המידע על האינפלציה הבלתי צפויה המשתקף במחירי האג"ח הצמודות למדד

למחלקת המחקר של בנק ישראל יש מה לספר למשקיעי האג"ח

 

 
 

קרן מרדכי
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
20/02/2017

בתחילת כל חודש מגבשים הפעילים בשווקים הפיננסיים את ציפיותיהם לגבי השינוי במדד המחירים לצרכן באותו חודש, והמדד מתפרסם ב-15 בחודש הבא. ניתוח זה בוחן כיצד הפעילים משנים את הערכותיהם לגבי השינוי במדד מראשית החודש ועד לאחר פרסומו.

במהלך 45 הימים שחולפים מתחילת החודש עד לפרסום המדד (לפני פרסומו) הפעילים לומדים מידע משמעותי על האינפלציה שלא נחזתה בתחילת החודש – 42%. ביום המסחר הראשון לאחר הפרסום השוק לומד כ-30% נוספים, ובימים שלאחר מכן הפעילים מתאימים את מחירי האג"ח ליתר המידע.

יכולתם של הפעילים ללמוד מידע על האינפלציה בזמן התפתחותה הייתה ב-2001—2009 גבוהה מאשר ב-2009—2015. הדבר נובע ככל הנראה מהעובדה שעד 2009 היה סעיף הדיור במדד מתואם מאוד עם שער החליפין, נתון שהמידע לגביו ידוע במשך החודש באופן שוטף.

הפעילים בשווקים הפיננסיים מגבשים בכל עת תחזיות לאינפלציה. בפרט הם מגבשים בתחילת כל חודש תחזיות לגבי השינוי במדד המחירים לצרכן באותו חודש, מדד שמתפרסם רק ב-15 בחודש הבא. ניתוח שערך דוד אטון מחטיבת המחקר בבנק ישראל בוחן כמה מידע על האינפלציה שלא נחזתה בראשית החודש נלמד במהלך החודש (בזמן התפתחותה), כמה מידע נלמד בשבועיים שחולפים בין סוף החודש לבין המועד שבו הלמ"ס מפרסמת את מדד המחירים לצרכן, ואיזה חלק מהאינפלציה החודשית הפעילים מגלים רק בעקבות הפרסום.

הניתוח עשה שימוש בנתונים על אג"ח ממשלתיות צמודות למדד מהתקופה שבין אפריל 2001 לנובמבר 2015. האיור מראה את שיעור האינפלציה שנלמדת במשך התקופה כתוצאה מ-1% אינפלציה שלא נחזה בראשית החודש. כפי שניתן לראות, הפעילים לומדים מידע משמעותי במהלך החודש, בזמן שהאינפלציה מתפתחת, אולם הם גם לומדים חלק בלתי מבוטל מהמידע – יותר ממחצית – רק לאחר פרסום המדד.

כאשר מחלקים את התקופה לשתי תת-תקופות – אפריל 2001 עד יוני 2009 ויולי 2009 עד נובמבר 2015 – מוצאים בכל אחת מהן תוצאות שונות מאוד. בתת-התקופה המוקדמת מתקבלות תוצאות דומות לאלו שנמצאו בכל התקופה. לעומת זאת, בתת-התקופה המאוחרת גילו המשקיעים במהלך החודש מעט מאוד מידע על האינפלציה שלא נחזתה בראשיתו, ופרסום המדד חשף להם כ-80% ממנה. המחקר מציע הסברים לתוצאה זו, ביניהם העובדה שעד 2009 היה שוק השכירות נקוב ברובו בדולרים, וסעיף הדיור (כ-20%—25% מהמדד) היה מתואם מאוד עם שער החליפין; מאחר שהמידע לגבי שער החליפין זמין באופן שוטף, יכלו הפעילים בשוק לעדכן את התחזית לאינפלציה במהלך החודש, עם התפתחותה. הבדלים נוספים במאפייני האינפלציה בין התקופות יצרו הבדלים במידת יכולתם של הפעילים לחזות את האינפלציה במהלך החודש.


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x