לאומי >> קצב הצמיחה הגלובלי צפוי להסתכם השנה בשיעור חיובי אך נמוך, בדומה לזה של שנת 2015

 

 
 

ליאורה קפלן
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
29/09/2016

עיקרי ההמלצות

  • קצב הצמיחה הגלובלי צפוי להסתכם השנה בשיעור חיובי אך נמוך, בדומה לזה של שנת 2015. מבין גורמי הסיכון לצמיחה נציין את האפשרות של התפתחויות שליליות בכלכלה הסינית, וכן את אי הוודאות הכלכלית בנוגע לאופן יציאת בריטניה מהאיחוד האירופי. שינויים בהערכות לגבי תוואי הריבית בארה"ב, כמו גם בהתפתחויות לקראת הבחירות שם, צפויים להיות במוקד תשומת הלב של המשקיעים בחודשים הקרובים.

  • המדיניות המוניטארית בשווקים העיקריים בעולם תוסיף להיות מרחיבה מאוד בטווח הנראה לעין, כאשר קצב העלאות הריבית בארה"ב צפוי להיות מתון מאוד. ככלל, סביבת הריבית הנמוכה בעולם תורמת לגידול במינוף משקי הבית והפירמות, וכתוצאה מכך לעליה הדרגתית במכלול הסיכונים הפיננסיים. 

  • מחירי האג"ח הממשלתי בעולם נמצאים ברמה גבוהה מאוד. תמחור זה נובע מהציפיות לכך שסביבת הריביות בעולם תישאר נמוכה מאוד לאורך זמן. לנוכח תמחור העקומים הממשלתיים, אנו ממליצים על מתן עדיפות לאג"ח קונצרני על פני אג"ח ממשלתי. 

  • בשוק האג"ח הקונצרני, הן בחו"ל והן בישראל, אנו מעדיפים להתמקד באג"ח איכותיות בדירוגים גבוהים חלף הדירוגים הנמוכים, עקב מרווחי הסיכון הנמוכים ששוררים בדירוגים אלו. 

  • אנו ממליצים על חשיפה מנייתית ממוצעת. במבט קדימה, צמיחה עולמית מתונה צפויה להביא לשיפור קל בלבד ברווחיות הפירמות במחצית השנייה של שנת 2016. בתרחיש זה, לא צפויות עליות שערים חדות במדדי המניות העיקריים בעולם. למרות זאת, ולאור רמת התמחור הגבוהה בשאר אפיקי ההשקעה, האפיק המנייתי נותר אפיק מרכזי בתיק ההשקעות המומלץ. 

  • במסגרת האפיק המנייתי בחו"ל, אנו ממליצים לממש אחזקות בחלק מהענפים המוגדרים "דפנסיביים" (כגון שירותי תשתית, קרנות ריט, מוצרים לצריכה שוטפת), ולהגדיל באופן מדוד את החשיפה לענפים שנמצאים בצמיחה, אך מתומחרים באופן נוח יותר. זאת, במחיר עליה מסויימת ברמת הסיכון. 

  • קיימת חשיבות גבוהה למתן דגש על איזונים נכונים בין נכסי סיכון (מניות, סחורות, אג"ח קונצרני) לבין רכיבי הנזילות והאג"ח הממשלתי המהווים "כרית ביטחון" בתיק ההשקעות, לצורך שמירה על רמת סיכון סבירה בתיק. 
  
הריבית בארה"ב נותרה ללא שינוי

הבנקים המרכזיים בארה"ב וביפן פרסמו השבוע את החלטת הריבית וסיכמו שבועיים עמוסים בהודעות מוניטאריות בכלכלות מרכזיות בעולם. בארה"ב, הותיר הפד את הריבית ללא שינוי, כצפוי. בהצהרה לעיתונות ציינה יו"ר הפד, ג'נט ילן, את השיפור בפעילות הכלכלית בחודשים האחרונים, לעומת חולשה שנרשמה בה במחצית הראשונה של השנה. כמו כן ציינה את המשך השיפור בשוק העבודה (בדגש על תוספת המשרות) ואת המשך הגידול בהוצאות משקי הבית לצד המשך חולשה בהשקעות. האינפלציה, ממשיכה להיות נמוכה, אולם זו צפויה להגיע ליעד בטווח הבינוני בתמיכת המשך שיפור בשוק העבודה ודעיכה הדרגתית של גורמים זמניים המעיבים עליה. עוד הוסיפה ילן כי כלכלת ארה"ב מוכנה יותר מבעבר להעלאת ריבית נוספת. אולם, לבסוף בחרו קובעי המדיניות להמתין לעדויות נוספות לשיפור בטרם תועלה הריבית. נציין, כי 3 מתוך 10 מקבלי ההחלטות הצביעו בעד העלאת ריבית כבר השבוע. במסיבת העיתונאים לאחר החלטת הריבית אמרה ילן כי היא מצפה להעלאת ריבית אחת עד לסוף השנה הנוכחית בכפוף להמשך שיפור בשוק העבודה ואי עליית סיכונים משמעותיים נוספים לכלכלה.

במקביל לפרסום החלטת הריבית פרסם הפד תחזיות מאקרו עדכניות, במסגרתן הורד תוואי הריבית החזוי לשנים הקרובות ביחס לתחזית מחודש יוני. על פי תחזית זו צפויה העלאת ריבית אחת של 0.25% עד לסוף 2016, ושתי העלאות נוספות של 0.25% כל אחת בשנת 2017. תחזית הצמיחה לשנת 2016, הונמכה במעט גם היא וצפויה לעמוד על 1.8%. האינפלציה, צפויה להישאר נמוכה בשנת 2016 ולעמוד קרוב ליעד בשנתיים הבאות. למרות שהציפיות להעלאת ריבית בספטמבר היו נמוכות מלכתחילה, נרשמה לאחר פרסום ההחלטה הקלה מסוימת בשווקים ומדדי המניות עלו בחדות. אגרות החוב של ממשלת ארה"ב נסחרו בירידת תשואות מתונה בחלקו הארוך של העקום, ומנגד, התשואות בחלקו הקצר עלו במעט. החוזים על הריבית מגלמים כעת סיכוי של כ- 60% להעלאת ריבית בחודש דצמבר, מעט מעל ההסתברות שהיתה מגולמת בהם לפני החלטת הריבית. 

גם ביפן, פורסמה השבוע החלטת הריבית, במסגרתה נותרה הריבית המוניטארית ללא שינוי ברמה שלילית של (0.1%-). בתוך כך, הבנק המרכזי הודיע כי מעתה הוא ימקד את מדיניותו, הכוללת הרחבה כמותית אגרסיבית, בהשפעה על עקום התשואות הממשלתי. זאת, לצורך השגת יעד האינפלציה העומד על 2%, מוקדם ככל האפשר. בתגובה להחלטת הריבית נרשמה עליית תשואות מתונה לכל אורך העקום היפני.

שוק אגרות החוב  

  • תשואות אגרות החוב הממשלתיות בשווקים המרכזיים ירדו השבוע, בדגש על אלו הארוכות. זאת, על רקע החלטת הריבית בארה"ב ולנוכח עלייה שנרשמה בתלילות העקומים בשבועות האחרונים. עוד תרמו לירידה בתשואות הורדת תוואי הריבית החזוי של הפד לשנים הקרובות והנמכת תחזית הצמיחה הגלובלית מצד ארגון ה- OECD.   

  • בישראל, אגרות החוב הממשלתיות השקליות נסחרו השבוע במגמה מעורבת. אגרות החוב הממשלתיות השקליות בריבית קבועה נסחרו בירידת תשואות מתונה בדגש על חלקו הארוך של העקום, בדומה למגמת המסחר בעולם. מנגד, באגרות החוב הממשלתיות הצמודות נרשמה עליית תשואות על רקע ההפתעה מטה במדד אוגוסט שפורסם לפני שבוע. כתוצאה מכך, נרשמה השבוע ירידה בציפיות האינפלציה הגלומות בכל הטווחים. האפיק הקונצרני נסחר במגמה מעורבת בדומה אפיק הממשלתי. מדדי התל בונד השקליים נסחרו בעליות שערים מתונות, בעוד ירידה נרשמה באלו הצמודים. מרווחי האשראי נותרו כמעט ללא שינוי. 

  • הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עדכנה השבוע כלפי מעלה את נתון הצמיחה לרבעון השני ל- 4.0% בחישוב שנתי (לעומת 3.7% בקריאה הקודמת). בהסתכלות חצי שנתית המשק הישראלי צמח במחצית הראשונה של 2016 בקצב של 3.0% בחישוב שנתי, מעט גבוה ביחס לשתי המחציות הקודמות בהן נרשמה צמיחה של 2.0% ו- 2.7% בהתאמה. הצמיחה מוסיפה להיות מובלת על ידי הצריכה הפרטית שהתרחבה במחצית הראשונה של 2016 ב- 7.2% בשיעור שנתי.  

  • בנק ישראל הודיע השבוע כי תדירות החלטות הריבית תעמוד בהמשך על 8 פעמים בשנה בדומה למקובל בעולם.
שוק המניות

  • מדד המניות העולמי עלה בכ-2% בסיכום שבועי. המסחר בשווקים התנהל במידה רבה תחת השפעתה של החלטת הריבית בארה"ב, והושפע בעיקר מההערכות, אשר התממשו, כי הבנק המרכזי בארה"ב לא יעלה את הריבית בספטמבר.

  • בסיכום השבוע, הוסיפו מדדי ה- S&P500, ה- Dow וה- Nasdaq100 בין 1.2%-1.5% לערכם. המדדים באירופה רשמו עליות שערים חדות אף יותר. בלט לחיוב ה- CAC 40 הצרפתי אשר הוסיף כ- 3.50% לערכו וכן ה- FTSE100 הבריטי שרשם עלייה מרשימה של 3.0% (במונחי ליש"ט). 

  • לנוכח ההתפתחויות בעולם, גם בישראל התאפיין שבוע המסחר במגמה חיובית. בלטו לחיוב מניות מסקטור הבנקאות והנדל"ן המניב, כמו גם מניות של חברות טכנולוגיה. נראה כי המסחר במניות אלה הושפע מהתפוגגות החששות מהעלאת ריבית מיידית בארה"ב והשלכותיה האפשריות על הסביבה המוניטארית ועל שערי החליפין. 
מטבעות וסחורות

  • בסיכום שבועי נותר הדולר כמעט ללא שינוי ועלה בכ-0.1% מול סל המטבעות. ביום שישי שעבר חל תיסוף חד של 0.9% בדולר מול סל המטבעות לאחר פרסום מדד המחירים לצרכן בארה"ב, אשר עלה בחודש אוגוסט ב-0.2%. המגמה השתנתה ובמהלך השבוע נסחר הדולר במגמה שלילית, על רקע הערכות כי הבנק המרכזי בארה"ב לא יעלה את הריבית. 

  • לאחר פרסום הודעת הריבית, רשם הדולר פיחות מול מרבית המטבעות העיקריים. הין היפני התחזק בסיכום שבועי ב-1.8% מול הדולר. עיקר התיסוף במטבע חל לאחר הפרסום כי הבנק המרכזי ביפן הותיר את הריבית על כנה כאמור. מתחילת השנה חל תיסוף של כ-20% בין מול הדולר. בליש"ט נרשם דווקא פיחות של 1.1% מול הדולר, על רקע הערכות להורדת ריבית בבריטניה וחוסר וודאות לגבי תנאי יציאתה מהאיחוד האירופי.

  • מטבעות יצואניות הסחורות והשווקים המתעוררים רשמו ככלל תיסוף ביחס לדולר ארה"ב. בלטו הראנד הדרום אפריקאי (5.4%) והריאל הברזילאי (2.9%). הדולר האוסטרלי והדולר הקנדי רשמו תיסוף של 2.0% ו-0.7% בהתאמה, מול דולר ארה"ב. 

  • עליות שערים נרשמו במרבית הסחורות. מחיר הנפט מסוג WTI עלה בכ-4.2% ונסחר בכ-45.8$ לחבית, בעיקר על רקע ירידה במלאי הנפט בארה"ב לרמה הנמוכה ביותר מאז פברואר. מחירי הזהב והכסף עלו ב-1.4% ו-3.8% בהתאמה על רקע הודעת הפד. לחיוב בלט מחיר הסוכר, אשר עלה בכ-8.5%, והגיע לרמה הגבוהה מזה 4 שנים. מתחילת השנה עלה מחיר הסוכר בכ-50%, על רקע הערכות לעודף ביקוש, אשר צפוי להתגבר על רקע תנאי מזג האוויר בברזיל, יצואנית הסוכר הגדולה בעולם. ישנן הערכות כי גם בהודו, יצואנית הסוכר השנייה בגודלה, תנאי מזג האוויר פוגעים ביבול קני הסוכר.

אג"ח: שי ג'רבי סחורות ומטבעות: מורן בכר

ליאורה קפלן ענף מחקר שוק ההון

מסמך זה בוצע בהסתמך אך ורק על מידע פומבי גלוי לציבור. אין לראות במסמך זה המלצה או תחליף להפעלת שיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או הזמנה לקבלת הצעות, או ייעוץ -  בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא - לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. הנתונים נלקחו ממערכות ממוכנות כגון מגמה, גרפיט, בלומברג ועוד, למעט מקרים שבהם נכתב אחרת ולא בוצעו בדיקות לאימות הנתונים. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות כאן לתוצאות בפועל. הבנק אינו מתחייב להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. לבנק ו/או לחברות בנות שלו ו/או לחברות הקשורות אליו ו/או לבעלי שליטה ו/או לבעלי עניין במי מהם, עשוי להיות מעת לעת עניין במידע.


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x