כלכלני לאומי >> שיפור באינדיקטורים הכלכליים במשק

היקף התיירות הנכנסת לישראל נותר גבוה גם בפברואר

 

 
דר גיל בפמן בנק לאומידר גיל בפמן בנק לאומי
 

יניב בר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
12/03/2017

ההיקף הגבוה של התיירות הנכנסת לישראל נמשך גם בפברואר

מגמת העלייה בתיירות הנכנסת נמשכה גם בפברואר. מספר התיירים שנכנסו לישראל בדרך האוויר עמד בחודש פברואר השנה על כ-256 אלף תיירים (נתון מנוכה עונתיות). נתון המשקף עלייה של כ-2.8% בהשוואה לחודש הקודם. 

יש לציין שמאז חודש נובמבר 2016 ניכרת "עליית מדרגה" בתיירות הנכנסת לישראל. כך, מאז נובמבר אשתקד עמד המספר החודשי של התיירים הנכנסים בדרך האוויר על כ-253 אלף תיירים בממוצע, זאת בהשוואה לממוצע חודשי של כ-210 אלף תיירים בתקופה שבין ינואר 2015 לאוקטובר 2016. התפתחות זו, באה לידי ביטוי גם בנתוני החשבונאות הלאומית, כשיצוא השירותים צמח במחצית השנייה של 2016 בכ-19% (במונחים שנתיים). המשך המגמה החיובית בתיירות הנכנסת צפוי לסייע בהמשך ההתאוששות בפעילות ענף המלונאות גם בחודשים הקרובים. 

הגידול בתיירות הנכנסת מתחילת 2017, חל על רקע עלייה במספר התיירים הנכנסים ממרבית המדינות המובילות בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. העליות הבולטות ביותר נרשמו בתיירות הנכנסת מסין, רוסיה, אוקראינה וגרמניה.

במבט קדימה, פעילות ענף המלונאות בישראל תמשיך להיות חשופה להתפתחויות בכלכלה העולמית, בדגש על שינויים בשערי חליפין ושינויים במצבם הפיננסי של משקי הבית במדינות המובילות מבחינת התיירות הנכנסת לישראל, כמו גם להתפתחויות במצב הביטחוני במדינה. ההתאוששות בפעילות בחודשים האחרונים, תוך חזרה לרמת התיירות הנכנסת אשר קדמה למבצע "צוק איתן", עשויה לתמוך בגידול בפדיון בענף ולקבל ביטוי חיובי בנתוני יצוא השירותים והצמיחה גם ברביע הראשון של 2017. 

סקר מגמות בעסקים – השיפור בפעילות הסקטור העסקי נמשך גם בתחילת 2017

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה בימים האחרונים את סקר הערכת המגמות בעסקים לחודש פברואר 2017. מנתוני הסקר עולה כי מספר המנהלים שדיווחו על הטבה בפעילות היה גבוה יותר מאלו שדיווחו על הרעה, ומאזן הפעילות הכוללת עמד בחודש פברואר על 21.3%. מדובר בנתון הגבוה ביותר מאז תחילת הסקר הנוכחי (ינואר 2015), אשר מצביע על עלייה במאזן הכולל לעומת חודש ינואר, זאת בהמשך למגמה מהחודשים האחרונים. על פי נתוני הסקר, השיפור בפעילות הסקטור העסקי במשק המקומי נמשך גם בחודשיים הראשונים של השנה.

בחינה של הנתונים בפילוח ענפי מצביעה על התרחבות בפעילות במרבית הענפים, להוציא את ענף המסחר, אם כי, יש לציין שהמאזן בענף זה עדיין חיובי וגבוה יחסית (17%). יש לציין שענף המלונאות בלט לחיוב בחודש פברואר, בו עמד המאזן על 20.5% לעומת 0.1%- בחודש ינואר. נציין שהתפתחות זו מתיישבת עם הגידול בכניסות התיירים בחודשים האחרונים, דבר אשר תומך בהמשך ההתאוששות בפעילות הענף (כפי שהוסבר בפסקה הקודמת). 

בנוסף, מהערכות מנהלי החברות בענפי התעשייה עולה כי ההתאוששות בפעילות התעשייתית נמשכת, תוך האצה בקצב. כך, המאזן בחודש פברואר הגיע ל-24.5%, הנתון הגבוה ביותר שנרשם בענפי התעשייה מאז תחילת הסקר הנוכחי, אשר מצביע על קצב ההתרחבות המהיר ביותר מבין ענפי הפעילות של הסקטור העסקי בעת הנוכחית . נציין כי תמונה דומה מתקבלת גם מבחינה של אינדיקטורים נוספים לפעילות של ענפי התעשייה. כך, למרות שירד מעט בחודש ינואר, מדד מנהלי הרכש מצוי באחת הרמות הגבוהות שנמדדו עד כה (62.6 נקודות), והוא מצביע על התרחבות בפעילות בחודשים האחרונים, תוך עלייה בביקושים המקומיים והחיצוניים. כמו כן, מדד הייצור התעשייתי מצביע על  שיפור משמעותי בפעילות בחודשיים האחרונים של 2016, לצד מגמת שיפור ביצוא הסחורות הישראלי בחודשים האחרונים. להערכת מנהלי החברות בתעשייה, השיפור בפעילות צפוי להימשך גם בחודש הבא, תוך עלייה בתפוקה ובהזמנות לשוק המקומי וליצוא. מנגד, שחיקה ברווחיות היצוא (כפי הנראה על רקע הייסוף בשערו של השקל מול סל המטבעות) לצד קשיים בחדירה לשווקים חדשים ימשיכו להכביד על הפעילות.

לסיכום, נתוני הסקר מלמדים כי השיפור בפעילות הסקטור העסקי נמשך גם בחודשיים הראשונים של 2017, בדגש על ענפים אשר סבלו מחולשה בשנים האחרונות, כגון: התעשייה והמלונאות. התאוששות בפעילות של ענפים אלה, אם תימשך, עשויה להוביל להרכב צמיחה מאוזן יותר מזה של השנים האחרונות, אשר נשען ברובו על צריכה פרטית (המשפיעה בעיקר על ענפי המסחר). ההתפתחויות העתידיות בסביבה המאקרו-כלכלית המקומית והעולמית, ימשיכו כתמיד להשפיע על ציפיות הסקטור העסקי בישראל אך הנתונים אשר פורסמו עד כה מצביעים על המשך פעילות חיובית בסקטור העסקי בראשית 2017. 

התמתנות בקצב הגידול של משרות השכיר ובקצב עליית השכר הנומינלי בסוף שנת 2016

בחודש דצמבר 2016 הסתכמו משרות השכיר במשק בכ-3.5 מיליון משרות, זאת בדומה לממוצע החודשי בשנת 2016. אולם, בחינת קצב הגידול השנתי של משרות השכיר (שיעורי השינוי ב-12 החודשים האחרונים), מעידה על התמתנות מסוימת בחודשים האחרונים. כך, בחודש דצמבר 2016 עמד קצב העלייה השנתי של משרות השכיר על כ-2.0% בהשוואה ל-2.5% בנובמבר אשתקד ול-1.4% באוקטובר. כמו כן, יש לציין כי בשלושת החודשים האחרונים של 2016 היה קצב הגידול השנתי נמוך מהממוצע בשנים 2015-2016, שעמד על כ-3.0%. זאת, לאחר 12 חודשים רצופים של קצבי גידול גבוהים מהממוצע. יש לציין כי מנתוני סקר כוח האדם של הלמ"ס עולה תמונה דומה של התמתנות בקצב הגידול במספר המועסקים בגילאי העבודה העיקריים (25-64). התפתחות זו, מתרחשת במקביל לירידת שיעור האבטלה לשפל היסטורי, ולפיכך ייתכן שמלמדת על קרבתו של המשק לתעסוקה מלאה. 

השכר הממוצע למשרת שכיר בכלל המשק (לעובדים ישראליים), הסתכם בחודש דצמבר אשתקד ב-9,872 ₪ (נתונים מנוכי עונתיות, מחירים שוטפים), נתון המשקף ירידה של כ-0.7% לעומת החודש הקודם. בנוסף, קצב העלייה השנתי של השכר הממוצע עמד בחודש דצמבר אשתקד על כ-2.1%. מדובר בקצב נמוך מזה של החודשים נובמבר-אוקטובר אשתקד (שעמד על למעלה מ-3.0%), ואף נמוך מהממוצע בשנת 2016 שעמד על כ-2.4%. 

לסיכום, בחודשים האחרונים של 2016 חלה התמתנות מסוימת הן בקצב הגידול במשרות השכיר במשק והן בקצב עליית השכר. התפתחות זו, אם תימשך, עלולה להכביד על התרחבות הביקושים המקומיים במשק, וכפועל יוצא מכך הגידול בצריכה הפרטית עלול להתמתן. עם זאת, יש לציין שישנם אינדיקטורים אחרים שמצביעים על התרחבות הצריכה הפרטית בתחילת 2017, כך שיש להמתין ולבחון את מגוון הנתונים שיפורסמו בחודשים הקרובים בכדי לקבוע את כיוון המגמה. 


כתב: יניב בר


אנשי אגף כלכלה בלאומי, בראשותו של ד"ר גיל בפמן.

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x