חנוך פרנקוביץ` ראש ענף מחקר שוק ההון בבנק לאומי - בתחזיות והמלצות >> "אנו ממליצים להימנע מהגדלת רמות הסיכון בתיקי ההשקעות"

 

 
 

חנוך פרנקוביץ`, שי ג`רבי. ומורן מייק בכר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
18/03/2017

סקירה שבועית, 09-16/03/2017

עיקרי ההמלצות

נתוני המאקרו בישראל מעידים על התרחבות הכלכלה המקומית, זאת במקביל לעלייה איטית בסביבת האינפלציה, והמשך הלחצים לתיסוף בשער החליפין של השקל. בשלב זה סביבה זו מאפשרת את הותרת הריבית המוניטארית ברמה אפסית על ידי בנק ישראל. כל אלו, עשויים להמשיך ולתמוך בשוק ההון המקומי בתקופה הקרובה. עסקת מובילאיי-אינטל תורמת אף היא לסנטימנט החיובי בשוק המקומי, ובשל גודלה יש לה אף השפעות ברמת המאקרו (הכנסות צפויות ממיסים, תנועות הון...).

גם בכלכלה העולמית נתוני המאקרו מצביעים על המשך שיפור. במקביל, חלה עליה ברורה בסביבת האינפלציה במשקים מרכזיים. שוקי ההון ממשיכים ליהנות מעליות מחירים, ולא מן הנמנע שהמגמות החיוביות ימשכו בתקופה הנראית לעין. יחד עם זאת, מגמות אלו, ככל שימשכו, יתמכו במעבר הדרגתי לסביבה מוניטארית מרחיבה פחות בהשוואה לשנים האחרונות. עליה בסביבת הריבית עשויה להביא לאורך זמן לשינוי באופן התמחור של כלל אפיקי ההשקעה בתיקים. אנו ממליצים להמנע מהגדלת רמות הסיכון בתיקי ההשקעות. זאת, גם מכיוון שרמות המחירים באפיק המנייתי ובאפיק הקונצרני, הן בחו"ל והן בישראל, יקרות בהשוואה היסטורית.

באפיק האג"חי, אנו ממליצים על תמהיל מאוזן בין חשיפה שקלית לחשיפה צמודת מדד. קצב האינפלציה בישראל צפוי לעלות במתינות בחודשים הקרובים מעל לציפיות השוק. הערכה זו נשענת על סביבת הביקושים המקומית, והתגברות האינפלציה בחו"ל. מנגד, עוצמת השקל והפחתות מיסים אפשריות - עשויים למתן את קצב עליית המדד.

המח"מ המומלץ בתיקים הוא בינוני-קצר. זאת, על רקע ההערכה שסביבת הריביות העולמית והמקומית תוסיף לעלות בשנים הקרובות. בשוק האג"ח הקונצרני, הן בחו"ל והן בישראל, אנו מעדיפים להתמקד באג"ח איכותיות בדירוגים גבוהים חלף הדירוגים הנמוכים, עקב מרווחי הסיכון הנמוכים ששוררים באפיק זה. 

במבט כולל, אנו ממליצים על חשיפה מנייתית ממוצעת. רמת הסיכון בהשקעה באפיק ממשיכה לעלות במקביל לעליות החדות במדדי המניות העיקריים בעולם. בשלב זה, לאור רמת התמחור הגבוהה גם בשאר אפיקי ההשקעה, האפיק המנייתי נותר אפיק מרכזי בתיק ההשקעות המומלץ. אנו ממליצים על אחזקה מהותית במניות ישראל. רווחי הפירמות המקומיות צפויים לגדול לאור השיפור בקצב ובהרכב הצמיחה בישראל, שוק העבודה החזק, וההערכה שהעלאת ריבית בישראל לא צפויה בחודשים הקרובים. בנוסף, תמחור שוק המניות הישראלי עדיף על שוקי המניות העיקריים בחו"ל. יחד עם זאת, לאור התמחור הגבוה בשווקים - קיימת עדיפות לבחירת מניות באופן סלקטיבי ולא באמצעות רכישת המדדים הכלליים, הן בישראל והן בחו"ל. 

הפער בין הריביות המוניטאריות של ארה"ב ושל ישראל צפוי להמשיך ולהתרחב במהלך שנת 2017. התרחבות זו עשויה להביא לעלייה בתנודתיות שער החליפין, ולמתן את הלחצים הבסיסיים לתיסוף השקל. אנו ממליצים על חשיפה מט"חית בתיק ההשקעות באמצעות אחזקות באפיק המנייתי והקונצרני בחו"ל ללא גידור החשיפה המטבעית. זאת, גם בשל אופיה הממתן של חשיפה מטבעית על התנודתיות הכוללת בתיקי ההשקעות.

קיימת חשיבות גבוהה למתן דגש על איזונים נכונים בין נכסי סיכון (מניות, אג"ח קונצרני, סחורות) לבין רכיבי הנזילות והאג"ח הממשלתי המהווים "כרית ביטחון" בתיק ההשקעות, לצורך שמירה על רמת סיכון סבירה בתיק.  
 
התפתחויות בשווקים

השווקים הגלובליים הושפעו השבוע בעיקר מהחלטת הריבית בארה"ב, תוצאות הבחירות בהולנד והמשך פרסום נתוני מאקרו המצביעים על שיפור בכלכלה הגלובלית. בארה"ב, הבנק המרכזי העלה את הריבית המוניטארית ב- 0.25%, כצפוי. שוקי המניות והאג"ח הגיבו באופן חיובי להודעה. הסיבה לתגובה זו של השוק נעוצה בנוסח החלטת הריבית ששיקף המשך אופטימיות מצד הפד בנוגע לכלכלת ארה"ב, תוך השארת תוואי הריבית החזוי בשנתיים הקרובות כמעט ללא שינוי. למשקיעים, שככל הנראה חששו מפרסום נוסח ניצי יותר, הודעת הפד היוותה הפתעה חיובית ושידרה מסר מרגיע. 

אירוע נוסף שהתקיים השבוע ותרם לירידה בחלק מחששות המשקיעים היה הבחירות הכלליות בהולנד. תוצאות הבחירות נטו בהפרש גבוה לטובת מפלגתו של ראש הממשלה המכהן, ולא כללו התחזקות משמעותית של הצד הימני-בדלני של המפה הפוליטית שם. מבחינת המשקיעים, תוצאות אלו הביאו להקלה מסויימת, בעיקר לקראת הבחירות הצפויות בהמשך השנה בצרפת ובגרמניה, להן עשויה להיות השפעה משמעותית על יציבות האיחוד ועל ההתפתחויות בשווקים הגלובליים. האירו תוסף בלמעלה מאחוז אל מול הדולר, ונרשמו עליות שערים חדות במדדי המניות המובילים באירופה.  

בישראל, תמונת המאקרו הכללית מוסיפה להיות חיובית, ונתמכה גם על ידי פרסום הסכם לרכישת מובילאיי על ידי אינטל במחיר שיא במונחים של השוק המקומי. מדדי המניות המובילים נותרו בסיכום שבועי כמעט ללא שינוי, ותשואות אגרות החוב השקליות ירדו על רקע מגמת מסחר דומה בעולם כאמור. השקל, הוסיף להתחזק מול הדולר, בדומה להחלשות הדולר בעולם.   

שוק אגרות החוב  

שוק אגרות החוב העולמי נסחר השבוע במגמה מעורבת. בארה"ב, נרשמה ירידת תשואות לכל אורך העקום על רקע אי שינוי בהערכות הפד לקצב העלאת הריבית החזוי כאמור. מנגד, בגרמניה נרשמה עליית תשואות באגרות החוב המממשלתיות הקצרות ויציבות באלו הארוכות. גם בבריטניה נרשמה השבוע עליית תשואות לכל אורך העקום לאחר החלטת ריבית שפורסמה שם השבוע (הרחבה בהמשך).

בארה"ב, נרשמה ירידת תשואות של כ- 4-7 נ.ב. לכל אורך העקום בדגש על אגרות החוב הארוכות. ציפיות האינפלציה הגלומות לטווח של 5 שנים ירדו במעט השבוע, בין היתר על רקע המשך ירידה במחיר הנפט לאורך מרבית השבוע.  

בבריטניה, הותיר השבוע ה- BOE את הריבית המוניטארית ללא שינוי, כצפוי. אולם, פרסום הפרוטוקולים מההחלטה מהם עלה כי בתנאים מסויימים (המשך עלייה באינפלציה ו/או שיפור בצמיחה) תיתכן העלאת הריבית המוניטארית בהמשך, הביא לעליית תשואות חדה באגרות החוב של ממשלת בריטניה לכל אורך העקום. 

באירופה, רשמו אגרות החוב הקצרות של ממשלת גרמניה עליית תשואות של כ- 5 נ.ב. בעוד אלו הארוכות נותרו יציבות כאמור. למרות הירידה המסוימת בחששות הפוליטיים של המשקיעים לאחר הבחירות בהולנד (שבאו לידי ביטוי בהתחזקות האירו כאמור ובעליות שערים בשוק המניות), לא נרשם שינוי משמעותי במרווח בין אגרות החוב הממשלתיות הארוכות של ממשלות צרפת ואיטליה לבין מקבילותיהן בגרמניה.  

בישראל, מדד המחירים לצרכן לחודש פברואר הפתיע כלפי מעלה ונותר ללא שינוי לעומת הערכות מוקדמות לירידה של 0.2%. האינפלציה ל- 12 החודשים האחרונים המשיכה לעלות והיא עומדת כעת על 0.4%. 

תשואות אגרות החוב השקליות והצמודות של ממשלת ישראל ירדו השבוע. באפיק השקלי, נהנו אגרות החוב מירידת התשואות שנרשמה כאמור באגרות החוב של ממשלת ארה"ב לאחר החלטת הריבית שם. תמיכה נוספת למחירים התקבלה מכניסה צפויה של אגרות החוב הממשלתיות השקליות למדד האג"ח העולמי של חברת Citi וכן מעדכון כלפי מעלה בתחזית לגביית המיסים בעקבות עסקת מובילאיי. תשואות אגרות החוב הצמודות ירדו על רקע ההפתעה החיובית ממדד המחירים לצרכן לחודש פברואר כאמור, וירידה חדה יחסית בציפיות האינפלציה הגלומות שנרשמה בשבועות האחרונים. בלטו לחיוב אגרות החוב הממשלתיות הצמודות הארוכות (בטווחים של 20 עד 30 שנים) שרשמו עליות שערים חדות של למעלה מ- 2%. גם באפיק הקונצרני נרשמה מגמת מסחר חיובית ומדדי התל בונד השקליים והצמודים רשמו עליות שערים נאות בדומה למגמה באפיק הממשלתי. זאת, תוך המשך צמצום במרווחי האשראי.

שוק המניות

מדד המניות העולמי עלה בכ-1%. בלטו בעליות מדדי אירופה (כ-3% בממוצע) ומדדי השווקים המתעוררים (מקסיקו 5%, ברזיל 5%, סין 4%). מדדי ארה"ב עלו בפחות מ-1% בסיכום שבועי. בתקופה האחרונה ניכר שיפור בסנטימנט המשקיעים לגבי מניות אירופה ומניות השווקים המתעוררים, על רקע העלאת תחזיות תוצר, וירידה בחששות מהתפתחות סיכונים מסויימים (משבר אשראי בסין, חולשה פוליטית באיחוד האירופי). בנוסף, קונצנזוס האנליסטים צופה שיפור מהיר יותר ברווחיות הפירמות הנסחרות במדדי שווקים אלו במהלך 2017,  בהשוואה למניות הנסחרות בארה"ב. 

שבוע המסחר בשוק המניות המקומי התאפיין במגמה מעורבת, ובסיומו נותרו המדדים המובילים כמעט ללא שינוי, כאמור. מניות הבנקים בלטו בעליות שערים, על רקע החלטת הריבית בארה"ב, שהביאה לציפייה לשיפור המרווח הפיננסי בענף. במקביל, מניות הנדל"ן המקומיות רשמו עליות שערים, בעקבות פרסום דו"חות כספיים טובים בענף.

סקטור הדשנים, שזינק בסוף השבוע שעבר בעקבות ספקולציות בנוגע לירידה אפשרית ברמת התחרות בשוק האשלג, תיקן כלפי מטה. זאת, לאחר שפורסמו ידיעות השוללות ירידה כזו. מניות התקשורת המשיכו לסבול מחולשה יחסית, על רקע פרסום דו"חות כספיים בענף, וההבנה שהסביבה התחרותית הקשה תימשך בתקופה הקרובה. ענף האנרגיה המקומי רשם גם הוא ירידות שערים, כתוצאה מהירידה במחיר הנפט, ולמרות ההתקדמות בפיתוח מאגר "לוויתן". סקטור הטכנולוגיה, הושפע לשלילה מהתחזקות נוספת בשער החליפין של השקל מול הדולר.

מטבעות וסחורות

הדולר נחלש מול כל המטבעות העיקריים, על אף העלאת הריבית בארה"ב. זאת על רקע התוכן היוני של הודעת הריבית, כאמור. בסיכום שבועי נחלש הדולר בכ-1.3% מול סל המטבעות העולמי. 

האירו התחזק בכ-1.4% מול הדולר, בדומה למגמה הכללית, ועל רקע פרסום תוצאות הבחירות בהולנד. הליש"ט התחזקה ב-1.6% מול הדולר, לאור עלייה קלה בהסתברות להעלאת ריבית הבנק המרכזי בבריטניה במחצית השנייה של השנה.

השקל התחזק בכ-1.5% מול הדולר לרמה של 3.629 ₪ (שיא של שנתיים וחצי). במקביל להיחלשות הדולר בעולם, התחזקות השקל נובעת גם מנתוני הצמיחה החיוביים בישראל בשנת 2016 (של 4%), העודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים שהסתכם ברבעון הרביעי של 2016 בכ-3.3 מיליארד דולר (גבוה מהממוצע הרבעוני בשלוש השנים האחרונות), ועסקת אינטל-מובילאיי.

עליות שערים נרשמו במרבית הסחורות, במקביל להיחלשות הדולר בעולם. מחיר חבית נפט מסוג WTI ירד בכ-0.3%. הירידה קוזזה חלקית לאחר פרסום דוח המלאים בארה"ב, שהצביע על ירידה במלאי הנפט בפעם הראשונה מאז דצמבר. עליות נרשמו במחירי עופרות הברזל (6.7%) והאבץ (4.7%) על רקע נתוני מאקרו חיוביים בסין, וביניהם עליה של 8.9% בהשקעות בנכסים קבועים, וגידול של 6.3% בייצור התעשייתי בפברואר. 

אג"ח: שי ג'רבי
סחורות ומטבעות: מורן מייק בכר
    חנוך פרנקוביץ'
ענף מחקר שוק ההון

מסמך זה בוצע בהסתמך אך ורק על מידע פומבי גלוי לציבור. אין לראות במסמך זה המלצה או תחליף להפעלת שיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או הזמנה לקבלת הצעות, או ייעוץ -  בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא - לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. הנתונים נלקחו ממערכות ממוכנות כגון מגמה, גרפיט, בלומברג ועוד, למעט מקרים שבהם נכתב אחרת ולא בוצעו בדיקות לאימות הנתונים. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות כאן לתוצאות בפועל. הבנק אינו מתחייב להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. לבנק ו/או לחברות בנות שלו ו/או לחברות הקשורות אליו ו/או לבעלי שליטה ו/או לבעלי עניין במי מהם, עשוי להיות מעת לעת עניין במידע.


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

x