שווקי המניות חותמים חודש הפכפך במיוחד בעליות שערים נאות

מדדי האג"ח הקונצרני חתמו את החודש במגמה שלילית מתונה

 

 
 

אור פוריה
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
05/12/2016

חודש נובמבר בשווקים התאפיין במגמה חיובית נאה בשווקי המניות ובמגמה שלילית במיוחד בשווקים ה"סולידיים".

מדד ת"א 100 טיפס החודש בשיעור של 2.77%.

מתחילת השנה מדד ת"א 100 רושם תשואה שלילית של כ-4%.

מצב השווקים

חודש נובמבר התנהל תוך ירידות חדות באפיקים הסולידיים ועליות נאות בשווקי המניות:

  • סדרות המק"מ השונות נסחרו גם החודש בירידות שערים חדות בעוד סדרות המק"מ איבדו עוד 0.06% מערכן (תשואה של חצי שנה). גם לאחר הירידה (אשר מעלה את התשואה העתידית) מק"מ לשנה ממשיך להניב תשואה נומינלית זניחה ברוטו של כ0.18%. לאחר עמלת קנייה, ואף בהנחת הישארות לפדיון (ללא עמלת מכירה), המשקיע הפרטי יתקשה לרשום רווח בגין ההשקעה באפיק זה. 

  • המסחר באגרות החוב הממשלתיות התאפיין החודש במגמה שלילית חדה, בהתאם לצפי לתחילת העלאות ריבית בארץ ובעולם ובהתאם למגמה השלילית החדה בארה"ב.

  • איגרות החוב הצמודות למדד נסחרו החודש במגמה שלילית עם ירידות של עד ל-3.3% בסדרות הארוכות. לאחר הירידות, על מנת ליהנות מאיגרת חוב שתניב תשואה ריאלית חיובית (0.1% ברוטו), יש לרכוש איגרת חוב שמועד פדיונה הינו בסוף יולי 2021(!).

  • איגרות החוב הממשלתיות השקליות נסחרו החודש בירידות שערים חדות של עד ל-5%. גם לאחר הירידות, איגרת החוב הסחירה ביותר, ושנפדית בסוף חודש מרץ 2024, מניבה תשואה נומינלית (ללא הצמדה למדד) של כ- 1.85% (ברוטו, לפני עמלות ומס).

  • מדדי האג"ח הקונצרני חתמו את החודש במגמה שלילית מתונה. מדדי התל-בונד המובילים נעלו את החודש בירידות של כ-0.2% (במה שלמעשה מהווה סוג של עליות לאור הנעשה בסדרות האגח הממשלתי – הרחבה בהמשך).

  • שווקי המניות חותמים חודש הפכפך במיוחד בעליות שערים נאות. מדד ת"א 100 סיים את החודש בעליה של 2.77%. המדדים ה"פיננסיים" בלטו לחיוב החודש עת חברות אלה יגדילו את רווחיהן עם עליית ריבית. מדד הבנקים זינק החודש בקרוב ל-8% ומדד חברות הביטוח זינק בשיעור של קרוב ל-6%. לשלילה ניתן לציין את מדדי הנדלן (שהינו בעל מתאם שלילי להעלאת ריבית כתוצאה מהתייקרות החוב הנלקח ע"י החברות) ואת מדד היתר (שעלה בחדות באופן טכני בחודשים האחרונים לקראת כניסת חלק נרחב מהמניות בו למדד ת"א 125 החדש) שסיימו את החודש ללא שינוי.

הערכת מנהל הקרן


חודש נובמבר היה החודש ההפכפך ביותר השנה ובסיומו מדדי המניות נעלו בעליות שערים נאות בעוד מדדי איגרות החוב הציגו ירידות שערים חדות במיוחד.
כמובן שהסיפור המשמעותי ביותר החודש היה הבחירות בארה"ב ונצחונו המפתיע(?) של דונלד טראמפ.

נדמה כי ההפתעה הגדולה באמת לא הייתה בתוצאות הבחירות כי אם בתגובת השווקים בכלל האפיקים לתוצאות. טרם הבחירות ניכר קונצנזוס בקרב כל הפרשנים והפעילים בשוק כי טראמפ מהווה את אחד מהאיומים המשמעותיים ביותר על הכלכלה העולמית ונצחונו יביא לאירוע קיצון "גדול ומשמעותי יותר מהברקזיט" ולחוסר וודאות גדולה. הקונצנזוס גרס כי שווקי המניות יצנחו בשיעור חד (נשמעו הערכות רבות גם על ירידה דו ספרתית), שווקי האגח יזנקו בחדות, הדולר יקרוס והזהב יזנק.

בפועל, תגובות אלה אכן התרחשו אך למשך שעתיים בלבד, שלאחריהן התרחש ריבאונד משמעותי במיוחד בכלל השווקים – שווקי המניות שנסחרו בירידות של למעלה מ-5% נעלו בעליות שהלכו והמשיכו גם בימים העוקבים עד לשיא כל הזמנים חדש במדדי המניות בארה"ב, האג"חים עברו מעליות שערים חדות לירידות שמחקו ביום תשואה של שנתיים בארה"ב, כשהמהלך המשיך והציג את הירידה החדה ביותר בשווקי האג"ח מזה 26 שנים, הדולר שצלל שינה כיוון והציג מהלך עליות חד כשהפער בין הדולר ליורו נושק ל-5% בלבד וגם הזהב מחק את העליות החדות וירד בשיעור חד.

נדמה כי דווקא דונלד טראמפ, הלכאורה בלתי צפוי, עשוי להיות זה שיחזיר מעט שפיות לשווקים הפיננסיים, עת לאורך כל קמפיין הבחירות שלו הוא דיבר (בצדק) על כך שהריבית האפסית מנפחת בועות פיננסיות רבות ויש להעלותה במהירות. נשמעו  גם הצהרות על פיטוריה של נגידת ארה"ב, וזו בתגובה מיהרה ליישר קו לאחר הבחירות ונופתע מאוד אם הריבית לא תעלה פעם נוספת כבר החודש.

לגבי שווקי האג"ח המקומיים, עלינו לשים לב שהמהלך החודש למעשה ייקר באופן משמעותי את מחירן של איגרות החוב הקונצרני אותן נהוג לתמחר במונחי מרווח מול אגח ממשלתי (לדוגמא, אם אגח ממשלתי לשנה נותן לנו תשואה של 1% (הלוואי) ואגח של חברה מסויימת מניב לנו לפרק זמן זהה תשואה של 2%, אזי תוספת הסיכון (ה"מרווח") אותה נקבל בגין השקעה באגח זה הינה של 1% (2%-1%). ירידות חדות באיגרות החוב הממשלתיות מול ירידות מתונות מאוד באיגרות החוב הקונצרניות צמצמו מאוד את אותו מרווח ולמעשה הפכו את האפיק הזה לאחד ה"יקרים" כרגע בשוק ההון, זאת כתוצאה מקניות טכניות של קרנות הנהנות מגיוסים מהציבור.

אור פוריה,מנהל השקעות ראשי, קרן הגידור אריאל

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x