מתחילת השנה מדד ת"א 100 מציג תשואה שלילית של כ-2.5%

מדד ת"א 25 עם עשה ירידה שנתית של כ-3.7%.

 

 
 

אור פוריה
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
02/01/2017

מצב השווקים

חודש דצמבר התנהל תוך מגמה מעורבת באפיקים הסולידיים ועליות בשווקי המניות:

  • סדרות המק"מ השונות נסחרו החודש בעליות שערים קלות. מק"מ לשנה ממשיך להניב תשואה נומינלית זניחה ברוטו של כ0.16%. לאחר עמלת קנייה, ואף בהנחת הישארות לפדיון (ללא עמלת מכירה), המשקיע הפרטי יתקשה לרשום רווח בגין ההשקעה באפיק זה. 

  • המסחר באגרות החוב הממשלתיות התאפיין החודש במגמה שלילת באיגרות החוב הצמודות למדד מול מגמה חיובית באיגרות החוב השקליות.

  • איגרות החוב הצמודות למדד נסחרו החודש במגמה שלילית עם ירידות של עד ל-1.1% בסדרות הארוכות. בראיה שנתית, איגרות החוב הצמודות למדד הניבו תשואה שנתית חיובית של עד 3.5% בסדרה הארוכה. איגרת החוב שמרכזת את הסחירות הגבוהה ביותר (ונפדית באוקטובר 2025) טיפסה השנה בכ-0.9% ומניבה תשואה שנתית ריאלית של 0.55%.

  • איגרות החוב הממשלתיות השקליות נסחרו החודש בעליות שערים של עד ל-1.4% בסדרה הארוכה. בראיה שנתית, איגרות החוב השקליות הניבו השנה תשואה של עד ל-2.6%. איגרת החוב הסחירה ביותר, ושנפדית בסוף חודש מרץ 2024, מניבה תשואה נומינלית (ללא הצמדה למדד) של כ- 1.66% (ברוטו, לפני עמלות ומס).

  • מדדי האג"ח הקונצרני חתמו את החודש במגמה חיובית מתונה. מדדי התל-בונד המובילים נעלו את החודש בעליות של כ-0.3%. בראיה שנתית מדדי התל-בונד השונים הניבו תשואה דומה לאיגרות החוב הממשלתיות וטיפסו בשיעורים של 1.7%-2.9%.

  • שווקי המניות חותמים חודש חיובי. מדד ת"א 100 סיים את החודש בעליה של 1.47%. מדד הביטוח בלט לחיוב עם עליה חודשית של כ-5.8%. לשלילה ניתן לציין את מדד הנדלן עם ירידה חודשית של כ-1.65% ואת מדד היתר עם ירידה של כ-0.2%. מלבדם, כלל מניות הבורסה הציגו עליות שערים החודש.
  • בראיה שנתית זו הייתה שנה מתעתעת עבור מדדי המניות (הרחבה בהמשך) – מדד ת"א 100 ירד השנה בשיעור של 2.5%. לחיוב נוכל לציין את מדד היתר עם עליה שנתית של כ-24% ואת מדד הבנקים שטיפס השנה בשיעור של כ-18%. בלטו לשלילה מדד הביומד עם ירידה שנתית של למעלה מ-12% ומדד ת"א 25 עם ירידה שנתית של כ-3.7%.

הערכת מנהל הקרן

חודש דצמבר היה חודש חיובי עבור שווקי המניות השונים וחודש תנודתי באפיקים הסולידיים יותר.

הסיפורים הבולטים החודש היו משאל העם באיטליה, שבו הצביע העם האיטלקי כנגד הרפורמות המתוכננות וגרם להתפטרות ראש הממשלה האיטלקי (סיפור שגרם ירידות לפרק זמן של מספר שעות, בדומה לבחירתו של טראמפ).

בנוסף, ובדומה להערכותינו, אכן נרשמה העלאת ריבית בארה"ב כשבנוסף גם הועלתה תחזית הריבית (הבנק המרכזי בארה"ב צופה כרגע 3 העלאות ריבית ב-2017 מול 2 טרם ההעלאה).

נדמה שהסיפור המרכזי החודש הוא המשך צמצום הפערים בין הדולר ליורו כשבעת כתיבת שורות אלה, הפער ביניהם עומד על כ-4% בלבד, ירידה שאף הביאה את היורו לשבור את הרף הפסיכולוגי של 4 שקלים ליורו. הגורמים הם כמובן צמיחה כלכלית בארה"ב וצפי להמשך העלאות ריבית מואצות אל מול המשך דשדוש (שלא לומר מיתון) בגוש היורו כשצמצום בהקלה הכמותית לא נראה באופק (ובוודאי שלא העלאות ריבית).

במבט לתקופה הקרובה, ניתן לצפות להמשך תנודתיות בשווקי האגח  ולמגמה חיובית בשווקי המניות, ונזכיר כי שווקי המניות בעולם ביצעו מהלך עליות מרשים בשבועות האחרונים, מהלך שהגדיל עוד יותר את הפער בין מדדי המניות המקומיים למדדים מעבר לים.

סיכום שנת 2016 ותחזית לשנת 2017

2016 הייתה שנה שבה ההתרחשויות פוליטיות תפסו את עיקר הכותרות והביאו למרבית התנועות בשווקים – הן במניות והן בשווקי האג"ח והמט"ח. האירועים הבולטים השנה היו החרפה בחששות מכיוון סין והמזרח וירידות שערים חדות בתחילת השנה, ה"ברקזיט" המפורסם שבו אזרחי בריטניה הצביעו על יציאה מהאיחוד האירופי בניגוד לכל הסקרים והתחזיות המוקדמות וההפתעה בבחירות בארה"ב, שם חזינו שוב בתוצאה מנוגדת לחלוטין לכל הסקרים והתוצאות המוקדמות.

אם היינו יושבים ומנתחים בתחילת 2016 את האיומים הבולטים על השווקים, סביר שהיינו מונים את ההאטה בסין, יציאת בריטניה מהאיחוד האירופי וכמובן בחירה עתידית של דונאלד טראמפ לנשיאות ארה"ב. כעת, כשאנו מסכמים את השנה, הרי ששלושת תרחישי הקיצון המאיימים הללו התממשו השנה ועדיין אנו חותמים שנה חיובית בשווקי המניות כשהאירוניה היא שבחירתו של טראמפ הביאה למעשה לראלי שאחראי לכל התשואה השנתית בארה"ב ובמרבית הבורסות בעולם.

בישראל, לכאורה, אנו רושמים שנה שלילית, שבה מדדי המניות העיקריים הציגו ירידות שערים אך בפועל 80 מתוך 100 המניות במדד ת"א 100 דווקא רשמו עליות שערים והמדדים מוטים מאוד לשלילה ע"י ענקיות התרופות שאשמו שנה קטסטרופלית ומהוות אחוז נכבד ממדדי המניות. נציין את טבע, עם ירידה שנתית של כ-45%, פריגו עם ירידה שנתית של כ-44% ומיילן עם ירידה של כ-30% השנה.

שווקי האגח הציגו עליות שערים נאות אך במהלך השנה החליפו דיסקט והחלו לרדת, ירידות שהתעצמו לאחר בחירתו של טראמפ ובהשפעת הירידות בשווקי האגח בארה"ב.

נציין גם את מחיר הנפט, אותו סימנו כהזדמנות הגדולה של השנה (ואף נקבנו במחיר יעד של כ-50$), שאכן רשם זינוק מרשים של למעלה מ-100%.

במבט לשנת 2017, נראה שאנו צפויים לראות המשך תנודתיות בשווקי האגח והמשך מגמה חיובית בשווקי המניות בתחילת השנה. יחד עם זאת, סביר מאוד שמדובר ב"ריקוד האחרון" של מדדי המניות ובחלקו השני של השנה נצפה בתיקון משמעותי יותר.

בנוסף, ובוודאי כל עוד תימשך המגמה החיובית בשווקים, אנו צופים המשך העלאות ריבית בארה"ב, ובקצב מואץ ביחס לתחזיות, כשלאחר עוד שתי העלאות ריבית בארה"ב, אנו צופים התחלה של תהליך העלאות ריבית גם בישראל, על כל המשתמע מכך.

אור פוריה,מנהל השקעות ראשי,קרן הגידור אריאל


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x