בנק לאומי >> מדד מניות סקטור הבריאות העולמי ממשיך לסבול מהלחץ הפוליטי על חברות התרופות

הנתח של חברות התרופות במדדי המניות בישראל הינו גבוה, ולכן יש למגמה העולמית השלילית בענף השפעה משמעותית עליהם

 

 
 

חנוך פרנקוביץ
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
21/10/2016

עיקרי ההמלצות

  • קצב הצמיחה הגלובלי צפוי להסתכם השנה בשיעור חיובי אך נמוך. המדיניות המוניטארית בשווקים העיקריים בעולם תוסיף להיות מרחיבה, גם אם פחות מאשר בשנים האחרונות. בתוך כך, קצב העלאות הריבית בארה"ב צפוי להיות מתון. ככלל, סביבת הריבית הנמוכה בעולם תורמת לגידול במינוף משקי הבית והפירמות, וכתוצאה מכך לעליה הדרגתית במכלול הסיכונים הפיננסיים. 

  • מחירי האג"ח הממשלתי בעולם נמצאים ברמה גבוהה מאוד. בשוק האג"ח הקונצרני, הן בחו"ל והן בישראל, אנו מעדיפים להתמקד באג"ח איכותיות בדירוגים גבוהים חלף הדירוגים הנמוכים, עקב מרווחי הסיכון הנמוכים ששוררים בדירוגים אלו. 

  • אנו ממליצים על חשיפה מנייתית ממוצעת. במבט קדימה, צמיחה עולמית מתונה צפויה להביא לשיפור קל בלבד ברווחיות הפירמות לקראת סוף שנת 2016. בתרחיש זה, לא צפויות עליות שערים חדות במדדי המניות העיקריים בעולם. למרות זאת, ולאור רמת התמחור הגבוהה בשאר אפיקי ההשקעה, האפיק המנייתי נותר אפיק מרכזי בתיק ההשקעות המומלץ. במסגרת האפיק המנייתי בחו"ל, המלצנו לאחרונה לממש אחזקות בחלק מהענפים המוגדרים "דפנסיביים" (כגון שירותי תשתית, קרנות ריט, מוצרים לצריכה שוטפת), ולהגדיל באופן מדוד את החשיפה לענפים שנמצאים בצמיחה, אך מתומחרים באופן נוח יותר. זאת, במחיר עליה מסויימת ברמת הסיכון. 

  • לאחרונה המלצנו על הגדלת החשיפה לאפיק המנייתי בישראל, הקטנת החשיפה למניות חו"ל, וצמצום החשיפה לאג"ח קונצרני בישראל. שינוי זה משקף את ההבדלים ברמות התמחור בשווקים, ואת השיפור בקצב הצמיחה בישראל. זאת, במקביל להצטברות מספר גורמי סיכון שעלולים להביא לתנודתיות גבוהה בשוק המניות העולמי בטווח הקצר. מבין גורמים אלו נציין את האפשרות של העלאת ריבית בארה"ב בחודש דצמבר, את השינויים המסתמנים במדיניות המוניטארית של הבנקים המרכזיים באירופה וביפן, את מערכת הבחירות בארה"ב, ואת עונת הדוחות הכספיים שבפתח. 

  • כתוצאה משינויים אלו, עברנו להמליץ על חשיפה מנייתית מאוזנת בין חו"ל וישראל, לאחר תקופה ארוכה בה המלצנו על חשיפה עודפת לחו"ל. בנוסף לתמחור מעט עדיף בישראל, אנו גם מעריכים שהלחץ על מניות הפארמה, שמהוות נתח משמעותי במדדים המרכזיים בישראל, צפוי להיחלש בטווח הזמן הבינוני (אם כי עלול להמשך בטווח הקצר). 

  • קיימת חשיבות גבוהה למתן דגש על איזונים נכונים בין נכסי סיכון (מניות, סחורות, אג"ח קונצרני) לבין רכיבי הנזילות והאג"ח הממשלתי המהווים "כרית ביטחון" בתיק ההשקעות, לצורך שמירה על רמת סיכון סבירה בתיק. 
  
התפתחויות בשווקים

ההסתברות להעלאת ריבית בארה"ב בחודש דצמבר גברה, לאחר פרסום דו"ח התעסוקה לחודש ספטמבר בסוף השבוע שעבר. דו"ח זה הצביע אמנם על תוספת משרות נמוכה ממה שהיה צפוי, אך במקביל העיד על המשך עלייה בשכר, תוך עלייה בשיעור ההשתתפות בשוק העבודה. עוד השפיעו על הציפיות להעלאת הריבית פרסום פרוטוקול הפד מהחלטת הריבית האחרונה, ממנו עלה שחברי וועדת הריבית היו קרובים להעלות את הריבית כבר בחודש ספטמבר.

תשואות אגרות החוב הממשלתיות לאורך העקומים המרכזיים בעולם הוסיפו לעלות השבוע, אם כי באופן מתון בהשוואה לשבוע שעבר. במקביל לכך, עלתה השבוע התנודתיות בשוקי ההון בעולם, ומרבית הנכסים הפיננסים רשמו ירידות שערים. גם שוק המט"ח הפגין תנודתיות גבוהה. הדולר התחזק מול מרבית המטבעות, במקביל לעלייה בחששות בשווקים, ומהתגברות ההערכות להעלאת ריבית בדצמבר. הליש"ט נחלשה בחדות על רקע התבטאויות בכירים בבריטניה ובגוש האירו, שהגבירו את חששות המשקיעים מהקשחת עמדות של הצדדים במו"מ העתיד להתקיים על תנאי היציאה של בריטניה מהאיחוד. עוד השפיעו על החולשה בליש"ט נתוני התפוקה התעשייתית והייצור לחודש אוגוסט שפורסמו בסוף השבוע שעבר בבריטניה, והיו נמוכים מהציפיות המוקדמות.
 
בישראל, נתון הצמיחה לרבעון השלישי של 2016 עודכן השבוע כלפי מעלה ל- 4.3% בחישוב שנתי, ומצביע על שיפור מסוים לעומת שני הרבעונים הקודמים. בהסתכלות רחבה יותר עמדה הצמיחה במחצית הראשונה של 2016 על 3.2% בחישוב שנתי (לעומת 3.0% באומדן הקודם), בהובלת הצריכה הפרטית שהתרחבה בקצב של 7.2% בחישוב שנתי. 

לאחרונה המלצנו על הגדלה מסויימת של החשיפה לאפיק המנייתי בישראל, על חשבון האפיק הקונצרני בישראל ואפיק מניות חו"ל. זאת, בעיקר על רקע תמחור עדיף של שוק המניות המקומי ביחס לחו"ל, נתוני מאקרו סבירים בישראל, הצטברות סיכונים בשוקי חו"ל בטווח הקצר והערכות לסיכוי נמוך להמשך צמצום במרווחי האשראי באפיק הקונצרני המקומי. 

שוק אגרות החוב 
  • בסיכום השבוע נרשמו שינויים קלים בעקומים המרכזיים תוך נטייה לעליית תשואות. תמיכה לרמת התשואות הנוכחית התקבלה מהתחזקות ההערכות להעלאת ריבית בארה"ב בחודש דצמבר כאמור, והיוותרות סימני השאלה לגבי המשך מדיניותם של חלק מהבנקים המרכזיים האחרים. 

  • בארה"ב, העקום הממשלתי נותר כמעט ללא שינוי, לאחר שבמרבית ימי השבוע נסחר תוך עליית תשואות קלה. ציפיות האינפלציה הגלומות, נותרו גם הן ללא שינוי לאחר עלייה חדה יחסית שנרשמה בהן בחודשיים האחרונים. יציבות במסחר נרשמה גם באגרות החוב הקונצרניות, הן בדירוגי השקעה והן בפלח ה- High Yield.

  • באירופה, תשואת אגרות החוב של ממשלת גרמניה טיפסה בכ- 1-4 נ.ב., בדגש על אגרות החוב הארוכות, שחזרו להיסחר בתשואה חיובית (אם כי היא עודנה ברמה אפסית). בבריטניה, נרשמה עליית תשואות חדה של כ- 8-14 נ.ב. בדגש על אגרות החוב הארוכות, ייתכן ועל רקע עלייה בפרמיית הסיכון המטבעית הנדרשת להשקעה באגרות החוב הממשלתיות שם. תשואות אגרות חוב קונצרניות בדירוגי השקעה בגוש האירו עלו במעט תוך שינויים קלים במרווחי האשראי.

  • אגרות החוב הממשלתיות השקליות נסחרו השבוע בעליית תשואות מתונה של כ- 1-4 נ.ב. בדגש על אגרות החוב הארוכות בדומה למגמה בעולם. עליית תשואות קלה נרשמה גם באגרות החוב הממשלתיות הצמודות. ציפיות האינפלציה הגלומות עלו במעט בטווח הארוך.   

  • באפיק הקונצרני, מרבית מדדי התל בונד נסחרו בעליות שערים מתונות תוך צמצום קל במרווחי האשראי. נזכיר כי השבוע יחול היום הקובע לעדכון הרכבי מדדי התל בונד השונים.   
שוק המניות
  • שוק המניות העולמי רשם השבוע ירידות שערים בשיעור של כ-1.5%, תוך עליה בתנודתיות הגלומה באופציות על המדדים המרכזיים. מניות סקטור האנרגיה בעולם נהנו מעליית מחירי הנפט, ורשמו תשואות יתר בהשוואה למדדים הכללים. להערכתנו, הפוטנציאל להמשך ההתייקרות במחיר הנפט הינו מוגבל. זאת, כיוון שהתייקרות נוספת מרמת המחירים הנוכחית צפויה להביא להרחבת ההיצע. אנו ממליצים על חשיפת חסר לענף. 

  • בארה"ב, נפתחה עונת הדוחות לרבעון השלישי של השנה. על פי ציפיות האנליסטים, הרווח המצרפי של החברות במדד S&P500 צפוי לרדת זה הרבעון השישי ברציפות, אם כי בשיעור נמוך מרבעונים קודמים. עיקר הלחץ צפוי להתבטא בענפי האנרגיה והסחורות, ובחברות יצואניות אשר עלולות להפגע מעוצמת הדולר.

  • מדד מניות סקטור הבריאות העולמי ממשיך לסבול מהלחץ הפוליטי על חברות התרופות, וירד השבוע בשיעור של כ-3%. הנתח של חברות התרופות במדדי המניות בישראל הינו גבוה, ולכן יש למגמה העולמית השלילית בענף השפעה משמעותית עליהם. אנו מעריכים שלחץ זה יוקל בטווח הזמן הבינוני.

  • מזה חודשיים, מדד מניות הבנקים בישראל נמצא במגמה חיובית, בעוד מדד ת"א 100 סובל מירידות שערים. מניות הבנקים נהנות מתמחור נוח, מסביבת צמיחה חיובית בישראל, ומציפיות להעלאת שיעור הדיווידנד המצרפי בענף. גורמים אלו עשויים להוסיף ולתמוך במניות הענף.

מטבעות וסחורות

  • בסיכום שבועי חל תיסוף של 1.2% בדולר מול סל המטבעות. הדולר התחזק מול כל המטבעות של מדינות ה-G10, פרט ליין היפני שנותר כמעט ללא שינוי. האירו נחלש ב-1.4% מול הדולר והשקל ב-0.7%.

  • בליש"ט חל כאמור פיחות חד, של 4.0% מול הדולר במקביל לעלייה בתנודתיות. מאז ההחלטה על יציאת בריטניה מהאיחוד ביוני, נחלשה הליש"ט מול הדולר בכ-18% (מול האירו בכ-15%). הפיחות החד במטבע צפוי להביא להקטנת הגרעון בחשבון השוטף של מאזן התשלומים, תוך עליה חדה במחירי הייבוא לבריטניה, ועלייה באינפלציה. ע"פ הערכות האנליסטים, מדד המחירים לצרכן צפוי לעלות בשנת 2017 למעל 2%, לעומת 1.3% השנה. 

  • מחיר חבית נפט נסחר השבוע בתנודתיות. עליות נרשמו לאחר שפורסם כי רוסיה מוכנה להצטרף למאמץ קרטל אופ"ק לצמצם את אספקת הנפט העולמית. אולם התגברות סימני השאלה בנוגע לאופן צמצום המכסות על ידי מדינות אופ"ק, ועליה במלאי הנפט בארה"ב, הביאו לירידות בהמשך השבוע. 
  • מחירי הזהב והכסף עלו ב-0.4% ו-1.5% בהתאמה על רקע העלייה במפלס החששות בשווקים. עליות שערים נרשמו במרבית המתכות התעשייתיות על רקע פרסום נתוני מאקרו מסין המצביעים על צמיחה בייצור (מדד מנהלי הרכש). מחיר הניקל עלה ב-3.0% ומחירי הנחושת והאלומיניום עלו ב-1.2% ו-0.5% בהתאמה.


אג"ח: שי ג'רבי

סחורות ומטבעות: מורן בכר

חנוך פרנקוביץ' ענף מחקר שוק ההון


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x