לידר >> מסתמנת האצה באינפלציה של מחירי התעשייה בעולם

בחודשים האחרונים מסתמנת התייקרות של מחירי המתכות בעולם

 

 
 

יונתן כץ כלכלן לידר שוקי הון
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
17/01/2017

     
עיקרי ההמלצות

  • נתוני המאקרו מצביעים על המשך שיפור בכלכלה העולמית. במקביל, חלה עליה הדרגתית בסביבת האינפלציה במשקים מרכזיים. מגמות אלו, ככל שימשכו, יתמכו במעבר הדרגתי לסביבה מוניטארית מרחיבה פחות בהשוואה לשנים האחרונות. לתהליכים אלו השלכות רחבות גם על הכלכלה הישראלית. עליה בסביבת הריבית עשויה להביא לאורך זמן לשינוי באופן התמחור של כלל אפיקי ההשקעה בתיקים. 

  • לאחרונה המלצנו להאריך מעט את מח"מ ההשקעה באפיק האג"חי, הן באפיק הממשלתי בישראל והן באפיק הקונצרני בחו"ל, לאור השיפור שחל ברמת התמחור באפיקים אלו, והאפשרות להגדלת התשואה השוטפת בתיק ההשקעות. גם לאחר הארכה זו, המח"מ המומלץ בתיקים הוא בינוני-קצר. זאת, על רקע ההערכה שסביבת הריביות העולמית והמקומית תוסיף לעלות בשנים הקרובות.

  • בשוק האג"ח הקונצרני, הן בחו"ל והן בישראל, אנו מעדיפים להתמקד באג"ח איכותיות בדירוגים גבוהים חלף הדירוגים הנמוכים, עקב מרווחי הסיכון הנמוכים ששוררים באפיק זה. יתר על כן, אנו ממליצים להקטין חשיפה לאגרות חוב חו"ל המדורגות מתחת לדירוגי השקעה, לאור התשואה הנמוכה בהשוואה לסיכון באפיק זה.

  • לאחרונה המלצנו על הגדלת החשיפה למניות ישראל. רווחי הפירמות המקומיות צפויים לגדול לאור השיפור בתחזיות הצמיחה של ישראל, שוק העבודה החזק, וההערכה שהעלאת ריבית בישראל לא צפויה בחודשים הקרובים. בנוסף, תמחור שוק המניות הישראלי עדיף על שוקי המניות העיקריים בחו"ל. בכך, אנו עוברים להמליץ על מתן עדיפות קלה למניות ישראל על פני מניות חו"ל.

  • במבט כולל, אנו ממליצים על חשיפה מנייתית ממוצעת. בטווח הארוך, שינויים מהותיים במדיניות הפיסקאלית בארה"ב עשויים להביא לשיפור ברווחיות הפירמות, ולצד זאת עלולים להיות מלווים בהתפתחות גורמי סיכון לכלכלה העולמית (קיטון בסחר העולמי, גידול נוסף בחוב הממשלתי, עלייה בסביבת האינפלציה, סיכוני מטבע ועוד). לאור רמת התמחור הגבוהה בשאר אפיקי ההשקעה, האפיק המנייתי נותר אפיק מרכזי בתיק ההשקעות המומלץ. 

  • הפער בין הריביות המוניטאריות של ארה"ב ושל ישראל צפוי להמשיך ולהתרחב במהלך שנת 2017. יתכן שפער זה יביא לעלייה בתנודתיות שער החליפין. אנו ממליצים על חשיפה מט"חית בתיק ההשקעות באמצעות אחזקות באפיק המנייתי והקונצרני בחו"ל ללא גידור החשיפה המטבעית.

  • קיימת חשיבות גבוהה למתן דגש על איזונים נכונים בין נכסי סיכון (מניות, אג"ח קונצרני, סחורות) לבין רכיבי הנזילות והאג"ח הממשלתי המהווים "כרית ביטחון" בתיק ההשקעות, לצורך שמירה על רמת סיכון סבירה בתיק. 
התפתחויות בשווקים

תמונת המאקרו הכללית נותרה חיובית. בארה"ב, דו"ח התעסוקה לחודש דצמבר הצביע על האצה מסוימת בקצב עליית השכר הממוצע. מספר המשרות שנוספו למשק האמריקאי בחודש דצמבר היה אמנם נמוך מהצפוי, אולם, במקביל עודכן כלפי מעלה נתון תוספת המשרות של החודשים אוקטובר ונובמבר. שיעור האבטלה עלה קלות ל- 4.7%. בגרמניה, התוצר התרחב בשנת 2016 ב- 1.9% ורשם את הצמיחה הגבוהה מזה 5 שנים.   

מדדי המניות העיקריים בארה"ב המשיכו להיסחר השבוע קרוב לרמות השיא שלהם. השבוע נפתחה עונת הדו"חות הכספיים לרבעון הרביעי של שנת 2016. זו, צפויה להיות מושפעת מהתיסוף החד שנרשם בשער הדולר ומעליית התשואות שנרשמה באגרות החוב של ממשלת ארה"ב לאחר הבחירות שם. 

השבוע, הדולר נסוג מעט מרמות שיא של כ- 14 שנים שנרשמו בו לאחרונה. בנוסף, תשואות אגרות החוב של ממשלת ארה"ב ל- 10 שנים ירדו והתרחקו מעט מרמת שיא של למעלה משנתיים שנרשמה בהן לפני כחודש.  
בישראל, רשמו השבוע מדדי המניות המובילים ירידות שערים, בין היתר על רקע חולשה בחלק ממניות הפארמה ומגמת מסחר שלילית במניות מענף הביטוח. תשואות אגרות החוב הממשלתיות ירדו בדומה למגמת המסחר בארה"ב, אך בעוצמה נמוכה יותר.  



שוק אגרות החוב  

  • במרבית השווקים העיקריים נמשכה גם השבוע ירידת תשואות באגרות החוב הממשלתיות. לאור השיפור הכלכלי, נראה שמדובר בתיקון לאחר עליית התשואות החדה שנרשמה בהן בשבועות שלאחר הבחירות בארה"ב. 

  • בארה"ב, תשואות אגרות החוב ל- 10 שנים ירדו בכ- 2-4 נ.ב., תוך ירידה קלה בתלילות העקום (פער התשואות בין 10 שנים לשנתיים). ציפיות האינפלציה הגלומות לטווחים של 5 ו- 10 שנים עלו השבוע בשיעור קל והן מוסיפות להיסחר סביב רמת שיא של למעלה משנתיים.   

  • גם בגוש האירו, נרשמה השבוע ירידת תשואות מתונה באגרות החוב הממשלתיות הארוכות. בניגוד למגמת המסחר הכללית עלו השבוע תשואות אגרות החוב של ממשלת בריטניה, על רקע המשך חששות מהתגברות בסביבת  האינפלציה במדינה.
     
  • בברזיל, הוריד השבוע הבנק המרכזי במפתיע את הריבית ב- 75 נ.ב. ל- 13%, בעוד מרבית החזאים צפו הורדת ריבית מתונה יותר. זאת, על רקע הערכות הבנק המרכזי שם כי האינפלציה צפויה להמשיך לרדת אל עבר היעד בעוד הציפיות לצמיחה נותרו חלשות. נזכיר, כי כלכלת ברזיל נמצאת בשנים האחרונות במשבר שכולל מיתון, ירידה חדה בשער הריאל (שהתאושש מעט בשנה האחרונה) וסביבת אינפלציה גבוהה. ההערכות הן כי הבנק המרכזי צפוי להמשיך ולהוריד את הריבית במטרה לעודד את הפעילות הכלכלית, במידה והאינפלציה תמשיך להיחלש. תשואות אגרות החוב של ממשלת ברזיל ירדו השבוע לכל אורך העקום. 

  • בישראל, גירעון תקציב הממשלה צפוי להסתכם בשנת 2016 על 2.15% מהתוצר, נמוך מהיעד שעמד על 2.9%. זאת, בעיקר תוצאה של הכנסות גבוהות ממיסים ביחס לתכנון המקורי. נציין כי העלייה בהכנסות המדינה בשנת 2016 נובעת בחלקה מגורמים שהשפעתם צפויה להיחלש בשנת 2017. 

  • השבוע הנפיקה ממשלת ישראל 2 סדרות אג"ח באירו, בסך כולל של 2.25 מיליארד אירו. הסדרות שהונפקו הינן לטווחים של 10 שנים (1.5 מיליארד אירו) ו- 20 שנים (0.75 מיליארד אירו) ואלו זכו לביקושים גבוהים מצד המשקיעים. 

  • תשואות אגרות החוב הממשלתיות השקליות ירדו במעט בסיכום השבוע, בעוד אלו הצמודות עלו מעט בדגש על הטווחים הבינוני והארוך. 

  • באפיק הקונצרני, נרשמו השבוע עליות שערים קלות במדדי התל בונד לאחר עליות חדות יחסית שנרשמו בהם בשבוע שעבר. זאת, תוך צמצום במרווחי האשראי.   


שוק המניות


  • מדד המניות העולמי נותר בסיכום שבועי כמעט ללא שינוי. בלטו בעליות מדדי מדינות שהושפעו לחיוב מהעליה במחירי המתכות התעשייתיות: אוסטרליה (2.5%), ברזיל (1.8%). מדד מניות חומרי הגלם העולמי הושפע אף הוא לחיוב מעליות אלו ובלט בעליות (1.6%). לעומת זאת, מדד מניות האנרגיה העולמי ירד השבוע ב-1.6% במקביל לירידה במחיר הנפט.

  • בארה"ב, המדדים המרכזיים נסחרו כמעט ללא שינוי, בעוד מדד הנאסד"ק עלה בכ-1% בהובלת מניות טכנולוגיה בתחום המחשוב. מנגד, חברות הפארמה בלטו בירידות שערים, על רקע התבטאויות פוליטיות לגבי הרמה הגבוהה של מחירי התרופות בארה"ב. עונת הדוחות לסיכום שנת 2016 נפתחה השבוע, ותכנס להילוך גבוה בשבועות הקרובים. ציפיות האנליסטים כוללות עליה מתונה של 3% ברווח המצרפי של החברות בהשוואה לרבעון המקביל (רבעון 4 של שנת 2015). רווחיות הפירמות עלולה להיות מושפעת לרעה מעוצמת הדולר במהלך הרבעון המדווח, ומהשפעות טכניות של עליית התשואות על פני העקומים הממשלתיים.

  • שוק המניות הישראלי רשם ירידות שערים מתונות. בלטו לחיוב מדדי הבנקים והנדל"ן שרשמו עליות בניגוד למגמה הכללית. גם בשוק הישראלי ניכרה השפעת הירידה במחיר הנפט, כאשר מדד ת"א נפט וגז ירד השבוע בשיעור של כ-1%. 
מטבעות וסחורות

  • בסיכום השבוע הדולר רשם פיחות מול סל המטבעות העולמי. מבין המטבעות העיקריים, האירו, הין היפני והדולר הקנדי, רשמו תיסוף של כ-1% מול דולר ארה"ב. מנגד, הליש"ט נחלשה בכ-1%. השקל רשם תיסוף קל, בדומה למגמת המסחר בעולם.

  • מטבעות השווקים המתעוררים נסחרו במגמה מעורבת. הלירה התורכית מוסיפה לאבד מערכה, ורשמה השבוע פיחות חד של כ-5% מול הדולר. ההערכות בשווקים הן שהבנק המרכזי בתורכיה יבצע פעולות נוספות במטרה לעצור את הפיחות החד במטבע (כ-25% בשנה האחרונה). לעומת זאת, הריאל הברזילאי בלט בתיסוף של 1.4%.

  • מדד הסחורות העולמי נסחר השבוע בירידות שערים מתונות, בשל ירידה במחירי הנפט. גם מרבית הסחורות החקלאיות רשמו ירידות שערים על רקע עודף ההיצע השורר בתחום. 

  • מחירי המתכות התעשייתיות רשמו עליות שערים – מגמה שנמשכת מאז חודש פברואר 2016, אך הואצה בעקבות תוצאות הבחירות בארה"ב, והציפיות שהממשל החדש יבצע תוכנית רחבת היקף להשקעה בתשתיות פיזיות. 

אג"ח: שי ג'רבי


חנוך פרנקוביץ' ענף מחקר שוק ההון


מסמך זה בוצע בהסתמך אך ורק על מידע פומבי גלוי לציבור. אין לראות במסמך זה המלצה או תחליף להפעלת שיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או הזמנה לקבלת הצעות, או ייעוץ -  בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא - לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. הנתונים נלקחו ממערכות ממוכנות כגון מגמה, גרפיט, בלומברג ועוד, למעט מקרים שבהם נכתב אחרת ולא בוצעו בדיקות לאימות הנתונים. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות כאן לתוצאות בפועל. הבנק אינו מתחייב להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. לבנק ו/או לחברות בנות שלו ו/או לחברות הקשורות אליו ו/או לבעלי שליטה ו/או לבעלי עניין במי מהם, עשוי להיות מעת לעת עניין במידע.


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x