המכון הישראלי לפיננסים >> האם שוק הנדל"ן טומן לנו הזדמנויות השקעה נוספות ?

חברות הנדל"ן מהוות בערך שליש מכלל החברות הציבוריות הנסחרות בת"א.

 

 
דורית בן סימון מנכלית המכון הישראלי לפיננסיםדורית בן סימון מנכלית המכון הישראלי לפיננסים
 

דורית בן סימון
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
13/03/2017

לא מעט חברות נדל"ן ישראליות גדולות נקלעו בשנים האחרונות למצוקה תזרימית ועברו הסדרי חוב כואבים. למרות זאת, נראה כי המשקיעים לא למדו את הלקח ושוק ההון המקומי ממשיך להיות קרקע פורייה לגיוס כספים ובהיקפים אדירים עבור חברות מתחום הנדל"ן.

נדל"ן הוא  אחד מאפיק ההשקעה הפופולריים ביותר בקרב משקיעים ישראליים בשנים האחרונות. רמת הריכוזיות הגבוהה בנדל"ן מתבטאת בחשיפת יתר של הבנקים לאשראי לחברות נדל"ן, חשיפות גבוהות של גופים מוסדיים לנדל"ן לא סחיר, למניות ואג"ח קונצרניות של חברות נדל"ן הנסחרות בישראל, חשיפות של משקיעים פרטיים לנדל"ן ישיר בפרויקטים בארה"ב ובאירופה והשקעות מסיביות בקרנות ובפלטפורמות שהוקמו בשנים האחרונות כדי לספק את הצורך להשקיע בנדל"ן. קצת נתונים על ניירות הערך הסחירים בבורסה: שליש מגיוסי האג"ח בבורסה ב- 2016 היו בחברות מסקטור הנדל"ן וכ- 44% מהנפקות הציבוריות של מניות (סך של 2 מתוך 4.6 מיליארד בסך הכל)  היה על ידי חברות מתחום הנדל"ן. היקפים אלו, גדולים מהגיוסים בבנקים בכל אחת מהשנים האחרונות. ראוי לציין שחלק מהנפקות הנדל"ן הן של חברות זרות. 

 

2016

2015

2014

סך הנפקות אגרות חוב קונצרניות

66

56

43

הנפקות חברות נדל"ן

21

20

15

הנפקות בנקים

16

18

10


היקף הנפקות אג"ח קונצרניות בבורסה (במיליארדי ש"ח)

למעשה, חברות הנדל"ן מהוות בערך שליש מכלל החברות הציבוריות הנסחרות בת"א. 

השקעה בנדל"ן טומנת בחובה סיכונים אינהרנטיים נוספים על הסיכונים הקלסיים שקיימים באפיקי השקעה קלאסיים. כדי להשקיע בנדל"ן מבלי לקחת סיכונים מיותרים, יש להבין את הענף ולפתח מיומנות בניתוח הנכסים או חברת הנדל"ן. 

מחירי הנדל"ן בארה"ב ואירופה עולים בהדרגה משנת 2009 (אחרי המשבר הפיננסי). עליית מחירים לאורך זמן גורמת למשקיעים להניח שעליית המחירים תימשך ושאפיק הנדל"ן הוא אפיק בטוח "כי ישנו נכס פיסי". כמובן שטענה זו אינה נכונה... יותר מכך, אחת ההשלכות החמורות של עליות המחירים היא כניסת מנהלי השקעות וקרנות לא מקצועיים. אלו מעלים את הסיכונים עוד יותר.

מה הניע את עליית מחירי הנדל"ן בשוק?  

התשובה הפשוטה והנכונה היא עודף ביקוש לנדל"ן שלוחץ ומנפח את המחירים.  ירידת הריבית המדורגת לסביבה של 0 ריבית, ייצרה תמריץ להפנות כספים לאפיקי השקעה בעלי רמת סיכון גבוהה יותר וביניהם, לאפיק הנדל"ן. שוק המתווכים חוגג בתקופות כאלה ודוחף את המגמה מעלה. 

מהם המכשירים הקיימים להשקעות בנדל"ן?

הכלים מגוונים וברמות סיכון שונות. למשל: השקעה ישירה בנכס נדל"ן או בתיק נכסים, רכישת אג"ח קונצרני של חברת נדל"ן, השקעה במניות סחירות, השקעה במניות או חוב לא סחיר, השקעה בקרנות נדל" סחירות REIT, השקעה בקרנות נדל"ן לא סחירות – PE  ועוד..

למה להחזיק נדל"ן בתיק ההשקעות?

כלל מרכזי בניהול תיק השקעות הוא גיוון ופיזור. לנדל"ן ישנם מאפיינים ייחודיים שעשויים לתרום לגידול בתשואת תיק ההשקעות לאורך זמן וכן להקטנת התנודתיות. לכן יש חשיבות לכלול אותו בתיק ההשקעות המנוהל. לרוב, חלקו של אפיק הנדל"ן בתיקי ההשקעות בארץ ובעולם נע בין 5%-30%. היתרונות של אפיק הנדל"ן:  קורלציה נמוכה ביחס לנכסים אחרים, הגנה מפנה אינפלציה (חוזי שכירות צמודי מדד), נדל"ן מניב הכנסה קבועה ושוטפת בתיק ומחולקת למשקיעים לאורך תקופת ההשקעה והכי חשוב שהיסטורית, בממוצע לאורך שנים ארוכות, אפיק הנדל"ן הניב תשואה גבוהה יותר ממניות ואג"ח. כמובן שלצד יתרונות אלו ישנם סיכונים.

שאלה: מהם השיקולים בבחירת נכסי נדל"ן להשקעה? 

נדל"ן דורש התמחות. מנהל מומחה לנדל"ן חייב שיהיה בעל נסיון ומומחיות בהשקעות בנדל"ן וכן התמחות גיאוגרפית ספציפית, שכן בכל מדינה ובכל עיר, ישנן רגולציות שונות שיכולות לשנות דרמטית את כדאיות העסקה ורמת הסיכון בה. מעבר לכך, כל החלטת השקעה בנדל"ן צריכה לקחת בחשבון שיקולים שונים ובעיקר התאמה לפרופיל הסיכון של המשקיע. למשל: פיזור בתיק בין גיאוגרפיות, נכסים, שוכרים, סוגי נכסים ועוד; טווח ההשקעה; איכות הנכסים; איכות השוכרים; מתי מסתיימים חוזי השכירות בנכס ומהם תנאי החוזים ביחס לתנאי השוק; רמת הנזילות של ההשקעה; עד כמה יידרש הון נוסף לשיפורים בנכס בעתיד ועוד.

שאלה: מאילו סיכונים יש להימנע?

הסיכון לירידת מחירי הנדל"ן הוא סיכון שקשה להימנע ממנו. יחד עם זאת ישנם סיכונים שניתן להימנע מהם, למשל:

  • השותף המקומי  – יש חשיבות עצומה לבדיקות נאותות (דיו דיליג'נס)  על איכות השותף, רמת המקצועיות שלו, האינטרסים שלו והאם הוא נגוע בניגוד עניינים, הביצועים ההסטוריים שלו, מידת יכולתו לבצע בדיקות מעמיקות על איכות הנכס, השוכרים והבניין ועוד..

  • בקרה – על המשקיע לבצע בקרה לאורך חיי ההשקעה. עליו לוודא מראש שרמת השקיפות תהיה גבוהה מאוד שתאפשר לו לבצע בקרה נאותה.

  • רגולציה - השקעה בנדל"ן חשופה לשינויי חקיקה. מנהל מקומי יודע להתנהל בתוך נבכי הרגולציה הפנימית אולם משקיע שרוכש נכסים במדינות אחרות,  צריך לבחור את הגיאוגרפיות המתאימות להשקעה מבחינתו תוך גידור מירבי של הסיכון לשינויי רגולציה.

  • כרית הונית - יש לוודא שרמת המינוף אינה עולה על 50-75 אחוזים (תלוי בסקטור ובשוק) ושמחיר הנכס שנרכש הוא בהנחה ושמצב הנכס הוא טוב. לנושא זה חשיבות גדולה ביכולת שרידות במקרה בו מתרחש אירוע קיצוני שמביא לירידה חדה במחיר הנכס. 

  • עמלות ודמי ניהול - יש לדרוש ולהבין את כל העמלות ודמי הניהול המשולמים למנהלים השונים בגין תיווך וניהול נכסים הן במועד ההשקעה והן במהלך חיי הנכס. השקעות פוטנציאליות טובות יכולות להיהפך ללא כדאיות, אם העמלות והתשלומים הנגבים על ידי המנהלים במהלך חיי ההשקעה אינם סבירים.

  • דיו דיליג'נס מלא – ראוי לציין שנוסף על הבדיקות השונות, אין תחליף לביקור פיסי בנכס ולבדיקה עצמאית של סביבת הנכס, מצב השוכרים, תלונות שלהם על מנהלי הנכסים וכו'.

  • חוסר מקצועיות של מנהלי קרנות נדל"ן – יש לבצע בדיקות מעמיקות על איכות המנהלים של קרן הנדל"ן ורמת מקצועיותם. ישנן המון הצעות השקעה בעולם כולו, אולם מעטות בלבד מוצעות על ידי אנשי מקצוע מובילים. בקרנות כדאי לבדוק: כמה מכספיו האישיים של המנהל מושקע בקרן, מהם האינטרסים המניעים אותו, עד כמה הוא בעל מוניטין ויחשוש מלסכן אותו והאם יש לו פעילויות נוספות מחוץ לקרן אותה הוא מנהל.

ב- 21-22 למרץ, יתקיים סמינר שנתי, היחיד מסוגו בישראל, אליו יגיעו דוברים מהארץ ומהעולם ויחלקו עם המשתתפים את הכלים העיקריים המשמשים אותם בבחינה של השקעות בנדל"ן. הדוברים ברובם הינם בעלי נסיון של עשרות שנים בהשקעות בנדל"ן בשוק המקומי והבינלאומי לאורך מחזורי עסקים שונים ומשברים. 

לרישום לכנס לחץ פה.

דורית בן סימון מנכ"לית המכון הישראלי לפיננסים

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x