אפסילון >> מה יקרה למניות של חברות הנדל"ן המניב אם הריבית בעולם תתחיל לעלות?

יש לבחון את עליית הריבית בהקשר הצמיחה הכלכלית וסביבת האלטרנטיבות

 

 
 

בן נובו שלם
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
05/10/2016


כיצד עשויה להשפיע עליית הריבית על מחירי נכסי הנדל”ן המניב?

כעיקרון קשר בין מחירי הנדל”ן לריבית. כשהריבית עולה, מחירי הנכסים יורדים. לדעתי, הריבית היא רק פרמטר אחד שמשפיע על מחירי הנדל”ן. לכן, כדי לענות על השאלה כיצד יושפעו מחירי הנדל”ן במקרה של עליית הריבית, צריך לשאול באיזה סביבה כלכלית תתרחש עליית הריבית.

במקרה והריבית תעלה על רקע צמיחה כלכלית חזקה צמיחה כלכלית לרוב מאופיינת בגידול ברווחי החברות ובעלייה בשכר העובדים. אם חברות מרוויחות יותר, הן רוצות להתרחב, דבר שיוצר ביקוש לשטחי משרדים, לוגיסטיקה ותעשייה. במקביל, אם העובדים מרוויחים יותר, הם צורכים יותר, גורם שמעלה פדיון מרכזי קניות. לכן, אם עליית הריבית תהיה מלווה בצמיחה כלכלית בריאה, היא לא תגרום לירידה במחירי הנדל"ן.

ואם הריבית תעלה על רקע של נתונים כלכליים פושרים?

אז סביר להניח שהציפיות להמשך עליית הריבית יהיו מתונות. מחירי הנכסים צפויים להתנהג בהתאם לאלטרנטיבות השקעה באותו מועד. אם המרווח הפיננסי מצומצם (פחות מ־ 2% ) ואין צפי לעליית מחירי השכירות, בהחלט עשויה להתרחש ירידת מחירי הנדל”ן. לעומת זאת, כשהמרווח הפיננסי מספיק אטרקטיבי, עליית ריבית מתונה לא בהכרח תפגע במחירי הנדל”ן.   

האם לדעתך המרווח הפיננסי הגלום בנכסי הנדל”ן המניב בישראל הוא אטרקטיבי?

אכן. המרווחים באג"ח בארץ בקושי מגרדים 2% . נכסים מניבים מספקיםתשואה של כ־ 7.5%-6% וחברות נדל”ן מובילות מגייסות בריביות נמוכות של -1% 2.5% . המרווח הפיננסי הוא מהגבוהים בעולם.

אז לדעתך למרות העליות החדות מתחילת השנה במניות הנדל”ן המניב, הן עדיין אטרקטיביות?

תשואת ה- Funds From FFO Operation – (תזרים מפעילות שוטפת) הנגזרת משווי חברות הנדל”ן המניב שמחזיקות בעיקר בנכסים בישראל נעה סביב -7% 9.5% , גבוה ביחס לתמחור מניות חברות נדל”ן בארה”ב או באירופה. הבעיה המרכזית בארץ היא היעדר יכולת לצמוח באמצעות רכישת נכסים, מה שמחייב את החברות לבנות בעצמן. נניח הנחה קיצונית שהריבית תעלה בפעם אחת ב־ 1% , 

כיצד זה ישפיע על הוצאות המימון של חברות הנדל”ן המניב?

זה תלוי באזור הגיאוגרפי של הנכסים ובפער בין הריבית הממוצעת על החוב הכולל לבין הריבית השולית של החברה. במרבית חברות הנדל”ן המניב הפער הזה מאוד גבוה. במליסרון שמתחילת 2013 עד היום גיייסה חוב של 4 מיליארד שקל, והצליחה להוריד הוצאות מימון ריאליות מכ־ 109 מיליון שקל ברבעון 4-2012 לכ־ 79 מיליון ב־ 2-2016 . גם לאחר מיחזור חוב כה משמעותי וקיטון בהוצאות המימון, הריבית הממוצעת על החוב הכולל עדיין עומדת על כ־ 3.8% , כשאגרות החוב נסחרות בתשואה שבין 1% ל־ 2.4% .

בקבוצת עזריאלי הריבית הממוצעת על החוב הכולל במח”מ 3, עמדה בסוף רבעון 2 על 2.3% . סדרה ב’ של קבוצת עזריאלי במח”מ של כ־ 4.4 שנים נסחרת כיום לפי תשואה של כ־ 0.9% . כלומר, כל עוד הריבית תישאר נמוכה לעזריאלי עדיין קיימת יכולת להקטין הוצאות המימון.

חברות כמו אמות, ביג, גב ים ואחרות מציגות פערים גדולים בין הריבית הממוצעת על החוב הכולל לבין התשואה באגרות החוב, ולכן גם אם הריבית תתחיל לעלות, חברות הנדל”ן המניב עדיין ימשיכו למחזר חוב בריביות נמוכות ולהקטין הוצאות המימון.

מה עם תמחור חברות נדל”ן אמריקאיות?

קשה לבחון את ארה”ב כמקשה אחת. להערכתי, כדי להשקיע בנדל”ן אמריקאי צריך להכיר היטב את המגמות באזור גאוגרפי מסוים, או לעשות זאת באמצעות תעודת סל שמספקת פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי כמה שיותר רחב. התעודה הגדולה והמוכרת ביותר היא VNQ שמחזיקה ב־ 150 חברות. אולם כיום החיסרון הגדול בחשיפה לנדל”ן אמריקאי באמצעות תעודת סל טמון במחירי המניות הגבוהים. מרבית חברות הנדל”ן הטובות נסחרות במכפילי FFO של 24-19 . אלו מכפילים גבוהים שבחלק גדול מתמחרים ציפיות לעליות בשכר הדירה ושיפור במצב החברות. להערכתי, התמחור בסקטור לוקח בחשבון באופן מלא את הצפי לעלייה בשכר הדירה וגם משקף את היעדר אלטרנטיבות טובות יותר להשקעה. בהתאם לכך, מתקשה לראות התרחבות נוספת במכפילים של חברות אלו, במיוחד אם הריבית בארה”ב תתחיל לעלות. 

בן נובו אנליסט נדלן חברת אפסילון 


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x