תרשים  14
 
תוצאות החברות האמריקאיות מפתיעות לטובה. המניות הדפנסיביות מנצחות התוצאות הכספיות של החברות האמריקאיות שהתפרסמו עד עתה היו טובות מהתחזיות הפסימיות. מבין החברות הלא פיננסיות במדד S&P500 80% הכו את תחזית הרווח ו-59% את תחזית המכירות לעומת 75% ו-43% בהתאמה ברבעון הקודם. יחד עם זאת, הרווחיות המשיכה לרדת, אך קצב הירידה במכירות התמתן (תרשים 16). תוצאות החברות תמכו בשוק המניות האמריקאי. בנוסף, היחלשות הדולר שירד ב-6.5%  מול סל המטבעות (DXY) גם היא גורם חיובי מאחר שכמחצית מהרווחים של החברות הכלולות במדד S&P500 מקורם מחוץ לארה"ב.
תרשים  15
 
מקור: Bloomberg, מיטב דש ברוקראז' תרשים  16
 

המאפיין הבולט של התנהגותו של שוק המניות האמריקאי בחודשים האחרונים היו ביצועים עודפים של מניות הערך, לראשונה בשנתיים האחרונות, במיוחד בהשפעת הירידות שנרשמו במניות הטכנולוגיה לאחרונה (תרשים 17). 
המשקיעים נוטים למניות הערך גם בגלל החשש מהאטה בצמיחה הכלכלית וגם בגלל שתשואות הדיווידנד גבוהות היום בהשוואה לתשואות האג"ח הממשלתיות הארוכות. 
הטיה לטובת מניות הערך תואמת את ההמלצה הדפנסיבית שלנו לאפיק המנייתי, אך יש לציין שמשקל הכספים המופנים ע"י החברות לתשלומי הדיווידנד מסך הרווח שלהן (Dividend payout ratio) הגיעו כמעט לשיא העשור (תרשים 18). במצב זה קיים סיכון שהרעה בתוצאות הכספיות של החברות תוריד את הדיווידנד ותפגע בביצועי מניות הערך.
תרשים  17
 
מקור: Bloomberg, מיטב דש ברוקראז' תרשים  18
 
בעונת הדוחות הנוכחית בלטו לטובה מניות החברות המתמחות בצריכה הפרטית. הגורם שעלול לפגוע בביצועיהן, בפרט של מניות הערך של הצריכה השוטפת והשירותים, קשור לעלייה במחיר הנפט שעד עתה תמכה בשוק המניות. ההשפעה הראשונית של העלייה בנפט שהפחיתה לחץ בשווקים הפיננסיים מתחילה להתפוגג ואף עלולה להפוך לרוח נגדית. בסופו של דבר, המשך התייקרות הנפט תפגע בצריכה הפרטית. כנראה שבגלל זה הקורלציה החיובית בין מחירי הנפט למדד המניות  S&P500 ירדה בחדות לאחרונה (תרשים 19). 

לסיכום: אנו ממשיכים להמליץ על חשיפה דפנסיבית לאפיק המנייתי תוך העדפה של המניות האמריקאיות . 
תרשים  19
 
מקור: Bloomberg, מיטב דש ברוקראז'


יתרון האג"ח הקונצרניות מתחת לדירוג השקעה על פני המניות בחו"ל פחת בסוף שנת 2015 המלצנו להסיט חלק מהחשיפה המנייתית בחו"ל, בפרט בארה"ב, לטובת ההאג"ח הקונצרניות, כולל האג"ח מתחת לדירוג השקעה. מאז השיגו האג"ח הקונצרניות מתחת לדירוג השקעה תשואה עודפת משמעותית על פני המניות בארה"ב (תרשים 20). מרווחי האג"ח הקונצרניות מתחת לדירוג השקעה ירדו משמעותית, במיוחד של חברות האנרגיה ולא רק הם (תרשים 21). 

כעת, להערכתנו, היתרון לחשיפה לאג"ח מתחת לדירוג השקעה על פני המניות פחת. עלייה במחירי הנפט עשויה להתמתן בנסיבות של צמיחה כלכלית נמוכה בעולם ועודף כושר הייצור, כאשר במחיר הנוכחי הפקת  הנפט ע"י החברות האמריקאיות בטכנולוגיה פצלי שמן שוב הופכת לכדאית. 

המרווחים הנוכחיים של האג"ח הקונצרניות מתחת לדירוג השקעה תואמים את הסיכון הקיים באפיק, כאשר שיעור חדלות פירעון ממשיך לעלות.

אנו ממליצים בשלב זה להפחית את החשיפה לאג"ח הקונצרניות מתחת לדירוג השקעה בחו"ל. 
תרשים  20
 

מקור: Bloomberg, מיטב דש ברוקראז' תרשים  21
 

ציפיות האינפלציה הארוכות עלו גבוה מדי
למרות הירידות בשוקי המניות וירידה בסיכוי להעלאת הריבית בארה"ב, תשואות האג"ח האמריקאיות  הארוכות כמעט לא ירדו לאחרונה. הסיבה לכך קשורה להמשך עלייה במחירי הנפט, במדדי המחירים השונים ובציפיות האינפלציה הגלומות בעקבותיהם. שילוב של צמיחה יותר חזקה עם עלייה באינפלציה היה יכול לדחוף לעלייה משמעותית יותר בתשואות, אך נוכח הסימנים לחולשה בפעילות הכלכלית התשואות צפויות להישאר ברמות הנוכחיות עם הטיה כלפי מטה. לפיכך, במאזן הסיכונים הנוכחי אנו ממשיכים להמליץ על מח"מ 4-5 שנים.

מרווחים אינדיקאטיביים הנגזרים ממחירי השוק  בהתאם לענף אליו שייכת האג"ח, רמת הדירוג ומח"מ:

כל הענפים

נדל"ן

AA+

 

AA/AA-

A+/A

מח"מ

אחרון

לפני שבוע

 

אחרון

לפני שבוע

אחרון

לפני שבוע

1

0.59

0.54

 

1.06

0.99

1.34

1.58

2

0.63

0.61

 

1.33

1.28

1.78

1.95

3

0.68

0.68

 

1.72

1.66

2.22

2.32

4

0.73

0.74

 

1.78

1.75

2.40

2.47

5

0.79

0.79

 

1.84

1.84

2.32

2.40

6

0.82

0.82

 

1.95

1.97

2.60

2.71

7

0.83

0.82

 

2.12

2.12

3.24

3.40




כל הענפים מלבד הנדל"ן והבנקים

דירוג

AA/AA-

A+/A

A-/BBB

מח"מ

אחרון

לפני שבוע

אחרון

לפני שבוע

אחרון

לפני שבוע

1

0.92

0.70

1.28

1.29

2.0

2.2

2

0.94

0.81

1.50

1.49

2.3

2.3

3

0.96

0.92

1.72

1.69

2.5

2.5

4

1.06

1.07

1.85

1.85

2.7

2.6

5

1.24

1.26

1.90

1.95

2.9

2.8

6

1.33

1.36

2.09

2.16

 

 

7

1.52

1.52

2.42

2.46

 

 

8

1.66

1.66

 

 

 

 


גילוי נאות מטעם מיטב דש ברוקראז' בע"מ (להלן: "התאגיד המורשה")
ניתוח זו נועד לשם מסירת מידע בלבד, ובשום אופן אין לראות בה חוות דעת, הצעה, המלצה או יעוץ/שיווק לרכישה ו/או החזקה ו/או מכירה של ניירות ערך ו/או הנכסים הפיננסיים המתוארים בה. הסקירה מתבססת על מידע אשר פורסם לציבור, אשר מיטב דש ברוקראז' בע"מ ומיטב דש השקעות בע"מ (לשעבר: דש איפקס הולדינגס בע"מ) מניחים כי הוא מהימן וזאת מבלי שביצעה בדיקות עצמאיות לבירור מהימנות, דיוק ושלמות המידע. המידע המופיע בסקירה זו אינו מתיימר להכיל את כל המידע הדרוש למשקיע פוטנציאלי ואינו מתיימר להוות ניתוח מלא של כל העובדות והפרטים המופיעים בו. המידע, הפרטים והניתוח המפורטים, לרבות הדעות המובאות, בסקירה זו, עשויים להשתנות ללא מתן הודעה נוספת. סקירה זו היא על דעת הכותבים בלבד ומשקפת את הבנתם ליום כתיבתה. סקירה זו אינה מהווה תחליף, בשום צורה שהיא, לייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתוניו וצרכיו המיוחדים של כל אדם. מיטב דש ברוקראז' בע"מ וחברות בקבוצת מיטב דש השקעות בע"מ, בעלי מניותיה, עובדיהם ו/או מי מטעמם לא יהיו אחראים, בכל צורה שהיא, לכל נזק ו/או הפסד שייגרם כתוצאה משימוש בסקירה זו, ככל שייגרם כזה, וכן הם אינם יכולים לערוב ו/או להיות אחראים למהימנות, דיוק ושלמות המידע המפורט בסקירה זו. מיטב דש ברוקראז', הנמנית על קבוצת מיטב דש השקעות בע"מ, מבהירה כי היא וחברות אחרות בקבוצה עוסקות, במישרין או בעקיפין באמצעות חברות קשורות, לרבות החברה האם מיטב דש השקעות בע"מ, חברות אחיות וחברות אחרות בקבוצה, בין היתר, במתן שירותי ניהול השקעות, ניהול קרנות נאמנות, ניהול קופות גמל, ניהול קרנות פנסיה, חיתום ובנקאות השקעות וכתוצאה מכך, למיטב דש ברוקראז', ולחברות אחיות וחברות אחרות בקבוצת מיטב דש השקעות בע"מ ו/או לבעלי עניין למי מבין החברות המפורטות דלעיל ולקוחותיהם, עשוי להיות עניין בניירות ערך ו/או הנכסים הפיננסיים הנכללים בסקירה זו, ככל שמפורטים כאלה, מעת לעת, לפני פרסום הסקירה, בזמן פרסומה ולאחר פרסומה. מיטב דש ברוקראז' בע"מ אינה מתחייבת ואין בסקירה זו משום התחייבות להשגת תשואה כלשהי או רווח כלשהו כתוצאה מכל סוג של פעולה בהתאם לאמור בסקירה זו.
סקירה זו הינה רכושה הבלעדי של מיטב דש ברוקראז' בע"מ ואין להעביר לצד ג', להעתיק, לשכפל, לצטט, לפרסם בכל אופן, להדפיס, לצלם, להקליט או להעתיק  את הדוח, באופן מלא או חלקי, מבלי לקבל אישור מראש ובכתב.
1.מיטב דש השקעות בע"מ ו/או תאגיד קשור לה ניהלו הנפקה פרטית / הצעה של ניירות ערך של התאגיד הנסקר במהלך 12 החודשים שקדמו למועד פרסום הסקירה דלעיל.
2.מיטב דש השקעות בע"מ או תאגיד קשור לה קיבלו מהתאגיד הנסקר תמורה מהותית בגין מתן שירותים במהלך 12 החודשים שקדמו למועד הפרסום של הסקירה דלעיל.
3.מיטב דש השקעות בע"מ או תאגיד קשור לה צפויים לקבל תמורה בהיקף מהותי מהתאגיד הנסקר לאחר פרסום הסקירה דלעיל.
4.בעל שליטה בתאגיד הנסקר הינו בעל עניין במיטב דש השקעות בע"מ ו/או חברה קשורה לה.
5.במועד פרסום אנליזה זו, בעל השליטה בתאגיד המורשה מחזיק החזקה מהותית בסוג מסוים של ניירות ערך של התאגיד הנסקר.
6.במועד פרסום עבודת אנליזה זו, או במהלך 30 הימים שקדמו ליום הפרסום, התאגיד המורשה, או למיטב ידיעת התאגיד המורשה, תאגיד קשור לו החזיקו החזקה מהותית, כהגדרתה בחוזר רשות ניירות ערך מיום 18.9.2007, בסוג מסוים של ניירות ערך של התאגיד הנסקר.
עצמאות שיקול הדעת
אני, אלכס זבז'ינסקי, בעל רישיון מספר 5411, מצהיר בזאת שהדעות המובעות בעבודת אנליזה זו משקפות נאמנה את דעותיי האישיות על ניירות הערך המסוקרים ועל התאגיד שהנפיק ניירות ערך אלה.


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x