אינפנטי >> שיעור האבטלה ברחבי גוש האירו נותר בחודש מרץ ללא שינוי וברמה של 10.3%

קרן המטבע העולמית הורידה את תחזית הצמיחה העולמית ל-3.2%

 

 
 

עוזי לוי
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
05/05/2016

מבט עולמי: 

בקצב איטי, ולאורך זמן. זוהי הכותרת המתארת את תחזית הצמיחה העולמית של קרן המטבע הבינלאומית בתחזית שפרסמה במהלך חודש אפריל. כמעט הפך לשגרה בשנתיים האחרונות שקרן המטבע הבינלאומית מורידה את תחזית הצמיחה העולמית השנתית. בהמשך לחודש ינואר, הצהירה הקרן כבר בתחילת החודש הנוכחי, כבר בפעם השנייה מאז תחילת השנה, כי היא מורידה את תחזית הצמיחה העולמית לשנת 2016 לרמה של 3.2%, רמה הנמוכה ב 0.2% מאז חודש ינואר השנה. להערכת הקרן אי הוודאות בעולם עלתה, כאשר הסיכונים לצמיחה עולמית מתונה הפכו מוחשיים יותר, בעוד שקצב הצמיחה בסין נותר נמוך באופן יחסי, לא קשה גם לצפות כי תחזית הקרן לגבי היקף הסחר העולמי תהיה בירידה, ואכן כך הדבר. 

ישראל: 

הריבית במשק נותרה ללא שינוי ברמה של 0.1%. להערכתנו, סביבת הריבית לא תשתנה בקרוב לפחות עד תום הרבעון הראשון של שנת 2017. המדד המשולב לחודש מרץ עלה ב-0.2%, הושפע לטובה בעיקר מעלייה במדד הייצור התעשייתי ובמדד הפדיון של המסחר הקמעונאי בפברואר, ומעליות ביבוא מוצרי הצריכה, ומנגד הירידות ביצוא הסחורות וביבוא התשומות במרץ היו הגורמים העיקריים שמיתנו את קצב גידולו של המדד. הירידה בצמיחה העולמית והפגיעה בהיקף הסחר העולמי באים לידי ביטוי כמובן גם בנתוני הייצוא של המשק הישראלי. ברבעון הראשון של השנה ירד יצוא הסחורות מישראל בשיעור חד של 14.1% (במונחים שנתיים), וזאת בהמשך לירידה של כ–6% ברבעון האחרון של שנת 2015. הייצוא מישראל עלול להסתמן כחוליה החלשה ביותר במשוואת הצמיחה של המשק המקומי. הגורמים המשפיעים עליו הם בעיקר אקסוגניים אך קיימים גם כאלה אנדוגניים כגון השקל החזק. 

הסיפור הגדול יותר הוא עוצמת השקל שקרובה לשיא מאז חודש מאי 2001 וברמה של כ- 85 נקודות במונחי סל המטבעות. חברת דירוג האשראי הבין לאומית פיץ' העלתה החודש את תחזית דירוג האשראי של ישראל על החוב במטבע חוץ ל'חיובית' ואשררה אותו ברמה של A+. פיץ' מדגישה כי החשבונות החיצוניים של ישראל המשיכו להתחזק בשנת 2015. העודף בחשבון השוטף התרחב לרמה של 4.6% מהתוצר ויתרות המט"ח של בנק ישראל טיפסו ל- 90.6 מיליארד דולר. כמו כן, מעמדה של ישראל כמלווה נטו השתפר והגיע לרמה של 43% מהתוצר, לעומת 35.4% בשנת 2014 ו-27.4% בשנת 2008. נתון זה כפול מהנתון החציוני של מדינות בדירוג Aומעט גבוה בהשוואה לנתון החציוני במדינות המדורגותAA. 

ארה"ב:

נתוני התמ"ג הרשמיים הצביעו על האטה בקצב הצמיחה של כלכלת ארה"ב במהלך הרבעון הראשון של 2016 וברמה של 0.5% בלבד (במונחים שנתיים), זאת לעומת צמיחה בקצב גבוה יותר וברמה של 1.4% ברבעון האחרון של שנת 2015. הירידה בקצב הצמיחה נבעה בעיקרה מהתמתנות בצריכה הפרטית והתכווצות הייצוא וההשקעות שלא למגורים. מדד מנהלי הרכש של שיקגו ירד בחודש אפריל לרמה של 50.4 נקודות זאת לעומת 53.6 נקודות בחודש מרץ. שוק התעסוקה ממשיך לגרום נחת לקובעי המדיניות הכלכלית וחברי הפד, למרות העלייה הקלה בשיעור האבטלה ל–5%, עלייה בשיעור מינורי של 0.1%, שוק העבודה ממשיך להפגין עוצמה ותומך בכלכלה האמריקאית. הריבית נותרה ללא שינוי וללא הודעה מיוחדת מצד הפד.

אירופה:

שיעור האבטלה ברחבי גוש האירו נותר בחודש מרץ ללא שינוי וברמה של 10.3%. הסנטימנט הכלכלי ברחבי הגוש זינק בחודש אפריל לרמה של 21.5 נקודות, גבוה כמעט פי שתיים מרמתו בחודש מרץ. מדובר על נתון חזק ומעודד לכלכלת הגוש, במיוחד כשהקטר הגרמני מפגין עוצמה, והסנטימנט הכלכלי מזנק כמעט פי שלושה מרמתו בחודש מרץ. הריבית המרכזית ברחבי הגוש נותרה ללא שינוי (0%). למרות השיפור בקצב הצמיחה הרבעוני וברמה של 0.6%, נתוני האינפלציה ממשיכים לאכזב. מדד המחירים לצרכן בחודש אפריל ירד בחודש האחרון בשיעור של 0.2% כאשר החזאים ציפו לירידה בקצב מתון יותר ובשיעור של 0.1%.
 
אסיה:

סין: קצב הצמיחה בסין נותר נמוך ברבעון הראשון ובשיעור של 6.7% (במונחים שנתיים). בעוד שקצב הצמיחה בסין נותר נמוך באופן יחסי, לא קשה גם לצפות כי תחזית הקרן לגבי היקף הסחר העולמי תהיה בירידה . כמו כן  רמת הסיכון בשווקים הפיננסיים ובכלכלה הגלובלית נמצאת בעלייה למרות התמתנות מסוימת בקצב ההאטה בכלכלת סין. נכון לחודש אפריל, התפוקה התעשייתית עלתה (Y/Y) לקצב של 6.8%, נתון גבוה ומעודד ביחס לחודש קודם (5.9%).

הערכות לרבעון השני של 2016:
אנו סבורים כי התנודתיות בשווקים הפיננסיים בעולם ובישראל צפויה להימשך גם בשנת 2016. להערכתנו, לנוכח ההתפתחויות בכלכלה העולמית והחולשה הניכרת בכלכלת סין, הפד יתקשה להעלות ריבית בצורה משמעותית במהלך שנת 2016, ובמרבית השווקים המפותחים תיוותר הריבית סביב האפס או ברמה אפסית (ואף שלילית). לפיכך, אנו ממשיכים להחזיק בהערכה כי היעדר אלטרנטיבה לכסף תמשיך לתמוך בשוקי ההון בעולם. יחד עם זאת אנו ממליצים לאמץ גישה זהירה לנכסי סיכון.



עוזי לוי, אנליסט ראשי, קבוצת ההשקעות אינפיניטי

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x