אינפנטי >> החוזים העתידיים על ריבית הבנק המרכזי של ארה"ב מצביעים על עליית ריבית

קיים פער במדיניות המוניטרית בין אירופה לארה"ב, וזאת למרות הנתונים הכלכליים החיוביים בשתי היבשות.

 

 
 

חן יצחק
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
06/12/2016

מבט עולמי: 

באירופה קיים חוסר וודאות פוליטית לקראת משאל העם באיטליה ובחירות הצפויות להתקיים במספר מדינות מפתח בשנה הבאה.
החוזים העתידיים על ריבית הבנק המרכזי של ארה"ב מצביעים על עליית ריבית, בסיכוי של כ-98%, לרמה של 0.75%-0.5% בפגישת הפד בדצמבר.  קיים פער במדיניות המוניטרית בין אירופה לארה"ב, וזאת למרות הנתונים הכלכליים החיוביים בשתי היבשות.

ישראל: 

חברת דירוג האשראי הבינלאומית פיץ' העלתה את דירוג האשראי של ישראל לרמה של A עם תחזית יציבה, וציינה כי המדינה ממשיכה לרשום עודף בחשבון השוטף.  בכל שנה משנת 2003, ובשנת 2015 רשמה ישראל שיא עם עודף של 4.6% מהתוצר. שוק העבודה המקומי ממשיך להפגין איתנות כאשר שיעור האבטלה בגילאי 15 ומעלה עמד על 4.5% בחודש אוקטובר, עם שיעור השתתפות של 64.1%. 
מדד המחירים לצרכן עלה ב- 0.2% בחודש אוקטובר. עליות מחירים נרשמו במיוחד בסעיפים: פירות טריים (4%), הלבשה והנעלה (3.9%) ושירותי חינוך (0.7%). מנגד, ירידות מחירים נרשמו בסעיף תרבות ובידור (0.7%). מתחילת השנה המדד עלה ב- 0.2%  וב-12 החודשים האחרונים המדד ירד ב- 0.3%. סביבת האינפלציה ממשיכה להיות נמוכה מהיעד של בנק ישראל.
בנק ישראל הותיר את ריבית חודש דצמבר ללא שינוי, ברמת שפל של 0.1%. בנימוקים להחלטה ציינו בוועדה המוניטארית את קצב האינפלציה השנת,  שעדיין שלילי והרבה מתחת ליעד של הבנק (3%-1%), היחלשות השקל מול הדולר וחוסר הוודאות שנוצר בשווקים בכל הנוגע למדיניות הכלכלית העתידית של טראמפ.

ארה"ב:

כלכלת ארה"ב צמחה ברבעון השלישי בקצב שנתי של 3.2% (אומדן משני), קצב הצמיחה המהיר מזה כשנתיים, לעומת קצב צמיחה של 1.4% שנרשם ברבעון השני. מתחילת השנה התוצר צמח ב-1.6%. העלייה בצריכה הפרטית (המייצגת 70% מהפעילות הכלכלית) תרמה לצמיחה כשעלתה ב-2.8% ברבעון השלישי, העליה החדה ביותר מאז 2002. בנוסף ההשקעות העסקיות במבנים תרמו לצמיחה עם זינוק של 10.1% לעומת האומדן הראשוני שעמד על עלייה של 5.4%. פעילות הייצור רשמה עליה מפתיעה בנובמבר לשיא של שנה וחצי. מדד מנהלי הרכש למגזר הייצור בחודש נובמבר עלה ל- 53.9 נקודות, הרמה הגבוהה ביותר מחודש מרץ 2015. 
סקר התעסוקה ADP הצביע על תוספת של כ- 216 אלף משרות לשוק הפרטי בארה"ב בחודש נובמבר, לעומת תחזיות לתוספת של 170 אלף מקומות עבודה בלבד. 

אירופה:

ב-4 לדצמבר, צפוי להתקיים משאל העם באיטליה בנוגע לשינוי החוקה במדינה. ראש הממשלה רנצי, הוא היוזם של משאל העם ומאיים להתפטר מתפקידו במידה ויפסיד במשאל העם. התפטרותו של רנצי עלולה להגביר את חוסר הוודאות הפוליטית בכלכלה השלישית בגודלה בגוש האירו.
גוש האירו צמח ברבעון השלישי של השנה ב0.3%. הגוש נהנה מהתאוששות כלכלית מתונה בעיקר הודות לצמיחה העקבית בכלכלת גרמניה והודות לתמריצים של הבנק המרכזי. שיעור האבטלה נותר על רמה של 10%, אך מספר המובטלים ירד ב- 101 אלף בספטמבר ל- 16.18 מיליון מובטלים. האבטלה בגוש האירו נמצאת במגמת ירידה בשנתיים האחרונות עם פערים משמעותיים בקרב המדינות: בגרמניה האבטלה עומדת על 4.1%, בהשוואה לספרד 19.3% ויוון 23.2%.

מדד מנהלי הרכש המשוקלל של גוש האירו עלה לרמתו הגבוהה ביותר מאז דצמבר 2015. המדד עלה בחודש נובמבר ב-0.8 נקודות ל-54.1 נקודות. בחלוקה למדינות, המדד המשוקלל של צרפת עלה ל-52.3. מנגד, המדד המשוקלל של גרמניה ירד ל- 54.9.

אסיה:

ביפן, נתוני התמ"ג הראשוני של הרבעון השלישי הפתיעו לטובה והצביעו על צמיחה של 2.2% (בחישוב שנתי), לעומת צפי לעלייה של 0.8% בלבד. המאזן המסחרי בסחורות בחודש אוקטובר הצביע על עליה בעודף בחשבון השוטף. הייצוא היפני ירד בחודש אוקטובר ב- 10.3% (בחישוב שנתי) והייבוא ירד ב- 16.5% (בחישוב שנתי).  האינפלציה עלתה ל-0.1% באוקטובר ומדד הליבה עלה ל-0.2%, עלייה ראשונה מזה ארבעה חודשים ועדיין רחוקה מהיעד של הבנק המרכזי. בסין, מדד מנהלי הרכש בענף הייצור ירד לרמה של 50.9 נקודות בחודש נובמבר, לעומת צפי לירידה של 51 נקודות. זהו החודש החמישי ברציפות בו המדד מעיד על התרחבות בפעילות התעשייתית.

הערכות לרבעון הרביעי של 2016:

לאור הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, אנו מעריכים כי הפד יעלה את הריבית בפגישתו הקרובה אך קצב העלאות הריבית יתבצע באופן הדרגתי. בישראל לעומת זאת, אנו לא צופים עליית ריבית לפחות עד הרבעון  האחרון של שנת 2017 לאור העדר מחוללי אינפלציה משמעותיים ולאור סביבת הריבית הנמוכה. להערכתנו משאל העם באיטליה בדצמבר יגביר את התנודתיות באירופה בעקבות אי הוודאות. 
אנו ממשיכים להחזיק בהערכה כי היעדר אלטרנטיבה לכסף וסביבת ריבית הנמוכה תמשיך לתמוך בשוקי ההון בעולם ובמיוחד לאור ההזדמנויות שנוצרו בשווקים. יחד עם זאת ולאור התנודתיות הגבוהה אנו ממליצים לאמץ גישה זהירה לנכסי סיכון.

חן יצחק - אנליסטית בקבוצת ההשקעות אינפיניטי

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x