מגמות ונתונים מדאיגים בקשר למצב החקלאות בישראל

משנת 2008 ועד לשנת 2015 חלה ירידה בשיעור מצטבר של כ-11.6% במספר המועסקים(שכירים ועצמאים) בענף החקלאות, ומשקל המועסקים היהודים ירד גם הוא באופן יחסי בכ-7% מכלל המועסקים, בעוד שמספרם של המועסקים הפלסטינים עלה.

 

 
אילוסטרציה בלבד אילוסטרציה בלבד
 

איתי שלוסברג
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
03/11/2016


מחקר שהזמין ח"כ איתן ברושי, יו"ר השדולה החקלאית, ממרכז המידע והמחקר של הכנסת (מ.מ.מ) לכבוד יום החקלאות וההתיישבות שמצוין היום בכנסת, חושף נתונים ומגמות מדאיגות על ענף החקלאות בישראל, ומאשש את מה שמתריעים עליו זמן רב החקלאים והארגונים השונים.

משנת 2008 ועד לשנת 2015 חלה ירידה בשיעור מצטבר של כ-11.6% במספר המועסקים(שכירים ועצמאים) בענף החקלאות, ומשקל המועסקים היהודים ירד גם הוא באופן יחסי בכ-7% מכלל המועסקים, בעוד שמספרם של המועסקים הפלסטינים עלה. הגיל הממוצע של החקלאים בענף עולה בהתמדה והגיע למעל לגיל 60, מה שמהווה אתגר לענף.

 מהנתונים עולה כי בתקופה שבין 2000-2015 עלה מדד מחירי התשומה בשיעור גבוה יותר ממדד מחירי התפוקה –מדד מחירי התשומה עלה ב-  72% לעומת עלייה של 52.7% במדד מחירי התפוקה החקלאית. בתקופת 2011-2015 בפרט, מדד מחירי התשומה עלה ב- 3.9%לעומת ירידה בשיעור של 1.7% במדד מחירי התפוקה החקלאית. כלומר, מחירי התשומות לחקלאים עלו בקצב מהיר יותר מאשר מחירי המוצרים אותם החקלאים מוכרים לסיטונאים ולתעשייה.

במחקר ניתן לראות כי פריון העבודה של ענף החקלאות בשנת 2010 היה נמוך משמעותית מזה של ה-OECD ועומד על קצת יותר ממחציתו בלבד. כמו כן, מדוח בנק ישראל עולה כי בשנת 2011 ,פער הפריון בחקלאות בין ישראל לממוצע ה-OECD עמד על 44.3%. עוד עולה מהדוח, כי בנוסף לכך שהפריון בחקלאות בישראל נמוך יותר, שיעורם של בעלי ההשכלה הגבוהה (בעלי תואר ראשון ומעלה)  בענף יחסית עמד ב-2011 על 12.8% לעומת 8.9% בממוצע ה-OECD .יש לציין כי בענפים אחרים, שיעור גבוה של עובדים בעלי השכלה גבוהה מסך העובדים בענף, היה מתואם עם פריון גבוה יחסית. אולם, כאמור לעיל, ענף החקלאות הינו חריג, בעוד שיעור בעלי השכלה גבוהה גבוה מהממוצע במדינות ה-OECD,הרי הפריון הענפי נמוך מהממוצע במדינות ה-OECD .

לפי ממצאי המחקר פערי התיווך בשיווק פירות וירקות מגיעים לעשרות אחוזים בין המחיר המשולם לחקלאי למחיר שמשלם הצרכן. כך לדוגמה, בשנת 2013 נרשם בירקות טריים פער תיווך קמעוני של53.1% לעומת 48.4% בשנת 2012. בפירות טריים הפער בשנת 2013 עמד על 38% ,דומה לפער בשנת 2012.

עוד עולה כי בשנת 2015 משקל התמיכות בחקלאים מסך התקבולים בישראל עמד על כ-13%, נמוך בהשוואה לממוצע ה-OECD ולממוצע האיחוד האירופי, העומדים על 17.1% ו-18.9%בהתאמה.

ח"כ איתן ברושי: "מהמחקר עולה תמונה מדאיגה שמאששת את כל מה שאנו מתריעים עליו מזה זמן רב. אני מצפה ממשרדי החקלאות ופיתוח הכפר והאוצר, ללמוד את הדו"ח ולהסיק את המסקנות הנדרשות. דרושה בדחיפות מדיניות ממשלתית בנוגע לחקלאות. ראש הממשלה חייב לקבל החלטה עקרונית, החלטה שקובעת כי מדינה חזקה חייבת חקלאות חזקה, בכל שטחי המדינה. יש לראות בחקלאות יעד אסטרטגי ולטפח אותו, להשקיע בו ולתמוך בו.  ועל הממשלה להכין תכנית חומש על מנת להשיג את יעדי החקלאות וההתיישבות"

היום מצוין יום החקלאות וההתיישבות בכנסת. היום יוקדש למצבן של החקלאות וההתיישבות בישראל ולתרומתן לביטחון המזון, לשמירה על גבולות המדינה ובשאר התחומים. השנה, האירוע מתקיים בתקופה קשה בעבור החקלאות וההתיישבות, אשר מעמידה את עתידה בסימן שאלה בעקבות הייבוא ההולך וגובר, הורדת מכסים וחקיקה אשר עלולה לפגוע בעקרונות החיים בהתיישבות.


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x