דודי רזניק מנהל מחקר מאקרו בלאומי שוקי הון >> רמת המרווחים בענף הנדל"ן ירדה מאוד בשנה האחרונה

מומלצת הקטנת פרופיל הסיכון של האחזקה באפיק הקונצרני, ומעבר להשקעה בדירוגים גבוהים – בינוניים

 

 
דודי רזניק קרדיט כפיר סיוןדודי רזניק קרדיט כפיר סיון
 

דודי רזניק
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
22/08/2016

עיקרי דברים 

מקרו

  • מדד המחירים לצרכן לחודש יולי עלה ב - 0.4%, מעל לממוצע תחזיות השוק. הסטייה מהתחזיות נבעה, ברובה, מעלייה חדה בסעיף הדיור, עלייה המשקפת את ההאצה שחלה בקצב עליית מחירי השכירות. סביבת האינפלציה צפויה להמשיך ולהיות נמוכה, מתחת לגבול התחתון של יעד יציבות המחירים.

  • ברביע השני של השנה חלה עלייה בקצב הצמיחה של המשק. העלייה נובעת מהמשך התחזקות הצריכה הפרטית אולם גם משיפור בשאר הרכיבים. שיעור הצמיחה במחצית הראשונה, של השנה, משקף צמיחה שנתית של כ-1% לנפש, זאת בדומה לצמיחה באירופה ובמרבית המדינות המפותחות.

  • בחינת רכיבי התוצר במחצית הראשונה של השנה מצביעה על האצה במרבית רכיבי התוצר. נדגיש שהצריכה הפרטית (השקולה לכ-60% מהתוצר) ממשיכה להיות מנוע הצמיחה העיקרי והיציב של המשק, בדומה למגמה בשנים האחרונות בהן ישנה חולשה מתמשכת ביצוא הסחורות הישראלי.

  • העלייה הקלה בסביבת האינפלציה בשילוב נתוני הצמיחה מורידים, לפי שעה, מהפרק הפעלת הרחבות מוניטאריות נוספות על ידי בנק ישראל.

  • בקרב חברי הפד אין תמימות דעים לגבי תוואי הריבית בחודשים שנותרו עד סוף השנה. ישנם חברים הסבורים כי יש להעלות את הריבית כבר בהחלטה הקרובה, על רקע רמת התעסוקה וסביבת האינפלציה, לעומת אחרים הסבורים כי יש להמתין לנתונים נוספים.

  • נראה כי "חלון ההזדמנויות" להעלאת ריבית אחת השנה, בארה"ב, עדין פתוח, בדגש על ההחלטה של חודש דצמבר.
אג"ח ממשלתי

  • על רקע מדד יולי שהיה גבוה מהתחזיות, נרשמו ביצועים עודפים בצמודי המדד.

  • ככלל, התשואות בארץ ובעולם (במדינות המפותחות) ממשיכות לדשדש במקום בחודש האחרון.

  • אנו ממליצים על מעבר לאחזקה מאוזנת בין צמודי מדד לשקלים לא צמודים.

  • אנו ממשיכים להמליץ על מח"מ אחזקות של 6 שנים.

  • צמודי המדד הקצרים (לטווח של עד שנתיים) מתמחרים אינפלציה הנמוכה ביחס להערכותינו, ולכן מומלצים להשקעה.
אג"ח קונצרני

  • רמת המרווחים בשוק האג"ח הקונצרני קרובה לרמות השפל של השנה האחרונה.

  • רמת המרווחים בענף הנדל"ן ירדה מאוד בשנה האחרונה.

  • מומלצת הקטנת פרופיל הסיכון של האחזקה באפיק הקונצרני, ומעבר להשקעה בדירוגים גבוהים – בינוניים.

  • מומלצת השקעה בחברות החשופות לשוק המקומי מענפים דפנסיביים יחסית כגון פיננסיים, שירותים, תעשיות מקומיות וליסינג.

אג"ח ממשלתי ומקרו

מבט שבועי – ביצועים עודפים של צמודי המדד על רקע פרסום מדד המחירים לצרכן לחודש יולי שהיה גבוה מהתחזיות. נתון זה, בשילוב עם האמדן הראשוני לצמיחה מהירה יחסית ברביע השני של השנה מורידים מהפרק, בשלב זה, פעולות מרחיבות חריגות מצד בנק ישראל. נראה כי בפד עדין אין אחידות דעים לגבי העלאת הריבית בהמשך השנה.

שבוע המסחר בשוק האג"ח הממשלתי המקומי התאפיין במגמה מעורבת, תוך עליות שערים בצמודי המדד על רקע פרסום מדד המחירים לחודש יולי שעלה ב 0.4% והיה גבוה מהתחזיות המוקדמות (ראו הרחבה בהמשך). עליות השערים בצמודי המדד נתמכו גם בעלייה חדה במחיר הנפט בעולם (רשם עלייה שבועית של כ -17%). באפיק השקלי הלא צמוד נרשמה מגמה של יציבות בתשואות על רקע יציבות בתשואות האג"ח הממשלתיות בעולם. באפיק צמוד המדד נרשמה מגמה של עליית תשואות, טכנית, על רקע פרסום מדד יולי החיובי. הלמ"ס פרסמה השבוע את הקריאה הראשונה לצמיחה ברביע השני של השנה שהייתה גבוהה יחסית תוך שיפור במרבית רכיבי הצמיחה (הרחבה גם כן בהמשך). האומדן הראשוני של צמיחה מהירה יחסית ברביע השני של השנה, בשילוב העובדה כי סביבת האינפלציה צפויה להיות במגמת עלייה קלה בתקופה הקרובה צפויים להביא את בנק ישראל לשמירה על רמת הריבית עוד תקופה ארוכה יחסית, כאשר הרחבות מוניטאריות חריגות אינן בשלב זה על הפרק, למרות העובדה שהשקל חזר להיסחר השבוע ברמת השיא מול סל המטבעות.
בעולם, נראה שחופשת הקיץ נותנת את אותותיה בכל הקשור למסחר. בתשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב נמשך הדשדוש של החודש האחרון כאשר התשואה ל 10 שנים נעה בטווח צר יחסית סביב רמה של 1.50%. לאחר הירידה החדה יחסית בעקבות הברקזיט שבה ועלתה התשואה מעט ומדשדשת סביב רמתה הנוכחית.


הקולות העולים בקרב חברי הפד ממשיכים להצביע על חוסר אחידות לגבי המדיניות המוניטארית בחודשים הקרובים עד סוף השנה.

פרוטוקול ישיבת הפד האחרונה (מסוף חודש יולי) פורסם השבוע וחשף כי אין אחידות דעים בין חברי הפד לגבי עיתוי העלאת הריבית הבא. חלק מהחברים טוענים כי ניתן להעלות את הריבית במיידי, לעומת אחרים המאמינים כי יש לחכות לנתונים נוספים. הפרוטוקול לא חושף פרטים לגבי העיתוי המתוכנן של העלאת הריבית אולם נראה כי חלון ההזדמנויות להעלאת ריבית עוד השנה עדיין פתוח. בצד החיובי נראה כי השפעת הברקזיט נמוכה מהצפוי וכן דוחות התעסוקה האחרונים הפחיתו החששות מהאטה בארה"ב. מאידך הסיכונים העולמיים ובעיקר מערכת הבנקאות באירופה בדגש על איטליה נותרו. גם המשך ההרחבות המוניטאריות מקשות על העלאות ריבית נוספות. בכל מקרה, חלק מבכירי הפד התבטאו השבוע כי העלאת ריבית עשויה להיות בכל אחת משלושת ההחלטות שנותרו השנה (ספטמבר, נובמבר ודצמבר) ציפיות השוק נותרו להעלאת ריבית רק בתחילת שנת 2017 תוך שהדבר מביא השבוע לירידה נוספת במסחר בדולר בעולם.


העלייה החדה יחסית במדד חודש יולי מקורה, בעיקר, בהאצה בקצב עליית מחירי השכירות של הדירות. 

מדד המחירים לצרכן לחודש יולי עלה בשיעור של 0.4%. מדד יולי מסכם ארבעה חודשים רצופים של עליות. למרות עליית המדד, "סביבת האינפלציה", אשר מתחשבת בהתפתחות בפועל של המחירים בחודשים האחרונים ובשנה האחרונה וכן בהתפתחות הצפויה לשנה הקרובה, נותרה נמוכה מאוד. ב-12 החודשים האחרונים ירד המדד ב-0.6% (יולי 2016 בהשוואה ליולי 2015), ובנטרול השפעת סעיף הדיור, המתבסס על מחירים בחוזים מתחדשים של שכר הדירה, המדד ירד בשיעור משמעותי יותר של 1.5%.

עליות המחירים המשמעותיות בחודש יולי, נרשמו בסעיפים: פירות וירקות, תחבורה ותקשורת וסעיף הדיור, בו נרשמה עלייה של 1.2%, אשר הייתה גבוהה מהעונתיות של חודשי יולי. עלייה זו משקפת את ההאצה שחלה בקצב עליית מחירי השכירות (שיעור השינוי ב-12 החודשים האחרונים בתת-סעיף שירותי דיור בבעלות דייריהם), אשר הואץ ל-2.4% בהשוואה ל-1.9% בחודש הקודם, וכעת קרוב לממוצע של השנתיים האחרונות (גרף 5). ייתכן וההאצה בקצב עליית מחירי השכירות משקפת את התהליכים שהתרחשו בעת האחרונה בשוק זה, ובכללם מאמצי הממשלה להביא ליציאה של משקיעים משוק הדיור, התפתחות אשר יתכן ומאטה את תוספת היצע הדירות להשכרה לשוק ביחס לצורך הנגזר מהתרחבות מספר משקי הבית ומשיעור האוכלוסייה אשר גר בשכירות, וזאת ממגוון של שיקולים, אישיים, משפחתיים, כלכליים ואחרים. האטת הגידול בהיצע ביחס לגידול בביקוש הטבעי תורמת לחצים לעליות מחירים ולא מן הנמנע כי קצב העלייה הנוכחי אף ימשיך ויעלה עוד בחודשים הבאים.

מנגד, חלה ירידה קלה במחירי הדירות (מחיר הנכס ולא שכר הדירה) בחודשים מאי-יוני השנה, כך על פי סקר הדירות החודשי של הלמ"ס שאינו נכלל במדד המחירים לצרכן. מדובר בירידה החודשית הראשונה מאז חודש אוגוסט 2015 ובפעם השנייה בלבד מאז חודש ספטמבר 2014. במבט שנתי, מחירי הדירות עלו בשיעור של 6.9% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, מעט נמוך יותר מאשר שיעור העלייה השנתי של 8.0% בחודש הקודם. 

במבט קדימה, סעיף הדיור (מבוסס שכר דירה) צפוי להמשיך להיות גורם ההתייקרות הדומיננטי במדד בחודשים הבאים. במבט כולל, שיעור השינוי השנתי של מדד המחירים לצרכן (המצוי כיום בסביבה שלילית) צפוי לעלות באופן הדרגתי מאוד (דהיינו, להיות פחות שלילי), ולצאת מהתחום השלילי לקראת סוף שנת 2016. פירוש הדבר, שהאינפלציה בשנת 2016 תוסיף להיות נמוכה באופן משמעותי מיעד יציבות המחירים של הממשלה (1%-3%).

עלייה בקצב הצמיחה במחצית הראשונה של 2016, המשקפת צמיחה של כ-1% לנפש.  

אומדן ראשון של הפעילות הכלכלית במשק הישראלי ברביע השני של 2016 מלמד כי התוצר המקומי הגולמי (תמ"ג) צמח בשיעור גבוה יחסית של 3.7%, לעומת הרביע הקודם (במונחים שנתיים, נתונים מנוכי עונתיות). התוצר העסקי, שלא כולל את תרומת ההוצאה הממשלתית לתמ"ג, וכן רכיבי פעילות קטנים יחסית נוספים, צמח בשיעור שנתי של 3.3%. 

נדגיש כי יש להתייחס לנתונים הרבעוניים בזהירות רבה מכיוון שמדובר באומדן ראשוני בלבד אשר עשוי להתעדכן באופן משמעותי בחודשים הבאים. לשם המחשה, נתון הצמיחה המעודכן לרביע הראשון של השנה עומד על 2.2%, גבוה משמעותית בהשוואה לאומדן הראשון שעמד על 0.8% (במונחים שנתיים). כמו כן, נציין כי בפרסום הנוכחי, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ביצעה עדכון של נתוני הצמיחה לשנים קודמות. במסגרתו, הצמיחה בשנים 2013-2014 עודכנה כלפי מעלה בעוד הצמיחה ב-2012 עודכנה כלפי מטה. בנוסף, רמת התוצר של 2015 עודכנה כלפי מעלה.

לאור התנודתיות בנתונים הרבעוניים אנו מעדיפים לבחון את הצמיחה של המשק בפרקי זמן ארוכים יותר - מחציות שנה. כך, במחצית הראשונה של השנה צמח התמ"ג בשיעור של 2.9% (במונחים שנתיים) לעומת המחצית השנייה אשתקד, בה נרשמה צמיחה של 2.0%. כפי שניתן לראות בגרף 6, מדובר אמנם בשיעור צמיחה נמוך מהממוצע הרב שנתי, המדגיש את "ירידת המדרגה" בקצב צמיחת המשק בשנים האחרונות, אולם דומה לקצב הצמיחה בשנתיים האחרונות. בנוסף, שיעור הצמיחה במחצית הראשונה משקף צמיחה שנתית של כ-1% לנפש, זאת בדומה לצמיחה באירופה ובמרבית המדינות המפותחות.


במחצית הראשונה של השנה, נרשמה עלייה בצמיחה במרבית רכיבי התוצר . 

בחינת רכיבי התוצר במחצית הראשונה של השנה מצביעה על האצה במרבית רכיבי התוצר. נדגיש שהצריכה הפרטית (השקולה לכ-60% מהתוצר) ממשיכה להיות מנוע הצמיחה העיקרי והיציב של המשק, בדומה למגמה בשנים האחרונות בהן ישנה חולשה מתמשכת ביצוא הסחורות הישראלי. כך, במחצית הראשונה של השנה חלה האצה בכל רכיבי הצריכה הפרטית. זאת, בהובלת מוצרים בני-קיימא (שהינם לרוב עתירי יבוא) ותוך כדי גידול חד ברכישות של כלי רכב. 

במקביל, חלה האצה בהשקעה בנכסים קבועים, על רקע עלייה חדה בהשקעות בענפי המשק (המהוות כשני שליש מסך ההשקעה בנכסים קבועים), שבאה לידי ביטוי בעלייה של מכונות וציוד מיבוא המשתקפת בצמיחה חדה ביבוא של סחורות ושירותים. ייתכן שהגידול בהשקעות בענפי המשק חל באופן חלקי על רקע השקעה מצד חברת אינטל בעקבות הרחבת הפעילות שלה בישראל, ולפיכך ייתכן שמדובר בגידול זמני בהשקעות. עם זאת, הרחבת הפעילות של אינטל בישראל לכשתושלם צפויה להתחיל לתרום לעליית התוצר דרך גידול ביצוא. במקביל, חלה התמתנות בקצב ההשקעות בבנייה למגורים במחצית הראשונה של השנה. בנוסף, נמשכת החולשה בפעילות היצוא התעשייתי (הרחבה בפסקה הבאה), על אף השיפור בשתי המחציות האחרונות, ותרומתו לתוצר נותרה אפסית.

לסיכום, נתוני הצמיחה מלמדים כי הפעילות הכלכלית במשק מסתמכת על ביקושים מקומיים, במידה רבה יותר מאשר על ביקושים חיצוניים. תהליך זה, הוא תוצאה של מספר גורמים, ובכללם: ירידה בקצב צמיחת הסחר העולמי; סביבה של ריביות נמוכות; אינפלציה נמוכה; ושיפור מתמשך בשוק העבודה. עד להתאוששות הסחר העולמי, ויישום צעדים שיתרמו לעליית חלקו של היצוא הישראלי בשוק העולמי, ניתן לצפות לכך שהצריכה הפרטית בישראל תמשיך להוות מנוע צמיחה עיקרי של המשק.

נמשכת החולשה ביצוא הסחורות מתחילת השנה, בהובלת ענפי הרכיבים האלקטרוניים והכימיקלים

החולשה ביצוא הסחורות הישראלי נמשכת גם בתחילת הרביע השלישי. בחודש יולי הסתכם יצוא הסחורות בכ-3.5 מיליארד דולר (נתונים מנוכי עונתיות, ללא אוניות, מטוסים ויהלומים). נתון זה, משקף ירידה של כ-1.5% לעומת חודש יוני, אם כי, יש לציין שנתוני היצוא לחודשים מאי-יוני עודכנו כלפי מעלה.

מבחינה של הנתונים לפרקי זמן ארוכים יותר עולה כי מתחילת השנה (ינואר-יולי) ירד יצוא הסחורות בכ-7%, במונחים דולרים, לעומת התקופה המקבילה אשתקד. כפי שניתן לראות בגרף, ענפי היצוא העיקריים שהובילו את הירידה הם: כימיקלים (ירידה של כ-18% באותה תקופה) ואלקטרוניקה (14%-), עקב ירידה חדה ביותר ביצוא של רכיבים אלקטרוניים (21%-). מנגד, עלייה של כ-2% נרשמה ביצוא התרופות באותה תקופה, הודות להאצה בפעילות בחודשים האחרונים, ועלייה של כ-6.5% ביצוא של מוצרי מתכת. במבט קדימה, איננו צופים צמיחה ביצוא הסחורות בשנת 2016, אך תחום יצוא השירותים צפוי להתרחב.


גילוי נאות (בהתאם להוראות רשות ניירות ערך)
מסמך זה בוצע בהסתמך אך ורק על מידע פומבי גלוי לציבור. אין לראות במסמך זה המלצה או תחליף להפעלת שיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או הזמנה לקבלת הצעות, או ייעוץ -  בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא - לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. הנתונים נלקחו ממערכות ממוכנות כגון מגמה, גרפיט, בלומברג ועוד, למעט מקרים שבהם נכתב אחרת, ולא בוצעו בדיקות לאימות הנתונים. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות כאן לתוצאות בפועל. הבנק אינו מתחייב להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. לבנק ו/או לחברות בנות שלו ו/או לחברות הקשורות אליו ו/או לבעלי שליטה ו/או לבעלי עניין במי מהם עשוי להיות מעת לעת עניין במידע.
בהתאם להוראת רשות ניירות ערך לבעלי רישיון בקשר לחובות גילוי בנוגע לעבודות אנליזה (נוסח חדש 2013) בנק לאומי לישראל בע"מ פטור מגילוי אודות ניגוד עניינים שמקורו בחוב של קבוצת התאגיד הנסקר בעבודה זו ואודות ניגוד עניינים שמקורו בהחזקות בחשבונות הנוסטרו שלו או של תאגיד קשור והחשבונות המנוהלים על ידו, ואשר איננו עולה ממידע אותו הוא נדרש לגלות לציבור לפי חוק ניירות ערך, התשכ"ח – 1967. פטור זה ניתן לבנק לאומי לישראל בע"מ משום היותו מחויב מכוח הוראת ניהול בנקאי תקין של המפקח על הבנקים בעניין פעילות מערכת הבנקאות בשוק ההון בהפרדה מבנית ("חומות סיניות") בין ייעוץ ההשקעות בניירות ערך לבין יתר עסקיו. ההפרדה המבנית הקיימת בבנק לאומי לישראל בע"מ מורכבת מהפרדה ארגונית, מקצועית ועסקית, ומיועדת, בין היתר, למנוע ניגודי עניינים והעברת מידע לבעל רישיון המכין את עבודת האנליזה כאשר מידע זה קיים בבנק מתוקף עיסוקיו האחרים כתאגיד בנקאי (כגון פעילות מתן אשראי).
אני, דודי רזניק, העובד בבנק לאומי לישראל בע"מ, רח' יהודה הלוי 35 מס' טלפון 076-8857439, מצהיר/ה בזאת שהדעות המובעות בעבודת אנליזה זו משקפות נאמנה את דעותיי האישיות על ניירות הערך המסוקרים ועל התאגיד שהנפיק ניירות ערך אלה.
פרטי השכלתי: מוסמך במנהל עסקיםניסיוני: 16 שנים                                                   
תאריך ‏‏21 אוגוסט 2016
עבודה זו מיועדת אך ורק ללקוחות כשירים כהגדרתם בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה - 1995. אין להפיץ, להעביר, להעתיק או לעשות כל שימוש אחר בעבודה זו ללא קבלת אישור מהבנק מראש ובכתב.
גילוי נאות מטעם עורך עבודת האנליזה:
1.מכין עבודת האנליזה אינו מצוי בניגוד עניינים בשל הכנת עבודת אנליזה זו. 
2.מכין עבודת האנליזה אינו בעל רישיון יועץ השקעות.


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x