בנק ישראל הותיר את הריבית המוניטרית על כנה 0.1%

להערכת הבנק המרכזי, הריבית תעלה בסוף 2017 | עידן אזולאי, אפסילון - תחזית הצמיחה אמנם הועלתה אולם ההעלאה נובעת בעיקר בשל "חשבונאות לאומית" ופחות בזכות עלייה בקצב הצמיחה

 

 
 

עומר רגב
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
26/12/2016

הגורמים העיקריים להחלטה 

ההחלטה להותיר את הריבית לחודש ינואר ללא שינוי ברמה של 0.1%, עקבית עם מדיניות מוניטרית שנועדה להחזיר את האינפלציה אל תוך יעד יציבות המחירים של 1% עד 3% ולתמוך בצמיחה תוך שמירה על היציבות הפיננסית. הוועדה המוניטרית ממשיכה להעריך שלאור סביבת האינפלציה, ההתפתחויות בכלכלה העולמית, בשער החליפין, וכן במדיניות המוניטרית של הבנקים המרכזיים העיקריים, המדיניות המוניטרית תיוותר מרחיבה למשך זמן רב. 
  • מדד נובמבר ירד ב-0.4%,  יותר מהירידה שהייתה צפויה, ומתחת לתוואי העונתי שעקבי עם עמידה ביעד האינפלציה; האינפלציה בהסתכלות ל-12 החודשים האחרונים ממשיכה להיות שלילית למרות שההשפעה הישירה של  הפחתות המחירים היזומות וירידת מחירי האנרגיה הולכת ומתפוגגת. הציפיות לאינפלציה לטווחים הקצרים מצויות מתחת ליעד, בעוד שהציפיות משוק ההון לטווחים הארוכים נותרו מעוגנות בקרבת מרכז היעד. חטיבת המחקר מעריכה שהאינפלציה תהיה בגבול התחתון של היעד בתוך כשנה;.  
  • תמונת הפעילות הריאלית מוסיפה להיות חיובית: על סמך נתונים ראשוניים מסקר החברות ניתן להעריך שגם ברבעון הרביעי התוצר העסקי צמח בקצב דומה לזה של הרבעונים הקודמים. נתוני שוק העבודה ממשיכים להצביע על רמה גבוהה של תעסוקה, רמה נמוכה של אבטלה, ועלייה מתמשכת בשכר. חטיבת המחקר מעריכה שהתוצר צמח ב-2016 ב-3.5%, ושבשנים הבאות ימשיך המשק לצמוח סביב קצב של 3% לשנה, או מעט למעלה מכך.
  • המשק העולמי ממשיך לצמוח בקצב איטי תוך ירידה בקצב ההתרחבות של הסחר העולמי; ההתפתחויות הפוליטיות בחלק מהמדינות המפותחות עשויות להעיב עוד יותר על צמיחת הסחר. בארה"ב חלה האצה בפעילות במחצית השניה של השנה,  בעוד באירופה הצמיחה מתונה והסיכונים להתמדתה גדולים יחסית. הריבית בארה"ב עלתה ותוואי הריבית העתידית הצפוי עלה גם הוא; מנגד, ה-ECB האריך את אופק ההרחבה הכמותית. 
  • מאז הדיון המוניטרי שהתקיים ב-27/11/16, ועד ל-23/12/16, התחזק השקל מול הדולר ב-1.3%. בשער החליפין הנומינלי האפקטיבי נרשם ייסוף של 2%. ב-12 החודשים האחרונים נרשם ייסוף אפקטיבי של 5.6%, על רקע ייסוף של 6.3% מול האירו. רמתו של שער החליפין האפקטיבי ממשיכה להקשות על צמיחת היצוא והמגזר הסחיר.
  •  מחירי הדירות ממשיכים לעלות בקצב גבוה, למרות שמלאי הדירות הלא מכורות מצוי ברמה גבוהה, ובשנה האחרונה נרשמו למעלה מ-50 אלף התחלות בנייה. נמשכת  האטה בקצב החודשי של נטילת המשכנתאות,  תוך המשך עלייה בריבית המשכנתאות.
הוועדה המוניטרית סבורה שהסיכונים להשגת יעד האינפלציה נותרו גבוהים. בנק ישראל ימשיך לעקוב אחר ההתפתחויות הכלכליות בישראל ובעולם, ובשווקים הפיננסיים. בנק ישראל ישתמש בכלים העומדים לרשותו על מנת להשיג את מטרותיו - יציבות מחירים, עידוד התעסוקה והצמיחה, ותמיכה ביציבות המערכת הפיננסית – ובהיבט הזה, ימשיך לעקוב אחר ההתפתחויות בשוקי הנכסים ובכלל זה שוק הדיור.

שמואל בן אריה, מנהל השקעות ראשי ישראל בקבוצת פיוניר, ציין כי "בנק ישראל קבע את ריבית ינואר בעקבות העלאת הריבית בארה"ב. נראה כי את מירב המאמץ הוא מרכז בבלימת הייסוף של השקל מול שאר המטבעות בעולם, נכון לעתה ללא הצלחה. התחזקות השקל מקשה על היצוא ומרחיקה את השגת יעדי הצמיחה והאינפלציה. בנק ישראל בונה על המשך עליית ריבית בארה"ב שתוביל לפיחות השקל מול הדולר. בהסתכלות על האלמנטים האחרים של הריבית, גם שם בנק ישראל 'רודף אחרי הזנב של עצמו', כאשר בשוק האג"ח ראינו עליית תשואות לאורך כל העקום וגם בבנקים הריבית על המשכנתאות עלתה בצורה חדה. בזמן שבנק ישראל מנסה ליצור מדיניות מוניטרית מרחיבה, השוק דווקא מכתיב לו מדיניות מוניטרית מצמצמת. בנק ישראל מנסה בכל כוחו להפוך את התמונה, אך נכון להיום לא מצליח. הוא עדיין מקווה שעם הזמן השקל ייחלש מול הדולר והיצואנים יחזרו לשגשג ובכך יתמכו בצמיחה. בהתייחס להודעת בנק ישראל כי ברבעון האחרון של 2017 תעלה הריבית, מסתמן, כי ללא שינוי דרסטי בשער החליפין מול שער המטבעות והעלאת ריבית אגרסיבית בארה"ב – מדובר במדע בדיוני".

עידן אזולאי מנכ"ל קרנות נאמנות אפסילון:
בשורה העליונה, תחזית הצמיחה אמנם הועלתה אולם ההעלאה נובעת בעיקר בשל "חשבונאות לאומית" ופחות בזכות עלייה בקצב הצמיחה.
  1. ירידה חדה ביבוא, מ 10.2% השנה ל 3.8% בשנה הבאה (לעומת תחזית מקורית לעלייה 8.4%) מטה את הצמיחה כלפי מעלה.
  2. צפי לירידה בצריכה הפרטית ל 4% לעומת 5.9 השנה
  3. ירידה חדה בהשקעה בנכסים קבועים מ 10% השנה ל 1.6!!!  השנה. ככל הנראה נובע מהשפעה פוחתת מההשקעה באינטל
  4. עלייה קלה ביצוא מ 2.2% ל 2.9%, אולם ירידה ביחס לתחזית הקודמת, 3.9%
בשורה התחתונה, צמיחה מתונה, אינפלציה נמוכה, ריבית אפסית 2017 כמו 2016










הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן – בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניניים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

x