הבלוג הטכני של משה שלום >>  מדד SME60 - האם הרפורמה תשנה את פני הבורסה הישראלית, או שהיה זה סידור מחדש של ה"כיסאות על סיפון הטיטניק" ? 

למרות הירידה ב-2% ביום הראשון, האם המדד ימשיך בסנטימנט שלילי?

 

 
 

משה שלום
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
20/02/2017

המדד SME60ירד בכמעט 2% ביום הראשון להשקתו. מן הסיבה הפסיכולוגית הזו היינו מצפים להמשך של דינמיקה שלילית כלפי המניות הקטנות המיוצגות בו. אותן המניות, המהוות את הדגל של חזית המניות הקטנות שבבורסה שלנו. זה אכן מה שקרה, וסקירה זו אמורה להצביע על הסימנים הטכניים לכך, ולהביט קדימה במקצת. אגב, במסגרת רפורמת המדדים, מדד SME60 מהווה את התחליף למדד היתר 50, הידוע לנו מימים ימימה.

האם אותה רפורמה תשנה את פני הבורסה הישראלית, או שהיה זה סידור מחדש של ה"כיסאות על סיפון הטיטניק"? האמת היא שאין הרבה טובות לומר לטובתה של אותה רפורמה. האם הרכב המדדים מהווה את עיקר הבעיה של שוק ההון הישראלי? לא נראה לי. טכנולוגית, אנו עדיין רחוקים שנות אור מן הנעשה בחו"ל.

מנגנון הביצה והתרנגולת עדיין פועל שעות נוספות על נושא ההנפקות והנזילות הכללית, ועדיין לא ברור איך מתמודד השוק שלנו עם דברים כמו פקודות מתוחכמות ברמה ה-Exchange, מסחר כנגד "עושי שוק" מוסדיים מייצגים, ובמיוחד המסחר האלגוריתמי. שמה הטוב של הכלכלה הישראלית לא יצר אווירה טובה מספיק על מנת להשפיע על שוק ההון המקומי, אחרת לא היינו המדינה מספר 2 או 3 המונפקת בארה"ב. נקווה שאחרי המדדים יתחילו לעסוק בכל אלו גם כן.

אחרי שכל זה נאמר, הבה נסתכל על המדד החדש שלפנינו, אותו אנו נצטרך להתרגל לראות כמייצג את השורה השלישית של הזירה הפיננסית שלנו אחרי ת"א 35 ו-ת"א 90.

לפניכם גרף יומי של המדד:

 


למה בעצם ירד המדד ביום חמישי האחרון, יום הופעתו הראשונה? ההסבר המופץ ברבים הוא שה"מתוחכמים" קנו, והעלו, את המניות שהם חשבו שיוכנסו למדדו, וזאת עד יום חמישי. ביום הגעת מועד ההשקה, אותם מתוחכמים מכרו למי שהיה חייב לבוא ולסדר את נכס הבסיס שלהם, דהיינו קרנות הנאמנות ותעודות הסל. ההיצע היה גדול מן הביקוש, הערכים היו גם כך מנופחים במידה רבה, וכך היה זה מזל גדול שראינו רק 2% ירידה במחזור ענק (3 סגול).

כמו שציינתי לעיל, ציפינו להמשך יורד, וכך קורה כאשר המחיר נמצא היום שוב באזור הנמוך של יום ההשקה (2 סגול). לדעתי, הסיבה העיקרית לכך נמצאת בעובדה שהשחקנים הקובעים עדיין לא מוכנים לקחת עמדה חזקה לכאן ולכאן כל כך מעט זמן אחרי שההרכבים נבנו.

יש לציין שבניגוד למדד הכבד יותר (אז 25 ועכשיו 35) רוב החלק השני של חודש ינואר היה מאוד טוב למחזיקים של המניות הקטנות. אפקט חיובי אשר בנה, בסופו דל דבר, דווקא תבנית שלילית למדי, והיא תבנית הפסגה הכפולה. השיאים של תבנית זו נמצאים סביב 810 והבסיס סביב 750.

לפי כללי התורה הטכנית, שבירתו של הבסיס הזה היא האישור השלילי האמיתי של התבנית, ואת זה עדיין לא ראינו. אגב, בבסיס, ישנו הגבול התחתון של רצועות בולינגר (רצועות הבנויות מגבולות של 2 סטיות תקן סביב הממוצע הנע 20 יום), דבר המחזק מאוד את חשיבות השבירה.

ומה עם המומנטום, ב-4 סגול? גם הוא די שלילי. אמנם אין כאן סטייה שלילית, כי השיאים שבמחיר אינם עולים כנגד שיאים יורדים באינדיקטור, אבל, בסה"כ, לפנינו אפקט דומה למדי של הקטנת שכנוע עצמי. מסקנה מכל האמור? לפנינו נכס פיננסי שעבר "טראומה" קטנה ושחייב, כמו כל הבורסה, להתייצב קצת. הבעיה היא שהוא עושה זאת במסגרת תבנית היפוך שלילית, ולזאת לאחר עלייה די מדהימה (1 סגול).

עקב הרפורמה ניסיון הפריצה מעלה של ינואר נכשל, ולבש צורה של תבנית סיום בשיא. שבירתה של 750, ובמיוחד של 730, יהיו המסמרות לכישלון גדול יותר. עמידה סביב 780, ובמיוחד חזרה מעל 810, יחדשו את חיוב היתר שראינו במדד היתר 50 עד אוקטובר 2016. ועוד משהו קטן: לפי כללי הניתוח הטכני אישור בשבירה של תבנית הפסגה הכפולה יכוון ליעד השווה בגודלו לרוחב התבנית (5 סגול) כאשר שם, למרבה הפלא, ישנה גם רמת התנגדות היסטורית מעניינת קודמת. שילוב, המוסיף עוד קצת להגיון של מגמה שלילית קצת יותר מוקצנת מאשר ראינו עד כה.

עבור המעוניין לקחת עמדה כלפי המדד דרך קרנות הנאמנות יכול לעשות זאת עם הקרן MTF ת"א SME60 של מגדל (ישנן עוד קרנות למניות היתר אבל זו היחידה עם השם המפורש...) ותעודות הסל על שם המדד מבית פסגות, קסם, תכלית, ועוד...

משה שלום הינו מנתח שווקים פיננסי בכיר. 


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x