אינפיניטי על הברקזיט >> היצוא ירד אבל הפאונד זה השקעה אטרקטיבית

טור פרשנות של ד"ר אביחי שניר

 

 
 

דר אביחי שניר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
30/06/2016

לפני 30 שנים, בפרק של התוכנית הבריטית "כן, אדוני השר," מסביר מזכיר המשרד לשר שבריטניה הצטרפה לאיחוד בגלל שהיא נגדו: היא לא הצליחה לפרק אותו מבחוץ, ולכן היא מפרקת אותו מבפנים.
האירוניה היא שדווקא כאשר המעמד הגבוה יחסית, האנגלי התחיל להתרגל ולהנות מאירופה מאוחדת, האנגלים החליטו לצאת מהאיחוד. 

קשה להבין את ההחלטה הבריטית, וקשה עוד יותר לנבא את ההשלכות לישראל. מצד אחד, הייצוא הישראלי לבריטניה הוא יחסית גדול ועומד על כמעט 4 מיליארד דולרים. מצד שני, הייצוא הישראלי לבריטניה, ירד באופן חד בשנים האחרונות.

חלק גדול מהירידה בייצוא לבריטניה נובע בירידה בייצוא התרופות. מכיוון שיש מחזוריות בייצוא התרופות, במשרד האוצר ציפו לעלייה בייצוא בחודשים הקרובים. כעת ייתכן שחלק מהגידול הזה יתעכב, בגלל שייקח לבריטים זמן להבין את ההשלכות של עזיבת האיחוד על הסחר שלהם. אבל גם אם זה יקרה, סביר שהייצוא הישראלי לבריטניה שנמצא ממילא בתקופה של שפל, לא יירד עוד. כך שהעזיבה של בריטניה את האיחוד לא צפויה להביא לירידה ישירה בייצוא הישראלי, מקסימום לדחות קצת את ההתאוששות.

עם זאת, ישנן גם השלכות נוספות. ראשית, העזיבה של בריטניה תצריך תקופה שבה יחתמו הסכמים חדשים בין אירופה לבריטניה, וכפועל יוצא, גם בין בריטניה לישראל. כיום המסחר בין ישראל לבריטניה מוסדר באמצעות ההסכמים שיש לישראל עם האיחוד האירופאי. העזיבה של בריטניה את האיחוד, תצריך חתימה של הסכמים חדשים בין ישראל לבריטניה. בעידן שבו יש קולות חזקים בבריטניה שקוראים להחרים סחורות ואנשים מישראל, מי שינהל את המו"מ יצטרך להתאמץ כדי שהסכמי השכר שיהיו לישראל עם בריטניה יהיו לא פחות טובים מאשר כשבריטניה היתה חלק מהאיחוד. 

במקביל, צפויה גם האטה בשוק האירופאי. מעבר לכל שאר הדברים, יציאה של בריטניה מאירופה משמעה שיהיה פחות כסף כדי לתמוך במדינות החלשות של אירופה. כך שהכלכלה הישראלית צפויה להפגע גם מירידה בייצוא למדינות אירופה. במקביל, מי שהשקיע כספים בחברות אירופאיות, בבנקים אירופאיים או באג"ח של ממשלות אירופאיות, צפוי לגלות שהתשואה בכל האפשרויות האלו יורדת עוד, כי סביר שהתגובה של הבנק המרכזי תהיה לנסות להוריד את הריבית עוד יותר, על ידי קנייה של אג"ח של חברות ומדינות, וייתכן שגם על ידי הורדת הריבית על פקדונות, שכבר כיום נמצאת ברמה שלילית.

מצד שני, ייתכן שיש גם דרך להרוויח מהעזיבה הבריטית. ראשית, החולשה של הליש"ט הופכת את החופשה לבריטניה לכדאית יותר, למי שעוד לא קבע יעד לקיץ. שנית, החולשה של הליש"ט עשויה לגרום לעליות מחירים, והחשש מאינפלציה ביחד עם החשש מבריחת הכסף מבנקים בריטיים, עשויה לגרום לבנק המרכזי הבריטי להעלות את הריבית שכיום עומדת על חצי אחוז. בעידן שבו הריבית בכל העולם המערבי היא אפסית, זאת יכולה להיות עסקה לא רעה.


ד"ר אביחי שניר- כלכלן בכיר במחלקת המחקר של קבוצת ההשקעות אינפיניטי 

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x