מה חושבים המומחים על הודעת הריבית של בנק ישראל ?

מלכוד

 

 
קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל, צילום ליהי איבדןקרנית פלוג, נגידת בנק ישראל, צילום ליהי איבדן
 

עומר רגב
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
27/02/2017

הגורמים העיקריים להחלטה 
  • ההחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 0.1%, עקבית עם מדיניות מוניטרית שנועדה להחזיר את האינפלציה אל תוך יעד יציבות המחירים של 1% עד 3% ולתמוך בצמיחה תוך שמירה על היציבות הפיננסית. הוועדה המוניטרית ממשיכה להעריך שלאור סביבת האינפלציה, ההתפתחויות בכלכלה העולמית, בשער החליפין, וכן במדיניות המוניטרית של הבנקים המרכזיים העיקריים, המדיניות המוניטרית תיוותר מרחיבה למשך זמן רב. 

  • מדד ינואר ירד ב-0.2%, בהתאם לתחזיות. נמשכת מגמת העליה המתונה באינפלציה השנתית,  המושפעת בעיקר משינוי המגמה במחירי האנרגיה ומכך שההשפעה הישירה של הפחתות המחירים האדמיניסטרטיביות מתפוגגת, וב-12 החודשים האחרונים נרשמה אינפלציה של  0.1%. הציפיות לאינפלציה לטווחים הקצרים נמוכות מהיעד, אך הציפיות (פורוורד) לטווחים הבינוניים, מהשנה השלישית והלאה, מצויות בתוך היעד, והציפיות לטווחים הארוכים מעוגנות בקרבת מרכז היעד. 

  • נמשך השיפור בפעילות הריאלית. על פי האומדן הראשון, ברבעון הרביעי של 2016 צמח המשק בקצב גבוה במיוחד, שהושפע מגידול חריג ביבוא כלי הרכב; בניכוי גידול זה, ניתן להעריך ששיעור הצמיחה היה למעלה מעט מעל 3%,  תוך שינוי בהרכב השימושים: קצב הגידול של הצריכה הפרטית השוטפת התמתן באופן משמעותי, ומנגד נרשם גידול נאה ביצוא. התמונה בשוק העבודה ממשיכה להיות חיובית מאוד. 

  • במשק העולמי נמשכת צמיחה מתונה של המשקים המפותחים העיקריים, תוך המשך מגמת השיפור במשקים המתעוררים. נמשך מומנטום חיובי בשווקים הפיננסיים, למרות שאי הודאות לגבי התהליכים הפוליטיים ממשיכה להוות מקור סיכון להמשך הצמיחה. האינפלציה במרבית המשקים מתקרבת ליעד, אך באירופה וביפן נמשכת המדיניות המוניטרית המאוד מרחיבה; ההערכות בשווקים הן שהריבית בארה"ב תעלה פעמיים במהלך 2017. 

  • מאז הדיון המוניטרי שהתקיים ב-22/1/17, ועד ל-24/2/17, התחזק השקל מול הדולר ב-3%. בשער החליפין הנומינלי האפקטיבי נרשם ייסוף של 2.1%. ב-12 החודשים האחרונים נרשם ייסוף אפקטיבי של 7.4%. רמתו של שער החליפין האפקטיבי ממשיכה להקשות על התפתחות יצוא הסחורות.

  • בנתון האחרון של מחירי הדירות נרשמה ירידה חדה, במקביל לירידה בהיקף העסקאות. נתונים אלו עקביים עם  הירידה בקצב החודשי של המשכנתאות, העלייה בריבית המשכנתאות, והמאמצים להגדלת ההיצע. עם זאת, על סמך נתון בודד מוקדם להעריך אם חל שינוי מגמה במחירי הדירות. 
הוועדה המוניטרית סבורה שהסיכונים להשגת יעד האינפלציה נותרו גבוהים, אך עליית השכר ועלייה באינפלציה בעולם, צפויים לתמוך בחזרת האינפלציה אל תוך היעד. בנק ישראל ימשיך לעקוב אחר ההתפתחויות הכלכליות בישראל ובעולם, ובשווקים הפיננסיים. בנק ישראל ישתמש בכלים העומדים לרשותו על מנת להשיג את מטרותיו - יציבות מחירים, עידוד התעסוקה והצמיחה, ותמיכה ביציבות המערכת הפיננסית – ובהיבט הזה, ימשיך לעקוב אחר ההתפתחויות בשוקי הנכסים ובכלל זה שוק הדיור.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
סיכום הדיונים המוניטריים שהתקיימו לקראת החלטת ריבית זו יפורסם ב-13/3/2017. 
החלטת הריבית הבאה תתפרסם ביום חמישי ה-6/4/2017, בשעה 16:00, ולאחר הפרסום יתקיים תדרוך עיתונאים עם הנגידה. 

יונתן כץ מלידר שוקי הון:

לא היו הפתעות בהחלטת הריבית או בהודעת הריבית. בנק ישראל שמר על משפטי ה- forward guidance בנוגע למדיניות "המוניטארית המרחיבה למשך זמן רב" ו"הסיכונים להשגת יעד האינפלציה נותרה גבוהים". למרות שבנק ישראל מבחין במגמת עלייה באינפלציה השנתית, מגמה זו נובעת מעלייה במחירי האנרגיה וסיום השפעת ההוזלות היזומות על ידי הממשלה. במילים האחרות, אין עלייה באינפלציית הליבה. בנק ישראל רואה המשך שיפור בפעילות הריאלית (למרות שהצמיחה ברבעון ד' מושפעת בעיקר מיבוא חריג של כלי רכב) ותמונת שוק העבודה נותרה "חיובית מאוד". השקל יוסף ב- 7.4% (מול הסל) ב- 12 החודשים האחרונים. כנראה שבנק ישראל החליט להתערב פחות בשוק המט"ח, זאת לאור השיפור בייצוא (על רקע רוח גבית מהעולם) והתקרבות לתעסוקה מלאה. ללא שינוי בתפיסה של בנק ישראל השקל צפוי להמשיך להתחזק.
אין אנו צופים העלאת ריבית לפני שציפיות האינפלציה שנה קדימה יעלו לאמצע היעד, כנראה לא לפני אמצע שנת 2018.

אילן ארצי, מנהל השקעות ראשי, בית ההשקעות הלמן-אלדובי:

בנק ישראל מותיר את הריבית ללא שינוי, כצפוי. בנק ישראל נמצא במלכוד גבוה בשל שער שקל שהפך למטבע החזק בעולם בתקופה האחרונה. על אף האינדיקאטורים החיוביים בשוק המקומי המצביעים על משק הקרוב לתעסוקה מלאה עם צמיחה מהירה יחסית לעולם המערבי,  בנק ישראל לא יכול לעלות ריבית בחודשים הקרובים,  מנגד לא צפויה גם ירידה בריבית למרות הסביבת האינפלציה השלילית בה אנו נמצאים בשנים האחרונות לנוכח מחירי הדיור והצריכה הפרטית הגבוה, ובעיקר לאור העובדה שהריבית כבר היום נמוכה ביותר והורדה נוספת קטנה לא באמת תעשה שינוי.

לאור השיח בנוגע למועד העלאת הריבית בארה"ב ואיתותים של הבנק הפדרלי כי מועד זה הולך וקרב, בנק ישראל החליט להותיר את הריבית על כנה, זאת על אף חוזקו של המשק המקומי כאשר שיעור האבטלה בשפל, ביקושים בשוק הדיור ומחירי נדל"ן נשמרים ברמה גבוהה וצמיחת התמ"ג מהירה מהצפוי. להערכתנו, בנק ישראל ימתין עם שינויים מוניטריים בתקופה הקרובה ויעדיף לבחון את צעדי הבנק הפדרלי בארה"ב והממשל החדש, מה גם שהעלאת הריבית בארה"ב צפויה להוביל להתחזקות הדולר, דבר שמפחית את הצורך בהתערבות בנק ישראל בשוק המט"ח בכדי לתמוך בשקל וביצואנים.

ברק גרשוני, מנכ"ל אלומות קרנות נאמנות:

"במשפט אחד – ניתן לזמן לעשות את שלו. כך עולה מדברי בנק ישראל. הצמיחה בארץ מעודדת אך היא מוטת יצוא, הסיכונים לאינפלציה נמוכים ביותר, אך עליית השכר ושוק העבודה החזק בשילוב אינפלציה שמתפתחת בחו"ל, בעיקר בארה"ב , צפויים לעשות את העבודה עבור הבנק במטרה לחזור ליעד האינפלציה. 
שם המשחק הוא זמן וסבלנות. הייסוף המתמשך במטבע פוגע ביצוא הסחורות, אך יש לשים לב שיצוא השירותים הוא שנותן את הטון ולוקח את ההובלה ביצוא בישראל. וחשוב מכל, השימוש בכלים מוניטריים "לא קונבנציונליים" כמו ניהול תשואות העקום הממשלתי באמצעות רכישות אג"ח או הפחתת הריבית לריבית שלילית אינם על הפרק, כפי שהבהיר בנק ישראל בדו"ח המדיניות המוניטרית החצי שנתית וכפי שעולה במשפט לקוני בסוף ההודעה – "בנק ישראל ישתמש בכלים העומדים לרשותו..." וזהו. הכלים כרגע הינם – רכישות מט"ח וסבלנות. אין חדש תחת השמש. אנחנו נשאר עם ריבית 0.1% עוד זמן ארוך מאד אל תוך 2018".

עידן אזולאי, מנכ"ל אפסילון קרנות נאמנות:
 
הודעת הריבית הנוכחית כמו אלו שקדמו אליה יכולה לשמש את בנק ישראל גם בחודשים/רבעונים/שנים הבאות על שום היותן זהות במהות. בנק ישראל נמצא בסיטואציה כמעט בלתי אפשרית שבה המשק מציג נתונים טובים ללא סימני אינפלציה ובמקביל השקל מפגין עוצמה רבה. ברור אם כן שגם אם הריבית בארה"ב תמשיך ותעלה, הריבית בארץ תישאר ברמתה האפסית.






הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן – בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניניים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

x