המדינה מחזירה את קופות הגמל לחיים >> פטור מלא ממס על רווחי הון - בתנאי ש....

מחזירים את הגמל >> אושר לקריאה שנייה ושלישית חוק קופות גמל להשקעה <<>> על פי החוק יהיה להפקיד עד 70 אלף ₪ בשנה וליהנות מהטבה של דחיית מס על רווחי הון עד למועד משיכת הכספים או לקבל פטור מלא, אם הכספים יימשכו בדרך של קצבה חודשית בגיל פרישה | יו"ר הרשות - יש להקטין את הסכום ל-25 אלף שקלים

 

 
שמואל האוזר יושב רשות ניירות ערךשמואל האוזר יושב רשות ניירות ערך
 

עומר רגב
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
25/05/2016

ועדת הכספים אישרה אחר הצהריים (ב') לקריאה שנייה ושלישית, הצעת חוק שתאפשר את הקמתן של קופות גמל להשקעה, בהן יוכל הציבור להפקיד עד 70 אלף ₪ בשנה תוך שהוא ייהנה מהטבה ייחודית; דחיית מס עד למועד משיכות הכספים ולחילופין, פטור מלא ממס על רווחי הון באם ייבחר להמתין עם משיכת הכספים עד לגיל הפרישה ובדרך של קצבה חודשית. מדובר בהצעת חוק ממשלתית שנועדה מחד, לאפשר לציבור אפיק חיסכון לטווחי הזמן הבינוני והארוך כחלופה לאפיקים הקיימים כיום בבנקים ומאידך, לאפשר אפיק נוסף להגדלות החיסכון לגיל הפרישה בנוסף לפנסיה. 

מלכתחילה הצעת החוק קבעה שהסכום שניתן יהיה להפקיד באותן קופות הגמל יעמוד על 100 אלף ₪ בשנה, אלא שנוכח התנגדות קשה מצד רשות ניירות ערך, הבורסה, קרנות הנאמנות ומנהלי הקרנות, קידם יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) מספר שינויים וביניהם; הגבלת הסכום לעד 70 אלף ₪ בשנה וקביעת סייגים שיימנעו מאדם אחד להפקיד בכמה קופות גמל בשנה בסכום שיעלה על התקרה השנתית של 70 אלף ₪ בשמו או בשם בני משפחתו. 

סגן שר האוצר, יצחק כהן, הגן בלהט על הצעת החוק ודחה את טענות המתנגדים לה ואף הגדיר את ההתנגדות כסערה על לא כלום. "מדובר כאן במסלול השקעה שייטיב עם הציבור הרחב ואנו כחברי כנסת צריכים לדאוג לציבור הרחב ולא רק לאינטרסים של ראשי החברות בשוק ההון" אמר. 

יו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' שמואל האוזר, אמנם בירך על החוק ואמר שמדובר "בחוק טוב" אך הוסיף, כי "אם לא יוגבל הסכום ל- 25 אלף ₪ בשנה והתקופה להפקדת הכספים עד למשיכה למינימום 6 שנים, הדבר יהווה אסון קיומי על הבורסה". האוזר הוסיף עוד: "ההצעה טובה כי היא לטובת הציבור אך גם רעה כי לוקחת תעשייה שלמה של קרנות הנאמנות ומנהלי תיקים ותחסל אותה. היקפי המסחר בבורסה ייקטנו משמעותית. אנחנו מבקשים להגביל ל- 25 אלף ₪ ומינימום 6 שנים, אחרת ייהנו מהתכנית דווקא אותם אלה שיש להם כסף, שלא לטובתם נעשה החוק. החוק נועד לעודד חיסכון לטווח בינוני וארוך למימון חתונה ובר-מצווה והגבלה של מינימום 6 שנים לא סותר את זה. החוק במתכונתו הנוכחית, קרי אפשרות להפקיד עד 100 אלף ₪ וללא הגבלה של 6 שנים, יגרום לריכוזיות שלא היתה כדוגמתה. יגרום לייבוש הבורסה ולחוסר רצון של חברות להשקיע כאן. נדרש לאזן את הצעת החוק, כך שגם הציבור ייהנה וגם שוק ההון". 

מנכ"ל הבורסה, יוסי ביינארט: "יש כאן העדפה ברורה למוצר הפיננסי החדש, זאת בשעה שהמדינה וחברי הכנסת משקיעים מאמצים בהבאת חברות חדשות לבורסה או יצירת הקלות על המסחר בה. קופת הגמל החדשה, אם לא יבוצעו השינויים הנדרשים תהיה טובה בעיקר לעשירים שממילא גם משקיעים בשוק ההון. יש כאן הטבת מס פנומנלית למוצר החדש". 

גם נציגי התעשייה, מנהלי קרנות הנאמנות ומנהלי תיקים התנגדו לנוסח החוק כפי שהוא. עו"ד רונן סולומון מאיגוד לשכות המסחר: "אין שום היגיון שמוצר אחד מקבל הטבת מס ומוצר אחר הדומה לו, לא יקבל אותה". סולומון רמז ש"הדבר זה לא יעמוד במבחן בג"צ". עוד אמר: "תהיה פגיעה ב- 124 חברות לניהול השקעות. חוץ מ- 16 גדולות, הן לא יעמדו במוצר שיש לו העדפת מיסוי, כי כל יועץ השקעות בבנק ויגיד קח את הכסף ותשקיע במוצר הנפלא הזה, ואם תמשוך בגיל פרישה פטור ממס ואם קודם דחיית מס. זו הצעת חוק שהורסת את העסקים הקטנים והבינוניים".

יו"ר איגוד מנהלי הקרנות, אלי בבלי: "פוליסות החיסכון נולדו בחטא, אמנם נקראת פוליסה אך אין בה ריסק והן מופצות ע"י סוכני ביטוח. ואנחנו גם מפיצים דרך הבנקים המוצר הזה שהוא עדיף לנו אין קיום הרי לא יפנו למוצר שלנו.

סגן השר כהן דחה את טענות המתנגדים וכך גם המפקחת על הביטוח ושוק ההון באוצר. כהן טען ש"אין כל הטבת מס פנומנלית. הפטור ממס ניתן רק על דחיית משיכת הכספים עד לגיל הפרישה בדרך של קצבה חודשית. לגבי דחיית מס, הדבר קיים גם בפוליסות החיסכון. יש 480 מיליארד כספים של הציבור בבנקים בריביות אפסיות וכאן משיקים מוצר שייטיב עימו. זה הדיון ההזוי ביותר שנקלעתי אליו. אנחנו חברי הכנסת צריכים להתעניין רק בציבור ומה טוב לציבור". 

המפקחת על הביטוח ושוק ההון באוצר, דורית סלינגר: "יש כאן דחיית מס פחות מ- 2% פה אין פטור ממס רווחי הון. פחות מ- 2% מהאנשים עוברים מסלולים ולכן לא רלוונטי". סגן בכיר לממונה, רו"ח הראל שרעבי: "קיימות פוליסות ביטוח שבהן יכול העשיר להשקיע ולא צריך את קופות הגמל ואם תהיה מגבלה תהיה דווקא על העניים ומעמד הביניים". שרעבי עדכן לגבי שיעורי דמי הניהול המקסימליים בקופות הגמל: "1.05% מהנכסים ו- 4% מההפקדות". 

ח"כ רחל עזריה (כולנו): ״בתקופה כזו שבה הריבית היא אפסית, אנחנו חייבים לדאוג לאפיקי השקעה מגוונים לציבור. אנחנו מדברים על סכומים לא גדולים של כסף שאנחנו לא רוצים שיושקעו בנדל״ן ושהציבור לא מבין איך להשקיע אותו בבורסה. קופות הגמל נותנים מענה סביר לכך". 

מנגד, טען ח"כ מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני): "עלו כאן טענות על הגברת הריכוזיות: החברות הגדולות בלבד תומכות בהצעת החוק הזו. גם לגבי ההשלכות על הבורסה, אי אפשר לנפנף את הטענות האלה ויש להתייחס אליהן לגופו של עניין". 

לבסוף, קרא יו"ר הוועדה גפני לאנשי האוצר להסכים לפשרה באשר לסכום המקסימלי עד לרמה של 50 אלף ₪ בשנה וכן לקבוע בחוק שאדם אחד לא יעשה את אותו סכום בכמה קופות או על שם ילדיו וכד'". לאחר דין ודברים הסכימו באוצר להוריד את הסכום המקסימלי ב- 30 אלף ₪ בלבד ל- 70 אלף ₪ וכן להוסיף שאדם יוכל להפקיד רק פעם אחת ולא באמצעות בני משפחתו. 

שמואל פרנקל, מייסד ומנכ"ל בית ההשקעות אפסילון

"הצעת החוק של האוצר הינה הצעת חוק פופוליסטית שטובה לעשירים לבתי השקעות הגדולים ופוגעת בבתי ההשקעות הבינוניים והקטנים ובמנהלי הקרנות ויוצרת הפליה קיצונית לטובת קופת הגמל החדשה. 

לדעתי לא ייתכן שהצעת החוק עברה היום בועדת הכספים מבלי להתייחס לאזהרותיהם של יו"ר הרשות פרופ' שמואל האוזר ומנכ"ל הבורסה יוסי ביינארט. הצעת החוק הינה אסונית לשוק ההון. במידה ולא יוכנסו בהצעת חוק זו מגבלה למספר השנים המינימאלי שלא ניתן יהיה לפדות את הקופה ללא מס ולהגבלה של קופה אחת למשפחה אינני בטוח שהצעת חוק זו תעבור את המבחן המשפטי. אני מכל מקום במידה והדברים לא ישונו אציע לחבריי לשקול ללכת למבחן בג"ץ". 

 יאיר ספיר, מנכ"ל ובעלים של אולימפוס אסטרטגיה פיננסית, מציין, כי "בעקבות הפרסומים על אישור קופת גמל להשקעה קיבלנו שאלות רבות והתעניינות רבה מצד לקוחותינו באשר לאפשרות לחסוך בקופת גמל להשקעה. להערכתנו, הלקוחות ינצלו את התקרה המקסימאלית המותרת בחוק בגובה של 70 אלף שקלים לשנה בשל היתרונות האבסולוטיים שיש למוצר זה על פני מוצרי חיסכון אחרים בשוק. בשל כך, צפויים להצטרף לאפיק השקעה זה עשרות מיליארדי שקלים בשלב ראשון.

"יש אף סבירות גבוהה מאוד שהורים יחסכו לילדיהם באפיק זה כדי לנצל את דחיית המס הניתנת בקופת גמל – יתרון פיננסי מובהק על פי אפיקי החיסכון האחרים. ישנן שאלות שעוד נותרו פתוחות כמו אם יהיה ניתן לפתוח את קופת הגמל על פי מספר תעודת זהות. אם הדבר יתאפשר יהיה זה כבר סכום לא מבוטל להשקעה שיסתכם ברבע מיליון שקל בשנה למשפחה ממוצעת. 

"ההתעניינות הרבה מצד הלקוחות מובנת לאור היתרונות הרבים שכלי חיסכון זה מעניק להם: מדובר על השקעה ארוכת טווח ושכזו, היא מאפשרת לחוסכים ליהנות מאפיקים לא סחירים שאמורים להניב בתקופה זו של ריביות אפסיות תשואה גבוהה יותר מהחלופות. מעבר לכך, מדובר בחיסכון נזיל וכל עוד לא נמשך הכסף מקופת הגמל החדשה, לא ייגבה מס על רווחי ההון שנצברו. לדחיית מס רווחי הון יש ערך כלכלי לא מבוטל. במקרה של משיכת הכספים בעת פרישה מדובר אף בקבלת פטור מלא ממס זה בתנאים מסוימים. 

"אם לא די ביתרונות אלו, המעבר בין אפיקי ההשקעה בקופת הגמל והמעבר בין מנהלי השקעות שונים לא תחייב במס את החוסכים. כל ההטבות הללו לחוסך הופכות את קופת גמל להשקעה למוצר ייחודי בתחומי החיסכון של הציבור ולכן כצפוי נצפית התעניינות רבה מצד הלקוחות. אין ספק שאם המוצר יושק כפי שהוא, תהיה זו זריקת תמריץ חזקה לתעשיית קופות הגמל בישראל". 


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x