פסגות >> תשואה על אג"ח ל-10 שנים בארה"ב עלתה במהלך השבוע החולף ב-19 נ"ב ל-1.55%

אינפלציית הליבה בארה"ב עלתה ב-0.2% ודחפה את הקצב השנתי מ-2.2% ל-2.3%

 

 
 

גיא בית-אור
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
19/07/2016

ההיסטוריה מראה כי אירועים כמו אלו מסוף השבוע האחרון, קשים ככל שהיו, הם בעלי השפעה קצרת טווח על השווקים, ומה שקובע, בסופו של דבר, אלו המגמות הכלכליות לאורך זמן. סביר להניח כי חודש מהיום, אירועי סוף השבוע בצרפת ובטורקיה ייחשבו כהיסטוריה עתיקה בשווקים. כל מה שצריך לעשות זה להיזכר בתגובת השווקים לשאר הפיגועים שהיו בצרפת ובבלגיה במהלך השנה החולפת. עם זאת, בעוד חודש מהיום אנו עדיין נדבר על המגמות הכלכליות החיוביות בארה"ב, על היציבות בסין ועל ההרחבות המוניטאריות המשמעותיות שהיו ושיהיו ביפן (אג"ח צמיתות ביפן ? – הרחבה בהמשך), בריטניה ואירופה. במובן זה, השבוע האחרון היה רווי אירועים בגזרה הכלכלית, אירועים אשר השפיעו באופן משמעותי על שוקי המניות והאג"ח בכל העולם.

לפני שנצלול לפרטים הקטנים, שווה להזכיר כי בשורה התחתונה, התשואה על אג"ח ל-10 שנים בארה"ב עלתה במהלך השבוע החולף ב-19 נ"ב ל-1.55% והתשואה על אג"ח גרמנית עלתה בשיעור דומה וחזרה ל-0.0%. בגזרת המניות, מדד ה-S&P500 עלה בשבוע החולף ב-1.5%, אירופה (STOXX600) עלתה ב-3.2% ויפן (NKY) עלתה ב-9.2%.
 
אז למה השבוע החולף היה כל כך טוב למניות וכל כך רע לאג"ח?

1)בריטניה – הבנק המרכזי לא מוריד ריבית

הבנק המרכזי האנגלי הפתיע את השווקים ביום חמישי כאשר החליט להותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 0.5% כאשר הצפי היה להפחתה ל-0.25% כאשר אף היו ציפיות להרחבה מוניטארית מעבר להפחתת הריבית. ההחלטה התקבלה ברוב גדול כאשר מתוך תשעה החברים בוועדה, רק אחד הצביע להפחתת הריבית. תגובת השווקים הייתה מיידית ובאה לידי ביטוי בייסוף חד של הפאונד ועליית תשואות בשוקי האג"ח.

עם זאת, להערכתנו יש להתייחס להודעה זו כאל הרחבה מוניטארית לכל דבר ועניין שכן חברי הועדה ציינו באופן ברור, שאינו משתמע לשתי פנים, כי תינקט פעולה מוניטארית מרחיבה בחודש אוגוסט: "Most members of the committee expect monetary policy to be loosened in August”

לאור התחייבות זו, חייבת להישאל השאלה – אם חברי הועדה כבר החליטו שתהיה הרחבה באוגוסט, למה לא לעשות אותה כבר עכשיו?

יש הגיון בהחלטת ה-BOE מכמה סיבות:

  • הם מעוניינים לראות עוד נתונים על הכלכלה הבריטית Post-Brexit לפני שהם מחליטים על היקף ההרחבה. עד כה, לא פורסמו נתונים כלל והאינדיקאטורים היחידים שיש להם כרגע הם הירידה בסנטימנט הצרכני והעלייה הצפויה באינפלציה לאור הפיחות בפאונד. לא מספיק על מנת לקבל החלטה מושכלת.

  • לא מעוניינים ליצור תחושה של בהילות מצד מקבלי ההחלטות – חברי הועדה שקולים ומקבלים החלטות על בסיס הנתונים.

  • הושבעה ממשלה חדשה רק בשבוע שעבר והם מעוניינים לתת לה מרחב פעולה ותגובה עוד לפני שהם מוציאים "בזוקות"  מוניטאריות למיניהן.
בכל מקרה, להערכתנו כל הפחתת ריבית או הרחבה מוניטארית שתינקט בחודש הבא צפויה להיות בעלת השפעה כלכלית מוגבלת במקרה הטוב שכן המדיניות המוניטארית בבריטניה כבר מאוד מרחיבה הרבה מאוד שנים והפחתה של עוד רבע אחוז בריבית לא צפויה להיות המהלך שיציל את הכלכלה הבריטית.

2)יפן – הבחירות לבית העליות סוללות את הדרך ל-helicopter money

בתחילת שבוע שעבר התקיימו בחירות לבית העליון ביפן, בהן מפלגתו של אבה הגדילה עוד יותר את הרוב בפרלמנט (כ-2/3 מהפרלמנט) ונכון להיום, יש לאבה כוח פרלמנטרי מוחלט. מיד לאחר מכן אבה הכריז הוא ממשלתו צפויה לקדם במהירות חבילת תמריצים פיסקאלית שתצא אל הפועל כבר בקרוב. השווקים הגיבו באופן מיידי לתוצאות הבחירות עם פיחות של הין וראלי בשוקי המניות.

בהמשך השבוע פורסמו ידיעות על סבב הפגישות של בן ברננקי עם בכירים ביפן שהתייעצו עמו על דרכים שונות להחייאה של הכלכלה היפנית. בין השאר, דווח על כך שהנפקת אג"ח צמיתות על ידי הממשלה עלתה לדיון והיא נשקלת באופן רציני. מהן בכלל אג"ח צמיתות ולמה הן מעשית Helicopter Money? מדובר על הנפקה של אג"ח ממשלתיות בריבית אפסית (או קרובה מאוד לאפסית) ללא מועד פדיון (להלן – צמיתות). אגרות החוב הללו יירכשו באופן בלעדי על ידי הבנק המרכזי. מצב בו הבנק המרכזי רוכש אג"ח צמיתו מהממשלה, הוא לכל דבר ועניין Helicopter Money.

אנו מצפים לפעולה מרחיבה (ומתואמת) הן מהצד הפיסקאלי והן מהצד המוניטארי ביפן כבר בשבועות הקרובים. לאור הערכות אלו, ולאור רמת בתמחור הזולה יחסית של המניות היפניות, נראה כי שוק המניות היפני מאוד מעניין. רק אל תשכחו לגדר את החשיפה...

3)סין – לא משבר, יציבות.

כמה דיברנו על סין בשנה האחרונה! איך זה יכול להיות שפורסמו נתוני הרבעון השני והשווקים פשוט לא מתייחסים?  מצבר הנתונים שפורסם ביום שישי האחרון עולה כי הכלכלה הסינית המשיכה לצמוח בקצב בריא גם ברבעון השני של השנה ואף ניכרת האצה משמעותית בצריכה הפרטית ואף התאוששות של הייצור התעשייתי.

יותר מזה, נראה כי הרגישות הגבוהה לשער היואן, שאפיינה את השווקים ברוב השנה האחרונה, נעלמה כלא הייתה. מי זוכר שעד לא מזמן, כל בוקר היינו פותחים בבדיקה של מה היואן עשה הלילה... ימים אלו מאחורינו כבר מזמן ולראיה, רק צריך להתבונן על המגמות של היואן אל מול המגמות של ה-VIX  ולראות שבחודשים האחרונים נוצר נתק מוחלט ביניהם, בניגוד לקשר ההדוק שאפיין אותם במהלך רוב השנה שעברה–

                                                                      מקור: Bloomber
4)ארה"ב – הדובדבן שבקצפת

הרבה מאוד נתוני מפתח פורסמו ביום שישי ומהם עולה כי ארה"ב סגרה את הרבעון השני במומנטום חזק מאוד. כאשר הכלכלה חזקה והשווקים עדיין לא רואים איך הפד מעלה ריבית בקרוב, שוק המניות האמריקאי ימשיך להיות אפיק ההשקעה האטרקטיבי ביותר. אה, וצפו לעלייה באינפלציה.

אז מה היה לנו שם בסוף השבוע?

  • המכירות הקמעונאיות עלו מעל הצפי

  • מכירות הליבה עלו ב-0.5% (צפי 0.3%) בדומה לחודש מאי

  • נתוני אפריל ומאי עודכנו שניהם בעוד 0.1% מעלה

  • לאור נתוני המכירות, נראה כי הצריכה הפרטית ברבעון הראשון עלתה, ביותר מ-4%
המכירות הקמעונאיות והצריכה הפרטית, שיעור שינוי רבעוני

                                                                         מקור: FRED
  • הייצור התעשייתי עלה מעבר לצפי

  • הייצור התעשייתי עלה ב-0.6% (צפי 0.3%) לאחר שירד ב-0.3% במאי

  • נרשם שיפור חד בייצור מוצרים, בפרט כלי רכב

  • נרשמה עלייה בתפוקת התשתיות ואף פעילות הכרייה והחציבה התרחבה על רקע העלייה האחרונה במחירי הנפט.

  • אינפלציית הליבה עלתה מעבר לצפי

  • אינפלציית הליבה עלתה ב-0.2% ודחפה את הקצב השנתי מ-2.2% ל-2.3%

  • האינפלציה ברכיב השירותים (שמהווה כ-60% מהמדד) עלתה בשנה האחרונה ב-3.2%

  • האינפלציה הכללית עלתה ב-1% בשנה האחרונה, אך זו עדיין נמוכה בשל ההשפעה של סעיף האנרגיה, שירד ביותר מ-9% בשנה החולפת. כאן חשוב לציין כי במצב בו מחירי האנרגיה נותרים ברמתם הנוכחית, ההשפעה השלילית של סעיף האנרגיה צפויה לרדת במהירות עד סוף השנה ולהתחיל לתרום חיובית לאינפלציה בתחילת 2017. כפי שניתן לראות בתרשים, נכון להיום סעיף האנרגיה גורע 0.6 נ"א מהאינפלציה אך בהנחת מחירים קבועים, הוא צפוי לתרום כ-0.5 נ"א לאינפלציה כבר בפברואר 2017. כלומר, "נדנדה" של יותר מ-1% באינפלציה מעכשיו ועד לפברואר. במלים אחרות, קל לראות כיצד קצב האינפלציה השנתי בארה"ב עולה מעל 2.0% במהלך החודשים הקרובים. האם זה יספיק לפד כדי להעלות ריבית? תלוי מה יהיה המצב בשווקים...
                                                                                 מקור: BLS

לסיכום, לפחות עד הזעזוע הבא, מההתפתחויות האחרונות בכלכלה הגלובלית אנו מגיעים למסקנות הבאות:

  • ההרחבות המוניטאריות יימשכו ויורחבו ביתר שאת בחודשים הקרובים. השווקים מתמחרים זאת ובערכה זו נותנת דלק לשווקים

  • ההשפעה של BREXIT עדיין לא ברורה. אין ספק שהעובדה שכוננה ממשלה חדשה בבריטניה הרבה יותר מהר מהצפוי, עזרה להביא מעט רוגע לשווקים.

  • בארה"ב הכלכלה מצוינת ומתחממת, ועדיין אנו נצטרך לראות את האינפלציה ממשיכה לעלות כדי שנראה עליית ריבית בארה"ב. להערכתנו – לא לפני דצמבר.

  • סביבה של מדיניות מוניטארית אולטרא-מרחיבה ביחד עם כלכלות שצומחות בקצב איטי (אבל לא נכנסות למשבר) זו סביבה תומכת מניות. האג"ח עדיין יקר מדי.
אה, והיה גם מדד בישראל, לא היו הפתעות מיוחדות (מי שרוצה, יצא מייל נפרד עם כל הפרטים). מה שכן, שימו לב לפרסום נתוני הצמיחה המעודכנים לרבעון הראשון בישראל היום בצהריים ייתכן ויהיו שם כמה הפתעות. 
 

גיא בית-אור, מנהל מחלקת מאקרו במערך המחקר והאסטרטגיה בפסגות.

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x