הבלוג של משה שלום >> ממאי 2014 מדד תל בונד 60 מדשדש

התשואות הנמוכות וחוסר עניין באג"ח קונצרני הם הגורמים העיקריים למגמה

 

 
 

משה שלום
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
20/03/2017

קשה לומר שמשקיעי האג"ח הקונצרני רוו נחת גדולה בארץ. לפחות מאז מאי 2014. לכאורה, היינו צריכים לראות המשך של התלהבות כלפי קטגורית ההשקעה הזו. מדוע? כי יש בה כמה יתרונות גדולים על פני מתחריה הפוטנציאלים: 
  • מול קטגוריה המנייתית, אנו יכולים לציין את הבטחת התשואה, וזאת כל עוד החברה קיימת כמובן. לא רק זאת, אלא שהתשואה באג"ח הקונצרני אינה תלויה בהצלחה העסקית של הפירמה, ולכן ניתנת לתכנון מראש במאזן ההכנסות של הרוכש. אם משווים זאת לדיבידנדים, זה בעיני יתרון די גדול. 

  • מול האג"ח הממשלתי, סוג זה של השקעה מהווה אלטרנטיבה בעלת סיכון גבוה קצת יותר, ולכן ראויה לתשואה גבוהה יותר. כניסה לעולם הזה היא מעין כניסה "רכה" לעולם העסקי, וזאת עם מבחר הרבה יותר גדול של תקופות פדיון, על פי מח"מ, ותנאי המרה, במידה ויש כאלה. 
אז מה קרה מאז מאי 2014? לפני שניכנס לזה, וננסה להסביר את העניין, הבה נסתכל על הגרף השבועי של המדד הישראלי החשוב ביותר בתחום האג"ח הקונצרני, והוא מדד תל-בונד 60:



כאמור, הקו השחור מראה את השוני המדהים בין ה-"לפני", וה-"אחרי", של אותו חודש מאי-2014. ממגמה עולה ברורה ויפה, המורכבת כראוי משיאים ושפלים עולים מסודרים כחיילים במסדר (1 סגול) ראינו התכנסות מלבנית עם בריחה קצרה לאזורים נמוכים יותר. 

זוהי תקופה אופיינית של "עיכול" המגמה הקודמת כאשר, במקרה הזה, היה צורך ב-"עיכול" ממושך יחסית. הווה ידוע שתיקון טכני, שאני קורא לו כאן "עיכול", יכול להתבטא בשתי צורות: בעומק, או בזמן. כאשר נבחר תיקון בעומק אנו ניראה חזרה אחורה לגיטימית של שליש עד שני שליש מגודלה של המגמה הקודמת. ראו את סרגל ה-Fibonacci )2 סגול) המראה היטב את אזורי תיקון אפשרי כזה. 

לעומת זאת, כאשר הכוונה של המשקיעים לבצע תיקון בזמן נראה את מה שאנו ראינו בנכס שלפנינו, דהיינו דשדוש מלבני ארוך ומתמשך (3 סגול). שימו לב שעומק המלבן הזה לא הצליח לחזור אפילו שליש מן העלייה כולה, וזה סימן של חוזק דווקא. 

למעשה, רוב הזמן המחיר זרם בתחום מאוד צר, הנמצא ממש באזור הגבוה של המלבן המקורי, והמהווה את הדשדוש העיקרי בעיני (4 סגול). היציאות מאזור זה היו אמנם מדאיגות אך זמניות בהחלט. וכך, מאז קיץ שנה שעברה המדד נמצא באותו תחום, ומטייל בין 313 ו-319. תחום מאוד מאוד צר, המצביע על אי יכולת הכרעה משני צידי המתרס: 

  • הביקוש אינו מצליח להתגבר, ולייצר פריצה לכיוון המשך המגמה העולה הישנה,

  • ההיצע אינו מוכר מספיק סחורה על מנת לייצר מגמה יורדת, וזאת מעבר למשהו סמלי ביותר.
וכאן המקום להסבר שדחינו עד כה: מדוע חוסר ההכרעה הזו? התשובה שלי נמצאת בסיטואציה האבסורדית שבשילוב עלות הכסף הראלית, והתשואות הצפויות היום. אם נשווה קטגורית השקעה זו מול שוק המניות, התשואות נמוכות למדי, ולכן כאשר האג"חים עולים במקצת הם מאבדים במהירות את הכדאיות שלהם. אבל, מכיוון שהריבית במשק, והאינפלציה, נמצאות על הקרשים, ירידה קטנה של המחיר מכניסה את סוג ההשקעה שלפנינו שוב למצב של כדאיות כללית. וזה קורה סביב 313. 

האינדיקטורים מצביעים גם הם על חוסר עניין הולך וגדל: במומנטום, ב-5 סגול, אנו רואים נמנמת של ממש מעל אזור ה-0. ובזרימת ההון, ב-6 סגול? למרות החזרה לאזורים הגבוהים של תחום הדשדוש אנו רואים כניסה מופחתת (סטייה שלילית) של כסף לתוך המדד. 

ברור שלפנינו הכללה מדדית אבל כל עוד יש רגיעה כלכלית, דהיינו חוסר פחד להיכנס להשקעה בחברות הנידונות וכל עוד מחיר הכסף ושחיקתו (האינפלציונית) יהיו כאלו כנראה שלא נראה שינוי גדול במאזן הכוחות. מדוע הייתה מגמה עד 2014? יש לראות בכך את השפעת ההרחבות הכמותיות, הן על העולם המנייתי, והן על העולם של האג"ח הלא מדינתי. כאשר מקור הכסף החינמי תם בארה"ב, חלק גדול מן המנוע להמשך נמוג, ונשאר הגיון  של סטגנציה באזור הגבוה של המחיר, דהיינו הנמוך של התשואות.

המעוניין לקחת עמדה כלפי המדד הזה יכול לעשות זאת על ידי אוסף די גדול של קרנות נאמנות ותעודות סל הנה רשימה שלהן:




כמה מילים על הכותב:

משה שלום הינו מנתח שווקים פיננסי בכיר

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x